Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

wegług mnie wycena rzeczoznawcy jest dla banku cenna w innej sytuacji

kiedy cena działki odbiega od rynkowej ale w górę

w twoim przypadku taka wycena ma byc potwierdzeniem dla jakiego faktu?

bank sfinansuje ci max 110% bo chyba wiecej nie daja ceny zakupu z umowy sprzedaży więc różnice musisz pokryc ze swojej gotowki, jesli masz to ok w innym wypadku trudno o rozwiązanie, moze jakas pozyczka

ja robiłem wycene swojej działki bo bank nie miał porównywalnej transakcji od pół roku dla miejsca gdzie kupowałem

co do współpracy z rzeczoznawcą cene mozesz przesuwac gora/dół ale tylko w ramach historii sprzedaży dla danego terenu, przynajmniej u mnie tak było

kazda z tych osob ma licencje a to jest podstawa ich dzialalnosci wiec nie pozwoli sobie na utrate wiarygodnosci dla paru pln

mój bank chce wycenę tylko po to, aby być pewnym, że nie da mi więcej niż ta działka jest warta. Więc jak trochę przepłacając zapłacę 60zł za m2 to jak rzeczoznawca da mi wycenę na 60zł za m2 to nie mam problemu. Jak mi da na 55zł za m2 to będę musiał z ładnych parę tys. wyskoczyć... ale już wiem jak to jest...

biorą pod uwagę sprzedaże z tej i sąsiednich miejscowości, odrzucają mało-wiarygodne (mało-reprezentatywne) ceny, przyjmują trend i wychodzi im wycena. No i jeszcze subiektywne walory. Ładnie położone działki są subiektywnie droższe, więc może wyjść te 60zł... a co do zaniżania wartości, to na szczęście sprzedający się wycofał, bo nic mu to nie da!

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DO mI5siak

Ponownie prosze ciebie o poradę, bo widze ze posiadasz wiedze i doświadczenie. ZNalazłam działki w Brzeziej Łące, czy orientujesz sie może czy ma tamtędy w przyszłości przebiegać jakas obwodnica, która zakłóciłaby spokój tamtej wioski. Chętnie poczytam cos wiecej na temat tamtej wioski, równiez od innych znawców tematu.

Brzezia Łąka? :) Kiedyś chciałem tam kupić. Rozumiem, że chodzi ci o ogłoszenia z autogiełdy? Taki piękny sad ktoś sprzedaje :). Pamiętam jak w czerwcu gość sprzedawał za 20zł za m2. Chciałem kupić, ale szybko podniósł na 25zł i nic nie wskazywało, że za tydzień nie będzie 30zł. Niby miał kupców i widzę, że teraz sprzedaje za 45zł. Może coś już sprzedał, a resztę przytrzymał. Kto wie. Oferta jest do rozważenia poza tym naciupaniem domków na tej małej powierzchni, bo to mnie nie kręci... ale to subiektywne. No i ten cmentarz na horyzoncie (200m), co przy braku wody nie zachęca :)

Sama Brzezia Łąka w drugiej linii zabudowy jest ładna. Niedaleko jest duży las i Widawa. Jest szkoła, gimnazjum, ośrodek zdrowia, sklep, kościół i PKS. Nie ma jeszcze komunikacji innej, ale mieszkańcy usilnie się starają i pewnie to kwestia czasu kiedy pojedzie tam jakiś autobys typu 999. Problem może być z dojazdem. Strasznie długo ciągnie się Kiełczów. Nie przejedzie się go szybciej, bo dzieci do szkoły chodzą. Potem niezbyt szeroka i kręta droga z zakrętami mocnymi w Śliwicach i Piecowicach. Za Piecowicami, a przed cmentarzem już można w prawo na te działki skręcić. Latem da się przejechać... gorzej zimą albo podczas roztopów.

W Brzeziej Łące buduje się dużo domów i będzie to ładny teren. Komunikację poprawi wschodnia obwodnica, która przejdzie zaraz za Kiełczowem wpadnie przed długołęką a w drugą stronę minie dobrzykowice, kamieniec, siechnice, św. katarzynę, nieasmowicie drogie Radomierzyce, wysoką i wpadnie koło Auchana. I to wszystko. Tak więc Brzezia nie ma co się obawiać autostrad pod nosem. Jak z gazociągami czy słupami elektrycznymi to nie wiem, ale to się chyba jeszcze mniej zmienia niż drogi.

Aha... w Brzeziej chyba jest kanalizacja.

bank sfinansuje ci max 110% bo chyba wiecej nie daja ceny zakupu z umowy sprzedaży więc różnice musisz pokryc ze swojej gotowki, jesli masz to ok w innym wypadku trudno o rozwiązanie, moze jakas pozyczka

ja robiłem wycene swojej działki bo bank nie miał porównywalnej transakcji od pół roku dla miejsca gdzie kupowałem

co do współpracy z rzeczoznawcą cene mozesz przesuwac gora/dół ale tylko w ramach historii sprzedaży dla danego terenu, przynajmniej u mnie tak było

kazda z tych osob ma licencje a to jest podstawa ich dzialalnosci wiec nie pozwoli sobie na utrate wiarygodnosci dla paru pln

mój bank chce wycenę tylko po to, aby być pewnym, że nie da mi więcej niż ta działka jest warta. Więc jak trochę przepłacając zapłacę 60zł za m2 to jak rzeczoznawca da mi wycenę na 60zł za m2 to nie mam problemu. Jak mi da na 55zł za m2 to będę musiał z ładnych parę tys. wyskoczyć... ale już wiem jak to jest...

biorą pod uwagę sprzedaże z tej i sąsiednich miejscowości, odrzucają mało-wiarygodne (mało-reprezentatywne) ceny, przyjmują trend i wychodzi im wycena. No i jeszcze subiektywne walory. Ładnie położone działki są subiektywnie droższe, więc może wyjść te 60zł... a co do zaniżania wartości, to na szczęście sprzedający się wycofał, bo nic mu to nie da!

co do zasad wyceny jest tak jak napisaleś, jest tam pole manewru - lokalizacja, komunikacja, funkcje, infrastruktura

ale najbardziej istotny jest fakt czy rzeczywiście w okolicy miały miejsce i kiedy podobne transkacje - tego moj bank szukal gdy zanioslem im operat

w kazdym razie powodzenia!!!!!

Brzezia Łąka? :) Kiedyś chciałem tam kupić. Rozumiem, że chodzi ci o ogłoszenia z autogiełdy? Taki piękny sad ktoś sprzedaje :). Pamiętam jak w czerwcu gość sprzedawał za 20zł za m2. Chciałem kupić, ale szybko podniósł na 25zł i nic nie wskazywało, że za tydzień nie będzie 30zł. Niby miał kupców i widzę, że teraz sprzedaje za 45zł. Może coś już sprzedał, a resztę przytrzymał. Kto wie. Oferta jest do rozważenia poza tym naciupaniem domków na tej małej powierzchni, bo to mnie nie kręci... ale to subiektywne. No i ten cmentarz na horyzoncie (200m), co przy braku wody nie zachęca :)

Tak to chyba o te działki chodzi. Nie wiedziałam, że facet je juz kiedys sprzedawał. Jest jeszcze jeden mankament, podobny do tego o czym Ty piszesz. Wjazd na tą działkę jest od strony południowej. Poza tym ten cmętarz(!!!).Facet ma na swojej działce ujęcie wody ze studni, i tylko taka woda wchodzi w grę. To chyba nie jest plus. Na swojej działce ma prąd ale o słabej mocy, więc trzeba będzie ciągnąc osobne łacze do tych działek.Jaki to byłby koszt i jak z ta wodą?Czy ona sie nadaje do spożycia????

pozdrawiam

DO mI5siak

Tak to chyba o te działki chodzi. Nie wiedziałam, że facet je juz kiedys sprzedawał. Jest jeszcze jeden mankament, podobny do tego o czym Ty piszesz. Wjazd na tą działkę jest od strony południowej. Poza tym ten cmętarz(!!!).Facet ma na swojej działce ujęcie wody ze studni, i tylko taka woda wchodzi w grę. To chyba nie jest plus. Na swojej działce ma prąd ale o słabej mocy, więc trzeba będzie ciągnąc osobne łacze do tych działek.Jaki to byłby koszt i jak z ta wodą?Czy ona sie nadaje do spożycia????

co do zasad wyceny jest tak jak napisaleś, jest tam pole manewru - lokalizacja, komunikacja, funkcje, infrastruktura

ale najbardziej istotny jest fakt czy rzeczywiście w okolicy miały miejsce i kiedy podobne transkacje - tego moj bank szukal gdy zanioslem im operat

w kazdym razie powodzenia!!!!!

A jaki to był bank? Po co szukał skoro miał opinię biegłego ze swojej listy?

pozdrawiam

podaj maila na priva to wyślę Ci korespondencję z właścicielem...

wodę trzeba by prowadzić z 200m, więc drogo

Brzezia Łąka - brak kanalizacji, gazu, dobrej komunikacji, daleko - od kiełczowa "ciemna droga", generalnie robi ponure wrażenie, mało nowych domów, z wrocka 20km - jedzie sie nawet 1,5h;(jakby wysadzili wały to by popłynęła

Kanalizacja jest we wsi. Gaz nie wiem, ale gaz to już luksus. Zresztą po co komu drogi gaz :). Komunikacja będzie pewnie niedługo. Już miała być, gdyby nie przekręty na przetargu z DLA i POLBUSem. Ciemna i zbyt długa droga jest faktycznie. Nie dość, że Kiełczów, to jeszcze Psie Pole. 20km jak nic od centrum. Jeśli chodzi o wysadzenie wałów, to wszędzie jest takie prawdopodobieństwo. Generalnie Brzezia Łąka jest daleko i kiepsko skomunikowana, dlatego nie polecam. Jak ktoś ceni bardziej walory krajobrazowe, to z pewnością jest tam ładniej niż na południu Wrocka.

Wszyscy się zgadzamy że Brzezia Łąka jest w tej chwili kiepsko skomunikowana, ale może ktoś zmierzył czas ile jedzie się stamtąd do centrum? Np. Na Pl. Dominikański czy na Jana Pawła II.

No ja mierzyłem, ale to za każdym razem inny czas. Stały czas jest na Psie Pole i jest to około 10min. A z Psiego Pola w sobotę do centrum (grunwaldzki, rynek) dajadę w 12-15min. W korkach za każdym razem inaczej.

No ja mierzyłem, ale to za każdym razem inny czas. Stały czas jest na Psie Pole i jest to około 10min. A z Psiego Pola w sobotę do centrum (grunwaldzki, rynek) dajadę w 12-15min. W korkach za każdym razem inaczej.

Potwierdzam czasy co do minuty. Od skrzyżowania Poleskiej z Kiełczowską do "centrum" Brzeziej jest 9,5 km. Z kolei od tego miejsca na pl. Dominikański (ewentualnie w drugą stronę) można jechać od 15 minut (np. późnym wieczorem) do 1,5 h (w korkach).

Obecnie droga (z pl. Wolności) zajmuje mi około 30-40 min (trochę kombinuję z objazdami korka na Sienkiewicza- ale jak widać warto ;) ).

Brzezia Łąka? :)

podaj maila na priva to wyślę Ci korespondencję z właścicielem...

wodę trzeba by prowadzić z 200m, więc drogo

cos nie chcą mi się wysłać wiadomości prywatne do Ciebie, napisze tu e-maila- odezwij się proszę.

już skopiowałem sobie maila. usuń go jak najszybciej możesz, bo będziesz dostawała tony spamu. nie publikuje sie adresów bo cię zasypią! :)

dostałem od ciebie 5 wiadomości, ale odpiszę juz na maila

Potwierdzam czasy co do minuty. Od skrzyżowania Poleskiej z Kiełczowską do "centrum" Brzeziej jest 9,5 km. Z kolei od tego miejsca na pl. Dominikański (ewentualnie w drugą stronę) można jechać od 15 minut (np. późnym wieczorem) do 1,5 h (w korkach).

Obecnie droga (z pl. Wolności) zajmuje mi około 30-40 min (trochę kombinuję z objazdami korka na Sienkiewicza- ale jak widać warto ;) ).

dzisiaj nie było warto objeżdżać Sienkiewicza. :) wszystko stało w tych objazdach