Asik_76 29.10.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam ponownie. Kurcze mam znowu dylemat - znalazłam ( potencjalnie ) działke, ale ze zgoda na budowę konkretnego domu. I mam pytanie - nie wiecie może czy kupujac taką działkę mogę realizowac inny projekt ( o podobnych parametrach), czy może musze starac sie od nowa o pozwolenie na "moją" budowę. Czy może mozna zrobic jakis aneks lub jakos inaczej załatwic tę sprawę??? Odpowiedz mam dać w poniedziałek - mam więc mało czasu na podjęcie decyzji. Pomóżcie , proszę !!! To się da załatwić bez problemu. Sama tak mam - działkę z pozwoleniem na budowę domu, który mi się nie podoba. Istnieje coś takiego jak zamienne pozwolenie na budowe, który wydaje się do istniejącego pozwolenia, gdy zmiany w projekcie budynku są zmianami istotnymi (np. całkowita zmiana projektu). Poszukaj na forum, bo jest o tym trochę. Generalnie nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wumar 29.10.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Byłem dzisiaj w Brzeziej... i zaczyna być ładnie za pierwszą linią zabudowy... widziałem gaz i rury kanalizacyjne przy ulicy. To faktycznie dobrze wróży. Szkoła biała? W bocznej uliczce taki budynek duży biały budynek... wyglądał na stary, ale ładny i zadbany. W Pietrzykowicach jakiś idiota z za zakrentu wyskoczył setką i musiałem zjechać na pobocze... może kupił działkę gdzieś daleko i codzienie zasuwa szybko bo szkoda mu czasu... Generalnie dla samochodów odległość do zaakceptowania, ale boli mnie ten dojazd dla żony. Gdyby była szybka kolej która jeździ co 15min i nawet w nocy (tak jak metro w nowym jorku), to bym się nie zastanawiał... ale - Dziecko nawet jak pójdzie tam do podstawówki to potem gimnazjum i liceum to już problem - Potrzeba drugie auto i wydatek na prawojazdy - Daleko do większego sklepu - W nocy nie wrócę autobusem z rynku ... dużo niedogodności. generalnie biorę pod uwagę, ale narazie się rozglądam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wumar 29.10.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Zauważyłem, że jestes aktywny formumowiczem, a zatem do Ciebie zwracam się z prośbą. Podobnie jak Ty poszukuję (staram się) działki. Byłem w Siedlcu, Brzeziej Łące. Własnie tego typu miejscowości mnie interesują, to znaczy tam, gdzie jeszcze działki nie oszalałay z cenami. Może masz jakieś namiary na sprzedających?Będe wdzięczny za odpowiedź.MarekPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.10.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 To się da załatwić bez problemu. Sama tak mam - działkę z pozwoleniem na budowę domu, który mi się nie podoba. Istnieje coś takiego jak zamienne pozwolenie na budowe, który wydaje się do istniejącego pozwolenia, gdy zmiany w projekcie budynku są zmianami istotnymi (np. całkowita zmiana projektu). Poszukaj na forum, bo jest o tym trochę. Generalnie nie ma problemu. potwoerdzam,jestem specem od projektów zamiennych:P (robilam juz 3) możesz spokojnie wystąpić o pozwolenie zamienne z nowym projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 29.10.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Dzięki dziewczyny za info nt. zmiany projektu!!! Jutro jadę "dogadać się" ( mam nadzieję) i sprawdzic czy ktos mi nie sprzątnął tej działki sprzed nosa. Jesli sfinalizuję całość , to "triumfalnie" to ogłoszę, bo ręce mi juz opadają od myszki w kompie, od słuchawki w telefonie i wysiada gardło ( i nerwy) od poszukiwań bezposrednich. Pozdrawiam wszystkich "poszukiwaczy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 29.10.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 W sumie moje poszukiwania w sprowadziły się do objechania wszystkich miejscowości w kilka miesięcy. Potem szukałem przez internet korzystając z forum, autogiełdy, tradera, gratki, gumtree i coś tam jeszcze. Kupuję środowe gazety. Tam są pośrednicy. Ale tak naprawdę to trzeba upatrzyć sobie miejscowość i pytać się wszystkich w koło. Wiele razy słyszałem, że nikt nie sprzedaje we wsi na 100%, a w końcu kogoś znalazłem. Pytasz się a czyje to pole, albo o ogródki. Widzisz babka pracuje na ogródku, idealnie nadaje się, aby go wydzielić i się wybudować. Proponujesz jej: Co pani na to, gdybym dał Pani tyle i tyle za kawałek tego ogrodu. Można siedzieć w gminie cały dzień i pytać się tych co wchodzą do geodezji. Ale najlepiej to pytać wszystkich, od babci pod kościołem, po przechodzącego księdza, sołtysa, panią w sklepie itd. Zawsze z takich wojarzy znalazłem jakąś działkę, ale zawsze miała jakiś mankament. W Psarach gość do tej pory ją sprzedaje, bo tuż obok lub przez nią przejdzie S5. W Wojnowicach miała 17m szerokości. Dałem namiar koledze. W Pęgowie tą co znalazłem to właśnie chcę kupić. Generalnie jest ciężko. A odnośnie Brzeziej to infrastryuktura i szkoła ok. W Pietrzykowicach te 2 zakręty są bardzo niebezpieczne. Wszyscy tam prują. O szybkiej kolei nie ma co marzyć Metro w Nowym Jorku jeździ tylko po mieście. Ale tam są pociągi MTA. Bardzo tanie i szybko dojeżdżają do centrum nawet z Connecticut. Mieszkający w Connecticut jadą autem do 10 wyjazdu, tam zostawiają samochów na olbrzymim parkingu, 20min i są na Manhattanie, tam się przesiadają w Metro, 10min i są w pracy. Metro jeździ co 2-3min. Gdyby tak było w Polsce :/. A to przecież nie problem aby jechała szybka kolejka co chwilę z Oleśnicy. Duży parking w Długołęce. Ten co pracuje na Legnickiej wysiada na Mikołajowie. Jeszcze przydała by się szybka kolej ala metro zataczająca koło zahaczając o Grunwaldzki, Rynek, Armii Krajowej, Strzegomską i Legnicką i mamy skomunikowane lokalizacje 80% firm we Wrocku. Dziecko jak pójdzie do Liceum to na 100% będzie komunikacja z Brzeziej Łąki. W najgorszym razie będzie jeździło PKSem. Do LZNu jest 15minut. Prawojazdy i tak żonie się przydadzą. A drugie auto można całkiem fajne już za 4-6tys kupić. Jak chcesz się bodować, to i na auto za 4-6tys będziesz miał. Do Selgrosu masz 10min. Do Korony, czy Leclerca w Oleśnicy masz 15min. To tak jak z Żernik lub Jagodna. Biedrona i Lidl na Psiaku 10min autem. I sklepik w którym kupisz śmietanę jak zabraknie na wiosce. W nocy żona Cię przywiezie. Alternatywy to firma, która odwiezie cię własnym samochodem za około 60zł (i wróci sobie kierowca na składamym skuterku). Lub jedziesz do Psiego Pola nocnym i tam Ładujesz się w taksówkę. Raz na 2 miesiące przeżyjesz ten wydatek. Chyba, że częściej potrzebujesz rozrywek na rynku, więc nie buduj się za miastem. Nawet w Pęgowie pociągiem możesz wrócić o 23, a potem dopiero o 4 w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegosp 29.10.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam, czy polaca sie dac 100-110 pln/m2 w Kamiencu WrocLawskim. mala dzialka-7.5-8 arow, albo wieksza 10 a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 29.10.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Myślę, że to rozsądna cena jak na dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magwaw 30.10.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 witam, czy jest ktos na forum, kto ma działke lub dom, lub chce kupic w Brzeziej łące??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viamedia 30.10.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 witam, czy jest ktos na forum, kto ma działke lub dom, lub chce kupic w Brzeziej łące??? Kupiłem kilka miesięcy temu k/szkoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 30.10.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ja sie zastanawiam - cena 60pln/m + 50% podatku planistycznego - czyli jakies 69tys za 10a - co sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomaranczowymis 30.10.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 No cóż, nie piszesz gdzie, więc ciężko coś powiedzieć - ale taka cena wydaje się dobra, jeśli jest w miarę blisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 30.10.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ja sie zastanawiam - cena 60pln/m + 50% podatku planistycznego - czyli jakies 69tys za 10a - co sadzicie? hmmm gdzies mi się obiło o uszy, ze renta planistyczna może być 0-30% ale może się myle? poza tym jakim cudem 50% z 60 to jest 9zł? cos się chyba poprzekręcało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałki 30.10.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ja sie zastanawiam - cena 60pln/m + 50% podatku planistycznego - czyli jakies 69tys za 10a - co sadzicie? hmmm gdzies mi się obiło o uszy, ze renta planistyczna może być 0-30% ale może się myle? poza tym jakim cudem 50% z 60 to jest 9zł? cos się chyba poprzekręcało Ja to zrozumiałam tak, że boru ma zapłacić połowę z tego podatku, resztę pokrywa druga strona, chyba. I 30% z 60 to własnie 18...czyli po połowie wychodzi 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 31.10.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witajcie Dowiedziałem się że mój sąsiad w Groblicach chce sprzedać dwie działki po 10 arów za 80pln/m2 Jak by ktoś chciał to mogę pośredniczyć w interesie;-) Działka jesyt koło mnie- tj boczna od ul. Spacerowej. Wyprzedzając Wasze pytanie- nie było tam powodzi w '97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 31.10.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 ta dzialka jest w brzeziej lace .. no i Michalki maja racje to ma byc polowa tego podatku ktory wynosi (z tego co mi moowil sprzedajacy ) 30% wartosci dzialki. 69 to moze i troche duzo w tej wiosce ale wydaje mi sie ze wioska przyszlosciowa. dzialek tam jeszcze troche jest tylko ludzie czekaja zeby nie placic tego podatku wlasnie, czekaja na wybory, na nowy rok, mowia ze nigdy nie wiadomo co sie moze zmienic. kolejne pytania:pomyslalem ze moze dogadac sie z wlascicielem zeby obnizyl troche cene dzialki a w zamian ja zaplace caly podatku planistyczny - zawsze to mniej pieniedzy oddajemy wspolnie gminie. Zastanawiam sie jak to rozwiazac formalnie - czy mozna w umowie zapisac ze kupujacy placi ten podatek? Czy wiaza sie z tym jakies problemy oprocz mniejszego kredytu?Czy jezeli teraz nie ma tam wody ani pradu, ale jest to wplanach, to w momencie zrobienia wodociagow jak i elektrycznosci juz po zakupie dzialki moze mnie gmina obciazyc oplata adiacencka? jezeli tak to ile to moze wyniesc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 03.11.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Hej! Prawie kupiliśmy działkę w Żernikach Wrocławskich, 2000m za 75zl/m woda, prąd na działce. To tanio i działka duża, ponieważ... jest na niej 40 m strefy przycmentarnej i słup średniego napięcia. Przyszła droga przez pole orne, póki co sami musimy ją przetrzeć, ale już ma nazwę... przynajmniej jest elegancki plan zagospodarowania. Cmentarz malutki, mi nie przeszkadza, duchów sie nie boję szczególnie, że miejscowość komunikacyjnie genialna, a mam zamiar się rozmnażać Na dom zostaje spokojnie kwadracik ok. 30/30m. Moja prośba brzmi: proszę znaleźć wszystkie możliwe minusy, które do tej pory nie przysłoniły plusów, bo kupuję zaraz! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 03.11.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 No tą działkę KP Nieruchomości sprzedaje od chyba roku, czy jeszcze dłużej. Kiedyś kosztowała 50zł za m2. Wiesz cmentarz to najmniej uciążliwy sąsiad. Nie będzie hałasował, ani robił impres. Nie wiem jak dzieci na to. Może będą się bały. Mnie chyba bardziej by denerwował ten słup. Ale można próbować prąd pociągnąć pod ziemnią. Od cmentarza odgrodzisz się dużym płotem lub murem i przysłoną z zieleni. Bardziej by mnie denerwowała świadomość, że marchewki z mojego ogródka piją wodę obmywającą truposzów. Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 03.11.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Chyba Cię ucałuję!!!KP Nieruchomości rzeczywiście sprzedaje to za co prawda 60/m, ale to na pewno nie jest 75, których żąda właściciel! A 75-60=15x2000=30tys zl, które piechotą nie chodzi. Zaraz tam dzwonię. Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 03.11.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Dobra, juz się uspokoiłam. Biuro zadzwoni do właściciela i i tak dostanę cenę 75/m, a biur nie lubię. Dogaduję się z właścicielem. A'propos marchewek - odpuszczę sobie ogrodnictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts