Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Po mieście nie, ale gdy pójście na basen jest równoważne z drogą do szkoły? Do szkoły i tak musi chodzić i w pewnym wieku rodzice już nie odprowadzają dziecka.

No fakt, ale nie demonizowałbym.

- są gimbusy

- stadnina koni, ploe golfowe, rowerek, i całe mnóstwo innych atrakcji jest coraz częściej za miastem,

- problem może się pojawić w wieku 14 - 18 lat, ale może coś do tego czasu znowu zmienią z prawkami jazdy, a jak nie to na 18stke prawko, jakieś mobile do jeżdzenia i niech jeżdzi dziecinka sama.

Dużo bardziej wole poświęcić czas i umówić się, że zabiorę dziecinkę skąd chce niż stersować się, że wraca z jakimiś obwiesiami autobusem podmiejskim do domu.

Ale każdy ma co lubi, ha.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla nas Pęgów jest dobrym rozwiązaniem i po przemyśleniach zdecydowaliśmy się na kupno działki właśnie tam. Dzieci starsze dostaną autko małolitrażowe -takie na kategorię B1 a maluch siedmioletni ma na miejscu szkołę. Jest PKP, PKS , prywatne linie autobusowe.

Będzie dobrze - niech nam tylko kredyt dadzą :)))

kurde ...

szukam pół roku i jestem już strasznie zrezygnowany.

mam 37 metrow obecnie i dwoje małych dzieci.

i mam już dość tego szukania... sam niewiem co mam robić, czy może poprostu kupić 70 metrowe mieszkanie???

ech... terminy mnie gonią... nie możemy sie już pomieścić i muszę to szybko zmienić , a z tymi działkami... sami wiecie... a co dalej do realizacji jeszcze ze dwa lata. :(

do Agi J.G:

Oleśniczka jest za Brzezią Łąką i może lepiej w Brzeziej Łące, bo cena pewnie podobna. A w brzeziej jest szkoła, gimnazjum i nawet lekarz. Tereny są tam ładne, ale droga do Wrocławia długa wolna i kręta. Brak jakiejkolwiek komunikacji to spora wada.

do solarjoko:

Nie martw się. Ja też jeszcze nie zdecydowałem gdzie bym chciał, a w miejscach w których bym chciał nic nie ma. Musisz się zmobilizować, zapłacić jakiemuś agentowi obejżeć z 30działek w tydzień i zdecydować, albo czekać rok na tą wymarzoną jak ja.

mi5iak Dzięki za odpowiedź,mnie bardziej interesuje cena niżinfrastruktura :)

Chcę kupić działke a budować się za kilka lat, wtedy moje dzieci będą interesowały już wyłącznie uczelnie i licea we Wrocku - szkoła podstawowa i gimnazjum nie będzie mi już potrzebna i raczej moje dzieci będą już bardzo samodzielne :)

Niby fakt. No ja muszę jeszcze myśleć o szkole dla mojej małej. Ale nie zmieni to fakty dojazdu, że nie jest najlepszy. A lekarz na miejscu przyda się na starość. Już chyba lepszy by był Nieciszów.

Dzięki :)

Aż taka stara to nie jestem :wink: :)

Jesli chodzi o komunikację to za te kilka lat dużo może się zmienić, w końcu kiedyś skończą się te działki z najlepszą infrastrukturą.

Jak czytam już jest o nie bardzo ciężko.

Nie mówię, że jesteś stara :)

Chodzi o to, że jak dzieci osiągają pełnoletność, to ludzie myślą co będą robić na tak zwaną "starość". Niektórym taka starość zaczyna się w wieku 36-38lat :)

W moim przypadku to raczej kwestia taka, że za dużo wybrzydzam. Myślę że u innych też, bo jak człowiek się postara i użyje agencji to szybko coś trafi. Gorzej z cenami, ale mi już się bardziej podoba Chrząstawa. Działek po 30-40zł jeszcze troszkę jest. Za rok będą już po 60zł jak trend się utrzyma.

Witam,

Od jakiegoś czasu przeglądam forum Muratora - z uwagą przeglądnęłam poprzednie 8 stron :o :wink: i wiele się dowiedziałam odnośnie działek we Wrocławiu i okolicach. Sporo również już z mężem zjeździłam i wytypowałam 3 miejsca, które nam najbardziej odpowiadają. Mam prośbę o opinie, co doradzacie z tych 3 opcji?

1.Biestrzyków (działka siedliskowa 146zł/1m2) - plusy to mała odległość do Wrocławia, otoczenie nowych domów, minusy to brak gazu, wysoka cena(bo działka ma ponad 1800m2), no i fakt, ze bylaby to dzialka siedliskowa, a nie budowlana.

2.Dobrzykowice (60-70zł/1m2, budowlana) - tutaj korci nas atrakcyjna cena działek, ale martwi dojazd do Wrocławia, bo oboje pracujemy w okolicach Rynku. Poza tym bardziej podobala nam sie Chrzastawa w tej czesci, ktora musielismy wykluczyc z racji odleglosci.

3.Malin (90-100zł/1m2) - to miejsce nas bardzo urzekło - śliczny las i nowe domki. Dojazd też nawet nawet. Dodatkowo działka może mieć gaz i ponoć kiedyś kanalizację.

Jest jeszcze opcja 4. Wrocław. Nie biorę jej jednak raczej pod uwagę bo chyba nie mam szans znaleźć działki >1200m2 za mniej niż 200-250zł za 1m2?

Będę wdzięczna za jakieś opinie. Najchętniej negatywne o danym miejscu, bo wolałabym się dowiedzieć o minusach teraz, niż po zakupie :wink: . Działka będzie miała około 1200-2200m2 wielkości, więc kwestie cenowe są też dosyć ważne.

Widzę, że czas tanich działek w najbliższej okolicy Wrocławia minął bezpowrotnie... Gdzie ja byłam rok temu, kiedy w tych miejscach ceny było o 50% niższe :( .

Pozdrawiam

Julia

Dzięki Mi5iak może rzeczywiście nie ma co popadać w panikę.

Pozdrawiam i dalej szukam działeczki, ale z działkami coś kiepściuchno, byłam dzisiaj popytać w Nadolicach i okazuje się że to ostatnio towar deficytowy, ci którzy mieli sprzedać juz sprzedali i teraz czekają do nowego roku bo jeśli przekroczą jakaś kwotę ze sprzedazy (chyba 40 tys) działek to ponoć jakiś podatek muszą zapłacić. Nie bardzo wiem o co chodzi z tym podatkiem.

Dalej szukam działki od 8 do 15 arów w Gminie Czernica.

PS. Dowiedziałam się, że w Kamieńcu są do sprzedania 3 działki (ale nie na moja kieszen) 100 zł za m2. Pan który sprzedaje nazywa się chyba Szymanik, najlepiej pytać o niego w sklepie "SMAK".

Moze warto zajrzec do Chrząstawy -> super spokojna miejscowośc

pozdrawiam flowercia

Cześć Julka

Chcesz wiedzieć coś o miejscowościach czy swoich wyborach? :) Jeśli chodzi o miejscowości to:

1. Biestrzyków jest drogi, dużo i gęsto domów, do okoła pola bez jakiś piękniejszych krajobrazów. Las to chyba z 20km dalej najbliższy :/. Z plusów to komunikacja, bliskość wrocławia i południowa strona (podobno lepsza - bynajmniej tak większość uważa).

2.Też mi się podoba Chrząstawa. Dokoła lasy. Pięknie tam jest. Powiem Ci tak. Z Dobrzykowic do Chrząstawy autem jest 4min... może 5min. Nie wiem czy ceny są takie niskie chyba, że koło cmentarza, albo gdzieś na krańcach działka narożna itp. No ale 80zł to myślę, że cena jest realna. Ja pracuję 5min dalej niż Rynek i już się pogodziłem z dojazdem. Jak otworzą obwodnicę (podobno 2010) obok Dobrzykowic to w 15min będziesz na węźle Bielańskim. Do Rynku szybko wjedziesz przejeżdżając most w Siechnicach i uderzając albo przez mokry dwór lub przez trauguta. Myślę, że max 20min z Dobrzykowic. Oczywiście komunikacja nigdy nie będzie tak dobra jak z Biestrzykowa, ale jak dom Kupujesz aby wypocząć, jeździć sobie rowerem po lasach, kąspać się w rzece 2km od domu i chodzić na grzyby to raczej Chrząstawa lub Mailn (choć w Malinie grzybów raczej niewiele).

3. Malin.

No Malin jest ładny i na uboczu. Pamiętaj jednak, że między Krynicznem a Malinem przejdzie droga ekpresowa S5. Będzie ją widać z "górki" w Mailnie. Nie wiem czy będzie coś słychać. Domy będą (około) od 300m do 2km od niej. Gmina Wisznia nie należy do bogatych i super sprawnych. Myślę, że dłużej będziesz czekała na kanalizację i drogę. Kiedyś widziałem jak ludzie z Malina skarżyli się, że toną w błocie. Zaraz za Malinem jest olbrzymia elektrostrada (czyli autostrada z drutów wysokiego napięcia). Strasznie szpeci to tamtą stronę wioski. Natomiast Ekspresówka S5, Autostrada A8 i ŚOW (Śródmiejska Obw. Worc). Bardzo usprawnią komunikację. O Media najlepiej zapytać się w gminie zawsze.

4. Wrocław

No tu się mylisz. Myślę, że za 150zł za m2 znajdziesz działkę, ale jest ich bardzo mało i bez agenta raczej się nie obędzie. Koło mnie gość wydziela pole i nie wiem czy ma warunki zabudowy czy jak, ale chce za to podobno 150zł za m2. Ulica Mazepy. Bardzo niemiła babka. Jak się spytałem czymu tak drogo to powiedziała, że niech Pan sobie znajdzie taniej i odłożyła słuchawkę. Wcześniej na pytanie skąd wiadomo, że działka jest budowlana? Bo planów nie ma, więc czy ma warunki zabudowy krzyknęła do męża "skąd wiadomo?" a mąż krzyknął... można się budować na pewno. I tyle się dowiedziałem, ale teoretycznie jest z 1200 za 150zł na Mazepy. Na Polance też w takiej cenie. Pawłowice, okolice Leśnicy, Maślice - myślę, że za 150zł da radę.

Jeśli chodzi o inne sprawy niż lokalizacje to bawić się z Siedlisko to kupa babraniny. Stajesz się rolnikiem, czasami nawet musisz wydzierżawić część ziemi aby się wybudować. Nie ma działek siedliskowych. Są rolne i budowlane. Czyli to jest działka rolna. Aby się na niej osiedlić, trzeba stać się rolnikiem i mieć kawał ziemi. Pytanie czy bank da kredyt na siedlisko?

Zastanó się jeszcze czy nie będziesz się bała pod lasem z dala od wszystkich zostać sama? Albo czy chcesz mówić sąsiadowi "na zdrowie" jak kichnie. Dzieci też muszą gdzieś do szkoły chodzić.

No ja szukam od pół roku (na własną rękę) a ceny rosną. Ale nie przykładałem się zbytnio. Ale już trzeba coś kupić.

Pozdrawiam

1. Biestrzyków jest drogi, dużo i gęsto domów, do okoła pola bez jakiś piękniejszych krajobrazów. Las to chyba z 20km dalej najbliższy :/. Z plusów to komunikacja, bliskość wrocławia i południowa strona (podobno lepsza - bynajmniej tak większość uważa).

Cześć!

Stwerdziliśmy z mężem, że działka siedliskowa i cena za nią w Biestrzykowie - jest nie dla nas :wink: . Tak jak napisałeś kłopoty z budową, żeby chociaż niedaleko był las...

2.Też mi się podoba Chrząstawa. Dokoła lasy. Pięknie tam jest. Powiem Ci tak. Z Dobrzykowic do Chrząstawy autem jest 4min... może 5min. Nie wiem czy ceny są takie niskie chyba...

10km w 4min? Tak szybko to ja nie jeżdżę :wink: . Poza tym Chrzastawa to już około 25km z Rynku :( . Ale tak jak napisałeś, bardzo ładna.

3. Malin.

No Malin jest ładny i na uboczu. Pamiętaj jednak, że między Krynicznem a Malinem przejdzie droga ekpresowa S5. Będzie ją widać z "górki" w Mailnie. Nie wiem czy będzie coś słychać. Domy będą (około) od 300m do 2km od niej. Gmina Wisznia nie należy do bogatych i super sprawnych.

Akurat działka, którą rozważamy leży po drugiej stronie Malina - przed Ligotą. Tam będzie chyba stosunkowo cicho? Poza tym na wzmożony ruch z tego co widzę będzie narażonych coraz więcej miejsc - Biestrzyków, Żerniki, Św. Katarzyna, Smardzów, Kiełczówek, Wilczyce, etc - chcemy mieć drogi, więc pewnie będzie coraz ich wiecej :wink: .

Myślę, że dłużej będziesz czekała na kanalizację i drogę. Kiedyś widziałem jak ludzie z Malina skarżyli się, że toną w błocie. Zaraz za Malinem jest olbrzymia elektrostrada (czyli autostrada z drutów wysokiego napięcia). Strasznie szpeci to tamtą stronę wioski. Natomiast Ekspresówka S5, Autostrada A8 i ŚOW (Śródmiejska Obw. Worc). Bardzo usprawnią komunikację. O Media najlepiej zapytać się w gminie zawsze.

Obwodnica autostradowa i śródmiejska na pewno pomogą tam - z tego akurat się będę cieszyła. Ciekawe kiedy planują S5, bo na razie w mediach coś cicho?

Zmartwiłeś mnie tą eletrostradą - rzeczywiscie jest około 200-400m od działki. To może być jakiś problem?

4. Wrocław

No tu się mylisz. Myślę, że za 150zł za m2 znajdziesz działkę, ale jest ich bardzo mało i bez agenta raczej się nie obędzie. ... Na Polance też w takiej cenie. Pawłowice, okolice Leśnicy, Maślice - myślę, że za 150zł da radę.

Szukałam dosyć długo i nic :( . Jeśli cena jest w miarę ok, to działka ze słupem linii elektrycznej lub koło warsztatu... Jak działka ładna, to cena już spora :( . Znowu Zachód nie bardzo mi podchodzi, a do tego ostatnie wydarzenia z Bystrzycą - no nie wiem.

Zastanó się jeszcze czy nie będziesz się bała pod lasem z dala od wszystkich zostać sama? Albo czy chcesz mówić sąsiadowi "na zdrowie" jak kichnie. Dzieci też muszą gdzieś do szkoły chodzić.

Akurat i w Chrzastawie i w Malinie jest sporo nowych domków, wiec chyba nie bedzie tak źle :wink: . Działki też są większe niż we Wrocławiu, czyli będzie jakaś przestrzeń. Szkoła to coś, co rzeczywiście mnie martwi, ale pracujemy obydwoje z mężem we Wrocławiu, więc i tak jeździmy - można wozic dzieci do Wrocławia.

No nic - zostały mi Dobrzykowice (lub ewentualnie Chrzastawa Wielka) lub Malin. Coś będę musiała wybrać... :-?

Pzdr,

Julka

1. IMO słuszna decyzja

2. 10km? Zależy czy to początek Chrząstawy czy koniec. Na początek jadąc 70 w miejscowościach i 100 pomiędzy udało mi się przejechać 4min (do dobrzykowic, a nie do granic wroclawia). Jadąc 90 i 50 w wioskach to podobo 6min. Jak często jesteś na Rynku? Obwodnicą będzie 30km, ale będziesz spalała na ponad połowie trasy 6l/100km a nie 10l :)

3. Z tamtej strony Malina jest ok, ale las "brudny" (bynajmniej na wejściu). Jeśli chodzi i Kiełczówek, to nigdy nie będzie tam dużego ruchu. Chyba chodziło Ci o Kiełczów? W Wilczycach też narazie się nie zanosi. Mieszkam koło, więc wiem :)... tylko, że tam jest naciupane domkami i drogo!

4. S5 nie ma jeszcze daty, więc pewnie nie prędzej niż 2012. W gminie pytałem, to też nie wiedzą. Ale jak będzie za 20lat na starość, to będzie jeszcze większy problem. A 200-400m od elektrostrady to tylko problem krajobrazowy. Don't worry :)

5. We Wrocławiu to już koniecznie przez agencję. Była działeczka na kłokoczycach, zgorzelisku za 115tys, pawłowicach i ratyniu... coś dałoby radę, choć agenci mówią, że bardzo trudno. A Bystrzyca tylko podmyła przy korycie... nie zalewała mieszkań... mam zdjęcia z mostu Bardzkiego i tego na Wilkszyn co się jedzie.

6. Ja bym chciał mieć sąsiadów z 50m od domu, ale to nie możliwe i żona by się chyba już bała, skoro nie macie takiego problemu to spox. A szkołą się nie martw. W całej gminie Czernica jadą gimbusy (info z gminy) - i możesz wybrać do jakiej szkoły wieziesz. Poza tym to bezpieczniejsze niż marsz dziecka ulicą. Pamiętaj jednak, że dzieci chodzą do szkoły na 4h a wy do Pracy na 8h. Chcesz męczyć dziecko przez 4-5h w świetlicy? Myślę, że taki 10latek może już spokojnie sam do doamu wracać, ale co w wieku 7-10lat?

ps. moja córcia to Julka :)

Pozdr. Michał

odnosnie dzialek siedliskowych

dzialka siedliskowa czy obecnie zwana zagrodowa to nie dzialka rolna, jest miedzy nimi spora roznica zwlaszcza w wymaganiach dotyczacych funkcji rolnika oraz wymogow WZ

wcale nie wiaze sie to z jakimis obowiazkami, pozwolenie na budowe dostanmniesz, ziemi miec nie trzeba - proponuje tel do starostwa

na zakup siedliskowej kredyt dostaniesz spokojnie, z rolna rzeczywiscie raczej odpada

Witajcie :)

Jesli chodzi o dziłaki siedliskowe, to i czytałam w necie i pani ze starostwa powiedziała mi, że w prawie budowlanym nie istnieje pojęcie działki siedliskowej, jest albo budowlana albo rolna. Na rolnej można się wybudowac mając okresloną powierzchnię ziemi bądź na własność, bądź w dzierżawie i wtedy to jest siedlisko. A, można jeszcze kombinować z oświadczeniem, że będzie się prowadziło np. uprawe pieczarek :D

A banki oczywiście kredytu hipotecznego na działkę rolną nie dają. Jedynie co, to pożyczkę hipoteczną, która będzie zabezpieczona inną nieruchomością....

A czy jest ktoś, kto zakupił już, albo planuje zakup działki w gminie Kąty Wrocławskie. Ja mam na oku działkę w Bogdaszowicach, na początku tego wątku ktoś napisał, że tam jest kiepski dojazd, a moje wrażenia są inne :) A Wy jak sądzicie?

2. 10km? Zależy czy to początek Chrząstawy czy koniec. Na początek jadąc 70 w miejscowościach i 100 pomiędzy udało mi się przejechać 4min (do dobrzykowic, a nie do granic wroclawia). Jadąc 90 i 50 w wioskach to podobo 6min. Jak często jesteś na Rynku? Obwodnicą będzie 30km, ale będziesz spalała na ponad połowie trasy 6l/100km a nie 10l :)

Sam koniec, niedaleko lasu. W Rynku jestem praktycznie codziennie (pracuję w okolicach :wink: ). Co do spalania masz rację, jednak sama ilość km to także czas. A i tak pewnie jeździłabym przez Swojczyce :wink: .

3. Z tamtej strony Malina jest ok, ale las "brudny" (bynajmniej na wejściu). Jeśli chodzi i Kiełczówek, to nigdy nie będzie tam dużego ruchu. Chyba chodziło Ci o Kiełczów? W Wilczycach też narazie się nie zanosi. Mieszkam koło, więc wiem :)... tylko, że tam jest naciupane domkami i drogo!

Brudny? Chodzi Ci o smieci, czy o to, ze jest zarosniety? Wygladal calkiem ok z daleka :wink: .

Jesli chodzi o Kielczowek, to przechodzic tam bedzie zaraz obok obwodnica. Tak przynajmnij wyglada to na Wrosipie.

4. S5 nie ma jeszcze daty, więc pewnie nie prędzej niż 2012. W gminie pytałem, to też nie wiedzą. Ale jak będzie za 20lat na starość, to będzie jeszcze większy problem. A 200-400m od elektrostrady to tylko problem krajobrazowy. Don't worry :)

S5 będzie bardzo pomocna dla tamtej czesci Malina, tym bardziej, ze chyba nie bedzie tam slychac za bardzo nawet halasu. co do elektrostrady to rzeczywiscie nie ejst zbyt urodziwa, ale niestety w wiekszosci miejsc cos takiego idzie niedaleko :( .

6. Ja bym chciał mieć sąsiadów z 50m od domu, ale to nie możliwe i żona by się chyba już bała, skoro nie macie takiego problemu to spox. A szkołą się nie martw. W całej gminie Czernica jadą gimbusy (info z gminy) - i możesz wybrać do jakiej szkoły wieziesz. Poza tym to bezpieczniejsze niż marsz dziecka ulicą. Pamiętaj jednak, że dzieci chodzą do szkoły na 4h a wy do Pracy na 8h. Chcesz męczyć dziecko przez 4-5h w świetlicy? Myślę, że taki 10latek może już spokojnie sam do doamu wracać, ale co w wieku 7-10lat?

No niestety - jest to jakis koszt mieszkania pod lasem poza miastem. Jednak nawet takiego 7-10 latka bałabym sie puszczac mieskzajc w miescie samego :wink: .

ps. moja córcia to Julka :)

Fajne imię :wink: .

Pozdrawiam,

Julka

Akurat i w Chrzastawie i w Malinie jest sporo nowych domków, wiec chyba nie bedzie tak źle :wink: . Działki też są większe niż we Wrocławiu, czyli będzie jakaś przestrzeń. Szkoła to coś, co rzeczywiście mnie martwi, ale pracujemy obydwoje z mężem we Wrocławiu, więc i tak jeździmy - można wozic dzieci do Wrocławia.

No nic - zostały mi Dobrzykowice (lub ewentualnie Chrzastawa Wielka) lub Malin. Coś będę musiała wybrać... :-?

Ja też stałem niedawno przed podobnym problemem. Też najbardziej odpowiadała mi Chrzastawa i Malin. Wybrałem ostatecznie Malin/Ligotę - jakoś bardziej podobało się tam mojej drugiej połowie, no i trochę blizej, bo 14,8km z Rynku.

W przypadku Malina/Ligoty problem jest z małą podażą działek i cenami - te fajnie położone są albo już sprzedane, albo ktoś kupił dla siebie więcej i trzyma (jeden z właścicieli wybudowanego już domu powiedział mi, że czeka aż sprzeda działkę za 100 EUR za 1m2 :o :lol: ). Sam szukałem baaaardzo długo tej właściwej, ale udało się. W Chrzastawie dzialek jest więcej i są tańsze.

S5 z tego co wiem ma powstać po 2017 roku, ale juz w przyszłym mają poszerzyć "5"kę o pas awaryjny z obu stron.

Pozdrawiam,

TS