Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

150,00 to byłoby jeszcze max. OK, ale ludzie wołaja 180-200 :(

Dlatego ja podobnie jak mi5iak kupiłem działkę na Północy. W tej samej cenie mam 2 razy większą działkę i sąsiedztwo lasu.

Swego czasu (3 miesiące temu) oglądając działkę w Biestrzykowie (siedliskową) usłyszeliśmy od właścicielki cenę 160zł+Vat :o (były także inne za 120+Vat oraz 180+Vat - im mniejsza np. 1500m2 tym droższa).

A masz może jeszcze namiar na tą kobietę?

Bo to trzeba umiec szukac!!Ja swoją siedliskową kupilam za duuuzo mniejszą cene (130zl z Vatem!!) miesiac temu.Za tydzien idę podpisywac ostateczną umowę kupna na budowlaną -takze w Biestrzykowie za 155zl za metr.Nie korzystalismy z ogloszen-pochodzilam sobie od domu do domu pytajac sie czy ktos nie wie czegos o dzialkach na sprzedaz-czulam sie troche jak akwizytor i nie zawsze bylam mile przyjmowana ale przynajmniej znalazlam dzialki w dobrych cenach,poznalam ludzi z Biestrzykowa i ominelam agencje i ich prowizje;)).Z tego co wiem,można jeszcze cos wyrwac w tej miejscowosci-ludzie od ktorych kupilam siedliskowa cos jeszcze maja,dobrą ofertę ma facet ktory sprzedaje przy Akacjowej dzialki budowlano-uslugowe ale na uslugi nieuzciazliwe.Z tego co wiem to chyba 30% powierzchni budynku ma byc przeznaczone na uslugi-jeden facet kupil taka dzialke i bedzie mial przy domu studio nagran (jest operatorem na imprezach),kupil tez jakis lekarz na dom z gabinetem.Jak rozmawialismy z wlascicielem miesiac temu to chcial 120zl.-nie wiem czy to jezcze jest aktualne ale mozna probowac.

SZUKAJCIE SZUKAJCIE AZ ZNAJDZIECIE;)))

Masz może do tego faceta jakiś nr tel??? Plisss... Gdzie szukać tego faceta???

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zadam kolejne pytanie: tym razem dotyczy takiej sytuacji:

jest droga i po jednej jej stronie jest 5 dzialek. Wlasciciel sprzedaje dzialki powoli (nie chce placic VATu). Ja jestem pierwszym kupujacym. Wlasciciel mowi ze nie sprzedaje drogi przyszlym wlascicielom dzialek. W takiej sytuacji rozumiem, ze mam ubiegac sie o nieodplatna sluzebnosc gruntu na rzecz kazdoczesnego uzytkownika tej mojej przyszlej dzialki. Wlasciciel twierdzi, ze odda ja w przyszlosci gminie. pytania:

1. Co w przypadku jezeli cos mu sie odwidzi i nie bedzie chcial oddac tej dzialki/drogi gminie? Czy mozna wtedy jakos wymusic utwardzenie tej drogi przez niego?

2. Moze lepiej przekonac go, zeby sprzedawal dzialki z wspolwlasnoscia tej drogi i samemu przekazac ta droge gminie - zaleta moze byc zmniejszenie przyszlej oplaty adiacenckiej nakladanej przez gmine. Problemem moze byc to, ze gminie trzeba chyba oddac cala droge a nie czesc - wiec musialbym czekac az wszystkie dzialki zostana sprzedane i wtedy razem z wszystkimi wlascicielami oddac ta droge do gmniny. a to moze potrwac nawet pare lat

poradzcie prosze czy kupic sama dzialke ze sluzebnoscia gruntu drogi czy przekonywac wlasciciela do sprzedania wspolwlasnosci drogi.

a gdzie są te działki?

150,00 to byłoby jeszcze max. OK, ale ludzie wołaja 180-200 :(

Dlatego ja podobnie jak mi5iak kupiłem działkę na Północy. W tej samej cenie mam 2 razy większą działkę i sąsiedztwo lasu.

Swego czasu (3 miesiące temu) oglądając działkę w Biestrzykowie (siedliskową) usłyszeliśmy od właścicielki cenę 160zł+Vat :o (były także inne za 120+Vat oraz 180+Vat - im mniejsza np. 1500m2 tym droższa).

A masz może jeszcze namiar na tą kobietę?

Bo to trzeba umiec szukac!!Ja swoją siedliskową kupilam za duuuzo mniejszą cene (130zl z Vatem!!) miesiac temu.Za tydzien idę podpisywac ostateczną umowę kupna na budowlaną -takze w Biestrzykowie za 155zl za metr.Nie korzystalismy z ogloszen-pochodzilam sobie od domu do domu pytajac sie czy ktos nie wie czegos o dzialkach na sprzedaz-czulam sie troche jak akwizytor i nie zawsze bylam mile przyjmowana ale przynajmniej znalazlam dzialki w dobrych cenach,poznalam ludzi z Biestrzykowa i ominelam agencje i ich prowizje;)).Z tego co wiem,można jeszcze cos wyrwac w tej miejscowosci-ludzie od ktorych kupilam siedliskowa cos jeszcze maja,dobrą ofertę ma facet ktory sprzedaje przy Akacjowej dzialki budowlano-uslugowe ale na uslugi nieuzciazliwe.Z tego co wiem to chyba 30% powierzchni budynku ma byc przeznaczone na uslugi-jeden facet kupil taka dzialke i bedzie mial przy domu studio nagran (jest operatorem na imprezach),kupil tez jakis lekarz na dom z gabinetem.Jak rozmawialismy z wlascicielem miesiac temu to chcial 120zl.-nie wiem czy to jezcze jest aktualne ale mozna probowac.

Masz może do tego faceta jakiś nr tel??? Plisss... Gdzie szukać tego faceta???

Jeśli możesz, podaj do siebie nr. tel, żeby można było zdobyć namiar i na tą babkę od której kupiłaś tą siedlioskową i na tego faceta z działkami bud-usł. Bardzo mi na tym zależy ....

Aha, zapomniałbym o takim małym pytanku - czy jak się ewentualnie kupi w jakiejś podwrocławskiej gminie grunt, de facto rolny (bo innych prawie nie ma), to czy trzeba się potem do gminy zgłosić jako nowy właściciel (np. w celu opodatkowania podatkiem rolnym i innymi opłatami), czy gmina sama się o takiego nowego właściciela zatroszczy?

Gmina sama się zgłasza. Przynajmniej tak było u mnie i w zeszłym tygodniu, kilka miesięcu po zakupie działki dostałęm pismo z gminy z ustaleniem kwoty podatku.

Aha - kwota ta to 9zł kwartalnie (od ponad 20ar) więc byłem miło zaskoczony :wink: .

Jak to zarobić:

Mam 100tys kredytu mieszkaniowego i mieszkanie o wartości 300tys zł. Chciałbym, aby jakiś bank spłacił mi te 100tys (dając pod hipotekę mieszkania 300tys). Mógłbym pozostałe 200tys przeznaczyć na kupno działki i stan surowy domku. Wiem, że mBank i Multibank mają fajny kredyt refinansowy, ale nie dają go do aktualnej wartości mieszkania tylko do kwoty za na jaką się wzięło kredyt czyli w moim przypadku 115tys. A jak jest u innych?

Sprawdź w GE. Nam coś takiego tam proponowano, ale nie skrzystalismy.

Aha, zapomniałbym o takim małym pytanku - czy jak się ewentualnie kupi w jakiejś podwrocławskiej gminie grunt, de facto rolny (bo innych prawie nie ma), to czy trzeba się potem do gminy zgłosić jako nowy właściciel (np. w celu opodatkowania podatkiem rolnym i innymi opłatami), czy gmina sama się o takiego nowego właściciela zatroszczy?

Gmina sama się zgłasza. Przynajmniej tak było u mnie i w zeszłym tygodniu, kilka miesięcu po zakupie działki dostałęm pismo z gminy z ustaleniem kwoty podatku.

Aha - kwota ta to 9zł kwartalnie (od ponad 20ar) więc byłem miło zaskoczony :wink: .

Po ile mniej wiecej sa dzialki w Malinie??Znasz mozw kogos kto sprzedaje?

:))

Po ile mniej wiecej sa dzialki w Malinie??Znasz mozw kogos kto sprzedaje?

:))

Tak jak napisałem wyżej od czasu zakupu działki straciłem kontakt z aktualnymi ofertami :wink: . Ale zacząłem znowu szukać działki w Malinie znajomemu, więc za jakiś tydzień może będę coś wiedział bardziej szczegółowo. Zakres cen to pewnie 70-150-?, choc przyznam sie ze dawno nie widziałem poniżej 90.

jest droga i po jednej jej stronie jest 5 dzialek. Wlasciciel sprzedaje dzialki powoli (nie chce placic VATu). Ja jestem pierwszym kupujacym. Wlasciciel mowi ze nie sprzedaje drogi przyszlym wlascicielom dzialek. W takiej sytuacji rozumiem, ze mam ubiegac sie o nieodplatna sluzebnosc gruntu na rzecz kazdoczesnego uzytkownika tej mojej przyszlej dzialki. Wlasciciel twierdzi, ze odda ja w przyszlosci gminie. pytania:

1. Co w przypadku jezeli cos mu sie odwidzi i nie bedzie chcial oddac tej dzialki/drogi gminie? Czy mozna wtedy jakos wymusic utwardzenie tej drogi przez niego?

2. Moze lepiej przekonac go, zeby sprzedawal dzialki z wspolwlasnoscia tej drogi i samemu przekazac ta droge gminie - zaleta moze byc zmniejszenie przyszlej oplaty adiacenckiej nakladanej przez gmine. Problemem moze byc to, ze gminie trzeba chyba oddac cala droge a nie czesc - wiec musialbym czekac az wszystkie dzialki zostana sprzedane i wtedy razem z wszystkimi wlascicielami oddac ta droge do gmniny. a to moze potrwac nawet pare lat

poradzcie prosze czy kupic sama dzialke ze sluzebnoscia gruntu drogi czy przekonywac wlasciciela do sprzedania wspolwlasnosci drogi.

Tylko i wylacznie wspolwlasnosc!!!!! Jesli bedzie sluzebnosc w zaden sposob nie zmusisz wlasciciela do utwardzenia tej drogi!!!! wiem o sluzebnosci calkiem sporo bo sama mialam taka dzialke kupic wiec poczytalam co trzeba zeby wiedzec na czym stoje. O Oddawaniu drogi gminie ZAPOMNIJ!!! Gmina jej od ciebie czy od obecnego wlasciciela nawet za darmo nie wezmie bo nie ma w tym zadnego interesu-chyba ze w planach ma przeksztalcenie taj drogi w np. autostrade. Jesli to jest tylko droga dojazdowa do kilku dzialek to gmina jej nie wezmie a ty nie masz juz mozliwosc prawnych by gmine do tego zmusic. do 31.08.2006 gmina miala obowiazek przejac od ciebie dzialke ktorej chcesz sie zrzec ale wyrokiem sadowym stwierdzajacym niezgodnosc tego zapisu z prawem zostalo to wycofane i od wrzesnia gmina moze odmowic i odmawia zeby nie robic sobie klopotu, bo musialaby ta droge na swoj koszt utwardzac. wiecej szczegolow na meila jesli chcesz.

pozdrofka

Wiem, że mBank i Multibank mają fajny kredyt refinansowy, ale nie dają go do aktualnej wartości mieszkania tylko do kwoty za na jaką się wzięło kredyt czyli w moim przypadku 115tys. A jak jest u innych?

Z tego co wiem mBank daje właśnie do wysokości aktualnej wyceny nieruchomości. Polecam wybrać się do mKiosku mBankowego, tego który jest w Tesco na ul. Długiej - są najlepiej zorientowani.

Pozostaje jeszcze kredyt z zabezpieczeniem na kupowanej działce...

pozdrawiam, :wink:

Bo to trzeba umiec szukac!!J

(...)

To ja może podzielę się swoimi namiarami, nie jestem tylko pewien czy jeszcze aktualne ale kto wie :wink:

Kobierzyce (przy parku i stadionie), 1215m2 - cena: ja utargwałem całość za 85tys. ale koledze 2 tygodnie później Pan powiedział 140tys. - no cóż.. może to tylko kwestia podejścia.. :o tel. 713111892.

Żerniki Małe, 5400m2 w jednym kawałku - cena: 400tys. za całość, można podzielić ale uwaga właściciel nie zdecydowany trzeba stosować presję :lol: tel. 713119043.

pozdrawiam, :wink:

Tylko i wylacznie wspolwlasnosc!!!!!

Z wpisu szczescia_mojego wynika że wszelkie inne rozwiązania są kiepskie, ale pytanie czy takie jest dużo lepsze? Chodzi mi o to że zawsze gdzie jest coś "współ" pojawia się nieuchronnie też spór... Oczyma duszy już widzę wojny sąsiedzkie jak zrobić drogę, kto ile zapłaci, kiedy, kto się bedzie użerał a kto korzystał jak sęp z gotowego... Szczerze mówiąc takiego układu też bym się obawiała. No ale cóż, może to i mniejsze zło...

a gdzie są te działki?

facet i tak nie sprzeda wiecej w tym roku - moze sprzeda cos po nowym roku - jak nic nie znajdziesz do stycznia to odezwij sie na priv a dam ci namiary - zanim nie podpisze umowy nie chce zeby zaduzo ludzi do niego sie zglaszlao bo jeszcze gotow podniesc cene ;/

apropo tej drogi to jutro jade cisnac go o to zeby sprzedawal dzielki ze wspoludzialem

Jeszcze jedna zagwozdka :

w gminie powiedzieli mi, ze oplate planistyczna wylicza rzeczoznawca:

Szacuje on wartosc dzialki przed podzialem i w momencie sprzedazy. Pytanie czy moment sprzedazy to jest data umowy kupna-sprzedazy czy umowy przedwstepnej?

Wiadomym jest fakt, ze w niektorych rejonach wartosc dzialki rosnie bardzo szybko. Zalozmy wiec, ze kupujacy podpisuje umowe przedwstepna po wprowadzeniu planu, na dzialke jeszcze nie podzielona (jest w trakcie podzialu- a kupujacy zabezpiecza sie zeby przez czas [miesiac-dwa] oczekiwania na decyzje o podziale, sprzedajacy nie podniosl ceny). Umowa docelowa zawarta jest wiec po okolo dwoch miesiacach - cena dzialki moze nawet wzrosnac o 30% w ciagu tych dwoch miesiecy. Wiec jezeli rzeczoznawca okresla wartosc po tych dwoch miesiacach to sprzedajacy moze bardzo duzo stracic na tym, ze podpisal umowe przedwstepna dwa miesiace wczesniej na duzo nizsza sume! Czy wiec rzeczoznawca nie powinien brac wartosci nieruchomosci w momencie podpisania umowy przedwstepnej?

nie przejmuj sie

ja zanim kupilem swoja tez bylem 3 razy zwodzony nawet na dzien przed podpisaniem aktu n., dzis to juz niestety norma

ja kupilem w wysokiej za 150 3 miesiace temu dzis chca 180 za pozostale,

wolalem wydac wiecej bo pracuje na poludniu, wystarczy ze 2 razy specjalnie przejechalem sie samochodem z polnocy na poludnie rano kiedy ludzie jada do pracy, wychodzenie codziennie co najmniej godz wczesniej i taki sam powrot to nie dla mnie, wole pozniej zaczac budowe niz spedzac zycie w samochodzie

w katarzynie mialem oferte za 105zl ale to 3 miesiace temu i za gotowke

Czy są jeszcze działki w Wysokiej, jak tak to gdzie dokładniej no i po ile, masz moze jakis kontakt do osob ktore chca sprzedac?

Aktualnie czekam na decyje jednej pani w Smolcu ma 2 działki ale średnio chce sprzedac, z drugiej strony chętnie bym cos kupił w Wyskoiej powiedzmy do 1000m2