Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bierz... jest rewelka, zwłaszcza do niewielkiego domku. Wyobraź sobie po 4m od sąsiada i masz 14m na dom. To ci i w bok i wzdłuż się zmieści. Zakładając, że postawisz np. zygmyntówkę z muratora wzdłuż, będzie trochę jeszcze odległości od sąsiada. W każdym razie to prawie idealny wymiar działki. Lepiej nie znajdziesz :)

W pobliżu "mojej" działki widziałam podmokłe pole... takie pokryte cienką taflą wody...

Nie wiecie czy jest jakaś ewidencja gruntów, czy gdzieś można się dowiedzieć gdzie są tereny podmokłe, a gdzie nie?? Ewentualnie można zrobić pewnie jakieś badania geologiczne, ale też nie wiem jak ani u kogo, no i to pewnie musi trwać, a tu nie ma czasu...

Znalazłam właśnie potencjalną działkę dla siebie: powierzchnia 10 arów, wymiary ok. 22 x 45m, wjazd od wschodu z krótszego boku. Chciałam trochę większą, ale cóż, jak się nie ma co się lubi...

Chciałabym zasięgnąć waszej opinii: czy taki dość wydłużony kształt i wjazd od wschodu są w porządku czy może mi to mocno utrudnić życie?? Jeszcze nie wybrałam konkretnego projektu, ale myślę o niewielkim domku, ok. 120 metrów z poddaszem, plus dwustanowiskowy garaż. Jeszcze nie wiem jak go do tego domku przykleić i czy w ogóle. Czy uważacie że to już niebezpieczna kiszka czy jeszcze ok?? :roll:

Jak zwykle właściciel się odgraża że mnóstwo chętnych i trzeba szybko się decydować...

działka o wymiarach mojej działki - i dokładnie też wjazd od wschodu, dom oddalony od drogi 8m

mam dokładnie po 4 m z każdej strony do sąsiada i wszystko by było OK gdybym nie miała tarasu z jednej bocznej strony :(

tak wiec jedyna rada jeśli nie masz jeszcze projektu - taras z tyłu domu i bedzie OK

pozdrawiam

pomaranczowy misiu , co do podmokłosci moge Ci tylko powiedziec gdzie na poludniu jest mokro bardzo

a co do wjazdu od wschodu - to najlepszy wjazd;)

tak mowia czaromarownicy

Niestety to rejon Długołęki więc nijak południe... Ale bardzo dziękuję za czaromarowe zaangażowanie :D

Właśnie zauważyłam że ten wschód jest nieco odchylony na południe, ale lekko...

W pobliżu "mojej" działki widziałam podmokłe pole... takie pokryte cienką taflą wody...

Nie wiecie czy jest jakaś ewidencja gruntów, czy gdzieś można się dowiedzieć gdzie są tereny podmokłe, a gdzie nie?? Ewentualnie można zrobić pewnie jakieś badania geologiczne, ale też nie wiem jak ani u kogo, no i to pewnie musi trwać, a tu nie ma czasu...

Pomarańczowymisiu... to na polu może być glina i deszczówka nie wsiąka przy tej pogodzie. A grunt może być już inny na sąsiedniej działce. Generalnie zawsze warto zrobić badania geologiczne. To trwa w jeden dzień. Przyjeżdża miś, robi odwiert i wiesz co jest w gruncie.

Jeśli niepokoisz się o poziom wód gruntowych, to w okolicach dobrzykowic ludzie mają wodę 1m pod ziemią i jakoś żyją. Gorsze są torfy. Możesz to zweryfikować "na oko" patrząc na rośliny. Pojedź sobie koło Dobrzykowic, Gajkowa i zobacz co tam rośnie i porównaj z tym co rośnie na twojej działce. Kiedyś w "Ładnym domu" było jak sprawdzić wysokość wód na podstawie roślin. Popytaj też sąsiadów.

Mi5iak i jak kupiłes tą działke w Pegowie???

mi ciagle chodzi po głowie ta B.łąka, ale jeszcze nie kupilismy

Jeszcze nie. Właściciel znosi współwłasność. Boję się, że tylko mi tak mówi, a tak naprawdę czeka aż się ktoś określi i gra na czas. Po dzisiejszym kontakcie jestem optymistą, ale to jeszcze potrwa.

Brzezia ma dużo plusów. To bardzo rozsądna lokalizacja zwłaszcza jeśli chodzi o ceny jakie tam są. Jak poprawi się dojazd (obwodnica wschodnia) i puszczą w końcu tam autobus to działeczki pójdą w górę i zrównają się z cenami w Bykowie.

Mam na oku działke 10 ar. w sw. katarzynie 158 m2 z vatem :evil: czy to nie jest za bardzo wyśrubowana cena? Działka nie całkiem uzbrojona, prad i woda przy drodze :-) czy wam tez sprzedający dodają do ceny vat? Bedę wdzieczna za pomoc

a ta droga daleko od działki?

tam gdzie właściciel sprzedaje więcej niż jedna działkę zawsze dolicza VAT, US traktuje to jako działalność

co do ceny trochę wysoka ale to wszystko jest oparte na szaleńczym tempie, 4 miesiace temu byłem zainteresowany działką w nowej części kaski 12 ar cena ok 120zł z mediami ale za gotówkę

chyba jednak twoja oferta to ciut za wiele

Witajcie znów, namierzyłam dzisiaj z ogłoszenia działkę w Ramiszowie, ale na razie są to działki rolne "w trakcie pertraktacji z gminą", jak twierdzi właściciel. Czyli na razie jeszcze nieprzekształcone, niepewne... ale są już geodezyjnie podzielone na wiele małych działek pod domki. Oczywiście mediów zero, najbliższy dom 200 metrów dalej... Cena 70 zł za metr... Myślicie że to ma sens???

Muszę z nim jeszcze omówić szczegóły jak podciągnąć media, bo chyba nie jest tak że ktoś kto pierwszy się zdecyduje na budowę będzie musiał zapłacić za całość? Tzn. za te 200 metrów przyłączenia, jak taka biedna sierotka? Może wiecie czy podział kosztów zależy od dobrej woli budujących się w pobliżu, jak to się zwykle załatwia...

Znów mam zgryza i bardzo mało czasu do namysłu bo muszę się zdeklarować w sprawie innej działki do końca tygodnia :( Ale liczę na pomoc niezawodnych forumowiczów :D

[Czy są jeszcze działki w Wysokiej, jak tak to gdzie dokładniej no i po ile, masz moze jakis kontakt do osob ktore chca sprzedac?

Aktualnie czekam na decyje jednej pani w Smolcu ma 2 działki ale średnio chce sprzedac, z drugiej strony chętnie bym cos kupił w Wyskoiej powiedzmy do 1000m2]

z tego co pamietam zostaly tylko duze po 20ar

no i tylko przez biuro nie mam namiarow

no wlasnie ludzie maja mniejsze tyle ze ciezko ich namowic na sprzedaz

[quote name="

Muszę z nim jeszcze omówić szczegóły jak podciągnąć media, bo chyba nie jest tak że ktoś kto pierwszy się zdecyduje na budowę będzie musiał zapłacić za całość? Tzn. za te 200 metrów przyłączenia, jak taka biedna sierotka? Może wiecie czy podział kosztów zależy od dobrej woli budujących się w pobliżu, jak to się zwykle załatwia...

Jesli bedziesz pierwsza to niestety zaplacisz ale mozna z dostawca podpisac umowe ze jesli potem bedzie ktos inny chcial sie podaczyc to musi zwrocic udzial w kosztach

nie wiem tylko jak go okreslic jesli czesc dzialek nie bedzie jeszcze np wydzielonych w obrebie poprowadzonego medium

A nie można się jakoś z gminą ugadać że podciągnie media do grupy działek, a potem za końcowy odcinek każdy sobie? Z tego co wiem to czasem tak gminy robią, a później sobie odbijają koszty bodajże opłatą adjacencką, jeśli się nie mylę. A poza tym cieszą się że mają więcej mieszkańców, płacących przecież podatki...

Przy jednej z działek, którą oglądałam, tak właśnie było - pasy pól przeznaczone pod zabudowę, domów na razie brak, a w drodze (jeszcze mało istniejącej) prąd, woda, gaz obok...

A nie można się jakoś z gminą ugadać że podciągnie media do grupy działek, a potem za końcowy odcinek każdy sobie? Z tego co wiem to czasem tak gminy robią, a później sobie odbijają koszty bodajże opłatą adjacencką, jeśli się nie mylę. A poza tym cieszą się że mają więcej mieszkańców, płacących przecież podatki...

Przy jednej z działek, którą oglądałam, tak właśnie było - pasy pól przeznaczone pod zabudowę, domów na razie brak, a w drodze (jeszcze mało istniejącej) prąd, woda, gaz obok...

oczywiscie to zalezy od gminy

ale takie podejscie to raczej rzadkosc

Witajcie znów, namierzyłam dzisiaj z ogłoszenia działkę w Ramiszowie, ale na razie są to działki rolne "w trakcie pertraktacji z gminą", jak twierdzi właściciel. Czyli na razie jeszcze nieprzekształcone, niepewne... ale są już geodezyjnie podzielone na wiele małych działek pod domki. Oczywiście mediów zero, najbliższy dom 200 metrów dalej... Cena 70 zł za metr... Myślicie że to ma sens???

Znów mam zgryza i bardzo mało czasu do namysłu bo muszę się zdeklarować w sprawie innej działki do końca tygodnia :( Ale liczę na pomoc niezawodnych forumowiczów :D

Czy to nie przypadkiem działki koło takiego małego lasku, jesli tak to uważaj, bo ja też byłam wstępnie zaintersowana, ale przed kilka najbliższych lat nie będziesz mógł się tam wybudować, bo w planach zagospodarowania są to działki rolne i gmina nie ma zamiaru w nabliższym czasie zmieniać przeznaczenia tego terenu, bo plan jest z 2005 r., a zmiana planu to duże koszty. Więc lepiej dowiedz się dokładnie ...

A poza tym niedaleko tych działek (jeśli to sa te o których myśle, nr. 125/x, 127/x), to niedaleko, ok. 500 m od tego małego lasku będzie przebiegać S8 na Warszawę.