mi5iak 25.10.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Ja jechałem od 16-17 z Grabiszyńskiej na Psiaka. Wszystkie moje stałe ścieżki zawiodły i były zakorkowane. Przez Jaracza dobrze się jeździło (ludziom pod oknami) jak wszyscy wpadali na czerwonym świetle tam na most warszawski, ale stoi tam policjant i skończyło się bezprawie. Ja szukając objazdu zwykle przyczepiam się do DHLa. Oni zawsze jadą najszybszą drogę Ale wczoraj 15min stałem na Prusa i 10min na Nowowiejskiej i skończyła mi się ochota na objazdy Sienkiewicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkness 25.10.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam wszystkich, po pierwsze chciałabym sie przywitac - jestem nowa na forum A od razu korzystajac ze tu jestem, to mam pytanko - jeżeli ktos wie cos o wolnych dzialkach do kupienia w Mrozowie i okolicach, to bardzo prosze o kontakt Edit: poprzednio poszlo nie tu gdzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 25.10.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 czesc, Jak jest działka w PZP jako budowlana to nie dotyczy. Słyszał ktoś o opłacie planistycznej? Dzisiaj się dowiedziałem co i jak. Nie dziwię się, że ludzie trzymają działki. Mozesz cos wiecej na ten temat powiedziec ? Bo ja jezdzac i szukajac dzialek natknalem sie czesto na odpowiedzi typu: "narazie nie sprzedaje" czy to tylko kwestia czekania na lepsze ceny? czy moze sa inne powody? oco choczi z ta oplata planistyczna? bo tez wlasnie cos slyszalem ze niektorzy nie moga sprzedac dzialek szybciej niz "jakis okres czasu" bo inaczej zaplaca "jakis podatek" Mam jeszcze pytanie, bo nie widzialem zeby ktos ten temat tutaj poruszal: chodzi mi o wady i zalety dzialek biorac pod uwage powiat. wiadomo ze zdialki na polnoc i polnocny zachod nie naleza do powiatu wroclawskiego, czy to to jakies wieksze minusy? Inna sprawa: moze ktos sie nosi z zamiarem kupna wiekszej dzialki w kilka osob i podzielenia jej pozniej? ja bylbym chetny. Dodam, ze ja szukam dzialki okolo10a, no i w granicach 70-75 tys. do 20 km od centrum - jakby ktos mial info to prosze na priva pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 25.10.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Z tego co wiem to słynna opłata planistyczna wynosi 30% i jest pobierana jeśli rolnik przekwalifikuje i podzieli działkę na budowlaną i sprzeda ją przed upływem 5 lat od podziału. Jest to taki podatek od wzrostu wartości działki. Kolejny podatek to 22% VAT, który nie obowiązuje tylko jeśli wyprzedaje się swój majątek, np. masz jedną działkę i ją sprzedajesz. W przypadku sprzedaży "hurtowej", np. 3 działki, musisz zapłacić. W sumie nie dziwię się że ludzie nie chcą sprzedać jeśli mają zapłacić ponad 50% haraczu na rzecz państwa... Ale bardzo utrudnia to życie nam, czyli kupującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 25.10.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 A propos oczekiwania na lepsze ceny, to właśnie padłam ich ofiarą... Już znaleźliśmy działkę, która nam się podobała, wcale nie tanią, umówiliśmy się na cenę i mimo że była dość wygórowana pomyśleliśmy że jednak warto... A tu nagle właściciele się rozmyślili bo "może sprzedadzą na wiosnę, pewnie drożej". GRRR!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek45 25.10.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Mam działke do sprzedania koło Obornik Śląskich. szukam dobrych sasiadów bo tez bede sie tam budowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkness 25.10.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Inna sprawa: moze ktos sie nosi z zamiarem kupna wiekszej dzialki w kilka osob i podzielenia jej pozniej? ja bylbym chetny. Dodam, ze ja szukam dzialki okolo10a, no i w granicach 70-75 tys. do 20 km od centrum - jakby ktos mial info to prosze na priva pozdrawiam Ja tez byłabym chętna na taką działke "z podziału" Wielkośc interesuje mnie podobna - w granicach 10-12 a, do 80 tys., najchetniej po zachodniej stronie Wrocławia, niedaleko autostrady, w stronę Sobótki, Mrozów i okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 25.10.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Powodów nie sprzedawania jest wiele. Główny to coraz większa świadomość wzrastającej wartości gruntów. Często to jest jedyny skarb jaki ludzie mają. Chcą zachować dla dzieci lub wnuków. Czekają na lepsze ceny lub po prostu boją się formalności. Nie prawdą jest, że nie ma PZP i jak zostaną wprowadzone to ruszy się coś. Cały Pęgów jest w PZP a grunty są nie do ruszenia. Opłata planistyczna to w przypadki gminy Oborniki 30% różnicy pomiędzy ceną działki sprzed wprowadzenia PZP a aktualną wartością działki określaną przez rzeczoznawcę. Poza tym rolnicy mogą chyba jedną działkę na rok sprzedać, a potem muszą płacić podatek. Nie wiem do końca jak to jest. Wiem, że mój sprzedający nie jest rolnikiem. Plus powiatu trzebnickiego jest taki, że na hipotekę czekasz 2 miesiące, płacisz wiele opłat niższych i nie stoisz w kolejkach. Kupno większej działki zęsto jest podejmowane, ale temat jest pokręcony i ludzie rezygnują. Ciężko jest zgadać kilku obcych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 25.10.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Cały Pęgów ... jak wyglada dojazd do centrum wrocka z pegowa? mam na oku dzialke za pegowem. masz moze namiary na jakies dzialki w pegowie? Kupno większej działki zęsto jest podejmowane, ale temat jest pokręcony i ludzie rezygnują. Ciężko jest zgadać kilku obcych ludzi. moglbys rozwinac pokrecenie tego tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 25.10.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 wyobraź sobie , że masz działkę 5000m2, kupujecie ją w 5 osob.Najczesciej trzeba wytyczyc na tej dzialce drogę dojazdową.Jeden ma więcej południa, drugi mniej, jeden ciszej, drugi koło linii energetycznej.Trzeba dużej zgody, żeby juz na poczatku ustalic reguły gry i nie kłócić się potem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 25.10.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 wiadomo ze trzeba sie dogadac.. najlepiej to znalezc taka dzialke gdzie zjednsj stronywytyczasz dorge a zdrugie budujesz domy.. wtedy ustawienie do slonca jest takie samo dla kazdego oczywiscie oprocz tych na skraju.. mysle ze mozna sie dogadac.. a jak to wyglad formalnie? mozna kupic wspolnie ziemie i osobno sie budowac na wspolnej ziemi czy potem jakos oddzielic kazda dzialke czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 25.10.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 jeżeli podział jest możliwy (wynika z planu) to możesz jąkupic nawet w miliard osób (podział procentowy/udziałowy) nie wiem tylko czy możesz określic konkretnie terytorialnie bez wytyczenia geodety? chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 25.10.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Plus powiatu trzebnickiego jest taki, że na hipotekę czekasz 2 miesiące, płacisz wiele opłat niższych i nie stoisz w kolejkach. W moim przypadku 3 tygodnie (co bezpośrednio przeklada sie na koszt kredytu/ubezpieczenia) . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xpaula 25.10.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 ja odnosnie kupienia wiekszej dzialki w kilka osob to nie jest glupie ,bo faktycznie zmniejszaja sie koszty np.podlaczenia wody czy pradu.pisalam juz wczesniej o bogdaszowicach,ze mam na oku dzialke,ale ta kobieta nadal sie waha.otoz ona ma wlasnie dzialke ok.3.50 ha z czego wlasnie okolo 1ha w nowum studim jest przeznaczone pod budownictwo mieszkaniowe/bylam w gminie i widzialam/,a reszta pod zabudowe siedliskowauparlam sie troche na te bogdaszowice,bo mi sie tu podoba.z dojazdami chyba nie jest tak zle bo kobieta ta pracuje we wroclawiu w okolicach galeri dominikanskiej no i dojezdza oczywiscie do pracy samochodem.moze ktos bylby zainteresowany i tez obejrzal te bogdaszowice i ewentualnie wybilby mi je z glowy lub lepiej poparlby moj zamysl.podejrzewam ze wahanie tej kobiety wynika z tego wzgledu ze w styczbiu zniany ze studium ma gmina nanosic doPZP.no i pewnie automatycznie wzrosnie niestety cena.dodam jescze ze dzialka ma KW.nie ma zadnych obciazen i ta kobieta jest jedyna wlascicielka.mam do niej telefon,moze ktos zainteresowany bedzie mial wieksza sile przekonywania oby.tel.71-390-60-41 p.Teresa.ponoc miala dac ogloszenie do autogieldy w celu spradzenia zainteresowania,ale czy dala nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 25.10.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Aktualnie jedąc z Pęgowa stoi się trochę na Obornickiej i Bałtyckiej, ale to do czasu obwodnicy śródmiejskiej, więc się nie boję. Liczę, że jak będzie śródmiejska to w 20min będę na Legnickiej i to mi pasuje. Wiem że działki sprzedaje gmina na przetargu za jakieś 2-3tygodnie. Poza tym chodziłem po Pęgowie i dosłownie nikt nie chciał sprzedać i nic nie wiedział. Podobno jakiś facet ma działkę z tyłu za żółtym domem na przeciw sołtysa, ale nikt nie wie gdzie mieszka. Wiem też, że jakaś firma z Obornik kupuje i dzieli. Pól po hektarze jest tam pełno i wszystkie przeznaczone są pod budowe. Rozmawiaj z rolnikami - może ktoś sprzeda. A temat większej działki jest pokręcony, bo po pierwsze ciężko znaleźć taką działkę, ciężko znaleźć tylu kupców, zgdać się. Ciężko o papierologię. Potem są koszty podzielenia tego, wydzielenia ksiąg wieczystych. Dużo robowy. Jak ktoś ma zdolność kredytową na budowę domu, to niech najpierw sam kupi dużą działka, podzieli ją, sprzeda te mniejsza z zyskiem a sam się wybuduje. Teraz czytam dalej i widzę, że Xena świetnie to opisała. Pamiętaj też o tym, że np. w planie zagospodarowania masz wyznaczoną minimalną szerokość działki od drogi itp... to strasznie utrudnia. A działki idealne do podziału są wychwytywane przez sępów spekulantów (wy zanim się dogadacie i ocenicie to spekulant już kupi). Powiem tak. Znajdźcie mi taką osobę która kupiła z takiego pospolitego ruszenia a uwierzę. Sam próbowałem i daleko nigdy to pospolite ruszenie nie zaszło. Mój sprzedawca podniósł dzisiaj cenę :/ Zgodziłem się :/ Ale jak jeszcze raz podniesie to się wycofam. Nie lubię gry unfair. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 25.10.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 mi5iakgdzie w koncu kupujesz ta działke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 25.10.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 W Pęgowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slash 25.10.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 (...) jeżeli ktos wie cos o wolnych dzialkach do kupienia w Mrozowie i okolicach, to bardzo prosze o kontakt http://www.autogielda.pl i http://www.trader.pl - tu widuję po 2-3 oferty z Mrozowa, rozrzut całkiem spory: od 40 do 125 PLN/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 26.10.2006 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 w mrozowie moga byc przy torach - ale jesli to komus nie przeszkadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkness 26.10.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 (...) jeżeli ktos wie cos o wolnych dzialkach do kupienia w Mrozowie i okolicach, to bardzo prosze o kontakt http://www.autogielda.pl i http://www.trader.pl - tu widuję po 2-3 oferty z Mrozowa, rozrzut całkiem spory: od 40 do 125 PLN/m2. Dzięki Autogiełde przegladam regularnie, natomiast tej drugiej strony nie znam - zajrze na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts