Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Do Andrzeja:

Zgadzam się z Tobą w 100%. Kwestia taka, że nie muszę mieć działki. Chcę jak znajdę coś co mnie przekona, ale wcale nie chodzi mi o to aby koniecznie ją mieć i to szybko. Trochę większy mam problem z wyceną. Bo było kilka działek, jednak trochę droższych niż cena o jakiej mówili rzeczoznawcy. Mieszkałem kiedyś w Connecticut. No i powiedzmy, że tam wszystko powstało podobnie. Najpierw duże miasta, potem wykup działek na przedmieściach, potem autostrady i drogi szybkiego ruchu. Wzdłóż dróg przemysł i handel jak już się zaczyna u nas robić. Na końcu to wszystko zarosło ładnymi drzewkami, więc na pewno za 10-20 lat też będzie ładnie wyglądało i pod Wrocławiem. Ale muszę przyznać, że takie życie totalnie uzależnione od samochodu ma wiele minusów. Choć do Hardford rano wpuszczają 6 pasków ruchu ekspresówki, a po połódniu jest odwrotnie - 6 pasków wyjeżdża. Tak więc wszystko da się zorganizować. Brzezia Łąka nie jest dalego. Bardziej myślę o tym, że ten wjazd przez 10 lat na pewno nie doczeka się udrożnienia. Może autobus puszczą i tyle. Z tym 10km za blisko to w sedno uderzyłeś. Dzisiaj z tyłu działki są pola i las a za 10 lat całe osiedle domów i już po intymności. Wszystko zależy od tego co kto lubi. Ja czuję, że mój gust się jeszcze nieukształtował. :) i muszę z tym żyć ;)

Do outdoor2:

Kamieniec to niezłe miejsce. Pola irygacyjne zlikwidują, wschodnia obwodnica będzie, jest szkoła, komunikacja w miarę, od Rynku nie daleko. Może kiedyś szynobus będzie (aczkolwiek będzie pół miasta objeżdżał zanim do centrum dotrze). Niestety droga przez wioskę ruchliwa bardzo

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

vitam vszystkich ponownie

jak pisalam wczesniej jestem w trakcie kupna dzialki w olesniczce (cena atrakcyjna :D )ale sprzedawca powiadomil mnie ze gmina wprowadzila nowe przepisy i sprzedajacy musi zaplacic 30% od kwoty sprzedazy do gminy

propozycja sprzedawcy zanizenie kwoty sprzedazy, jakie moga byc konsekwencje takiego posuniecia ???? zaznaczam ze cena jest juz dosc niska bo to 30 zl /m2

z gory dzieki za DOBRE RADY

pozdrowienia z poludnia hihi cieplej fr :D

Tak sobie szukam tych dzialek i znalezc niczego nie moge. Albo dziwny ksztalt, albo nie takie ustawienie wzgledem stron swiata, albo za plotem bedzie S5 (super dzialka w Wiszni, ale z autostrada po sasiedzku), normalnie zyc sie odechciewa :E Boje sie ze skoncze tak jak mi5iak ;-))))

Poki co z moich przemyslen... wole chyba dzialke troche dalej, ale w poblizu glownej drogi. W tej chwili poluje na cos w okolicy S5-tki (choc nie tak blisko jak to w Wiszni ;) ) bo wyszedlem z zalozenia, ze pokonam taka droga 30km szybciej niz 'wiejska sciezka' 20km, a i w zimie mniejsze problemy powinny byc. Na benzyne wydam tyle samo (o ile naucze sie jezdzic ekonomicznie) a samochod bedzie mniej wyeksploatowany (dziury). Kto mnie poprawi jesli sie myle? ;)

cocaine: w Olesniczce jednak nie bylem, przeraza mnie troche ten dojazd wiejskimi drogami...

Tak sobie szukam tych dzialek i znalezc niczego nie moge. Albo dziwny ksztalt, albo nie takie ustawienie wzgledem stron swiata, albo za plotem bedzie S5 (super dzialka w Wiszni, ale z autostrada po sasiedzku), normalnie zyc sie odechciewa :E Boje sie ze skoncze tak jak mi5iak ;-))))

Poki co z moich przemyslen... wole chyba dzialke troche dalej, ale w poblizu glownej drogi. W tej chwili poluje na cos w okolicy S5-tki (choc nie tak blisko jak to w Wiszni ;) ) bo wyszedlem z zalozenia, ze pokonam taka droga 30km szybciej niz 'wiejska sciezka' 20km, a i w zimie mniejsze problemy powinny byc. Na benzyne wydam tyle samo (o ile naucze sie jezdzic ekonomicznie) a samochod bedzie mniej wyeksploatowany (dziury). Kto mnie poprawi jesli sie myle? ;)

cocaine: w Olesniczce jednak nie bylem, przeraza mnie troche ten dojazd wiejskimi drogami...

witam

z tymi dojazdami to masz racje tam te drogi sa straszne

a tak na marginesie dzwonilam do niego i pytalam czy cos sprzedal i ze ja przyjade ale nic nie mowil ze cene taka wywalil ani ze dzwoniles ani ze ma kupca na calosc to jego staly chwyt tak mysle

pozdrowienia

:wink:

Zgadza się, AS-BAU kupił działkę 28 ha na Wilkszynie od "Belgijki". Dla tej działki jest uchwalony plan zagospodarowania (aktualny, chyba z 2003 r., dopuszcza zabudowę mieszkalną wielorodzinną do 4 kondygnacji).

Jednak wydaje mi sie że o ewentualnej budowie przez dewelopera czegokolwiek na tej działce mozna bedzie dopiero po wykonaniu kanalizacji na Wilkszynie (planowanej na najbliższe lata).

Jednym słowem Wilkszyn jest b. ciekawą i wartą zainteresowania miejscowością. :wink:

A dlaczego tak sądzisz?

Patrz osiedle Archicomu na Jagodnie - kilkaset mieszkań bez kanalizacji.

Mieszkania schodzą jak ciepłe bułeczki! :roll:

wiekszosc mieszkan w dobrych lokalizacjach sprzedaje sie na pniu

te na jagodnie wcale w porownaniu do nich tak szybko nie schodza

W rankingu cieploty buleczek chyba jednak sa sucharami....(patrz mieszkania tego samego Archicomu na GAju)

Niech sobie są (te mieszkania) nawet ciastem drożdżowym, ale kanalizacji i tak nie mają :lol:

Myśl przewodnia mojego posta jest taka, że brak kanalizacji nie odstraszy developera od budowania. :p

kiedy własnie nie wyobrażam sobie, zeby ktos jeszcze raz wydał takie pozwolenie na budowe osiedla na szambie.....a raczej 3 szambach.....

ale oczywiscie jesli wybuduje mini oczyszczalnie to juz inna bajka.

natomiast wydaje mi się, że fakt zakupu działki przez developera moze "zachęcać" samorzad do szybszego wdrożenia cywilizacji.

Faktem jest tez, iż developerzy staraja sie kupowac dzialki w dobrych lokalizacyjnie miejscach.

bo z Wilkszyna do Wrocławskiej Oczyszczalni na Janówku dosłownie rzut kamieniem (tzn. kilka kilometrów) i w związku z tym faktem planowaną przez gminę Miękinia rozbudowa sieci kanalizacyjnej i kanalizacja Wilkszyna (a następnie przez Wilkszyn kolejnych wsi gminy) wydaje sie bardzo prawdopodobna.

Jedyne co może opóźnić wykonanie tej kanalizacji to działalność urzędników, a zwłaszcza radosna twórczość tych związanych z wrocławskim ratuszem (efekty ich pracy możemy ocenić widząc opóźnioną juz o rok budowę kanalizacji na wrocławskich stabłowicach)

Z kolei niewątpliwie urzedników, a zwłaszcza tych gminnych z Miękini mobilizować będzie perspektywa płacenia juz w najblizszyn czasie całkiem sporych kar środowiskowych za brak kanalizacji.

Istnieje więc całkiem spore prawdopodobieństwo że w nie tak wcale odległym czasie w Wilkszynie pojawi sie kanalizacja.

Przykład Gałowa - mam tam działkę - kilka hektarów już kupione przez developera, następne kilka wystawione na sprzedaż. Developer, który już kupił tam ziemie planuje rozpocząć inwestycję w 2008r a kanalizacja w lesie, nawet nie wiem czy są jakieś konkretne plany skanalizowania Gałowa... Pewnie są... w jakiejś 'niedalekiej' przyszłości...

Może ktoś wie?

Nie wspomnę już o gazie ziemnym, którego na razie tam nie ma - ale gaz to akurat muszą sobie pociągnąc bo inaczej sobie nie wyobrażam żadnego osiedla.

A co do planów kanalizacji - jakby developer bazował na planach, to nigdy z budową nie ruszy. Na Jagodnie kanalizacja miała byś w 2007r :lol:

Gałów to juz nie wrocek.Pozwolenia wydaje sie gdzie indziej, więc może tam to nie problem.

Co do gazu to akurat są jeszcze inne media opałowe, jak np.olej.

Na koniec dodam, ze developerzy kupuja nie tylko działki do budowy na TERAZ ale rowniez inwestycyjnie - za jakis czas.

Czyli wiedza gdzie beda media , kiedy itd. (mniej wiecej)

Takze pewnie celnie typują :>,

( zeby sie tylko nie znalezsc pozniej w potrzasku blokow....wyproadzajac sie z miasta....)

Ostrożniej też podchodziłabym do tekstów MIAŁA być kanalizacja w konkretnym roku... pewnym co do wykonania w danym roku mozna byc dopiero po jej wykonaniu.....opierajac sie na studium, planach, harmonogramach i wnioskach (wstepnych, aplikacyjnych, memorandach i innych) ktore zostana zlozone albo nie - nie mozemy okreslic dokladnie kiedy kanalizacja bedzie. wykonana na 100%.Patrz słowa aneks, przesuniecie terminu, i inne takie kwiatki (a tu plan, a tu dzialka czyjas, a tu wniosek odrzucili....)

aha dodam

u nas jest PROJEKT I POZOWOLENIE NA BUDOWE KANALIZACJI,

a przede mną zakup szamba....

Co do gazu to akurat są jeszcze inne media opałowe, jak np.olej.

No pewnie, że są..

Tylko w tym momencie zakładamy, że oprócz regularnych kursów szambiarek dochodzą regularne kursy cystern (?) z olejem opalowym..

Olaj opałowy na potrzeby osiedla to chyba nie bardzo...

Dodam, że tam ma być osiedle budynków 2-3 kondygnacyjnych.

do cocaine02:

30% nie od ceny sprzedaży, a od wzrostu wartości gruntu. Zakładając, że przed wprowadzeniem PZP działka była warta z 10zł za m2, a teraz 30zł za m2, to teraz z 7zł za m2 będzie musiał oddać gminie. Nic mu nie da zaniżenie wartości sprzadaży, bo i tak będzie musiał mu to wycenić gminny rzeczoznawca. Niech się lepiej zorientuje hehe. Poza tym jak kupujesz na kredyt to dostaniesz kredyt na cenę sprzedaży a resztę będziesz musiała dopłacić z własnej kieszeni.

do aS2:

bardzo śmieszne ;) skończyć tak jak mi5iak ;) oby się odgryźć napiszę, że przez najbliższe 10lat S5 nie ma szans powstać. Więc nie ma co liczyć na dobry dojazd narazie. Ale jak powstanie, to super lokalizacją będzie Wilczyn Leśny. Co do 30km szybciej niż wiejską 20km to racja, choć nie dla wszystkich. Są tacy, którzy pokonują szybciej 20km wiejską, ale zwykle to jest do czasu. Zresztą dużo krzyży na drogach stoi więc widać ilu ich było ehhh :/ Ale fakt, że z Oleśniczki ciężko i długo się jedzie. 20min do Korony.

no a jeśli chodzi o moją działkę, to nie wiem czy kiedykolwiek będzie. nie jestem do końca zdecydowany. to znaczy byłem, ale przestałem być hehe :) brak czasu na budowę, chęć mieszkania jednak w mieście itp. wariantów jest kilka. łącznie z domkiem weekendowym. Sam nie wiem... zobaczymy na co sie zdecydujemy.

do cocaine02:

30% nie od ceny sprzedaży, a od wzrostu wartości gruntu. Zakładając, że przed wprowadzeniem PZP działka była warta z 10zł za m2, a teraz 30zł za m2, to teraz z 7zł za m2 będzie musiał oddać gminie. Nic mu nie da zaniżenie wartości sprzadaży, bo i tak będzie musiał mu to wycenić gminny rzeczoznawca. Niech się lepiej zorientuje hehe. Poza tym jak kupujesz na kredyt to dostaniesz kredyt na cenę sprzedaży a resztę będziesz musiała dopłacić z własnej kieszeni.

do mi5iak"

oswiec mnie plizzzz bo nie wiem co znaczy PZP

i z gory dziekuje

aha i ta opcja z kredytem nie wchodzi w rachube tylko kesz :wink:

ale super ze pomyslales i o tym :)

pozdrowionka

do cocaine02:

do mi5iak"

oswiec mnie plizzzz bo nie wiem co znaczy PZP

i z gory dziekuje

aha i ta opcja z kredytem nie wchodzi w rachube tylko kesz :wink:

ale super ze pomyslales i o tym :)

pozdrowionka

PZP - plan zagospodarowania przestrzennego

tego co nam brakuje!

[

A ja myślałam, że już jestem "dziwolongiem", że nie kupiłam działki przy granicach Wrocławia, a 25 kilometrów od niego- dojazd zajmuje mi do pół godziny (mężowi do 20), z czego 10 to przejazd przez Bardzką i Buforową (czyli Ci z Zernik i okolic i tak to muszą przejechać).

Już niedługo zmieni się to drastycznie. Latem rusza przebudowa Bardzkiej i Buforowej. Za 1,5 roku będzie to "piękna" dwupasmówka w każdą stronę z linią tramwajową. Pozostanie dojazd przez Grota albo przez Radwanice.