Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znalazłam takie ogłoszenie na allegro:

DZIAŁKA BUDOWLANA PEGÓW (numer 136103844)

mam do sprzedania działke o powierzchni 1hektara cena 80zł za 1 metr kwadratowy,mozliwa sprzedaz działek o mniejszej powierzchni wiecej informaci 0606364842,

może to Wasze okolice? niewiem, sprawdzcie :p

fajnie to brzmi :) co sądzicie o A, bo w B mam upatrzoną działkę :)

A tak na serio to S5 od godzieszowej pasikurowic i pierwoszowa pójdzie daleko. W Wiszni i Strzeszowie już trzeba się przyjżeć, choć nie ma jeszcze dokładnego przebiegu. Planowany możesz zobaczyć tutaj:

http://www.wbu.wroc.pl/INF/INFOR_OPR/PZPW/PZPWD_MAPA/pzpwd_mapa.htm

W Pasikurowicach nie ma szkoły, ale jak to Ci nie przeszkadza, to lokalizacja jest ok. Komunikacja autem i odległość będzie do zaakceptowania. W Środku wsi rudery i mało nowych domków. Uważaj to na druty elektryczne, które szpecą krajobrac.

Pierwoszów jest trochę na uboczu. Dla mnie daleko. Zbyt daleko. Natomiast jest tam dość ładnie no i niedaleko jest las. Nie ma szkoły co dla mnie jest ważne.

Wisznia Mała. Myślę, że niewiele droższa od Pierwoszowa, a dużo mniej kłopotu. Niestety już nie tak ładna i trzeba uważac na wschodnią stronę, bo tam przejdzie S5. Generalnie do rozważenia.

Strzeszów po zachodniej stronie przepuści S5. Bardzo podobnie jak Pierwoszów z komunikacją i szkołą. Brak lasu rekompensuje widok na wzgórza trzebnickie i las wilczyński w oddali.

72 zł za m2 w Godzieszowej za bardzo dużą działkę to jest dla mnie nieporozumienie. Nikt tego nie kupi. Jak ktoś ma prawie 150tys to woli kupić 10-12a w Malinie. Siedlec jest ładniejszy jest tam szkoła i pewnie gdybyś się popytał znalazł być coś w podobniej cenie a lepiej. Podobnie w Łozinie. Ale Godzieszowa za 72zł to naprawdę przegięcie.

grodziszów http://mapa.szukacz.pl/?x=371251.71&y=349287.55&zoom=3

mam okazje kupic dzialke budowlana o pow. 20a. Docelowo potrzebuje 10a.

Czy jak kupie dzialke to potem moge ja podzielic odrazu? Jakie sa warunki podzialu? Czy to musi byc ujete w planach gminy?

czy bede ponosil jakies dodatkowe koszty (jakie?) ze wzgledu na ten podzial? jakies podatki?

ta dzialke 20a bede kredytowal - czy potem bez problemu moge sprzedac dzialke i dalej splacac ten kredyt a pieniadze przeznaczyc juz na budowe domu>?

Mozecie mi poradzic co zrobic krok po kroku?

druga polowe chce sprzedac znajomemu (tzn. chcemy razem kupic ta dzialke ale slyszalem ze bardzo ciezko dostac kredyt na wspoludzial w nieruchomosciach) jaka umowe znim spisac (ufam mu ale wiadomo ze zawsze moze cos sie wydarzyc)

grodziszów http://mapa.szukacz.pl/?x=371251.71&y=349287.55&zoom=3

mam okazje kupic dzialke budowlana o pow. 20a. Docelowo potrzebuje 10a.

Czy jak kupie dzialke to potem moge ja podzielic odrazu? Jakie sa warunki podzialu? Czy to musi byc ujete w planach gminy?

czy bede ponosil jakies dodatkowe koszty (jakie?) ze wzgledu na ten podzial? jakies podatki?

ta dzialke 20a bede kredytowal - czy potem bez problemu moge sprzedac dzialke i dalej splacac ten kredyt a pieniadze przeznaczyc juz na budowe domu>?

Mozecie mi poradzic co zrobic krok po kroku?

druga polowe chce sprzedac znajomemu (tzn. chcemy razem kupic ta dzialke ale slyszalem ze bardzo ciezko dostac kredyt na wspoludzial w nieruchomosciach) jaka umowe znim spisac (ufam mu ale wiadomo ze zawsze moze cos sie wydarzyc)

Ty sie upewnij czy jest budowlana i czemu ten ktos sam jej nie podzielił?

z tego co wiem tam trzeba mieć 1500m jesli jest zagrodowa i moze byc ZONK jesli to ni ebedzie budowlana

slyszalem ze bardzo ciezko dostac kredyt na wspoludzial w nieruchomosciach)

My kupiliśmy 4 dzialki we 3 małżeństwa na współudział. Wszystko na kredyt. Scaliliśmy je, podzielilismy na 3 i zniesliśmy współudziały.

Kilka banków rozgryzało problem i nie wiedziało jak do tego podejść - to fakt, ale ostatecznie poradził sobie z tym KB.

jak chcesz - moge podac telefon do kierowniczki oddziału, ktora wraz z działem prawnym wgryzała się w nasza sprawę i juz wie jak takie rzeczy przeprowadzać:)

No ale pewnie znałaś te małżeństwa. Jak tak to pewnie.

Choć często powstają z tego do końca życia wojujący ze sobą sąsiedzi :)

Oczywiście, że znalam.

Sąsiadów zawsze jakis się ma, a skoro dzięki tej kombinacji mamy ładne dzialki w dobrej cenie to nie widzę problemu, że tym sasiadem będzie ktoś kogo znałam wcześniej.

Nie pisze tu zresztą o tym, że analizować tę sytuacje i kogos namawiać do podobnych operacji, tylko odpowiadając na pytanie boru, ze ciężko dostac kredyt na współudział.

Jeżeli będzie porzebował taki kredyt - to mogę mu podać konatkt. Bo tez długo szukaliśmy na to banku i też mieliśmy z tym problem - ale już szlak został przetarty :D

Właśnie wróciliśmy z wyprawy w poszukiwaniu działki i nastrój mi się nieco pogorszył, bo rozmawialiśmy z trzema sołtysami (Szczodre, Pruszowice, Domaszczyn) oraz z mnóstwem ludzi i nic... :cry:

Wszyscy na wstępie informują nas że nie jesteśmy pierwsi i że mnóstwo ludzi pyta, następnie że nic nie ma, kto miał sprzedać to sprzedał, kto jeszcze coś ma to czeka aż minie 5 lat i nie będzie musiał płacić renty planistycznej... Są też ludzie, którzy może coś i mają ale nie chcą sprzedać wcale. A takich przecież nie będę przymuszać ;)

Nie wiem czy tylko w tych okolicach tak jest, bo przecież w kierunku bardziej północnym i każdym innym są i ogłoszenia, i działki na sprzedaż, tylko tam gdzie mi najbardziej pasuje zupełne pustki...

Pamiętam że było na forum jedno ogłoszenie ze Szczodrego, ale nie na moją kieszeń niestety.

Najlepiej wlasnie byloby podzielic ta dzialke wczesniej, ale tu kolejna zagadka dla mnie: Chodzi o to, ze cala dzialka ma 36 arow ;], wlasciciel chce wydzielic 20 i sprzedac, a 16 zostawic sobie. Czy jezeli calosc podzieli na 3 dzialki i dwie bedzie sprzedawal to nie placi jakichs wiekszych podatkow? (np VAT albo podatek planistyczny?)

inna sprawa:

Jeden facet ma pole i czeka na geodete, potem pewnie jeszcze pare tygodni/miesiecy w gminie i bedzie mial wydzielone dzialki po 10a. Ale ja chcialbym ta zdialke juz sobie zarezerwowac po takiej cenie jaka z nim dogadalem. Boje sie ze za miesiac/dwa cena dzialek w tych okolicach pojdzie do gory i facet zazada wiecej. Czy na dzialke ktorej jeszcze nie ma ale juz jest w trakcie podzialu mozna spisac umowe przedwstepna? Co innego moge zrobic?

Witam ponownie.

Kurcze mam znowu dylemat - znalazłam ( potencjalnie ) działke, ale ze zgoda na budowę konkretnego domu. I mam pytanie - nie wiecie może czy kupujac taką działkę mogę realizowac inny projekt ( o podobnych parametrach), czy może musze starac sie od nowa o pozwolenie na "moją" budowę. Czy może mozna zrobic jakis aneks lub jakos inaczej załatwic tę sprawę??? Odpowiedz mam dać w poniedziałek - mam więc mało czasu na podjęcie decyzji. Pomóżcie , proszę !!!

Boru, można spisać umowę przedwstępną teraz, ale zaliczkę musisz wpłacić taką, aby nawet przy wzroście cen facetowi się nie opłciło szukać innego. On pewnie potrzebuje kasy na geodetę. Walcz!.

Pomarańczowymisiu... od mojego znajomego kupili cziałkę w Szewcach za 110zł za m2. Kupił ją w marcu po 40zł za m2!

jaga00 z tego co wiem to i tak musisz staraś się zrobić cesję tego pozwolenia na siebie. Możesz wystąpić o nowe. Ale zadzwoń do gminy, bo nie wiem za 100%