Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprzedał. Koniec historii. :evil:

Nie powinnas byc zla a zadowolona bo niska cena to nie wszystko. Powiedzmy ze sasiedztwo cmentarza nie jest takie zle ale o ogrodnictwie chyba nie pomyslalas zbyt dokladnie: to nie tylko marchewki a rowniez zwykle glupie jablka czy gruszki.... no chyba ze sama trawa i zadnychh drzew owocowych, ale i to nie do konca bo skoro zamierzasz sie rozmnazac powinnas pamietac ze nawet trawka bedzie pila wode z truposzow i w ziemi wiele "ciekawych" bakterii sie znajdzie a dla dziecka biegajacego po ogrodzie to malo ciekawa perspektywa zwlaszcza gdy sie przewroci na ta ziemie i skaleczy... niby nic ale paprzaca sie rana to nic milego dla takiego malucha. Slup energetyczny tez nie specjalnie dobry wplyw ma na zdrowie takiego malucha-jednak nie bez kozery odpowiednie przepisy reguluja teraz minimalne odleglosci od zabudowan-i lepiej dalej niz blizej takiego slupa.

Nie zalamuj sie tylko cierpliwie szukaj dalej a na pewno cos znajdziesz :)

Przypomnijcie mi proszę drodzy "Działkowicze" - gdzie w Dobrzykowicach będzie budował osiedle domków Archicom? Mam "namiary" na niewielką działeczkę po lewej stronie ulicy Krzykowskiej ( tej na Krzyków - chyba tak się nazywa? )i słyszałam, że po drugiej stronie tej drogi własnie ma powstać to olbrzymie osiedle.

P.S.

A z poprzednich"namiarów" wyszły niestety " nici"( jak zwykle).

Pozdrawiam.

ponawiam pytania:

1. Che kupic dzialke, za ktora wlasciciel bedzie musial zaplacic podatek planistyczny. Czy mozna w umowie przedwstepnej (jak i glownej) zapisac, ze podatek ten placi kupujacy?

2. Oplata w tej gminie to 30%. Z tego co wiem jest to 30% roznicy wartosci dzialki po wprowadzeniu planu minus wartosc przed wprowadzeniem planu. Jak dowiedziec sie jaka byla wartosc przed wprowadzeniem planu? Czy w gminie maja to oszacowane?

3. Jezeli nie ma tam pradu ani wody ale jest to zawarte w planach to oplate planistyczna placi sprzedajacy czy nabywca? Ile moze ona wynosic?

ponawiam pytania:

nie jestem prawnikiem, ale może wspólnie coś uradzimy

na początek

Opłaty adiacenckie są nakładane przez gminy w związku ze wzrostem wartości działek budowlanych spowodowanych podziałem, scaleniem lub zainwestowaniem gminy w infrastrukturę. Przez budowę urządzeń infrastruktury technicznej rozumie się budowę drogi oraz wybudowanie pod ziemią, na ziemi albo nad ziemią przewodów lub urządzeń wodociągowych, kanalizacyjnych, ciepłowniczych, elektrycznych, gazowych i telekomunikacyjnych. Nie ma znaczenia czy właściciel korzysta z tej infrastruktury, ale wystarczy że ma możliwość korzystania. Wartość opłat adiacenckich może sięgać 50% wartości działki przed inwestycją, a gmina ma 3 lata od podziału lub inwestycji w infrastrukturę na pobór tej opłaty. Opłata ta może być rozłożona na raty do 10 lat.

Właściciel nieruchomości, który nabył jej własność na podstawie umowy sprzedaży zawartej po wybudowaniu urządzenia infrastruktury technicznej, nie jest obowiązany do uiszczenia opłaty adiacenckiej z tytułu wzrostu wartości nieruchomości w związku z wybudowaniem tego urządzenia.

Podstawą prawną naliczania opłat adiacenckich jest znowelizowana Ustawa o Gospodarce Nieruchomościami. Art. 101 do 108 dotyczą scalania i podziału nieruchomości a art. 143 do 148 udziału w kosztach budowy urządzeń infrastruktury technicznej.

Opłaty adiacenckie nie dotyczą nieruchomości przeznaczonych w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele rolne lub leśne.

Renta planistyczna jest to opłata od wzrostu wartości nieruchomości pobierana przez gminę.

Uchwalenie nowego planu zagospodarowania przestrzennego gminy lub jego zmiana powoduje w wielu przypadkach wzrost wartości nieruchomości, na przykład gdy działka rolna w nowym planie staje się działką budowlaną. Rentę planistyczną pobiera gmina jednak dopiero wtedy, gdy właściciel zbywa w jakikolwiek sposób [sprzedaż, darowizna, spadek] nieruchomość w ciągu 5 lat od czasu gdy plan zaczął obowiązywać. Dotyczy to również zbycia części nieruchomości, której wartość wzrosła z powodu uchwalenia planu lub jego zmiany. W praktyce najczęściej dotyczy to przekształcenia przez plan nieruchomości rolnej na budowlaną i sprzedaż pojedynczych działek.

Renta planistyczna jest opłatą jednorazową ustalaną w uchwale o planie a jej wysokość nie może być wyższa niż 30% wzrostu wartości nieruchomości.

Gmina wydaje decyzję o wysokości renty planistycznej po otrzymaniu wypisu z aktu notarialnego.

1. Che kupic dzialke, za ktora wlasciciel bedzie musial zaplacic podatek planistyczny. Czy mozna w umowie przedwstepnej (jak i glownej) zapisac, ze podatek ten placi kupujacy?

Podatek planistyczny płaci ten, który sprzedaje,o ile został uchwalony plan (do 5 lat wstecz), który zmienił status tej nieruchomości.W rzeczywistości - Sprzedający wlicza sobie tą opłatę do ceny sprzedaży.

2. Oplata w tej gminie to 30%. Z tego co wiem jest to 30% roznicy wartosci dzialki po wprowadzeniu planu minus wartosc przed wprowadzeniem planu. Jak dowiedziec sie jaka byla wartosc przed wprowadzeniem planu? Czy w gminie maja to oszacowane?

Sprzedający może sie zwrócić o wyszacowanie tej opłaty (do Gminy) a najprościej gdyby miał akt notarialny kupna nieruchomości.... W praktyce - za ile tą ziemie kupił .Jeśli ma ją od dawna to licz 30% z kwoty sprzedazy działki minus jakies grosiki.

3. Jezeli nie ma tam pradu ani wody ale jest to zawarte w planach to oplate planistyczna placi sprzedajacy czy nabywca? Ile moze ona wynosic?

sam napisałeś - 30%, płaci sprzedający

nie myl renty planistycznej z opłatami przyłączeniowymi - za te zapłacisz Ty;)

zaznaczam jeszcze raz - nie jestem prawnikiem, lepiej upewnij się w jakiejś kancelarii

Witam,

podajcie mi jakie sa wady i zalety wjazdu na dzialke od strony polnocno zachodniej? Z gory dziekuje.

brak :)

pokój dzienny i taras zwykle robi się z tyłu domu, więc od strony południowo - wschodniej. Czyli masz śniadanie w sobotę rano na tarasie przy słoneczku. Ale generanie nawet jak masz wjazd od południa, to wybierasz projekt który ma salon z oknami od południa, zachodu i północy i większość dnia masz słońce. Generalnie chciałbym mieć taki problem przy szukaniu działki :)

Witam,

podajcie mi jakie sa wady i zalety wjazdu na dzialke od strony polnocno zachodniej? Z gory dziekuje.

pokój dzienny i taras zwykle robi się z tyłu domu, więc od strony południowo - wschodniej. Czyli masz śniadanie w sobotę rano na tarasie przy słoneczku.

a ja bym na to inaczej spojrzala - ustawienie domu zalezy od trybu zycia mieszkancow - jesli pracujesz od rana do popoludnia poza domem i przyjezdzasz najwczesniej o 16-17 do domu to najlepiej miec salon poludniowo-zachodni. Tzn. zawsze po przyjezdzie mozesz zjesc obiadek przy sloneczku, a winko bedziesz popijac patrzac na "romantyczny zachod slonca" ;). Fajkt, nie masz slonca jedzac sniadanie, ale ktos tym przejmuje, jak biega o 7 rano po domu ;). A w weekend i tak wszyscy marza zeby wstac, jak najpozniej...

No ale jesli sie pracuje w domu to moze faktycznbie lepiej miec salon wschodnio-poludniowy. Moim zdaniem grunt, zeby nie miec polnocnego.

Podatek planistyczny płaci ten, który sprzedaje,o ile został uchwalony plan (do 5 lat wstecz), który zmienił status tej nieruchomości.W rzeczywistości - Sprzedający wlicza sobie tą opłatę do ceny sprzedaży.

Wliczajac ta oplate do ceny dzialki tak naprawde zwieksza wartosc dzialki i tymsamym ta oplate. Czyli wiecej kasy idzie do gminy. Wiec chyba najlepszym rozwiazaniem jest dogadanie sie z wlascicielem, ze oplate planistyczna zaplace mu z wlasnej kieszeni gotowka, i zeby obnizyl cene dzialki tak aby wyszedl na to samo. wtedy do gminy idzie mniej czyli ja na tym wychodze lepiej a wlasciciel nie traci. Problem jest w tym ze wlasciciel nie koniecznie musi mi zaufac. No i teraz pytanie: czy mozna sporzadzic jakas inna umowe cywilno-prawna dotyczaca wlasnie tego ze oplatge planistyczna pokrywa nabywajacy? Czy jedyne rzwiazanie to kasa do reki?

Sprzedający może sie zwrócić o wyszacowanie tej opłaty (do Gminy) a najprościej gdyby miał akt notarialny kupna nieruchomości.... W praktyce - za ile tą ziemie kupił .Jeśli ma ją od dawna to licz 30% z kwoty sprzedazy działki minus jakies grosiki.

Hmm.. dlaczego "jakies grosiki" ? Przeciez przed wprowadzeniem planu wartosc gruntow w tych rejonach byly na poziomie ~10-20pln?

sam napisałeś - 30%, płaci sprzedający

nie myl renty planistycznej z opłatami przyłączeniowymi - za te zapłacisz Ty;)

sorki.. tu rzeczywiscie pomylka: chodzi mi w tym przypadku o oplate adiacencka- czyli oplate zwiazana ze wzrostem wartosci nieruchomosci spowodowanym zainwestowaniem gminy w infrastrukture (w tym przypadku woda, prad i kanalizacja) - Wiec jeszcze raz: Jezeli przed zakupem dzialki istnieja plany gminy dotyczace inwestycji w infrastrukture to kto placi ta oplate adiacencka - sprzedajacy (w momencie sprzedazy plany juz istnieja czyli niejako w wartosc nieruchomosci juz powinna byc doliczona ta inwestycja) czy moze nabywajacy ze wzgledu na to ze inwestycja rozpocznie sie juz po zakupie.

jak to jest z tš opłatš, jak np. kupuje działkę przy której nie ma wody, pradu i droga jest polna ale ma nazwę i jest gminna, to jak gmina zrobi drogę to każe mi za niš zapłacic? kiedy? albo jesli zdecyduje sie na sprzedaż i wyjdzie ze np cena rynkowa wzrosła to oni stwierdzš ze cały ten wzrost jest spowodowany ich droga i kaza mi zapłacic 50% od różnicy (os wzrostu ceny?)

Widze ze albo ja cos nie kminie albo wy tez mylicie te dwie oplaty planistyczna i adiacencka. Czy one maja cos ze soba wspolnego czy to dwie osobne oplaty? Bo mi sie wydaje ze to dwie rozne nie majace nic wspolnego ze soba oplaty.

planistyczna - z wzgl. na zmiane dzialki rolnej na budowlana

adiacencka - z wzgld. na inwestycje gminy w infrastrukture.

Wiec jeszcze raz: Jezeli przed zakupem dzialki istnieja plany gminy dotyczace inwestycji w infrastrukture to kto placi ta oplate adiacencka - sprzedajacy (w momencie sprzedazy plany juz istnieja czyli niejako w wartosc nieruchomosci juz powinna byc doliczona ta inwestycja) czy moze nabywajacy ze wzgledu na to ze inwestycja rozpocznie sie juz po zakupie.

ale dla mnie ta opłata i tak jest bzdurna:

"Jeœli przed położeniem wodocišgu czy kanalizacji wartoœć danej nieruchomoœci wynosiła 100, zaœ po ich zainstalowaniu wzrosła do 140, to od różnicy wynoszšcej 40 gmina ma prawo pobierania opłaty adiacenckiej, która nie może jednak być wyższa niż 50% wzrostu wartoœci nieruchomoœci. Stawki procentowe tej opłaty sš zróżnicowane i mogš zależeć od rodzaju inwestycji. w przedstawionym radzie gminy projekcie uchwały o opłatach adiacenckich dla wodocišgów majš one wynieœć 16 proc., zaœ kanalizacji 25 proc. wartoœci konkretnej inwestycji. Oznacza to, że opłata adiacencka dla wspomnianej przykładowo wyżej działki wyniosłaby: wodocišg 16% x 40 = 6,4 (tj. 4,6% wartoœci nieruchomoœci) ; kanalizacja 25% x 40 = 10,0 (tj, 7,1% wartoœci nieruchomoœci). Opłaty te w praktyce mogš być niższe, gdyż w ich poczet zostanš zaliczone: udokumentowane koszty wykonania i uzgodnienia dokumentacji technicznej przekazane gminie, wpłaty gotówkowe przekazane na konto gminy, wartoœć gruntów przekazanych gminie na cele publiczne, zwišzane z danymi inwestycjami, na podstawie zawartych porozumień oraz nakłady poniesione przez właœciciela nieruchomoœci na budowę przykanalika w pasie drogowym w granicach własnoœci gminy (z uwzględnieniem przepisów dotyczšcych odliczeń od podatku). Opłatę adiacenckš będzie można wnosić jednorazowo lub - na wniosek zainteresowanego właœciciela nieruchomoœci - w dziesięciu ratach rocznych.

Godzi się tu wspomnieć, że w latach 1996-98 tylko na infrastrukturalne inwestycje techniczne na tzw. Zielonym Ursynowie wydano z budżetu gminy ponad 16 mln zł, przy udziale œrodków od komitetów mieszkańców w wysokoœci ok. 1 mln zł. i tak budowa kanalizacji na tym terenie pochłonęła blisko 13 mln zł, wodocišgów niespełna 3 mln zł, zaœ budowa i modernizacja ulic 1,3 mln zł. na oœwietlenie ulic i nowe gazocišgi wydano tam odpowiednio 213 i 131 tys. zł. z rachunku tego wynika, że 40 proc. nakładów gminy na rozwój infrastruktury technicznej przypadło na tzw. Zielony Ursynów. Oznacza to również, że na statystycznego mieszkańca tego obszaru wydano ze œrodków budżetowych gminy cztery razy więcej pieniędzy niż œrednio na jednego statystycznego mieszkańca gminy Ursynów.

Jak już wspomniano, wszystkie koszty, jakie dotychczas ponieœli właœciciele nieruchomoœci w zwišzku z budowš i rozbudowš przez gminę infrastruktury technicznej, zostanš im odliczone od przyszłych opłat adiacenckich. Dotyczy to jednak wyłšcznie inwestycji infrastrukturalnych powstałych w ostatnich trzech latach. od powstałych wczeœniej żadne opłaty nie będš pobierane. Godne podkreœlenia jest także to, że opłaty te będš pobierane tylko wówczas, gdy wybudowanie danego urzšdzenia spowoduje rzeczywisty wzrost wartoœci danej nieruchomoœci. Wprowadzenie opłaty adiacenckiej wynika nie tylko z przestrzegania przez gminę litery ustawy o gospodarce nieruchomoœciami. Realizacja uchwały o opłatach adiacenckich będzie miała duży wpływ na utrzymanie wysokiego tempa inwestowania w gminie i zgodnego z prawem sposobu rozliczania inwestycji prowadzonych z udziałem œrodków finansowych mieszkańców.

"

nie wiem kiedy to się płaci, ale chyba dopiero przy sprzedaży, a jak ktoœ nie sprzedaje to gmian traci - dziwny ten zapis

"

Czy macie jakieś doświadczenia z budowlańcami zza wschodniej granicy?

Ja jeszcze nie, ale znajomi budowali częściowo rękami wschodnich towarzyszy. Wyszło na to, że pilnować trzeba bardzo, bo oni tam do innych technologii i mód zwyczajni, i jak jakiś szczególik nie był obgadany to ich własna inwencja mogła nieźle zaskoczyć.

Chyba, że trafisz na jakichś doświadczonych na naszych budowach.

Sądzę jednak, że temat jest o tyle istotny i wart uwagi, że niebawem - jak tak dalej pójdzie - to zostaną nam tylko tacy wykonawcy. Nasi stadami i w podskokach opanowują Europę i coraz częściej zewsząd słyszę, że różne grupki budowlane nie mają "czym" robić!