Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

199zl za metr ...kurcze duzo ... cena wrecz przerazajaca ...

(sa okazje tak jak wyzej 1500m2 za 150 tys)

ale moze ostatecznie daloby rade ... ale chociaz ladna ta dzialka ? :)

na 4 dzialki trzeba byloby to podzielic zeby wyszlo tak po 10 arow

ale sleza faktycznie jest blisko A4 ale i tez blisko wrocka ... jakos nam chyba ta bliskosc A4 nie przeszkadza do konca ...

Zorawina i nowe osiedle dzialek tez jest dosc blisko i jedynie co slychac to lekki szum z oddali ...

nasze upodobane miejsca to : Galowice, Biestrzykow, Tyniec, Mędłow, Radomierzyce, Pelczyce, :)

Rozmawiałem przed chwilą z kobietą od tej działki w Tyńcu, chce sprzedać ale całość - bez podziału. Podobno jeśłi to podzieli to od każdej sprzedanej działki musi płacic podatek... ciekawe o co tu chodzi z tym podatkiem...

Pzdr - Adam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Annamar

Słyszałam, że w Galowicach w lutym ma być gminny przetarg na dzialeczki...Trzeba by w gminie jeszcze dopytać.

Adamlock - Oferta z AG papierowej z 12 stycznia:

"Działka budowlana, pow. 1500 m2, ok. Tyńca, 150,000zł., DS tel.071/337-11-15, 0601/77-26-28"

Może to Tyniec nad Ślężą?? :o

Aga

Dzięki Aga za namiary - gość dziś zrobił sobie wolne ....nie odbiera ;-)

Przy tej cenie mógłby to byc rzeczywiście Tyniec nad Ślężą, zobaczymy jutro jak się dodzwonię ;-)

Pzdr-Adam

Rozmawiałem przed chwilą z kobietą od tej działki w Tyńcu, chce sprzedać ale całość - bez podziału. Podobno jeśłi to podzieli to od każdej sprzedanej działki musi płacic podatek... ciekawe o co tu chodzi z tym podatkiem...

Pzdr - Adam

wiesz co, nie wiem jak ta Pani to liczy ale 19% od 800 tys a 4 razy 19% od 200 tys to chyba to samo

widzisz jakies rozwiazanie na to ... moze mozna to jakos rozwiazc ?

Pzdr - Adam

wiesz co, nie wiem jak ta Pani to liczy ale 19% od 800 tys a 4 razy 19% od 200 tys to chyba to samo

widzisz jakies rozwiazanie na to ... moze mozna to jakos rozwiazc ?

Chyba o składane procenty to raczej nie chodzi, ani o tzw planistyczne - może ktoś z grupy wie o co chodzi z tym podatkiem?

pzdr - Adam

Być może się mylę, ale na moje oko: sprzedaż kilku działek w niewielkich odstępach czasu będzie potraktowana przez skarbówkę jako "działalność gospodarcza" opodatkowana 22% Vatem lub 19 % dochodowym(gdy osoba fizyczna nie prowadzi działalności gosp.)... Może ma tylko jedną dzialkę i po sprzedaży zloży w skarbówce oświadczenie o przeznaczeniu kasy ze sprzedaży na budowę, remont lub zakup innej nieruchomości, unikając w ten sposób płacenia jakiegoolwiek podatku;)

Może poszukać chętnego do wspólnego kupna działki i podziału między sobą??

Aga

Być może się mylę, ale na moje oko: sprzedaż kilku działek w niewielkich odstępach czasu będzie potraktowana przez skarbówkę jako "działalność gospodarcza" opodatkowana 22% Vatem lub 19 % dochodowym(gdy osoba fizyczna nie prowadzi działalności gosp.)... Może ma tylko jedną dzialkę i po sprzedaży zloży w skarbówce oświadczenie o przeznaczeniu kasy ze sprzedaży na budowę, remont lub zakup innej nieruchomości, unikając w ten sposób płacenia jakiegoolwiek podatku;)

Aga

Od sprzedaży działek w liczbie więcej niż jedną rocznie jest naliczany podatek VAT 22%, który sprzedajacy jest obowiązany do odprowadzeina do US.

Jest to jeden z powodów dlaczego rolnicy spzredajądziałki budowlane w dużych "kawałkach" :D

W Galowicach były 4 działki na początku wsi. Dzisiaj odbył się przetarg. Sprzedawane były w "paczkach" po 2 szt., bo do drugiego rzędu działek nie było dojazdu. Pierwszy pakiet - 2166 m2 poszedł za 181,000,-- netto, a drugi 2038 m2 za 191.000,- netto. PA - RA - NO - JA. Przystąpiło ponad 20 chętnych. Świat wariuje. Jeśli kupiec którejś z nich to czyta to dla podniesienia morale spieszę poinformować, że 24 lutego 2006 na przetarg tych działek nie zgłosił się nikt, a można je było kupić za 53-56 tys. PLN

Działki co prawda płaskie i w niedużej odległości od drogi, wody i prądu, ale urodziwymi ich nazwać nie można.

Pozdrav

W Galowicach były 4 działki na początku wsi. Dzisiaj odbył się przetarg. Sprzedawane były w "paczkach" po 2 szt., bo do drugiego rzędu działek nie było dojazdu. Pierwszy pakiet - 2166 m2 poszedł za 181,000,-- netto, a drugi 2038 m2 za 191.000,- netto. PA - RA - NO - JA. Przystąpiło ponad 20 chętnych. Świat wariuje. Jeśli kupiec którejś z nich to czyta to dla podniesienia morale spieszę poinformować, że 24 lutego 2006 na przetarg tych działek nie zgłosił się nikt, a można je było kupić za 53-56 tys. PLN

Działki co prawda płaskie i w niedużej odległości od drogi, wody i prądu, ale urodziwymi ich nazwać nie można.

Pozdrav

Za 2 - 3 lata będą warte dwa razy tyle.

Witam, dzisiaj ogladalem dzialki w Dobrzykowicach - gmina Czernica oglasza przetarg na koniec lutego, niestety jeli ktos chce sie tam w miare szybko budowac to wedlug mnie porazka,drogi wewnetrzne nie istnieja (dzisiaj bylo w mare sucho to troch zwiedzilem te tereny. Maja doprowadzic wode w caigu roku od zakonczenia przetargu,na dzialkach ktore gmina sprzedala od jesieni 2005 buduje sie okolo 5 domow a teren ogromny, mimo wczesniejszego "napalenia sie" na dobrzykowice w przetagu nie wystartuje :-(.moze w perspektywie 5-10 lat to te dzialki maja sens ale wczesniej nie.

Faktycznie porażka. Z daleka od wszystkiego, bez infrastruktury, koło Łącznika do obwodnicy. Wybudować będzie się można dopiero za kilka lat jak powoli dojdą do Ciebie Media i pojawią się jakiekolwiek drogi, chyba, że błoto na polu jest satysfakconujące. Dla mnie to kolosalny problem.,

Faktycznie porażka. Z daleka od wszystkiego, bez infrastruktury, koło Łącznika do obwodnicy. Wybudować będzie się można dopiero za kilka lat jak powoli dojdą do Ciebie Media i pojawią się jakiekolwiek drogi, chyba, że błoto na polu jest satysfakconujące. Dla mnie to kolosalny problem.,

Niestety to prawda. Po kupieniu swojej działki w Malinie przez jakiś czas przestałem się interesować cenami działek i ofertą w różnych miejscach. Jednak od jakiegoś 1,5 miesiąca szukam działki dla osoby z Rodziny i to co się dzieje to masakra. Ceny rosną bardzo szybko, chętnych na działki jest mnóstwo (co przy aktualnych cenach mieszkań mnie nie dziwi), a fajnych działek z mediami albo brak, albo ludzie stosują zaporowe ceny :( . Niestety nie pomagają też prognozy w mediach o dalszym, bardzo szybkim wzroście cen gruntów - po pierwsze ludzie zaczną podnosić ceny do nierealnych poziomów, po drugie agencje zaczną robić ludziom papkę z mózgu :evil: .

Nie ma co się dziwić jeżeli metr kwadratowy mieszkania kosztuje średnio ponad 6000 pln to w dalszym ciągu bardziej opłaca się postawić dom niż kupować mieszkanie o pow. 70m.

Średnio 6000, ale w fajnym miejscu (Partynice, Krzyki, Jaracza), a raczej takowe są substytutem domków, jest to już 8-10tys :o .

I nawet jeśli mieszkania wyhamują lub będzie nawet niewielka korekta, to ciągle zakup działki i budowa domu będzie baaaardzo korcąca.

Aga

my z zona jestesmy chetni ...

nawet mam znajomego ktory jest w stanie kupic druga dzialke

wiec te nastepne dwie ktos chce ?

nie ma na co czekac ...skrzyknijmy sie i kupmy je ...mysle ze da rade jakos to zalatwic

adamlock, agagaj, my i moze kupic moj znajomy ....i mamy 4 po 10 arow :)

co Wy na to ?

czołem mi5iak

W Ozorowicach facet sprzedaje pole po PGRze ale trzeba odralniać. Będzie ciężko...

w której części Ozorowic? Mógłbyś opisać dokładnie gdzie? Dlaczego myślisz, że mogłoby być ciężko? Może warto spróbować :D

Mnie rowniez Ozorowice interesuja, jak duza jest ta dzialka mi5iak?

Witam serdecznie

Czy ktoś się orientuje jakie szanse powodzenia ma takie przedsięwzięcie?

Facet ma 1ha działki rolnej we Wrocławiu. Jest tam droga i media, wokół domy jednorodzinne, w oddali bud. wielorodzinne. Dostał warunki zabudowy i pozwolenie na budowę (zabudowa zagrodowa). Chętnie sprzeda nam 30 arów. Czy moglibyśmy to podczas kupna podzielić na małe działki, czy jednak zabudowa zagrodowa narzuca min. powierzchnię nowo wydzielanych działek?

Jeżeli to prawdopodobne, jakie czynności w dalszej kolejności? Czy wystąpienie o WZ dla małej działki, odrolnienie i pozwolenie na budowę?

Mam już taki mętlik w głowie...

Z góry dziękuje za pomoc

Aga