Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

He, he!

Pewnie nikt Ci nie da takiej klauzuli.

Niektórzy sprrzedają działkę już z warunkami. Uzyskanie warunków to pół roku do 9 mies.

Możesz np. spisać umowę przedwstępną z wysokim zadatkiem i warunkiem, że mają być warunki.

Co do drogi... nie ma czegoś takiego jak droga polna. Albo właścicielem jest gmina, albo osoba prywatna (wówczas musisz się postarać o służebność do przejazdu i ciągnięcia mediów; często działka już ma taką służebność dla każdoczesnego właściciela), albo masz współwłasność.

Tak, czy inaczej pogadaj o wszystkim w gminie.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bardzo śmieszne ;) skończyć tak jak mi5iak ;)

;> Po prostu z przerazeniem zaobserwowalem u siebie syndrom 'mi5iaka' ;) Tu za daleko, tam zly dojazd, a jeszcze dalej ferma drobiu ;) Koniec koncow im dluzej szukam dzialki, tym bardziej dopuszczam mozliwosc zamieszkania w okolicach Trzebnicy. Ksiegnice wygladaja interesujaco. Dzis do FATu jechalem 'ekonomicznie' 40 minut, wyszlo 30km i doszedlem do wniosku, ze nie jest tak zle, a miesiac temu bym sie w glowe popukal, ze to kawal straszny, daleko i dlugo. Ciezko bedzie, zwlaszcza ze teraz mieszkam 15 minut rowerem od roboty i 20 minut piechota od Rynku.

oby się odgryźć napiszę, że przez najbliższe 10lat S5 nie ma szans powstać. Więc nie ma co liczyć na dobry dojazd narazie. Ale jak powstanie, to super lokalizacją będzie Wilczyn Leśny.

To prawda, ale nawet teraz 5-tka w porownaniu z innymi drogami nie wypada najgorzej, a perspektywa poteznej trasy za jakis czas nastawia mnie do tej czesci 'okolic Wroclawia' optymistycznie :)

Co do 30km szybciej niż wiejską 20km to racja, choć nie dla wszystkich. Są tacy, którzy pokonują szybciej 20km wiejską, ale zwykle to jest do czasu. Zresztą dużo krzyży na drogach stoi więc widać ilu ich było ehhh :/ Ale fakt, że z Oleśniczki ciężko i długo się jedzie. 20min do Korony.

Liczac koszta paliwa (gaz, hamulec, gaz, hamulec, krowa, gaz, hamulec, kury), koszta zwiazane z eksploatacja samochodu (dziura, dziura, dziura, gdzie moje kolo?) i dojazd w zimie (cholera, gdzie ta saperka?!) ... zdecydowanie wole 30km bez atrakcji :)

no a jeśli chodzi o moją działkę, to nie wiem czy kiedykolwiek będzie. nie jestem do końca zdecydowany. to znaczy byłem, ale przestałem być hehe :) brak czasu na budowę, chęć mieszkania jednak w mieście itp. wariantów jest kilka. łącznie z domkiem weekendowym. Sam nie wiem... zobaczymy na co sie zdecydujemy.

Ja mam ten problem, ze najnormalniej w swiecie nie stac mnie na mieszkanie. Minimum to 80m^2, a to przy obecnych cenach jest kosztem olbrzymim. Zreszta... na starosc i tak sie bede chcial wyniesc z miasta, wiec moze od razu to zrobic?

Jestem na etapie planowania rodziny i takich tam, biore pod uwage rzeczy w rodzaju kino, szkola, knajpa, przedszkole, szpital, straz pozarna, policja, pogotowie... okolice Obornik Slaskich, Trzebnicy, Olesnicy mimo iz dalej od Wroclawia, to jednak jakos tak bardziej cywilizowanie. A jeszcze gdyby uruchomili kolejke do Trzebnicy.... :)

40min to ja do FATu z Psiego Pola jadę :)... Kiedyś jeździłem 25min i pamiętaj, że jak cokolwiek zacznie nagle przeszkadzać na tej drodze to będzie się jeździło 80min. Ale generalnie gdyby w Trzebnicy była jakaś dobra komunikacja z centrum i wioskami przyległymi tereny szybko by się rozbudowały... nie mówiąc o połączeniu kolejowym do Wrocławia.

Wiesz... mnie na 80m2 na mieszkanie tez nie stac. Dlatego tez chcialbym miec dom... ale aby cie troche ostudzic powiem, ze raczej w tym sezonie budowlanym nie wybudujesz domu, a za rok przy tym wzroscie cen materialow, moze nie okazac sie to takie tanie. Pamietaj, ze bum budowlany sprawil, ze brakuje materialow i podnosza caly czas ich ceny.

Jestem na etapie planowania rodziny i takich tam, biore pod uwage rzeczy w rodzaju kino, szkola, knajpa, przedszkole, szpital, straz pozarna, policja, pogotowie... okolice Obornik Slaskich, Trzebnicy, Olesnicy mimo iz dalej od Wroclawia, to jednak jakos tak bardziej cywilizowanie. A jeszcze gdyby uruchomili kolejke do Trzebnicy.... :)

No właśnie... Ja już mam rodzinę i znam te bóle. Problem tylko czy najpierw drugie, czy dom, a może i to i to.

Kino??? I tak jadę autem do multikina więc mogę czasami do Wrocka poskoczyć.

Knajpa??? Tu gorzej... pozostaje grill na działeczce, lub knajpa w Trzebnicy. No chyba, że spotkanie z kimś z Wrocka i to wieczorem, to trzeba sobie załatwiać gdzieś nocleg :)

Przedszkole... Dziecka i tak samego do przedszkola się nie puści, więc może być koło pracy

Szpital... oby nie był potrzebny. W Trzebicy jest... to bliżej czasami niż przejechanie karetki po Wrocławskich korkach.

Straż pożarna, Policja... jw.

Kolejka??? NIedawno trzebnica wystąpiła o ekspertyzę linii Trzebnica Wrocław tej lecącej przez Zakrzów... Gdzieś o tym czytałem... Nie wyszło to źle... Ale jaka przyszłość??? Nie wiem... może kiedyś, ale nie sądzę aby była zbyt szybka, bo wlecze się pagórkami i wiochami.

50zł za m2... drogo! Pogadaj z ludźmi może uda się coś taniej kupić.

Linia wysokiego napiecia 110kV 15m

Linia sredniego napiecia 15kV 7,5 m

Linia niskiego napiecia 0,4kV 2,5m

Caly czas sledze od poczatku ten watek, bardzo ciekawie tutaj piszecie o Waszych perypetiach zwiazanych z poszukiwaniem swojego miejsca na ziemi.

Sama mam juz dzialke zakupiona jeszcze w maju 2006 za 5 zl m2, tj. 35 km od Wroclawia, to byla pierwsza i ostatnia dzialka jaka ogladalam, od razu przypadla mi do gustu.

No a ja w końcu zostałem bez działki.

Co do prądu - w Wilkszynie przez całą wiochę leci linia wysokiego napięcia i wszyscy mówią, że ma być skablowana. Myślicie, że to możliwe?

Co do linii niskiego napięcia, teoretycznie jest do przesunięcia, ale słyszałem, że w praktyce są jakieś kłopoty. Ktoś zna szczegóły?

Acha! Uwaga również na gaz! Takie słupki żółte, pełno ich wokół Wrocławia, a również chyba jest 15m.

Pozdrawiam

BM

Acha! Uwaga również na gaz! Takie słupki żółte, pełno ich wokół Wrocławia, a również chyba jest 15m.

W przypadku gazu jest troche mniej...

dla gazociągów podwyższonego średniego ciśnienia i gazociągów

wysokiego ciśnienia o średnicy:

- do DN 150 włącznie - 4 m

- powyżej DN 150 do DN 300 włącznie - 6 m

- powyżej DN 300 do DN 500 włącznie - 8 m

- powyżej DN 500 - 12 m

dla gazociągów niskiego ciśnienia i średniego ciśnienia wraz z

przyłączami - 1m.

do MI5IAK:

W Pozarzysko, jest to urocza wioska, z pieknym widokiem na Sleze,na jezioro mietkowskie,ma stara zabytkowa studnie,sliczny kosciol,znam juz historie tej wioski, wiem kto tam mieszkal przed wojna lacznie z numerami domow i nazwiskami oczywiscie po niemiecku.Jest to rewelacja po tym jak sie mieszkalo do tej pory we Wroclawiu, w ktorym nie da sie teraz zyc zwlaszcza jak sie ma male dziecko.Jestem rodowita wroclawianka ale jestem juz zmeczona po prostu tym miastem.Kocham Rynek wroclawski, za kazdym razem jak tam jestem, to jestem bardzo szczesliwa, ale tez trzeba miec na uwadze dobro swojego malego dziecka. Mam 35 minut samochodem do Wroclawia,oczywiscie autostrada.Jestem w trakcie kompletowania dokumentow i chce ruszyc z budowa na wiosne.

do MI5IAK:

+ niska cena

+ na południu blisko w góry, można jechać co weekend.

+ większa szansa na ładną działkę,

+ mniejsze problemy z zakupem

+ większe działki, cisza i spokój, sasiad nie zagląda w okna

+ wydaje mi się, że jest bezpieczniej

+ uczucie zostawienie wszystkiego za soba wracajac do domu, wydaje mi sie, ze wplywa na wiekszy odpoczynek

+ paradoksalnie zwykle leszpe media i drogi niz pod wrocławiem

+ tansze koszty zycia i lokalne podatki

+ tansza budowa, przy pomocy lokalnych fachowcow i tanszych lokalnych materialow

+ mleko, serek, jajka od sasiadow - rolnikow

To sa zreszta Twoje slowa

Dla malego dziecka jest wiele plusow:

Jak bedzie starsze to bedzie mialo mniejszy dostep do narkotykow i alkoholu,

wieksze bezpieczenstwo na drogach wiejskich,mnie pedofilow i zboczencow, sama jak mialam 7 lat to gonil mnie w centrum Wroclawia pedofil.

do MI5IAK:

+ niska cena

+ na południu blisko w góry, można jechać co weekend.

+ większa szansa na ładną działkę,

+ mniejsze problemy z zakupem

+ większe działki, cisza i spokój, sasiad nie zagląda w okna

+ wydaje mi się, że jest bezpieczniej

+ uczucie zostawienie wszystkiego za soba wracajac do domu, wydaje mi sie, ze wplywa na wiekszy odpoczynek

+ paradoksalnie zwykle leszpe media i drogi niz pod wrocławiem

+ tansze koszty zycia i lokalne podatki

+ tansza budowa, przy pomocy lokalnych fachowcow i tanszych lokalnych materialow

+ mleko, serek, jajka od sasiadow - rolnikow

To sa zreszta Twoje slowa

Dla malego dziecka jest wiele plusow:

Jak bedzie starsze to bedzie mialo mniejszy dostep do narkotykow i alkoholu,

wieksze bezpieczenstwo na drogach wiejskich,mnie pedofilow i zboczencow, sama jak mialam 7 lat to gonil mnie w centrum Wroclawia pedofil.

No bardziej mi chodziło o plusy dla dziecka, bo mi się wydaje, że jednak dzieci wolą miasta, możliwości jakie dają, mają większą pewność siebie i przebicie jak żyją w miastach. Natomiast z tym oddzieleniem dziecka od niebezpieczeństw, to spędzałem każde wakacje na wsi i wcale nie było mniej pokus niż w mieście. Tylko był mniejszy wybór przy dobieraniu sobie towarzystwa... po prostu na niektóre osoby było się skazanym. A gwałciciela do tej pory nie złapali jaki wówczas grasował. Także tutaj mam ambiwalentne odczucia.

16ar, 22x75m, wjazd od strony polnocnej, las od strony poludniowej, czesc ogrodu zacieniona przez las, dom w czesci naslonecznionej. Hmmm... HMMM. Troche wasko, ciezko bedzie upchnac dom (~100m^2) z dwoma garazami, choc ten... http://tinyurl.com/ywzdpf Nie sadzilem ze tak szybko sie moze wszystko wydarzyc ;)

Trzymajcie kciuki! :)