Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

pepe, ale nie miałeś presji takiego wzrostu cen??? :/

No to prawda, nie miałem. Chociarz w niektórych rejonach cenowe halo było zawsze. Pamiętam jak szalały ceny na Ołtaszynie, ogłądałem 1 hektar w Tyńcu Małym po 10 PLN za metr a za moment było 40 i więcej itd.

Teraz to faktycznie jest szajba, tylko osobiście uważam, że ceny gruntów i tak są u nas jeszcze nie wysokie, problem w tym, że ludzie kasy nie mają. Ja i tak cały czas się przyglądam, bo mimo, że mam już swoje miejsce na ziemi to jak coś podpasuje to kupię. Tylko raczej nie patrzę na działki typowo budowlane 1 - 3 tys metrów, ale jakieś gospodarstwa, tereny rekreacyjne, zalesione, coś od 10 ha w górę. To oczywiście jako fanaberia na przyszłość.

Dopóki nie otworzą możliwości swobodnego kupowania gruntów przez mieszkańców innych państw dopóty rynek będą kształtować portfele i zdolności kredytowe polaków... Więc nie powinniśmy tak szybko dojść z cenami do standardów unii. Poza tym w Polsce jest pełno pól i brak jest planów. Niech wprowadzą wszyscy naraz plany (za około półtora roku to powinno nastąpić), na rynku będzie duża podaż gruntów i ceny spadną. Poza tym ceny gruntów okresowo spadają na zimę zawsze. Tak więc inwestowanie w grunty owszem, ale długofalowo.

Jest takie powiedzonko, że pieniądze zainwestowane w ziemię są głęboko zakopane.

To prawda, dodałbym jeszcze, że są pewne :D

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do Kotowic to nie polecam. Jeżdżę tam od 10 lat na ryby. Prawdą jest , że podczas powodzi wody było bardzo dużo (pękł wał niedaleko kościoła) ale tak naprawdę najgorzej jest z rzeczką która leży między Groblicami a Kotowicami.Wielokrotnie podczas roztopów woda zalewała drogę.Wtedy trzeba jechać objazdami - jest znacznie dalej.Wysoko jest woda gruntowa, a komary w tym roku były tam takie ,że specjalnie gmina robiła "opryski".Generalnie jest tanio , około 40 zł za metr,ale za to wilgotno , nisko i moim zdaniem za blisko Odry. Jak dojedziesz do Kotowic zatrzymaj się na górce przy wjeździe do wioski, to górka to "normalny poziom" Groblic, resztę dopowiedz sobie sam.

a czy ktoś bierze pod uwagę Brzezinę ? jest to wioska koło Leśnicy otoczona wokół lasami, dojazd autobusem miejskim i busikami, szkola w pobliżu około 1 do 2 km w sąsiedniej miejscowosci, za to nowa , ma ze trzy lata, nie mylić z Brzezinka Średzka, ktora jest połozona duzo nizej, Brzezina wielu ludzi zachwyca widokami, połozeniem, powietrzem :)

a czy ktoś bierze pod uwagę Brzezinę ? jest to wioska koło Leśnicy otoczona wokół lasami, dojazd autobusem miejskim i busikami, szkola w pobliżu około 1 do 2 km w sąsiedniej miejscowosci, za to nowa , ma ze trzy lata, nie mylić z Brzezinka Średzka, ktora jest połozona duzo nizej, Brzezina wielu ludzi zachwyca widokami, połozeniem, powietrzem :)

a jaki dojazd do tej brzeziny? czy przez wilkszyn, czy przez mokrą to około 25km do rynku. daleko. miejsce z pewnością piękne, ale z Wilkszyna już ciężko się przebić przez Kozanów lub Legnicką, a Brzezina to jeszcze min 5-10min dalej.

Do Brzeziny można dojechać zarówno przez Wilkszyn jak i przez Mokrą, przez Mokrą chyba szybciej, w Leśnicy trzeba skręcić i jakies 5 minut główną drogą, do rynku rzeczywiscie dalej niz blizej ;), ale do Lesnicy bliziutko, a tu wszystko mozna załatwic, wiem, bo tu mieszkam :), rowerem najprzyjemniej :). Spytałam sie o te Brzezine, bo nie ma jej w miejscowosciach, jakie masz wypisane na dole :). No i powietrze, Brzezina jest na wzgórzu, wiec wiaterek z lasów na zachodzie, zawsze jest tam jak w górach ;)

pozdrawiam poszukujących

Swego czasu rozważałem Brzezinę, bo ktoś oferował mi w całkiem dobrej cenie gotowy domek w stanie deweloperskim z działką 1500m2 (z tego co pamiętam) za rozsadne pieniądze - chyba 350tys. (BTW jak ktoś był w Brzezinie to kojarzy szerego 5-10 domów takich samych w ścianie 3W).

Miejsce sympatyczne, niedaleko las, sporo nowego budownictwa. Trochę jednak już daleko jadąc przez Leśnicę (z Rynku z tego co pamiętam ponad 22km). Z tyłu w lesie (za lasem) przebiega linia kolejowa (warto sprawdzić czy nie będzie hałasu).

Dojazd do Leśnicy sie trochę usprawni, bo widziałem plany poszerzenia Legnickiej aż do Glinianek (czyli zostanie usunięte wąskie gardło przy Lotniczej).

Witam,

Przeczytałam dokładnie wszystkie 10 stron postów - wiele waszych informacji jest bardzo pomocnych.

My jesteśmy na etapie poszukiwań, nie angażujemy się niestety intensywnie z braku czasu w weekendy - ciągle coś wypada :(

Bardzo pasują nam (ze względów "widokowych" i komunikacyjnych) miejscowości Pruszowice, Szczodre, Domaszczyn - generalnie okolice Długołęki. Ponieważ często jeździmy do teściów do Ostrowa Wielkopolskiego pasuje nam ta lokalizacja i właściwie nigdzie indziej nie szukamy.

Moje doświadczenia są takie:

Próbowaliśmy z agentem, ale trafiliśmy na zupełnie niepoważnego gościa, który wysyłam nam oferty tylko mailem, ignorując zupełnie nasze kryteria, zresztą oferty z onetu... Nigdy zresztą nic z nim nie obejrzeliśmy, bo pojechał na miesięczny urlop i nas olał. Dodam że pan jest na tyle oszczędny że również nigdy nie zadzwonił :)

Potem jeździliśmy sami po wioskach, ale ofert jak na lekarstwo: rolnicy, którzy podzielili działki odczekują teraz 5 lat żeby nie zapłacić słynnej renty planistycznej 30%, albo po prostu czekają na wzrost cen.

Być może źle szukam albo mam pecha, ale większość osób mówiła że coś ma, ale teraz nie sprzeda...

A jedyna działka, która mi się podoba, stoi pod dużym znakiem zapytania, bo właśnie właścicielka zaczęła się zastanawiać czy w ogóle chce sprzedać....

Podsumowując: powoli się załamuję.

Z tego co zauważyłam niewiele osób jest zainteresowanych okolicami Długołęki. Może jednak macie jakieś namiary na działki lub informacje o okolicznych miejscowościach?

Z tego co zauważyłam niewiele osób jest zainteresowanych okolicami Długołęki. Może jednak macie jakieś namiary na działki lub informacje o okolicznych miejscowościach?

Ja interesowałem się Długołęką i Kiełczowem (także Szczodrym i Domaszczynem). W Kiełczowie nawet znalazłem fajną działkę (30m x 70 m) za z tego co pamiętam 150tys, ale wystraszyła mnie stojąca nie tak daleko oczyszczalnia ścieków i smrodek :( . W Szczodrym widziałem kilka działek, ale były one od strony takiego duuużego pola i z tego co widziałem jego część jest przeznaczona pod usługi - to mnie trochę wystraszyło. Domaszczyn mi się podobał, ale neistety żona powiedziała veto :wink: .

Jesli interesuje Cię dobry wyjazd na Warszawę, powinnaś patrzeć na infrastrukturę drogową, która będzie już za 3-4 lata, czyli obwodnicę autostradową i sródmiejską. Dzięki nim do Długołęki dostaniesz się bardzo szybko zarówno z okolic wschodnich (Kiełczów/Kamieniec/etc) jak i północnych (Ligota Piękna, Psary/Malin/ Rogoż/etc).

Pzdr,

TS

W Szczodrym widziałem kilka działek, ale były one od strony takiego duuużego pola i z tego co widziałem jego część jest przeznaczona pod usługi - to mnie trochę wystraszyło.

Czy to przypadkiem nie były działki w środku szczerego pola, ale z widokiem na zdaje się Volvo w perspektywie? Proponowano mi to za 80 zł, a nie było nic, nawet drogi przejezdnej dla auta osobowego...

Domaszczyn mi się podobał, ale neistety żona powiedziała veto .

A masz jakieś namiary na ten Domaszczyn? Ja sobie wymarzyłam coś z dobrym dojazdem do centrum Wrocka i z dobrym wyjazdem na Warszawę... Plus jeszcze sąsiedzi nie tuż za oknem i spokój, zieleń... Czy ja za dużo wymagam? ;)

Witaj pomarańczowy misiu. Mieszkam na Psim Polu (pewnie wiesz jak przeczytałeś 10 stron) i te okolice mi bardzo odpowiadają. Miestety to co piszesz to prawda. Podaż działek jest bardzo niewielka. Z powodów dodam jeszcze duże niepodzielone grunty, które aktualnie są w sprzedaży i nikt nie ma kilku milionów aby je kupić.

Akurat Pruszowice bardzo mi się nie podobają. Domaszczyn zaś jest Ładny. Długołęka jest jak dzielnica Wrocławia. Jak chcesz opinie o innych miejscowościach to pytaj: chętnie odpowiem. Ja w ciemno wziąłbym działkę za Selgrosem koło lasku, ale nic tam nie ma.

Nie bierz jednak pod uwagę to, że jeździsz do teściów. Ja jeżdżę do Teściów do Łodzi. Ale zanim się wybudujesz w 5-10min wyjedziesz z Wrocławia z okolic Kamieńca a nawet Świętej Katarzyny czy wylotu na Trzebnicę lub Oborniki. Problem w DOmaszczynie czy Pruszowicach to brak szkoły, a nie chcę dowozić dziecka do szkoły, bo nie będę miał na to czasu.

Z agentami nieruchomości tak bywa. Trzeba odwiedzić kilka biur i podpisać umowę z kilkoma, a traktować poważnie oferty od biura, które Ciebie traktuje poważnie.

Witam!

Dzięki za informacje. Piszesz że są w sprzedaży duże grunty w okolicach Długołęki - masz może jakieś namiary? Zawsze jest nadzieja że zbierze się więcej osób, jakoś się podzieli...

Nie mam jeszcze dzieci ale zdaję sobie sprawę z tego że bliskość szkoły to poważna sprawa. Mimo to chyba nie będzie to dla mnie decydujący czynnik - z czegoś w końcu trzeba zrzezygnować...

Co prawda jeżdżę do teściów w kierunku na Warszawę, ale za to do rodziców do Katowic, więc jakby nie patrzeć wszędzie mam daleko ;) Chciałam żeby chociaż jeden wyjazd był bezproblemowy bo nie wierzę do końca w to że te wszystkie obwodnice powstanąw ekspresowym tempie. Poza tym wydaje mi że kierunek Długołęka ma dość dobry dojazd do centrum, a to dla mnie ważne. Co o tym sądzisz?

Chyba jednak po paru doświadczeniach z szukaniem działki zrezygnuję z agentów - po prostu ceny są dla mnie tak zabójcze że nie będę mieć jeszcze paru tysięcy do wyrzucenia na agenta, zwłaszcza że trzeba jeszcze pamiętać o notariuszu, o podatku... a bez agenta też da się kupić, taką mam nadzieję :)

Aha, jeszcze jedno: postanowiłam sobie że nie będę budować się w centrum wioski (widok na kościół, cmentarz, bar itp.) tylko raczej na obrzeżach lub najlepiej pod lasem. Wiadomo że w szczerym polu się nie da (brak mediów), ale sąsiedzi jak najdalej :D W związku z tym uroda samej wioski nie jest dla mnie taka ważna, ważne jest jej otoczenie. Czy moglibyście powiedzieć gdzie jest w miarę ładnie, lesiście, właśnie w okolicach Długołęki? Powoli zaczynam się też zastanawiać nad Malinem, ale podobno robi się tam już tłoczno, co mnie odstrasza.

Wielkie dzięki za wszystkie rady.

W związku z tym uroda samej wioski nie jest dla mnie taka ważna, ważne jest jej otoczenie. Czy moglibyście powiedzieć gdzie jest w miarę ładnie, lesiście, właśnie w okolicach Długołęki? Powoli zaczynam się też zastanawiać nad Malinem, ale podobno robi się tam już tłoczno, co mnie odstrasza.

Wielkie dzięki za wszystkie rady.

Ja kupiłem działkę w Malinie, dokładnie pod lasem. Na pewno nie robi się tłoczno, bo działki mają w większości po około 1500-2500m2. Poza tym sam Malin i wioska są bardzo ładne (oczywiście dla mnie, a niestety przestałem juz być chyba obiektywny :wink: :D ) i co dla mnie ważne jest BARDZO DUŻO nowych, ładnych domów.

Poza tym musisz pamiętać, że każde fajne miejsce z biegiem czasu i tak się zabuduje. Dla mnie to plus, ale pod warunkiem że działki są stosunkowo spore a nie dom na domie (dlatego odrzuciłem m.in. Smolec).

Pzdr,

TS

Ja kupiłem działkę w Malinie, dokładnie pod lasem. Na pewno nie robi się tłoczno, bo działki mają w większości po około 1500-2500m2.

A nie widziałeś może w pobliżu czegoś podobnego dla mnie? Podleśnego i w miarę dużego? :wink: No i jeszcze zapytam o orientacyjne ceny...

Wiem niestety że to co ładne się zabuduje, akurat mnie to tak bardzo nie cieszy, ale z przyczyn praktycznych odrzuciliśmy dalekie wioski, do których nikt nie zagląda... A tak naprawdę to chcielibyśmy mieszkać właśnie na odludziu, ale cóż - ile godzin dziennie można spędzić w samochodzie? :(

[

A nie widziałeś może w pobliżu czegoś podobnego dla mnie? Podleśnego i w miarę dużego? :wink: No i jeszcze zapytam o orientacyjne ceny...

Niestety - sam szukałem tam działki kilka miesięcy zanim udało mi się znaleźć moją. Przy lesie albo ktoś kupił i trzyma albo oczekuje chorych/nierealnych cen. Ja kupiłem swojadziałke jeszcze za troszeczkę poniżej 100zł/1m2, ale obecnie jest to pewnie więcej (nawet tak jak pisałem miałem już kupca na swoją). Z tego co wiem są jeszcze działki w Malinie od strony poligonu (też mi się tam bardzo podoba), ale tutaj pewnie więcej do powiedzenia ma Huhrak/Marzka :wink: .

Wiem niestety że to co ładne się zabuduje, akurat mnie to tak bardzo nie cieszy, ale z przyczyn praktycznych odrzuciliśmy dalekie wioski, do których nikt nie zagląda... A tak naprawdę to chcielibyśmy mieszkać właśnie na odludziu, ale cóż - ile godzin dziennie można spędzić w samochodzie? :(

Malin jest 14,5km od Rynku - dla mnie własnie odległość od centrum Wrocławia była równie ważna co okolica.

ja tez daleko poza tabliczką Marcinkowice ;)

i tam nawet przyjemniej niz na "starej" części ;)

Jastrzębia to niedaleko mnie ;) może będziemy sąsiadami! :lol: 8)

Hej agiis :)

No ja mam działkę w Marcinkowicach na Jastrzębiej. Mam już projekt i pozwolenie na budowę. Jeszcze nie wiem, czy uda nam się zacząc na wiosnę, ale na pewno wkrótce.

Miło słyszeć/widzieć sąsiadów :)

Mam propozycje kupna działki w Marcinkowicach. /ul.Jastrzębia/Tylko to rzeczywiście obrzeża Marcinkowic i do przystanku PKS trochę daleko.Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Cześć,

pozwolę sobie się wtrącić :) (Pownieważ, jak napisałam w wyżej, sama będę z Marcinkowic (z Jastrzębiej) :) ).

I co? jak ta działka? Zdecydowaliście się?

do pomarańczowego misia:

- Duże grunty... hmmm namiary? Strony agencji i ceny po 1M zł :)... poza tym jak się chodzi i pyta to się okazuje, że to pole nie podzielone, tu współwłasność, tu nie ma mediów, tu nikt nie jest zainteresowany sprzedażą itp...

- Nie masz jeszcze dzieci? No ale kiedyś może będziesz miał (nawet jak może teraz nie chcecie to może się wszystko zmienić). Wylądujesz w wiosce z dala od szkoły i będziesz zawodził dziecko na 8ą jadąc do pracy o godz 11 po lekcjach dziecko będzie do 18 czekało w świetlicy na rodziców... bez sensu... sam sobie utrudnisz życie... niech choć gimbusy jeżdżą w tej miejscowości

- Myślę, że obwodnica powstanie szybciej niż się wybudujesz :). A tak na serio to już wykupują grunty od obwodnicy wschodniej. za 3-4 lata powinna już być. Pamiętaj, że najprawdopodobniej to będzie Twoja docelowa lokalizacja i lepiej brać docelowe rozwiązania komunikacyjne pod uwagę. Mieszkając gdziekolwiek na obrzeżach wszystkie wyloty będą ok, więc na to nie zwracaj uwagi. Inna sprawa z dojazdem do centrum. Droga na Warszawę zawsze będzie udrażniana i optymalizowana. Za półtora roku mają skończyć drugi most Warszawski i dojazd do centrum z Długołęki to będzie 15min. Dojazd jest bardzo ważny... znacznie bardziej niż odległość miejscowości od Granic miasta. Powinno się liczyć odległość miejscowości od miejsca w którym jedziesz już swobodnie bez korków prując do domu i od tego miejsca ile stoisz do centrum. Wracając godzinę z pracy przez korki fakt czy pojedziesz 5-10km dalej w 5-8min spokojnie bez przeszkód właściwie już nie ma znaczenia. No może trochę na paliwie oszczędzisz, ale jak sobie zsumujesz oszczędność na cenie gruntyu to się okaże, że paliwo masz za darmo na wiele lat.

- Bez agenta trzeba umieć szukać. Pamiętaj też, że ominie cię wiele ofert które idą tylko przez agentów. Chcąc oszczędzić 3-6tys będziesz szukał kilka miesięcy. W tym czasie ceny pójdą do góry 10-20tys i tyle będzie z Twoich oszczędności. Ale jak nie masz problemów, aby jechać w dzień dzień do jakiejś miejscowości, pytać się czyje to pole, chodzić po domach, przekonywać ludzi, wydzwaniać i jeździć po gminach to proszę... ale to czasochłonny proces.

- Obrzeża też mają wady. Z dala od sąsiadów = z bliska od złodziei. Moja żona powiedziała, że musi mieć sąsiadów, bo zwariuje. Będzie myślała, że jest sama na pastwę losu. Poza tym z dala od komunikacji, sklepów itp. Zauważ, że bardziej się przyda działka która jest przy drodze i ma tylko po bokach sąsiadów. Z tyłu jest pole. Jeszcze jak odległość od zabudowań sąsiadów bnie będzie 4M tylko 10M to już zachowasz pożądaną intymność. Też czegoś takiego szukam, ale tego w popularniejszych wioskach po prostu nie ma, a jak się znajdzie to za kilka lat ktoś już zwykle się buduje i sąsiadów ma się znów z 4 stron. Najłatwiej okraść domek przy samym lesie.

Oto w miarę ładne wioski po stronie północnej i wschodniej:

Najładniejsza chyba jest Brzezia Łąka, ale już nie tak dobrze z komunikacją. Bielawa, Oleśniczka, Kątna, Pieszkawa, Byków, Borowa, Stępin mają ładne zakątki. Piękny naprawdę jest Ramiszów, ale trzeba tu uważać na autostradę. Domaszczyn, Bąków, Siedlec i Malin. Pierwoszów, Pęgów. Natomiast moim zdaniem najładniejsze tereny są jak się jedzie na Jelcz. Prześliczna jest Chrząstawa, Ładne są Miłoszyce i Wojnowice. Może dalej od lasów, ale okolica jest ładna w Nadolicach, Krzykowie czy Gajkowie. Myślę, że niedocenianie mogą być ozorowice. A jak uwierzysz w obwodnicę autostradową, to piękne tereny znajdziesz za Praszami odrzańskimi i w okolicach Lutyni.

Bez agenta trzeba umieć szukać. Pamiętaj też, że ominie cię wiele ofert które idą tylko przez agentów.

Z mojego doświadczenia z agentami (nie tylko mojego własnego, ale znajomych również) wynika że oferty agencji są ogłąszane w internecie, gazetach itp. Często nawet ta sama oferta jest ogłaszana kilkakrotnie, przez różnych agentów, i zdarza się że z różnymi cenami. Szczerze mówiąc nie znam oferty, która pochodziłaby od agenta, a nie byłaby dostępna przez media.

Dlatego też zastanawiam się czy współpraca z agentem da mi dostęp do jakichś innych ofert? Powiedzcie co o tym myślicie, być może się mylę...