Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Coś za coś - słyszałem od znajomej o DomBanku (czy coś takiego), w którym marża jest podobno zabójczo niska, ale za wszelkie manipulacje trzeba płacić, a możliwość wcześniejszej spłaty/nadpłaty w ciągu pierwszych 10 lat jest mocno ograniczona.

ja brałam kredyt w Millenium ale to dopiero po wielkiej wpadce w DomBanku.... nie polecam tego banku, zalatwialismy tam wszystko, w sumie dwa miesiące to trwało, już mielismy podpisywac umowe kiedy nagle doradca nam zaczął przedstawiac w ogóle inne warunki, w dzień podpisania umowy wyszło tyle rzeczy dodatkowych, że za głowe sie zlapalam 8) przez to zamiast miec kase w czerwcu kredyt dopiero dostalismy w sierpniu i to w innym banku :evil: od nowa cała procedura, dokumentacja, jak sobie przypomne to szlaq mnie trafia.... taka zła wtedy byłam na Dombank :evil: dobrze, że przynajmniej częśc dokumentów mozna było wykorzystac w Millenium a częśc nie straciła swojej ważności.... grrr...

także nie polecam Dom Banku 8)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

spox, ale pamiętaj, że to tylko plan. nic nie jest jeszcze zatwierdzone na 100%

Jasna sprawa - ale nawet jak cos pozmieniaja to sadze ze zbytnie zblizenie sie do mnie jest malo realne wiec spie spokojnie, zreszta jak sam pisales to jeszcze z 10 lat jak nie lepiej wiec martwic sie bede duuuzo pozniej :lol:

pozwolenie na budowę dla Multibanku nic nie warte. Jeżeli nie ma PZP to warunkiem jest status działki BUDOWLANEJ w ewidencji gruntu. A mam przeczucie, że działka jest nieprzekształcona.

My dostalismy kredyt na działkę rolną (bez żadnych WZ, pozwoleń, mediow i.t.d., ale była opinia urbanistczna z gminy, ze te tereny mozna wyłączyć z produkcji rolnej i budować zabudowę jednoodzinną) w Kredyt Banku. Rozmawialiśmy wprawdzie z samą Panią kierownik oddziału i trochę to trwało, ale efekt oczekiwany.

Teraz dzialka jest uzbrojona, odrolniona, jezt pozwolenie na budowę.

W Czernicy na 100% nie było powodzi. Ludzie mówią, że w Kamieńcu też nie, choć podobno ktoś strzelał do wałów, aby wylały na tą stronię.

Było to tak, ze chciano wysadzić wały, zeby woda w mniejszym stopniu zalała Wrocław, a rozlała sie tam. Ale ludzie siedzieli na wałach i pilnowali i wałów nie wysadzili.

ALE przez ta S5 to wynika ze odpana kupno działki w Krynicznie, malinie, ligocie, wiszni, strzeszowie i ozorowicach - porażka:((((((((((((((((( nie chce miec tak blisko czteropasmówki:(

Wiesz ile już działek skreśliłem z tego powodu? :/ W Krynicznie można spokojnie od strony Rogoże. W Malinie to po stronie Ligoty, w Ligocie po wschodniej stronie, W Wiszni podobnie. Strzeszów trochę steraci, ale Ozorowice zyskają, z tym, że tam z tego co wiem ma być zabudowa rezydencjonalna.

Moja kolejna wymarzona działka ma kolejną wadę. Wjazd od południa. I nie wiem czy się tym przejmować?

Moja kolejna wymarzona działka ma kolejną wadę. Wjazd od południa. I nie wiem czy się tym przejmować?

Jesli o mnie chodzi to taka dzialka odpada. no chyba ze chcesz miec dom pod samym koncem dzialki a sloneczny ogrod od ulicy.... jesli chcesz miec ogrod za domem to niestety slonca tam uswiadczysz tyle co nic no i jak dla mnie zimny dom bo nie ogrzewany sloncem i wieksze wydatki za rachunki za grzanie jest nie do przyjecia.

pozdrofka

A ja widuję tyle fajnych projektów z frontem od południa...

Właściwie to chyba nawet wolałbym taki układ, bo nie podobają mi się rozwiązania z domem tuż przy drodze i często z wybetonowanymi ścieżeczkami - to straszne!

Piszę "chyba", bo jeszcze nic nie jest do końca zdecydowane, nawet nie wiem - podobnie, jak Mi5siak - gdzie ta działka powinna być?

ALE przez ta S5 to wynika ze odpana kupno działki w Krynicznie, malinie, ligocie, wiszni, strzeszowie i ozorowicach - porażka:((((((((((((((((( nie chce miec tak blisko czteropasmówki:(

S5 będzie przebiegała od strony Kryniczna i tylko część Malina od strony Kryniczna będzie w zasadzie narażona na jakiś hałas (a i tak nie bedzie źle, bo S5 będzie przebiegała w dużym obnizeniu). Malin jest długi i srodek miejscowości oraz część od strony Ligoty nie będzie narażona na hałas z S5 (dlatego mam akurat tam działkę).

A z samej S5 jak i obu obwodnic się bardzo cieszę - oby powstały jak najszybciej :wink: .

Poza tym zobacz w jakiej dległosci od Zernik czy Biestrzykowa bedzie przebiegała obwodnica wchodnia - i zobacz jakie sa tam ceny działek i spróbuj znaleźć jakąś :wink: . Dobra komunikacja i dojazd do miasta/autostrady też zaczyna być bardzo ważna.

Pzdr,

TS

A ja widuję tyle fajnych projektów z frontem od południa...

Właściwie to chyba nawet wolałbym taki układ, bo nie podobają mi się rozwiązania z domem tuż przy drodze i często z wybetonowanymi ścieżeczkami - to straszne!

Piszę "chyba", bo jeszcze nic nie jest do końca zdecydowane, nawet nie wiem - podobnie, jak Mi5siak - gdzie ta działka powinna być?

Projekty sobie a zycie sobie. przechadzanie sie w stroju kapielowym, czy opalanie na lezaczku na oczach calej ulicy???? dziekuje postoje. wysoki plot czy zywoplot by nie bylo cie w slipkach widac przed takim domkiem to tez srednie rozwiazanie, dlatego wole 5m betonowej sciezki z przodu i reprezentacyjny wyglad frontu a szalenstwa letnie w intymnosci za domkiem i po bokach wysoki plot chroniacy moja prywatnosc. No i koszty ogrzania domu majacego wjazd od poludnia jednak sporo wyzsze od takiego z wjazdem od polnocy.

Ale wszystko jest kwstia gustu :)

Jeszcze kilka pytan:

- za ile kupiłes działke w Malinie - fajnie tam jest? bo jeszcze tam nie byłam:)

- co to jest działka rezydencjonalna?

- w jakim przypadku warto kupic działke rolną?

Działki w Malinie z tego co widziałem ostatnio to od 90-150zł (w zależności od miejsca).

Mi Malin/Ligota bardzo się podobają i dlatego właśnie tam kupiłem działkę niedaleko lasu.

Pzdr,

TS

szczęście_moje:

Spokojnie nie jest tak źle. Jest dużo projektów. Jeden ma okno od północy, Wschodu i południa w salonie. Jest po prostu bokim odwrócony. Z tyłu domu taras, ale słońce na niego zajży już po 16ej i będzie do 11ej rano, bo na wschodzi i zachodzie też słońce czasem bywa. Bloku nie buduje, więc nie zacieni całogo ogrodu. Najwyżej kilka mertów. Zgadzam się natomiast z ogrzewaniem, ale chyba różnicy tak dużej nie ma. Widzę mniej więcej projakt tego typu:

http://www.e-grunt.pl/d.jpg

To żółte to salon. Jak widać ma okna od Północy, Wschodu i południa. Od Zachodu jest kuchnia i łazienka. Góra podobnie będzie typu wschód-zachód. Może okna połaciowe. Nie sądzę, aby zabrakło mi słońca. Poprzez garaż dom może być cofnięty. Zielona przesłona od płotu nie ograniczy światła a odsłoni od ulicy. A właściwie polnej drogi i pola jeszcze przez kilka ładnych lat. To szare z brązową obwódką to taras. Jak widać zarówno słońce od wschodu, południa jak i zachodu wpadnie do niego. No może między 12 a 14ą go tam nie będzie, bo akurat będzie w "lewym dolnym rogu"

Slash:

A jakie masz typy? Jakie miejsca narazie wchodzą w rachubę?

zagussia:

Mówiąc o zabudowie rezydencjonalnej to chyba tam warunki są takie, że działka musi mieć 30a, garaż itp. Nie wiem dobrze. Tak jak TS147 napisał droga faktycznie przejdzie dokładnie między Malinem i Krynicznem i tylko ta część może być narażona na hałas. Gdzieś na necie widziałem kiedyś jakiegoś PDF'a o drodze i Malinie, ale nie pamiętam gdzie.

szczeście_moje:

Znajdź działkę taką aby Cię nikt w stroju nie widział. Małoprawdopodobne pod Wrocławiem. Prędzej czy później będzie i tak sąsiad z tyłu. :)

szczęście_moje:

Spokojnie nie jest tak źle. Jest dużo projektów. Jeden ma okno od północy, Wschodu i południa w salonie. Jest po prostu bokim odwrócony. Z tyłu domu taras, ale słońce na niego zajży już po 16ej i będzie do 11ej rano, bo na wschodzi i zachodzie też słońce czasem bywa. Bloku nie buduje, więc nie zacieni całogo ogrodu. Najwyżej kilka mertów. Zgadzam się natomiast z ogrzewaniem, ale chyba różnicy tak dużej nie ma.

Fakt ten projekt jest calkiem do rzeczy, tyle ze na szeroka i dluga dzialke a to tez moze byc pewnym ograniczeniem. Nie bierzesz takze pod uwage ze tak "skomplikowany" projekt bryly domu znacznie podrozy koszty budowy. Co do ogrzewania to roznica jest naprawde spora - na tyle ze moj bardzo oszczedny znajomy pozwolil sobie na ogrzewanie elektryczne w domku choc wiadomo ze to jedno z najdrozszych, a montujac maly solar na dachu na poludniowej stronie wlasnie rachunki za prad ma smiesznie niskie a w domku ciepelko. Z tym sloncem proponuje sie zapoznac z pazdziernikowym numerem ladnego domu - rozwieje twoje zludzenia co do ilosci slonca zima w budynku: elewacja polnocno-wschodnia jest ogrzewana sloncem tylko 45 minut a polnocno-zachodnia wogole!!! poludniowo-wschodnia takze 45 min i jedynie poludniowo-zachodnia strona budynku 6 godz i 45 min. wiec salon ogrzany bedzie rano przez 45 min i odrobine w poludnie zanim slonce na zachod sie za bardzo nie przesunie by ogrzewac garaz i wejscie do domu :lol: nawet latem na stronie polnocno-wschodniej i poludniowo-wschodniej slonce chowa sie juz o odpowiednio 10.30 i 14.00 by czesc poludniowo zachodnia ogrzewac od 10.30 do 20.15 czyli garaz :lol: - dane te sa podane dla dni przesilen czyli zima 21.12 i latem 21.06

Mnie ta symulacja calkowicie rozwiala wszelkie watpliwosci co do kupna dzialki z wjazdem od strony poludniowej.

A co do mojej dzialeczki to juz ja znalazlam:) (mam nadzieje-przedwstepna juz podpisana) wjazd od polnocnego-zachodu i sasiada mam tylko z jednego boku bo to ostatnia w rzedzie z podzielonych dzialek przeznaczonych do sprzedazy, reszta ziemi dookola nie jest nawet podzielona i wlasciciel nie predko bedzie sie ich pozbywal :lol: , choc gmina ma plan zagospodarowania i caly teren jest przeznaczony w dalekiej przyszlosci pod budownictwo. Co prawda nie jest to tak super blisko Wrocławia (rowne 25km z mojej działki do pl.Jana Pawła II) no ale cena 3X mniejsza!!! niz w Malinie choc do Malina jest 12km z w.w placu czyli 13km blizej niz na moja dzialeczke :lol: . Ja juz zdecydowalam-wole miec ciut dalej a zaoszczedzone pieniadze wydac na postawienie stanu surowego otwartego - wystarczy w sam raz :lol:

Teraz jeszcze papierologia i mozna sie zaczac "stawiac" - na wiosne 2008 :evil: tak to jest jak fachowcy uciekaja z kraju, a ci nieliczni maja huk roboty... :evil:

powodzenia dla wszystkich w dalszych poszukiwaniach swojego miejsca na Ziemi.

Oczywiście czytałem ten numer Ładnego Domu. Jeśli chodzi o skomplikowaną bryłę domu, to zwykle tak jest jak się chce mieć garaż. Tu jest zwykły prostokąt z garażem. Żadnych lukarn też nie planuję. To, że garaż będzie ogrzewany to fakt :). Ale już lustrzane odbicie brzmi znacznie ciekawiej. Przez większą część dnia będzie ogrzewana jadalnia.

A gdzie kupiłaś tą działkę?