Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Zastanów się jeszcze raz. Naprawdę. Kierowanie się emocjami oznacza przez następnych 20-30 lat opatrzoną działkę, piękny teren zostanie zasiedlony, więc zostanie wylewająca Strzegomka, któr nie zawsze może być ładna i piękna, bardzo wąska działka parówka na której wybudować fajny projekt będzie trudno nie mówiąc o dobudowanym obok garażu. Nie martw się jednak komunikacją, ani lokalizacją. Tamte tereny się rozwijają. Bardziej niebezpieczna jest Bystrzyca, ale są tacy co się nie boją wylewających rzek. Tak czy siak ubezpieczenie kredytu będzie większe, bo dom trzeba będzie od powodzi ubezpieczyć. O komarach przy rzekach nie będę mówił. Jest ich 2 razy więcej niż na południu. No ale i tak wszędzie jest ich masa, więc nie ma co gadać. No i jeszcze dowożenie ewentualnych dzieci do Szkoły to może być uciążliwe, bo w Gałowie nie ma szkoły.

Jeśli chodzi o WZ na siedlisko, to są nieaktualne i bank może nie dać kredytu, bo trzeba będzie o nowe wystąpić i nie wiadomo, czy się dostanie. Ale podobno są banki, które skredytują wszystko, tylko nie wiem jakie. :)

No i jeszcze jedno. Podmokły teren może się równać konieczności robienia drenażu. A jak trafisz na torfy to wybudować się będzie ciężko. Pytanie czemu pomimo wydanych WZ ktoś tam nic nie wybudował i czekał aż wygasną? Może warto zrobić geologię. Są jacyś sąsiedzi na działkach obok? Warto ich się zpytać co jest pod spodem.

Sorki za studzenie wntuzjazmu, ale pod Wrocławiem jest mało cudnych terenów. Ale jest troszkę terenów ładnych i w miarę bez wad, więc może jeszcze rozejżyjcie się trochę... chyba, że bardzo was boli wzrost cen i musicie już coś kupić... to może kupcie... przemyślcie i najwyżej sprzedajcie... na pewno zarobicie.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doczytałem. Jak masz pozwolenie na budowę to bank da Ci kredyt. Może być potem problem, bo pozwolenie wydawane jest na konkretny projekt. Może ci się nie podobać i może będziesz musiała zmienić. Inna więc będzie wartość kredytu i inna wartość hipoteki... i tu może być problem.

Powiem szczerze. Nie mając czasu na kupno działki z dnia na dzień będziesz tak jak ja pół roku szukała od weekendu do weekendu i często będzie się okazywało, że jest już za późno.

Witam wszystkich

Do Asik 76, jeśli zdecydujecie się na zakup będziemy sąsiadami. W przyszłym roku budujemy się (plus trójka sąsiadów). Kupiliśmy naszą trzy lata temu. Bardzo dobrze znamy ten teren i okolice. Wiem jak to wszystko wygląda o każdej porze roku i jest rzeczywiście urokliwie. Mam wybór wybudowania się w Biestrzykowie i Gałowie, zdecydowanie wybraliśmy drugą.

Wzieliśmy pod uwagę wszyskie plusy i minusy.

Jeszczę parę lat temu Biestrzyków był dziurą taką jak Gałów. Gałów czeka to samo. Nie ma co się karmić mrzonkami, że wioski w odległości do 10km od granic Wrocławia pozostaną urokliwe i niezasiedlone. Myślę, że do granicy opartej na okręgu Oborniki, Trzebnica, Oleśnica, Jelcz, Oława, Sobótka, Kąty, Środa, Brzeg tereny będą bardzo mocno zasiedlane. Najgorsze są małe działeczki i brak wysokich drzew.

Wydaje mi się, że jak zrobią "oś inkubacji" to Gałów będzie bardzo dobrze skomunikowany. Wpadnie się na Ratyń i uderzy się w oś inkubacji, która połączy się z autostradą i obwodnicą śródmiejską albo wpadnie w 4 pasmową lotniczą. Chwila i będziemy w centrum.

(...) Czy dla banku działka bez aktualnego planu zagospodarowania, w starych WZ określana jako siedliskowa, ale z wydanym i ciągle aktualnym pozwoleniem na budowę jest pełnowartościową działką budowlaną?

Tiaaa..., jestem właśnie kilka dni po perypetiach kredytowych i wiem już, że poszczególne banki (sprawdziłem cztery, wedle różnych źródeł najlepiej "zapowiadające się") podchodzą do tego problemu różnie. Są banki, które na takie grunty dadzą kredyt, są takie, które od razu mówią, że nie, ale trafiłem też na taki, któremu to zupełnie nie przeszkadzało do ostatniego dnia ... i okazało się nagle, że jednak nie (wyjątkowa perfidia).

Nie mam pewności, czy w tym kontekście publicznie mogę używać nazw banków, ale ew.zainteresowanym mogę zdradzić szczegóły na PRIVa.

mi5iak - dzięki za troskę! Naparwdę! :D

Powiem tak - decyzja może szybka, ale wcala nie taka pochopna.

Przemyśleliśmy wszystkie za i przeciw i wyszło, że i tak chcemy... :lol:

- Strzegomka nie taka straszna, jak ją malują; gorsza jest Bystrzyca, a jak wylewa to i tak głównie na stronę Skałki i Samotworu, bo tam brzeg niższy

- na wodę na działce są sposoby - drożej, ale się da

- szkoły nie ma, fakt. Ale dlatego inetersowała nas zachodnia strona Wrocka. Na Nowym Dworze rezyduje babcia, które już teraz jest pełnoetatową nianią; jak przyjdzie czas na szkołe (a to jeszcze jakieś 5 lat) to pewnie padnie i tak na Nowy Dwór.

W tej chwili mamy inny problem. Udało mi się wczoraj porozmawiać telef. z naszym bankiem we Wr. i klapa... jest jak mówi Slash - pozwolenie na budowę dla Multibanku nic nie warte. Jeżeli nie ma PZP to warunkiem jest status działki BUDOWLANEJ w ewidencji gruntu. A mam przeczucie, że działka jest nieprzekształcona. Przeczucie, bo działkę mamy od pośrednika, który mało wie :evil: Musi sprawdzić. Nie wspomnę, że działkę ogłasza jako budowlaną i dlatego się nią zainteresowaliśmy...

Dlatego Slash wielka prośba - podaj namiary (na PW lub forum - jak wolisz) na banki, które udzielą kredytu na siedlisko z pozwoleniem na budowę. Najlepiej jesze żeby kredytowały jak największy % wartości nieruchomości... bo mieliśmy wziąć 110%.

marat - jak już się nam uda przeskoczyć te wszystkie problemy i przynajmniej podpiszemy umowę przedwstępną i staniemy się baaardzo prawdopodobnymi sąsiadami to liczę na kontakt - miło by było! :D

Nie chcę tu uprawiać kryptoreklamy, ale wydaje mi się że w sprawie banków dużo łatwiej niż samemu chodzić i porównywać ich oferty jest zwrócić się do doradców kredytowych. Oni mają oferty wielu banków naraz, czasem nawet na atrakcyjniejszych warunkach niż bezpośrednio w banku, przypuszczam więc że dowiedzą się jaki bank na co się zgodzi w kwestii pozwolenia na budowę itp.

Polecam więc wizytę w Expanderze, Notusie itp., może coś to ułatwi, a najważniejsze że za te usługi nie płacisz, tzn. doradcy płaci prowizję bank przy udzielaniu kredytu. Niby koniec końców płaci klient, ale tak to jest skalkulowane że naprawdę na tym nie tracisz. To tyle reklam :wink:

Zgadza się Prowizje dla banku zawsze się płaci, czy sie załatwia kredyt w banku czy u pośrednika. Musze sprawdzić czy Santander daje na siedlisko, bo planuje tez taki myk zrobić:))

Słuchajcie, składał już ktoś podanie o warunki zabudowy dla siedliska?? Czy przy składaniu podania trzeba miec papier że się posiada albo dzierżawi ziemię??? Bo chcę przed zakupem wystapic o te warunki, ale nie mam narazie tej ziemi.

Zgadza się Prowizje dla banku zawsze się płaci, czy sie załatwia kredyt w banku czy u pośrednika. Musze sprawdzić czy Santander daje na siedlisko, bo planuje tez taki myk zrobić:))

Słuchajcie, składał już ktoś podanie o warunki zabudowy dla siedliska?? Czy przy składaniu podania trzeba miec papier że się posiada albo dzierżawi ziemię??? Bo chcę przed zakupem wystapic o te warunki, ale nie mam narazie tej ziemi.

Kiedyś w gminie Wisznia Mała powiedzieli mi, że nie musze być właścicielem Działki, aby wystąpić o WZ dla niej...

Acha i jeszcze jedno co myślicie o systemie budowania Sundey, szkieletowy.

http://amtech.com.pl/amtech%20PL/modele.php

Nie wiem czym się różni Sundey od innych technologii szkieletowych, ale budowałem kiedyś domy w USA z drewna i nie jestem przekonany do tej technologii. Najbardziej boli mnie strop drewniany. Może przy parterowym domku, ale nie przy piętrowym. Domki już starsze strasznie trzeszczą i słychać każdy krok na górze. A już najbardziej nielubię sidingu :)

JA chce tylko parterowy 120 metrów mi wystarczy:)))

Wiem że nie trzeba być właścicielem działki, ale o zabudowe zagrodową trzeba byc rolnikiem prawda, czyli mieć akurat w tej gminie 7 hektaów. Ale zadzwonie do nich poprostu i sie dowiem:)

Asik76, gratuluję znalezienia wymarzonej działeczki :)

Najwazniejsze to to by Wam się podobała...oby tylko udał się z powodzeniem załatwić resztę niezbędnych spraw...

W avatarku miejsce wygląda na piękne :)

My też jesteśmy na etapie uzgadaniania szczegółów dotyczących działki, która interesuje nas.

Jestem pewna, że nie spełnia ona wszystkich niezbędnych kryteriów by nosić miano "działki idealnej"...miejscowość nie urokliwa, bez szkoły, sklepów...ale czujemy, że trafiła nam się okazja i chcemy ją wykorzystać...wbrew różnym opiniom.

O decyzje o warunach zabudowy może wystąpić każdy dla każdej działki (ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym). Trzeba uważać kiedy decyzja się uprawomocni, wtedy wartość nieruchomości wzrasta stawki są różne zależy od uchwały gminy. Np. gm. Miękinia nalicza 30 procent od wratości ziemi, w przypadku sprzedaży nieruchomości w okresie 5 lat od dnia wydania decyzji.

Asik 76, zażądaj od pośrednika pełnej dokumentacji albo aktualnej decyzji o warunakch zabudowy lub prawomocnej decyzji o pozwolenie na budowę. Możesz dowiedzieć sie w gminie Miękinia (tel. 071 3178116) czy dla tej działki została wydana decyzja o warunkach zabudowy. Jeśli są takie dokumenty to z kredytem nie powinno być problemu (dobrze by było znać nr ewidencyjny działki). Decyzje dla tego obszaru gmina wydaje w większości przpadków dla zabudowy mieszkalnej jednorodzinnej, a nie siedlskowej.

Gmnina ma aktulne studium zagospodarowania przestrzennego teren dla tego obszaru ze względu na ochrone parku krajobrazowego przewiduje sie zabudowę tylko wzdłuż drogi. W związku z tym w najbliższym i troche dalszym czasie Gałów, a raczej Gałówek (był to kiedyś przysiółek) nie podzieli losu więkości podwrocławskich wsi.

Juz wkońcu się dodzwoniłem. NAjpierw niestety trzeba mieć warunki przyłączenia mediów, czyli prądu i wody, dopiero można skladać wniosek o warunki zabudowy. Przynajmniej tak ta Pani mi powiedziała z gminy Żorawina. I jeżeli ma byc na zasadzie siedliskowej, trzeba dokument o posiadaniu lub dzierżawieniu ziemi, albo opłate z urzędu skarbowego.

marat - dzięki za info.

Działka nie ma PZP, ma ważne do kwietnia 2007 pozwolenie na zabudowę SIEDLISKOWĄ i o nowe warunki można wystąpić dopiero po wygaśnięciu tego pozwolenia. Wtedy Miękinia bez problemu da warunki na zabudowę jednorodzinną. Więc w sumie O.K. ale pozostaje niestety kwestia kredytu...

Po drodze z pracy byłam w BZ WBK i pan od kredytów zapytał CO TO JEST SIEDLISKO. :o

Szkoda gadać.

Szanse na kupno tej działki maleją w tej chwili w postępie geometryczny. :cry: