adamlock 19.01.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Być może się mylę, ale na moje oko: sprzedaż kilku działek w niewielkich odstępach czasu będzie potraktowana przez skarbówkę jako "działalność gospodarcza" opodatkowana 22% Vatem lub 19 % dochodowym(gdy osoba fizyczna nie prowadzi działalności gosp.)... Może ma tylko jedną dzialkę i po sprzedaży zloży w skarbówce oświadczenie o przeznaczeniu kasy ze sprzedaży na budowę, remont lub zakup innej nieruchomości, unikając w ten sposób płacenia jakiegoolwiek podatku;) Może poszukać chętnego do wspólnego kupna działki i podziału między sobą?? Aga my z zona jestesmy chetni ... nawet mam znajomego ktory jest w stanie kupic druga dzialke wiec te nastepne dwie ktos chce ? nie ma na co czekac ...skrzyknijmy sie i kupmy je ...mysle ze da rade jakos to zalatwic adamlock, agagaj, my i moze kupic moj znajomy ....i mamy 4 po 10 arow co Wy na to ? Trzeba jakiegos prawnika jak taką transakcje przeprowadzic. Musiałaby wziąc to na siebie jedna osoba i później odsprzedać pozostałym, ale wówczas czy nie wystąpi taka sama sytuacja o której piasała Agagaj i Adam12 czyli podatek VAT? Ponad 240 zł za metr to póki co trochę za drogo jak na Tyniec... Rzeczywiscie jest tak, iż jeśli osoba fizyczna nawet jeśli nie jest przedsiebiorcom prowadzącym działalnośc gospodarczą sprzedaje w ciagu roku w kilku transakcjach grunt to zostanie opodatowana podatkiem VAT co w efekcie spowoduje, że koszty tego podatku poniosą kupujący. Dlatego jezeli chcecie uniknąć płatności VATu najlepiej byłoby gdybyście kupili wspólnie tą działę. Wówczas każdy z Was jeżeli działka ma 40 arów a Was jest 4 kupi udział w działce w wysokości 1/4. Następnie geodeta sporządzi wstępny plan podziału, który wymaga zatwierdzenia w formie decyzji przez wydział geodezji w gminie, później chyba jest akceptacja starostwa powiatowego. W każdym razie po uzyskaniu takiej decyzji geodeta może sporządzić podział gruntu i w oparciu o powyższe mozecie wystąpić do wydziaku KW o założenie KW dla każdej wydrębnionej w ten sposób nieruchomosci. Jeżeli natomiast już w momencie transakcji nieruchomość ma założoną KW to zostaniecie do niej wpisani jako wspólwłaścicie posiadający po 1/4 udziału w nieruchomości, jeśli pozostajecie w zwiazku małżeńskim to małożonkowie również muszą być stronami tej transakcji (z przepisów kodeksu rodzinnego wynika obowiazek wyrażenia przez nich zgody) i równiez zostaną wpisani do KW jako współwłaściele na zasadzie ustawowej wspólności majątkowej. Należy jednak pamiętać o tym, że proces związany z podziałem i wydrębnieniem własności nieruchomosci jest procesem pracochłonnym i długotrwałym i z pewnością potrwa kilka dobrych miesięcy. Poza tym w przypadku transakcji dokonywanych pomiedzy osobami fizycznymi i tak nie unikniecie płatności podatku od czynności cywilnoprawnych, który wynosi 2% wartości nieruchomości. DO tego należy doliczyć koszty geodety, notariusza oraz postępowania przed sądem wieczystoksięgowym. W każdym razie taka transakcja jest trudna do przeporwadzenia jeśli któryś z kupujących chce się wesprzeć kredytem, nie wiem czy banki w swojej ofercie mają przewidziane kredytowanie zakupu udziału we współwłasności nieruchomości. Życzę powodzenia Barrt, bardzo dziekujemy za te informację. Czy sądzisz że trzeba jeszcze gdzies te informacje potwierdzać (geodezja, notariusz, inne...)? Czy wyodrębniona własność (KW) oznacza całkowitą własność do takiego gruntu czy też sa nadal jakies zależności pomiedzy pozostałymi udziałowcami? Czy o warunki zabudowy mozna występowac dopiero po wpisie do KW? Czy w jakiś sposób może to kolidowac z aktualnym PZP? Annamar, wynika z tego że pojawiło się światełko w tunelu, ale pod warunkiem że 4 udziałowców dokona zakupu gotówką. Co o tym sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamlock 20.01.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam Forumowiczów, jak można zauważyć z wielu postów, część z Was jest już po zakupieniu działki i posiada doświadczenie w tym zakresie. Chciałbym Was prosić o poradę, a w zasadzie klika podstawowych kroków na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu działki aby nie popełnic błędu i nie wylądowac na działce która np. okaże się nia nadającą sie do zabudowy, bez dostępu do mediów (wbrew wcześniejszym zapewnieniom), będzie wadliwa prawnie lub za pól roku powstanie na niej np. wielki słup energetyczny . Jakie dokumenty powinno się przejrzeć na co w nich zwrócic uwagę, do jakich urzędów sie udac aby potwierdzić np. stan prawny, warunki zabudowy, media, etc... generalnie wszystko co może w przyszłości obrócić się przeciwko kupującym działki. Być może też pamietacie post związany z tym zagadnieniem i możecie go wskazać - będę wdzięczny Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 20.01.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam Forumowiczów, jak można zauważyć z wielu postów, część z Was jest już po zakupieniu działki i posiada doświadczenie w tym zakresie. Chciałbym Was prosić o poradę, a w zasadzie klika podstawowych kroków na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu działki aby nie popełnic błędu i nie wylądowac na działce która np. okaże się nia nadającą sie do zabudowy, bez dostępu do mediów (wbrew wcześniejszym zapewnieniom), będzie wadliwa prawnie lub za pól roku powstanie na niej np. wielki słup energetyczny . Jakie dokumenty powinno się przejrzeć na co w nich zwrócic uwagę, do jakich urzędów sie udac aby potwierdzić np. stan prawny, warunki zabudowy, media, etc... generalnie wszystko co może w przyszłości obrócić się przeciwko kupującym działki. Być może też pamietacie post związany z tym zagadnieniem i możecie go wskazać - będę wdzięczny Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc na tym etapie wiedzy polecam dobrego agenta ja korzystalem i nie zaluje wbrew pozorom kupno dzialki ma w sobie wiecej niebezpieczenstw niz inne transakcje zwiazane z nieruchomosciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamlock 20.01.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 na tym etapie wiedzy polecam dobrego agenta ja korzystalem i nie zaluje wbrew pozorom kupno dzialki ma w sobie wiecej niebezpieczenstw niz inne transakcje zwiazane z nieruchomosciami Agenta mam, ale polegać na 100% mogę tylko na sobie - czyz nie? Za wszelkie błędy i pomyłki w efekcie ja poniose konsekwencje ;-( Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.01.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 ja powiem tylko tyle - kupując działkę bez bezpośredniego dostepu do drogi starajcie sie kupić na współwłasnośc drogę (albo własnośc)jesli macie służebnośc to zapisujcie że każdoczesnemu włascicielowi waszej działki i wpiszcie bezpłatną służebnośc z ODPOWIEDNIMI FORMUŁKAMI dla Energetyki, wodociagów, Gminy, kanalizacji, GazowniBo póxniej będziecie mieli takie jazdy jak ja,pamiętajcie nic na gębe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania2 20.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Cześć wam. Ja z mężem również szukam działki budowlanej w okolicach Wrocławia, i równiez myślimy o większej do podziału. Tak więc jeśli ma ktoś coś do zaoferowania to piszcie. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamlock 20.01.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 ja powiem tylko tyle - kupując działkę bez bezpośredniego dostepu do drogi starajcie sie kupić na współwłasnośc drogę (albo własnośc) jesli macie służebnośc to zapisujcie że każdoczesnemu włascicielowi waszej działki i wpiszcie bezpłatną służebnośc z ODPOWIEDNIMI FORMUŁKAMI dla Energetyki, wodociagów, Gminy, kanalizacji, Gazowni Bo póxniej będziecie mieli takie jazdy jak ja,pamiętajcie nic na gębe Hej Xena, dzięki za porady. Działka którą w tej chwili sie interesuję ma bezpośredni dostęp do drogi gminnej - tu, jeśli dobrze zrozumiałem nie musze się martwić? Ale na oku mam też duże ale dość wąskie pole które mógłbym kupić ze znajomymi lecz krótsza jego cześć przylega do drogi gminnej - czyli dzieląc to pole na działki musielibyśmy wydzielić drogę na zasadzie współwłasności. Ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą służebnością? Od czego to zależy że ona występuje lub nie? Pzdr - Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.01.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 służebnośc jest wtedy kiedy nie masz bezpośredniego dostępu do Twojej działki z drogi gminnej lub nie masz własnosci - współwłasnosci na taka drogę.Przykład - do Twojej działki dojezdza się drogą ale on a nie jest Twoja tylko kupującego - zeby dojechac do domu musisz jezdzic po niej - dostajesz więc wpisana w akt notarialny służebnośc. I tu przestrzegam! Wpisywać w ta służebnośc wszystko co się da - wszystkie media- ich przeprowadzanie, 24h dostęp, itd, (mieć formułki z tych firm!), przechody i przejazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 21.01.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witam wszystkich forumowiczów.Jestem od ponad roku mieszkańcem Św. Katarzyny i chętnie odpowiem na pytania osób zainteresowanych tą miejscowością. Witam. No to niedługo bedzie bliższymi lub dalszymi sąsiadami. My zaczęliśmy budowe w Radwanicach. To też chyba po sąsiedzku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annamar 21.01.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 widze male zaintersowanie kupnem gruntu przez grupe ludzichociaz juz mamy ja, adamlock, ania2pewnie sa jakies obawy ale mysle ze to jest duza szansa na kupienie czegos teraz w rozsadnej cenietak jak wyzej napisal bart jest to mozliwerozmawialem w biurze nieruchomosci z facetem z branzy i powiedzial ze jest to calkiem realne do wykonania ...jedynie trzeba sobie zaufac ..a najlepiej ustalenia ostateczne dokonac na wstepie przy notariuszu i wtedy jest ok mnie martwi fakt ze trzeba miec gotowke ...ja nie mam takiej kasy i musze sie kredytowac wczoraj jezdzilismy po okolicy ...ogladalismy dzialke w raclawicach ale nie przypadla nam do gustu ... jakos takie zastodole a do tego gospodarz sasiedniego budynku cos cial pila albo slusarstwo uprawial i halasowal niemilosiernie ...to wszystko zlozylo sie do kupy i zrezygnowalismy z tej dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 22.01.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam wszystkich forumowiczów.Jestem od ponad roku mieszkańcem Św. Katarzyny i chętnie odpowiem na pytania osób zainteresowanych tą miejscowością. Witam. No to niedługo bedzie bliższymi lub dalszymi sąsiadami. My zaczęliśmy budowe w Radwanicach. To też chyba po sąsiedzku. Pozdrawiam. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.01.2007 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Pośrednik bierze prowizji ok 3% ceny działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 22.01.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam serdecznie uczestników forum :D jestem w sytuacji jak większość tu początkujących - starałem się przejrzec wszystkie posty ale jest tego zdecydowanie zbyt wiele..., a dodatkowo sytuacja z działkami zmienia się baaaardzo dynamicznie - okazje, nowe miejsca, ceny wszysko sie dewaluuje. Wybaczcie jeśli powtarzam temat. Od dłuższego czasu poszukujemy wspólnie z żoną działki na południu Wrocławia - upatrzyliśmy sobie szczególnie Tyniec Mały jak oraz Żerniki Małe (nawet do Racławic ostatnio zajrzeliśmy). Jak zapewne wielu z Was podczas poszukiwań zdarzyły się również sytuacje gdzie kręciliście nosem, a po miesiącu okazało sie że była to jednak okazja ale bezpowrotnie mineła.... Postanowiliśmy się troche jednak zdyscyplinować, mniej kręcic nosem i szybciej podejmować decyzje - ale po dzisijszym objeździe tych terenów troszkę nam zapały opadły - posiadacze gruntów wzieli na wstrzymanie przynajmniej do marca.... Mam do Was pytanie, czy ktoś z Was wie cos może na temat działek w rozsądnej cenie w tych rejonach? Być może ktoś z Was zbiera grupę chetnych do podzielenia większego obszaru gruntu budowlanego na mniejsze działki? Być może będziemy mieli okazje odwdzięczyć się już jako sąsiedzi Pamiętaj, że niedaleko Tyńca, Iwin, bedzie biegła A8 (obwodnica autostradowa), więc sprawdź to dokładnie, przed podjęciem ostatecznej decyzji! Ja musiałam niestety zrezygnować z paru fajnych działek w tych okolicach ze względu na planowaną A8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 22.01.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam Forumowiczów, jak można zauważyć z wielu postów, część z Was jest już po zakupieniu działki i posiada doświadczenie w tym zakresie. Chciałbym Was prosić o poradę, a w zasadzie klika podstawowych kroków na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu działki aby nie popełnic błędu i nie wylądowac na działce która np. okaże się nia nadającą sie do zabudowy, bez dostępu do mediów (wbrew wcześniejszym zapewnieniom), będzie wadliwa prawnie lub za pól roku powstanie na niej np. wielki słup energetyczny . Jakie dokumenty powinno się przejrzeć na co w nich zwrócic uwagę, do jakich urzędów sie udac aby potwierdzić np. stan prawny, warunki zabudowy, media, etc... generalnie wszystko co może w przyszłości obrócić się przeciwko kupującym działki. Być może też pamietacie post związany z tym zagadnieniem i możecie go wskazać - będę wdzięczny Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc Jeśli znasz nr działki, zadzowoń po prostu do gminy do wydziału Planowania Przestrzenego, czy jak on tam się nazywa i zapytaj o ta konkretna działkę, powinni ci powiedzieć, jakie jest jej przeznaczenie w planie zagospodarowania, a jeśli takowego nie ma, czy jest mozliwość wybudowania tam domu (warunki zabudowy), czy nie leci tam jakiś gazociąg, czy tez nie ma tam linii wysokiego napięcia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 22.01.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 199zl za metr ...kurcze duzo ... cena wrecz przerazajaca ... (sa okazje tak jak wyzej 1500m2 za 150 tys) ale moze ostatecznie daloby rade ... ale chociaz ladna ta dzialka ? na 4 dzialki trzeba byloby to podzielic zeby wyszlo tak po 10 arow ale sleza faktycznie jest blisko A4 ale i tez blisko wrocka ... jakos nam chyba ta bliskosc A4 nie przeszkadza do konca ... Zorawina i nowe osiedle dzialek tez jest dosc blisko i jedynie co slychac to lekki szum z oddali ... nasze upodobane miejsca to : Galowice, Biestrzykow, Tyniec, Mędłow, Radomierzyce, Pelczyce, Rozmawiałem przed chwilą z kobietą od tej działki w Tyńcu, chce sprzedać ale całość - bez podziału. Podobno jeśłi to podzieli to od każdej sprzedanej działki musi płacic podatek... ciekawe o co tu chodzi z tym podatkiem... Pzdr - Adam Jeśli sprzeda więcej niż jedną działkę rocznie, musi zapłacić podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 22.01.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Szukal ktos w Pierwoszowie? Znalazlem interesujaca oferte, ale na http://www.wrosip.pl widac w planach jakies fermy drobiu ( http://www.nowagazeta.pl/nowat/index.php?did=art&id=nta20040122&kid=1 ten artykul choc stary, to rowniez nie zacheca W Pierwoszowie juz istnieje ferma drobiu i podobno niestety jest "odzczuwalna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia77 22.01.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Ciekawa jestem czy jest tu ktoś kto ma dzialkę we wsi Gądów Jaszkotle ( gmina Kąty Wrocławskie ) Moim zdaniem to całkiem sympatyczna wioska. Dowiedzialam sie ze niedawno ktos kupił pole należące dopaństwowej agencji rolnej i ma zamiar to dzielić i sprzedawać na działki. W gminie dowiedziałam się ze ten teren jest przeznaczony na budownictwo jednorodzinne ale nie wiem jak dowiedzieć sie kto jest teraz właścicielem tego terenu..? Macie jakiś pomysł na to ? w tej chwili teren jest nie uzbrojony ale gdyby te plany byly prawdziwe to pewnie wkrotce to sie stanie? Ja też interesowałam się tymi terenami, ale niestety bliskość autostrady i planowanej obwodnicy autostradowej, no i ceny, zniechęciły mnie dość skutecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 22.01.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 raczej ptaszki ćwierkają, że nieszybko będzie ta autostradowa..... a co do tej wschodniej - no cos mi sie po porstu obiło o uszy - nie jeste to żadna supersprawdzona informacja... ale co do widoków - z ego co wiem miały byc przewidziane ekrany w biestrzykowie, żernikach, iwinach,świętej kaśce Według pierwotnych planów to do Św. Katarzyny jest ok. 2 km do omawianej obwodnicy. Podobno nasz prezydent W-wia przekrał batalię o środki unijne z Kielcami i Lublinem. Jeśli to prawda to faktycznie nie prędko to nastąpi. Z drugiej strony bez tego za kilka lat centrum miasta bezie jedną wielką ruiną przy takiej ilości Tirów przejeżdżających kilkaset metrów od rynku. z tego co ja slyszalam to wczesniej obwodnica Bielany-Łany-Długołęka miała byc drogą wojewodzka - czyli zarzadzana z poziomu wojewodzkiej dyrekcji drog i autostrad i generalnie prawie wszystko bylo juz przygotowane do budowy (nawet rondo w iwinach powstalo ) - choc odcinek kolo biestrzykowa iwin i sw. kaski mial byc budowany na koncu niestety ktos madry wymyslil ze bedzie to droga krajowa i przeszla ona pod "zarzad" krajowej dyrekcji (pewnie w warszawie) i tam to utknelo, bo takich drog doi zbudowania to oni maja mnostwo i jakosc szczegolnie im na tej naszejj obwodnicy nie zalezy ale to tylko gdzie slyszalam, nawet nie wiem gdzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brah 22.01.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Ciężko będzie, bo zwykle pod wrocławiem nie można budować się na takich małych działkach. Gmina wyznacza minimalną wielkość działki budowlanej decydując o tym jak bardzo zwartą zabudowę chce mieć. Myślię że najmniejsze na co możesz liczyć to z 700m2 w Smolcu. Wybralismy się z żoną na objazd po okolicy. W związku z ograniczeniami co do wartości zakupu zdecydowaliśmy że skupimy się na wioskach dalszych niż smolec czy Krzeptów. Zaliczyliśmy Sadków, Małkowice, Skałka, Bogdaszowice. Chodziliśmy po sklepach, zaczepialiśmy napotkanych pijaczków (tacy są czasami niezłym źródłem informacji bo wiedzą co się we wsi dzieje - choć informacjie mają zwykle nieaktualne), odwiedzaliśmy sołtysów. A oto kilka spostrzeżeń: 1) Przyjęcie ludzi było bardzo miłe - byliśmy mile zaskoczeni, bo ludzie w wiekszości byli niezwykle pomocni i chętnie udzielali informacji 2) Różnica czasowa w dojeździe do wioski bardziej oddalonej wcale nie jest duża - najwięcej czasu traci się jednak podczas wyjazdu z miasta 3) Niestety cena działek w miejscowościach które odiwedziliśmyu nie jest niższa niż w tych bliższych (np. Sadków 100-110 zł/m2) Znaleźlismy ciekawą działkę właśnie w Sadkowie - 1500 m2 po cenia 100 zł/m2. Dużym plusem jest to że działka jest przy drodze i w poblizu sa wszystkie media (włącznie z kanalizacją). Niestety nie stac nas na wydanie na działkę 150 tys zł . Zawsze ozna ja spróbowac podzielić, ale dochodzi problem który opisywaliście powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.01.2007 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 na tym etapie wiedzy polecam dobrego agenta ja korzystalem i nie zaluje wbrew pozorom kupno dzialki ma w sobie wiecej niebezpieczenstw niz inne transakcje zwiazane z nieruchomosciami Agenta mam, ale polegać na 100% mogę tylko na sobie - czyz nie? Za wszelkie błędy i pomyłki w efekcie ja poniose konsekwencje ;-( Pzdr NIE. Agent jest ubezpieczony i jeśli "sprzeda" Ci to co nie chciałeś to zakładasz sprawę. Musisz tylko w umowie wyspecyfikować jakiej dokładnie działki szukasz i że z zamiarem wybudowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts