Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Witam

Może Żórawina?

To jest 14km od Wrocławia za Biestrzykowem i Suchym Dworem. Dobra komunikacja DLA + PKP. Ceny działek okolo 60zł/m. Nawet 40zł jak dobrze poszukać. Wady - całkowity brak gazu, gmina biedna więc jak trzeba bedzie pociągnąć wodociąg albo kanalizację to tylko na własny koszt bo gmina nie ma na to kasy (ale to prawie standard).

Od strony Wrocławia jest autostrada i IMHO dosyć ją słychać natomiast z drugiej strony jest pod tym wzglądem lepiej.

Blisko Wrocławia są też Karwiany 40zł/m ale w moim przypadku odpadły z powodu straszliwego IMHO hałasu autostrady.

Ja kupiłem działkę pod koniec ubiegłego roku za niecałe 40zł/m właśnie w Żórawinie ale ja szukałem właśnie na południu Wr.

Brałem pod uwagę głównie cenę i dobry dojazd.

podobała mi się ŚwKatarzyna ale ceny lekko odstraszają 80-100zł/m z tym że w ŚwKatarzynie jest zwykle świetne uzbrojrnie. tzn prad woda gaz kanalizacja w drodze. Widziałem taką działkę za 80zł/m z tym że to było 15arów więc kosztowała 120tyszł. Ja za swoje 15arów wydałem niecałe 60tys wraz z wszystkimi opłatami.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sam szukałem baaaardzo długo tej właściwej, ale udało się. W Chrzastawie dzialek jest więcej i są tańsze.

Na razie skupię się właśnie na Malinie i Chrząstawie. Czy ktoś z Was ma moze jakies ciekawe namiary na działkę pod lasem/w okolicach lasu w Chrząstawie?

Niestety nic ciekawego nie znalazłam ani na Onecie, ani na Gratce, Autogiełdzie, ani na miejscu (kilka tablic z ogłoszeniami, ale w środku miejscowości) :( .

Dzieki za informacje!

Julka

Sam szukałem baaaardzo długo tej właściwej, ale udało się. W Chrzastawie dzialek jest więcej i są tańsze.

Na razie skupię się właśnie na Malinie i Chrząstawie. Czy ktoś z Was ma moze jakies ciekawe namiary na działkę pod lasem/w okolicach lasu w Chrząstawie?

Niestety nic ciekawego nie znalazłam ani na Onecie, ani na Gratce, Autogiełdzie, ani na miejscu (kilka tablic z ogłoszeniami, ale w środku miejscowości) :( .

Dzieki za informacje!

Julka

Witaj Julka spróbuj też porozwieszać ogloszenia w samej Chrząstawie

pozdrawiam flowercia

[...]

Blisko Wrocławia są też Karwiany 40zł/m ale w moim przypadku odpadły z powodu straszliwego IMHO hałasu autostrady.

Gdzie w Karwianach są działki budowlane za 40zł/m2 ???

Dziś jadę obejrzeć tam 2 działki, ale ceny ok 130zł/m2 ... :(

W karwianach słuchać tą autostradę jak diabli. Oglądałem tam kiedyś działeczki i od razu wykluczyłem z tego właśnie powodu :(

Ja rozmawialem z facetem we wrzesniu 2005 - mial 3 dzialki po 8 arow w cenie 40zl/m. Jak sie wiezdza do Karwian (Karwianów ???) to trzeba jechac prawie do konca tą główną drogą (tak jakby w kierunku autostrady) pod koniec wioski jest droga gruntowa w prawo. Po prawej stronie (jak juz sie skręci) jest na początku stara chałupa z obejściem a za nią 3 działki całość ogrodzona. Po lewej są miłe nowe domki...

Miesiąc temu kupiłam działkę za 50 zł/m (facet od niedawna je sprzedaje, wcześniej "nie miał potrzeby" - czyt: "poczekam, aż będę mógł sprzedać drożej"). Dzisiaj sprzedaje już po 60 zł/m. Wzrost ceny o 20% w ciągu miesiąca. Pewnie ceny nie rosną co miesiąc o 20%, ale nie ma co się oszukiwać, ludzie działek szukają, jest ich mniej niż chętnych i właściciele to doskonale wiedzą i wykorzystują. I w sumie chyba nie ma się co dziwić..

do bolexim:

AnetkaS ma rację. Nie ma w planach zaznaczonych działek siedliskowych więc bank kredytu nie da, ale może można przekonać że ma się tyle i tyle ziemi i można się spokojnie wybudować tego nie wiem. mBANK wymaga warynków zabudowy lub planu zagospodarowania.

do Julki_G:

1. Wiesz Chrząstawa (koniec) jest 25km od Rynku. Mnie też to boli.

2. Las Malin "brudny"... czyli zarośnięty przy brzegach od strony Malina :)

3. Obwodnica faktycznie minie Kiełczów i Kiełczówek :/

4. Odnośnie siedzenia dziecka w świetlicy. Problem w tym, dlaczego dzieci mają płacić za widzimisie rodziców, którzy chcą mieszkać w lesie?

do Pierwka:

Żórawina? Faktycznie blisko i niezła komunikacja oraz dojazd. o 40zł za m2 zapomnij. Teraz 2x drożej. Cieńko z mediami, osiedle buduje się od autostrady, którą słuchać zwłaszcza w deszczu. Po drugiej stronie nie widziałem osiedla nowych domków. Inne ceny też min. 50% zaniżone jak na dziś dzień. No ale największą wadą Żórawiny są mieszkania dom w dom, małe działeczko zero drzew tylko same pola! :/

do AnetkiS:

A gdzie kupiłaś tą działkę?

do bolexim:

AnetkaS ma rację. Nie ma w planach zaznaczonych działek siedliskowych więc bank kredytu nie da, ale może można przekonać że ma się tyle i tyle ziemi i można się spokojnie wybudować tego nie wiem. mBANK wymaga warynków zabudowy lub planu zagospodarowania.

Ja dowiadywałem się swego czasu w Lukasie odnośnie kredytowania zakupu działki siedliskowej z możliwoscią zabudowy zagrodowej i nie robili z tym problemów. Jedyne co, to być może konieczność wynajęcia rzeczoznawcy za 400zł aby potwierdził wartość działki (ale to nie zawsze jest konieczne).

do AnetkiS:

A gdzie kupiłaś tą działkę?

W Bogdaszowicach, gmina Kąty Wrocławskie. Ja kupiłam działkę rolną, ale gmina ma uchwalone studium i zgodnie z zapisami, gdy będzie sporządzany nowy plan zagospodarowania, to moja działka (jak wiele innych) będzie działką budowlaną. Dojazd do miasta moim zdaniem jest OK a okolica bardzo mi się podoba (teren Parku Krajobrazowego Doliny Bystrzycy). Co prawda najbliższa szkoła jest w Smolcu lub w Kątach Wrocławskich, ale ja mam duże dziecię i zanim się wybuduję, to będzie już w liceum (boże, to straszne... :roll: ).

Ja dowiadywałem się swego czasu w Lukasie odnośnie kredytowania zakupu działki siedliskowej z możliwoscią zabudowy zagrodowej i nie robili z tym problemów. Jedyne co, to być może konieczność wynajęcia rzeczoznawcy za 400zł aby potwierdził wartość działki (ale to nie zawsze jest konieczne).

Wiele zależy od banku, niektóre dają kredyt hipoteczny na działkę rolną wtedy, gdy z uchwalonego studium wynika, że zostanie ona przekształcona na budowlaną. Mój tak nie robi..... :(

zanim kupilem swoja dzialke interesowalem sie rolnymi z WZ

w lukasie odmowili tzn chcieli zabezpieczenia na dodatkowej nieruchomosci

dom, millenium multibank - owszem do czasu rozwowy z decydentem na infolinii wszystko klepna bo o wiele szczegolow nikt nie pyta

wiec dalem sobie spokoj

z zagrodowymi decyzja na tak, tak mam opisana w PZP ale wycene robilem, zalezy od banku

do TS147:

Może faktycznie zależy od Banku

do AnetkiS:

Z tego co wiem to Bogdaszowice są w gminie Kostomłoty. Mylę się? Gdzie załatwiałaś formalności i jakie studium przeglądałaś? Poza tym z tym studium nie zawsze tereny wskazywane do wykonania planów stają się budowlane, choć w wiejskich gminach nie zbyt często się to akurat zmienia. A czas faktycznie szybko leci i jak tak dalej pójdzie domek będę miał dopiero na starość. :/... Co masz na myśli mówiąc: Mój Bank? Przecież można go zmienić jak czegoś nie robi. :)

do Pierwka:

Żórawina? Faktycznie blisko i niezła komunikacja oraz dojazd. o 40zł za m2 zapomnij. Teraz 2x drożej. Cieńko z mediami, osiedle buduje się od autostrady, którą słuchać zwłaszcza w deszczu. Po drugiej stronie nie widziałem osiedla nowych domków. Inne ceny też min. 50% zaniżone jak na dziś dzień. No ale największą wadą Żórawiny są mieszkania dom w dom, małe działeczko zero drzew tylko same pola! :/

A po co mi osiedle domków jednorodzinnych? Tam faktycznie mieszka się dom w dom. Osobiście nie podoba mi się tamta lokalizacja. Ale właśnie w okolicy ul.Sportowej (chyba tak się nazywa) po drugiej stronie drogi z Wrocławia były w ubiegłym roku działeczki po 60zł/m.

Ja kupiłem działkę 15a w cenie 60tys razem ze wszystkimi oplatami notarialnymi + opłatami dla pośrednika czyli jakies 36-38zł/m (sam grunt) we wrzesniu2005. Prąd i woda w drodze.

I właśnie dlatego szukałem po drugiej stronie Żórawiny żeby nie było widać i słychać autostrady.

Z mediami rzeczywiście cienko.

Trzeba wsiąść w auto i pojeździć popytać osobiście w terenie. Albo udać się do jakiegoś biura nieruchomości. Z tym, że agent pokaże co ma a sam nic nie znajdzie więc to może się nie zawsze sprawdzić. Lepiej pochodzić i popytać w miejscu gdzie widać kawałek ziemi między domami. Ludzie dużo wiedzą. W tym miejscu co ja się będę budował wiem o co najmniej 5 działkach na których nic się nie dzieje. Czy są na sprzedaż? Trzebaby się popytać.

do TS147:

Może faktycznie zależy od Banku

do AnetkiS:

Z tego co wiem to Bogdaszowice są w gminie Kostomłoty. Mylę się? Gdzie załatwiałaś formalności i jakie studium przeglądałaś? Poza tym z tym studium nie zawsze tereny wskazywane do wykonania planów stają się budowlane, choć w wiejskich gminach nie zbyt często się to akurat zmienia. A czas faktycznie szybko leci i jak tak dalej pójdzie domek będę miał dopiero na starość. :/... Co masz na myśli mówiąc: Mój Bank? Przecież można go zmienić jak czegoś nie robi. :)

Może kiedyś były (strona http://www.szukacz.pl faktycznie pokazuje, że to gmina Kostomłoty), ale teraz to na pewno gmina Kąty Wrocławskie powiat wrocławski.

A o jakie formalności Ci chodzi? Studium jest wyłożone do wglądu w urzędzie gminy w Kątach a także można je obejrzeć na stronie www gminy http://www.katywroclawskie.pl/ogloszenia.php - jest i mapa i dokument :D .

A mój bank to GE Money - i tak mam atrakcyjne warunki, mimo, że to pożyczka hipoteczna a nie kredyt.