Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

http://www.wrosip.pl

Obwodnica jest plusem, ale w wystarczającej odległości od domu. Wydaje mi się, że więcej niż 600-1000m będzie ok (plusem dodatkowym będą jeszcze domki pomiędzy działką a obwodnicą). Warto też sprawdzic czy nie hałasuje linia kolejowa, tym bardziej, że jest to mocno obciążona trasa.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moim zdaniem ładnie tam jest

blisko - przez kładke i jestes na opolskiej

cisza, spokój

a czego szukasz?

czy ja wiem

wioska totalna, dojazd po tragicznych dziurach widoki tez przecietne

no i w poblizu obwodnica

dojazdy sa 3 boleximie

pytałam wianka czego szuka, jak ula to bielany są dobre, jak spokoju to tam jest święty spokój, wielki park w środku.

są jeszcze chyba zacharzyce, które bardziej są bieńkowicami.

autobus ma tam pętlę

co do widoków lekko sie nie zgadzam - to wszystko zależy gdzie działka.

ale jesli szukać bardzo pięknych widoków to może lepiej na północy albo w sobótce?

pokaż mi na południu - blisko wrocka piekne widoki?

Jeśli chodzi o takie szczegóły to szukam miejsca gdzie będzie dobry alternatywny dojazd (pociąg autobus) i średniego spokoju. Na piękne widoczki nie liczę - przynajmniej w rozumieniu że za oknem będę miał górę albo las. No i wokolicy powinno być przedszkole i przynajmniej szkoła podstawowa.

A tak z innej beczki:

Co myślicie o działkach o szerokości około 17 metrów? Chyba te 17 metrów to mnie prześladuje...

moim zdaniem ładnie tam jest

blisko - przez kładke i jestes na opolskiej

cisza, spokój

a czego szukasz?

czy ja wiem

wioska totalna, dojazd po tragicznych dziurach widoki tez przecietne

no i w poblizu obwodnica

dojazdy sa 3 boleximie

pytałam wianka czego szuka, jak ula to bielany są dobre, jak spokoju to tam jest święty spokój, wielki park w środku.

są jeszcze chyba zacharzyce, które bardziej są bieńkowicami.

autobus ma tam pętlę

co do widoków lekko sie nie zgadzam - to wszystko zależy gdzie działka.

ale jesli szukać bardzo pięknych widoków to może lepiej na północy albo w sobótce?

pokaż mi na południu - blisko wrocka piekne widoki?

masz racje ze sa 3 dojazdy z tym ze 2 z nich nawet nie zasluguja na ta nazwe

w samych zacharzycach chyba nie ma instytucji publicznych choc szkola jest w radanicach zaraz za torami

co do odleglosci to cale zacharzyce leza w granicy 800m od obwodnicy

okolica kwestia gustu, najlepiej pojechac zobaczyc, mnie sie nie podoba

zas dzialka 17m szerokosci radze sobie darowac, same problemy z wybraniem projektu

a w jakiej branzy pracujesz?

IT. zastanawiam się, bo ściągnęli mnie łowcy głów na rozmowę i wszystko zapowiada się nieźle. praca, kasa itp. Niestety to nie wrocław, ale dostając minimum 4tys brutto więcej niż do tej pory może się opłaca... już sam nie wiem gdzie chcę i czy chcę gdzieś zapuszczać na stałe korzenie... z drugiej strony jak teraz nie kupię działki to za 5-10lat mogę już nie kupić :/

A ja własnie kupiłam działkę na 17,5 metrów szeroką i znalazłam b. ładny projekt. Jest wiele świetnych projektów na wąska działkę - kwestia funduszy jakie przeznaczasz na budowę. Wystarczy tylko poszukać.

Aktualnie załatwiam pozwolenia na budowę. Gdzieś wyczytałam ( i popieram tę tezę), że dłuższa i węższa działka ma taką zaletę, że budując dom możesz mieć jeszcze sporo miejsca np. z tyłu na "zieloną rekreację" , gdzie najbliżsi sąsiedzi są oddaleni na przynajmniej 8-10 metrów. A jesli kupisz działkę prawie kwadratową o podobnych gabarytach , to rzadko uda się (przynajmniej z jednej strony) tak oddalić od sąsiadów.Np. kupujesz działkę o wym. 25x25, stawiasz dom o wym. 10x10 i zostaje ci po7.5 m z kazdej strony. A ja mam za domem teren zielony o wym 17,5x30 , a z przodu prawie 17,5x17.- Wiem , można powiedziec " jak się nie ma, co się lubi ..." lub " każda sroczka swój ogonek ..." - ale ja akurat jestem zadowolona.Jesli więc teren jest ładny , zielony, cichy , nie był zalany i za rozsądna cenę , to może warto się zastanowić???

A ja własne kupiłam działkę na 17,5 metrów szeroką i znalazłam b. ładny projekt. Jest wiele świetnych projektów na wąska działkę - kwestia funduszy jakie przeznaczasz na budowę. Wystarczy tylko poszukać.

Masz jakieś sugestie co do projektów? Ja dopiero zaczynam się zastanawiać nad wąską działką (mam ofertę jedną, no może dwie) i szukam projektów.

z tego co wiem projekt indywidualny kosztuje około 7000zł (średnia) masz w nim wszystko na dodatek zaoszczędzaszna miliardzie zmian, które i tak większośc ludzi wprowadza.

17m działka to albo dom 11 metrowy w szerokości (jesli "cofnięte" okna) albo 9metrowy.Z tego co widzę więszkszość domów dwuspadowych ma własnie szerokość 9m.

Ja mam projekt gotowy, wprowadziłam parę zmian, ale nie są one zbyt "drastyczne" więc nie ma problemu. A projekt kosztował mnie tylko 1700 zł. , bo był gotowy ( choć dość "świeży" na rynku, tzn. nie ma jeszcze gotowych realizacji ). Jeśli kogoś interuje powyższy temat, to mogę ( na priva) podzielić się wszelkimi uwagami.

Pozdrawiam.

A tak na marginesie - dla wszystkich zainteresowanych -widziałam ostatnio w AG ogłoszenia o działkach w Dobrzykowicach po 100 zl. za metr.

Ja mam projekt gotowy, wprowadziłam parę zmian, ale nie są one zbyt "drastyczne" więc nie ma problemu. A projekt kosztował mnie tylko 1700 zł. , bo był gotowy ( choć dość "świeży" na rynku, tzn. nie ma jeszcze gotowych realizacji ). Jeśli kogoś interuje powyższy temat, to mogę ( na priva) podzielić się wszelkimi uwagami.

Jaki projekt przerabiałaś? Duże trudności z tym były?

Jeśli możesz na priva szczegóły, to ja bardzo chętnie poproszę o info.

pozdrawiam

Witam, debiutując na forum.

Właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań działki w okolicach Wrocławia (bo na sam Wrocław to już nas chyba nie stać :( ). Pierwsze poważne rozczarowanie mamy za sobą, po znalezieniu tej wymarzonej działki i ustaleniu wszystkich szczegółów transakcji, właścicielka rozmyśliła się tuz przed podpisaniem umowy przedwstępnej :( I teraz mamy zgryz bo żadna inna działka tak nam się nie podoba, ani też czasu i weny do szukania nie mamy. A ceny rosną...

A tak w szczegółach to szukamy w okolicach: Długołęka, Szczodre, Domaszczyn, Kiełczów, Mirków - czyli generalnie pln-wsch, wielkość ok 10-15a, z dobrym dojazdem do Wrocławia (najlepiej by była tam komunikacja podmiejska). Wymagania spore bo działka musi być budowlana, uzbrojona (tudzież odległość do uzbrojenia nie za duża). Chcemy zacząć budowę nie wcześniej jak w 2008 więc niby sporo czasu jest, ale jak jeszcze trochę poczekamy to cena za samą działkę nas zabije ...

Zaraz lecę przebrnąć przez cały wątek i zobaczyć jak Wy szukaliście swego miejsca na ziemi :)

Pozdrawiam

A ja bardzo Cię proszę o informację na temat Twjego projektu. W zeszłym tygodniu kupilam działkę o szerokości 20m i teraz zaczynam poszukiwania projektu. Będę wdzięczna za podsuniecie pomysłu na projekt domku ;)

Witam, debiutując na forum.

Właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań działki w okolicach Wrocławia .....

A tak w szczegółach to szukamy w okolicach: Długołęka, Szczodre, Domaszczyn, Kiełczów, Mirków - czyli generalnie pln-wsch, wielkość ok 10-15a,

Opisz co wiesz na temat tej okolicy. Sam szukam działki w tych okolicach tzn zamierzam. Nie wiem po ile tam kształtują się działki.