Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem gdzie są Księgnice. :) No odległość zależy od punktu widzenia. Ja bym nie wyobrażał sobie jazdy z Trzebnicy do Wrocławia. Bo niby 10km więcej, ale to 40km dziennie więcej jak się jeździ na 2 samochody w jedną i drugą to wychodzi 800km miesięcznie więcej, czyli ponad 200zł. A to to już około 40-50tys kredytu więcej. Nie mówiąc o czasie. Dla mnie Pęgów i Malin to już daleko. No ale każdy ma swoją tolerancję.

Wiem gdzie są Księgnice. :) No odległość zależy od punktu widzenia. Ja bym nie wyobrażał sobie jazdy z Trzebnicy do Wrocławia. Bo niby 10km więcej, ale to 40km dziennie więcej jak się jeździ na 2 samochody w jedną i drugą to wychodzi 800km miesięcznie więcej, czyli ponad 200zł. A to to już około 40-50tys kredytu więcej. Nie mówiąc o czasie. Dla mnie Pęgów i Malin to już daleko. No ale każdy ma swoją tolerancję.

w zaden sposob nie moge sie z toba zgodzic.czas dojazdu jest dokladnie taki sam jak w korkach jadac przez wrocław wiec takze na paliwie nie zaoszczedze bo w korku wiecej palisz niz w trasie :roll: . A skoro Malin dla ciebie jest za daleko to zdecydowanie powinienes poszukac dzialki we Wrocławiu-bedzie ci sie wydawac :wink: ze oszczedzasz na dojazdach czas i paliwo a tak naprawde zmarnujesz jedno i drugie stojac w koszmarnych korkach :evil: -pomijajac remonty ulic, miasto i tak jest i bedzie zatloczone bo po prostu jest coraz wiecej samochodow i budowa obwodnicy czy drogi S nie poprawi tu jakos znaczaco sytuacji. nie znam miasta ktore by nie mialo korkow mimo posiadania obwodnic i drog szybkiego ruch.

No dokładnie to chciałem napisać. Wygląda to mniej więcej tak:

Załóżmy, że pracuje na legnickiej i jadę do pracy:

Księgnice-Malin: 10min, 13km

Malin-Widawa: 5km, 5min

Widawa-Bałtycka: 10min, 5km

Bałtycka-Legnicka: 5km, 40min

1. Mieszkając we Wrocławiu na widawie do pracy jedziesz 10km przez 50min

2. Mieszkając w Malinie do pracy jedziesz 15km przez 55min

3. Mieszkając w Księgnicach jedziesz 28km przez 65min.

1. Działka za 150tys, kredyt 750zł

2. Działka za 100tys, kredyt 500zł + 100zł na paliwo dla 2 aut więcej.

3. Działka za 50tys, kredyt 250zł + 300zł na paliwo dla 2 aut więcej.

Tak więc nie licząc kosztów eksploatacyjnych i czasu Twój wariant wychodzi ciut taniej, ale ja chyba wolę ten drugi wariant.

I broń boże nie chcę cię zniechęcić. Po prostu pokazuje inny punkt widzenia. Przekonujące natomist jest ta odległość od miasta, bo nim dalej odjeżdża się, tym bardziej człowiek się odstresowuje i odpoczywa. Teraz rozważam czysto aspekt finansowy.

300zł wyszło mi licząc tak:

18km jedziesz więcej w jedną stronę niż z Widawy

36km w dwie strony

72km jak jeździ jeszcze druga połówka

20dni w miesiącu pracujemy

72*20=1440km miesięcznie więcej niż mieszkańcy Widawy

6l/100km na trasie będa paliły wasze oszczędne samochody

dla zaokrąglenia 14 setek w miesiącu więcej po 6l na każdą daje 84l więcej

84l * 4zł = 336zł więcej

PLUSY MIESZKANIA "DALEJ":

+ Większa działka

+ Ładnejsze krajobrazy

+ Tańsze życie i opłaty (np. ubezpieczenie auta)

+ Większy odpoczynek (dla uciekających z miasta)

+ Lepsze i mniej zanieczyszczone środowisko

+ Sąsiad nie mówi ci "Na zdrowie" jak kichniesz :)

+ Możesz kupić pole rolne obok działki za grosze i zrobić sobie ogródek lub zasadzić sad.

+ Bardzo cicho i ciemno wieczorem

+ Mniejsza przestępczość

+ Lepsze media :) PARADOKSALNIE ale pod Wrocławiem jest tragedia z mediami. Już dalej jest lepiej niż tu :/

+ Dalej dzieciom do narkotyków

MINUSY MIESZKANIA "DALEJ":

- Więcej czasu w aucie, większe koszty komunikacyjne

- Problem gdy wysiądzie auto

- Problem z wyjściem do pubu na piwo w Rynku, lub do znajomych bez auta

- Dzieci mają utrudnione korzystanie z różnych zajęć i imprez

- Daleko od łatwych masowych zakupów w Hiermarkecie. Często trzeba kupować na zapas.

- Mniej bogatych, wykształconych, ludzi w okół, bardziej światłe dzieci w szkole wychowujące się z Twoim dzieckiem, wyższy poziom. Bogaci bo pieniądze wymuszają inwestycje jak basen w Kobierzycach, wykształceni bo ich dzieci są mądrzejsze i Twoje zadając się z nimi ma mniejsze problemy z nauką. Oczywiście to generalizacja... chodzi mi tylko o statystyczną większość.

Ale się rozpisałem.

Co ty na to? :)

Tez sie nad tym zastanawiem i juz sama nie wiem co zrobic.

Nie wiem tez czy kupic np 1000m2 czy za ta sama cene ciut dalej i w polu, gdzie niby cos kiedys powstanie bo jest podział 3000m2:(

Czy jesli gmina poowiedziała ze działki nie moga miec mniej niz 3000m to jest jakakolwiek szansa na podział działki na mniejsze?

mi5iak napisał:

Moja kolejna wymarzona działka ma kolejną wadę. Wjazd od południa. I nie wiem czy się tym przejmować?

Jesli o mnie chodzi to taka dzialka odpada. no chyba ze chcesz miec dom pod samym koncem dzialki a sloneczny ogrod od ulicy

Z tym trzeba uważać, nie zawsze dom można zbudować z tyłu działki, na mojej działce według PlanuZP jest ścisła linia zabudowy 6metrów od granic działki i nie moę budować ani cm z przodu lub tyłu. A myślę że ścisła linia zabudowy coraz częściej występuje w PZP.

Załóżmy, że pracuje na legnickiej i jadę do pracy:

Księgnice-Malin: 10min, 13km

Malin-Widawa: 5km, 5min

Widawa-Bałtycka: 10min, 5km

Bałtycka-Legnicka: 5km, 40min

1. Mieszkając we Wrocławiu na widawie do pracy jedziesz 10km przez 50min

2. Mieszkając w Malinie do pracy jedziesz 15km przez 55min

3. Mieszkając w Księgnicach jedziesz 28km przez 65min.

Mogę się odnieść do Malina/Ligoty i nie jest tak źle. Pracuję na Strzegomskiej i dotarcie ostatnio w godzinach szczytu (8.30) z Malina na Strzegomską do WPB zajęło mi 28 min (specjalnie liczyłem, bo na razie jeżdżę tylko w soboty :wink: ). Otwarta już była nitka Żmigrodzkiej (i uczciwie dodam, że nie była akurat zakorkowana :D ).

Pzdr,

TS

ps. ostatnio oglądając Fakty wrocławskie jakaś osoba z urzędu maista wypowiadała się o rozpoczeciu prac na przedłużeniu Mostu Milenijnego na dniach. Ale nie uwierzę, aż nie zobaczę :wink:

witam bliskiego sąsiada :-)

ligocianka (ligotka ?? :o :lol: :roll: :wink: )

Witam :wink: ,

Na razie słowo "sąsiad" jest trochę na wyrost :( , bo spędzam na działce z racji pracy tylko soboty karczując ją z krzaków/chwastów/etc. :wink: .

Pzdr,

TS

przyszły sąsiedzie ;-) patrząc na zdjęcie zastanawiam się która to działka....typuję między Ligotą a Malinem, za kurnikami po lewej stronie...

mi5iak napisał:

Moja kolejna wymarzona działka ma kolejną wadę. Wjazd od południa. I nie wiem czy się tym przejmować?

Jesli o mnie chodzi to taka dzialka odpada. no chyba ze chcesz miec dom pod samym koncem dzialki a sloneczny ogrod od ulicy

Z tym trzeba uważać, nie zawsze dom można zbudować z tyłu działki, na mojej działce według PlanuZP jest ścisła linia zabudowy 6metrów od granic działki i nie moę budować ani cm z przodu lub tyłu. A myślę że ścisła linia zabudowy coraz częściej występuje w PZP.

Nawet jeśli, to sobie zrobię salon od południa i zachodu. Podobnie taras. Trochę drzewak, płot i lusik.

przyszły sąsiedzie ;-) patrząc na zdjęcie zastanawiam się która to działka....typuję między Ligotą a Malinem, za kurnikami po lewej stronie...

Dokladnie - między Ligotą i Malinem, od strony Malina przy lesie. Działka w rzędzie z tymi na których stoją już domy (1 w łupku specyficzny, 2 w klinkerze takie czerwonawe :wink: ).

Dokladnie - między Ligotą i Malinem, od strony Malina przy lesie. Działka w rzędzie z tymi na których stoją już domy (1 w łupku specyficzny, 2 w klinkerze takie czerwonawe :wink: ).

czyli dobrze typowałam ;-) ten w łupku zwany jest przeze mnie kapliczką ;-) (ale bardzo mi się podoba), te klinkierowe nazywam "kamienice angielskie" ;-). Czy jest to działka ok. 20ar przez część przechodzi pas z krzakami?

ja mieszkam na Stawowej

czyli dobrze typowałam ;-) ten w łupku zwany jest przeze mnie kapliczką ;-) (ale bardzo mi się podoba), te klinkierowe nazywam "kamienice angielskie" ;-). Czy jest to działka ok. 20ar przez część przechodzi pas z krzakami?

Domki na tej polanie też mi się bardzo podobają - nadają specyficzny klimat temu miesjcu :wink: .

Moja działka to dokładnie ta o której piszesz - 27ar, z tyłu graniczy z końcem lasu a z boku ma drzewa i niestety krzewy/chwasty (tych ostatnich jest dzieki kolejnym sobotom coraz mniej :wink: ).

ja mieszkam na Stawowej

Wiem - swego czasu mnęczyłem Cię pytaniami na temat działek przy Stawowej :wink: . Ostatecznie jednak udało się znaleźć pod lasem pomiędzy Ligota i Malinem :D .

Pzdr,

TS

ja mieszkam na Stawowej

Wiem - swego czasu mnęczyłem Cię pytaniami na temat działek przy Stawowej :wink: . Ostatecznie jednak udało się znaleźć pod lasem pomiędzy Ligota i Malinem :D .

Pzdr,

TS

pytałeś mnie tu na forum czy mailem? kiedyś pisałam mailowo z osobą która też szukała działki w tej okolicy i nie wiem jak zakończyły się poszukiwania :-?

i mam teraz zagwozdkę :oops: czy to byłeś Ty czy to ktoś inny ;-)

pytałeś mnie tu na forum czy mailem? kiedyś pisałam mailowo z osobą która też szukała działki w tej okolicy i nie wiem jak zakończyły się poszukiwania :-?

To byłem ja (zamiast Priv wysyłałem maile) :oops: . Czyli poszukiwania się udały :wink: . I to w sumie Ty mnie nakierowałas na tej rejon przy lesie :D .

To byłem ja (zamiast Priv wysyłałem maile) :oops: . Czyli poszukiwania się udały :wink: . I to w sumie Ty mnie nakierowałas na tej rejon przy lesie :D .

i ja tak przez przypadek dopiero teraz sie dowiaduję że jednak kupiłeś działkę :evil: :evil: :evil:

aleś sobie nagrabił ;-) 8) :lol: :p