asia1719500858 05.12.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 swoja droga ciekawy sposob rozumowania ale mniejsza z tym oczywiscie ze wszelkie oplaty sa naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie jaka by ona nie byla jesli ma kilka dzialek to bedzie musial odprowadzic go od sprzedazy kazdej dzialki zas ty placac VAT nie zaplacisz PCC ale to male pocieszenie bo 22 a nie 2 to kolosalna roznica Chyba źle się wyraziłam, rozumiem że opłaty są naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie, ale chodziło mi raczej o to czy jest jakiś taryfikator, który określa średnią cene gruntów w gminie. Wyobraźmy sobie sytuację że kupujemy działkę w cenie 50 zł/m2, ale średnia cena ziemi w gminie, w której nabywamy działkę jest dużo wyższa i wynosi np. 100 zł/m2. Czy w takiej sytuacji opłaty będa naliczane od ceny, którą deklarujesz że poniosłeś, czy od sredniej ceny gruntów w gminie. Pytam o to ponieważ z podobną sytuacją spotkałam sie podczas zakupu samochodu, kupiłam go za cene niższą od wartości, którą naliczono mi na podstawie urzędowego taryfikatora i związku z tym niestety dodatkowe opłaty naliczono mi od ceny obliczonej przez urzednika a nie faktycznej (nizszej) ceny za którą kupiłam auto. Zastanawiam się czy przy zakupie gruntu nie bedzie analogicznej sytuacji? Co do drugiej części mojego pytania, dowiedziałam się, że przy sprzedaży pierwszej działki nie trzeba ponosić podatku VAT, dopiero sprzedaż kolejnych działek jest opodatkowana. A zatem jeśli właściciel od którego nabywam działkę sprzedaje nieruchomość po raz pierwszy, nie płaci VAT, ale jeśli zechce np. po roku sprzedać kolejną działkę to zostanie naliczony VAT od działki nr 2 ale i nr 1 ale dopiero w momencie gdy sprzeda te drugą działkę. Czy macie jakieś informacje na ten temat, czy faktycznie tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 06.12.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 A to? http://www.locumnet.pl/nieruchomosci-sprzedaz/dzialki-budowlane--czernica/dzialka-budowlana-gajkow-1100005239.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 06.12.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 swoja droga ciekawy sposob rozumowania ale mniejsza z tym oczywiscie ze wszelkie oplaty sa naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie jaka by ona nie byla jesli ma kilka dzialek to bedzie musial odprowadzic go od sprzedazy kazdej dzialki zas ty placac VAT nie zaplacisz PCC ale to male pocieszenie bo 22 a nie 2 to kolosalna roznica Chyba źle się wyraziłam, rozumiem że opłaty są naliczane od ceny zakupu wymienionej w umowie, ale chodziło mi raczej o to czy jest jakiś taryfikator, który określa średnią cene gruntów w gminie. Wyobraźmy sobie sytuację że kupujemy działkę w cenie 50 zł/m2, ale średnia cena ziemi w gminie, w której nabywamy działkę jest dużo wyższa i wynosi np. 100 zł/m2. Czy w takiej sytuacji opłaty będa naliczane od ceny, którą deklarujesz że poniosłeś, czy od sredniej ceny gruntów w gminie. Pytam o to ponieważ z podobną sytuacją spotkałam sie podczas zakupu samochodu, kupiłam go za cene niższą od wartości, którą naliczono mi na podstawie urzędowego taryfikatora i związku z tym niestety dodatkowe opłaty naliczono mi od ceny obliczonej przez urzednika a nie faktycznej (nizszej) ceny za którą kupiłam auto. Zastanawiam się czy przy zakupie gruntu nie bedzie analogicznej sytuacji? Co do drugiej części mojego pytania, dowiedziałam się, że przy sprzedaży pierwszej działki nie trzeba ponosić podatku VAT, dopiero sprzedaż kolejnych działek jest opodatkowana. A zatem jeśli właściciel od którego nabywam działkę sprzedaje nieruchomość po raz pierwszy, nie płaci VAT, ale jeśli zechce np. po roku sprzedać kolejną działkę to zostanie naliczony VAT od działki nr 2 ale i nr 1 ale dopiero w momencie gdy sprzeda te drugą działkę. Czy macie jakieś informacje na ten temat, czy faktycznie tak jest? wiesz wszelkie oplaty na rzecz skarbu panstwa ponosisz od ceny zakupu jesli ja zanizyzysz wzgledem cen rynkowych to i te oplaty beda niskie US ma prawo naliczyc domiar oczywiscie z kara, sprawa wydaje sie oczywista - nie warto skoro wlasciciel wie ze nieuchronnie zaplaci vat rowniez od 1 dzialki to powiedz mi czemu tego podatku ma nie doliczyc do sprzedazy dzialki juz tej pierwszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 11.12.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Czy ktoś z was dzwonił na ostatnie ogłoszenie w AG o działkach w Kiełczowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.12.2006 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Czy ktoś z was dzwonił na ostatnie ogłoszenie w AG o działkach w Kiełczowie? AG co to jest ? I co to za działki ? Jak duże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 11.12.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 zniknęły, sprzedane w tempie wiatła czy kto sie wycofał - dzwonił ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 11.12.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 W linku ciekawe info dla osób mających/szukajacych działkę na wschodzie, północy/ pł-zach: http://biznes.onet.pl/0,1448607,wiadomosci.html. Czyli jednak jest szansa, zeby AOW była gotowa już za 2-3 lata . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 11.12.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Mój sprzedawca podobno zaczął się procesować z siostrą i napisał, abym sobie szukał innej działki. Albo sprzedał innej osobe Ehhh - podobała mi się i znowu to samo Powoli mam już dość Kiedyś już chyba tu pisałem, że my za swoją jeździliśmu 4-5 lat - już nie pamiętam, ale dłuuugo. I jak coś tylko trochę nie teges, to nie kupuj. Ale szukaj do skutku. Warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 11.12.2006 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 AG to oczywiście autogieda Coś mi się wydaje, że nie było tych działek w Kiełczowie w ogóle, tylko ktoś mobbinguje rynek. A ja sam nie wiem co mam robić. Ostatnio nakręciłem się na zmianę pracy. 2 headhunterów którzy pierwszy zadzwonili to nie przypadek. Problem w tym, że jednak nie zmieniłem pracy... i sam nie wiem co robić... może zmienię miasto na tańsze... np. Łódź... będe miał teściów pod nosem??? Rany, czy tak ciężko znaleźć działkę która z tyłu ma pola a nie sąsiada, w miejscowości do 20min od szkoły w cenie do 100tys? Może po prostu muszę wziąść tydzień wolnego i poszukać tak na prawdę na serio, a nie kilka ogłoszeń co 2 dni i jeden wyjazd w tygodniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zagussia 12.12.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 akurat wczoraj nie wzięłam komórki i nie mogłam w pracy pobrać nr tekl z tych ogłoszeń, wydaje mi sie ze mogły być realne - pewnie kto wział wszystkie na raz:( szkoda - bo ceny były oszałamiajšce - z drugiej strony faktycznie ciekawe ze oferty były tylko w internecie i dwie akurat w takch niskich cenach; moze kto sie wycofał po dużej ilosci tel;-/ - przeciez to częsty proceder...jeli chodzi o zmianę pracy to polecam Warszawę...tam jest duży rynek pracy, wrocław to miecinka - a w jakiej branzy pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaborki 12.12.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 AG to oczywiście autogieda Coś mi się wydaje, że nie było tych działek w Kiełczowie w ogóle, tylko ktoś mobbinguje rynek. A ja sam nie wiem co mam robić. Ostatnio nakręciłem się na zmianę pracy. 2 headhunterów którzy pierwszy zadzwonili to nie przypadek. Problem w tym, że jednak nie zmieniłem pracy... i sam nie wiem co robić... może zmienię miasto na tańsze... np. Łódź... będe miał teściów pod nosem??? Rany, czy tak ciężko znaleźć działkę która z tyłu ma pola a nie sąsiada, w miejscowości do 20min od szkoły w cenie do 100tys? Może po prostu muszę wziąść tydzień wolnego i poszukać tak na prawdę na serio, a nie kilka ogłoszeń co 2 dni i jeden wyjazd w tygodniu??? Nie wiem czy zachód Wrocławia Ci odpowiada, ale mógłbyś poszukać w Wilkszynie. Szkoła blisko, i my akurat mamy działkę bez sąsiadów z tyłu, ale raczej trudno taką znaleźć, bo nawet jak teraz niema to kiedyś mogą się pojawić. Powodzenia w szukaniu, my też długo szukaliśmy wymarzonej. Najważniejsza jest wytrwałość !! Pozdrawiamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 14.12.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Czy to prawda że odkąd jesteśmy w Unii to nie można wydzielać działek mniejszych od 1000 m2?Co myślicie o Zacharzycach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 14.12.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 nie wiem czy to prawda, ale Zacharzyce sa w swietnym miejscu.Tylko okrutnie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 14.12.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 nie wiem czy to prawda, ale Zacharzyce sa w swietnym miejscu. Tylko okrutnie drogie A czemu takie świetne? A drogie są - widziałem po ok 160 zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 14.12.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 moim zdaniem ładnie tam jest blisko - przez kładke i jestes na opolskiejcisza, spokója czego szukasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 14.12.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Szukam działki na południu Wrocławia:)Bezwzględnie musi być południe Wrocławia.No i szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 14.12.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 moim zdaniem ładnie tam jest blisko - przez kładke i jestes na opolskiej cisza, spokój a czego szukasz? czy ja wiem wioska totalna, dojazd po tragicznych dziurach widoki tez przecietne no i w poblizu obwodnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 14.12.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 moim zdaniem ładnie tam jest blisko - przez kładke i jestes na opolskiej cisza, spokój a czego szukasz? czy ja wiem wioska totalna, dojazd po tragicznych dziurach widoki tez przecietne no i w poblizu obwodnica Ta obwodnica gdzie będzie dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 14.12.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Ta obwodnica gdzie będzie dokładnie? Tu masz mapkę: http://img132.imageshack.us/img132/3017/1111ct9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 14.12.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 dzięki, skąd wziąłeś mapkę?Wygląda, że obwodnica jest plusem, aby tylko nie zbliżyła się bliżej niż na kilometr do działki.Muszę podrukować sobie mapki - dużo tych danych do uwzględnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts