Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

do MI5IAK:

Wiesz Tobie jest naprawde trudno dogodzic.Jakos miliony ludzi mieszka na wsiach i zyja,teraz jest internet,telefon i mieszkajac na wsi masz kontakt praktycznie wszedzie i ze wszystkimi, teraz dzieciaki tak duzo nie lataja po dworze, tak bylo bardziej za moich czasow.To czy dziecko jest pewne siebie zalezy tylko i wylacznie od jego osobowosci i charakteru, tego nie moze nauczyc miasto czy wies.Moje dziecko bedzie chodzilo w miescie do przedszkola i szkoly, to bedzie zwiazane z moim miejscem pracy czy meza.Oboje mamy samochody wiec z tym nie ma najmniejszego problemu.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

misiak tak czytam co piszesz i wychodzi mi na to, że może spróbuj kupic szereg w mieście? Wydaje mi się, że ma najwięcej tych cech, których szukasz.

Działki na wsi są na wsi nie stana się nagle działkami w mieście, no chyba, ze trafisz na na przykład Żerniki Wrocławskie - (ni to wieś ni miasto), ale tam juz ceny znacznie odbiegają od zakresu, w którym szukasz....

misiak tak czytam co piszesz i wychodzi mi na to, że może spróbuj kupic szereg w mieście? Wydaje mi się, że ma najwięcej tych cech, których szukasz.

Działki na wsi są na wsi nie stana się nagle działkami w mieście, no chyba, ze trafisz na na przykład Żerniki Wrocławskie - (ni to wieś ni miasto), ale tam juz ceny znacznie odbiegają od zakresu, w którym szukasz....

Poza tym części osób (na przykład mi :wink: ) zależało właśnie na kupieniu działki nie w mieście a zaraz pod nim. Właśnie po to, żeby miec kawałek prawdziwego lasu, inne tempo życia po pracy, etc... ale jednocześnie na tyle blisko, żeby móc w pełni korzystać z uroków Wrocławia :) .

Tak jak napisałas - dla wielu osób szeregówka w mieście jest idealnym rozwiązaniem (może oprócz ceny :wink: ), tym bardziej, że ich oferta we Wrocławiu jest coraz szersza (podobnie zreszta jak osiedli domków - Osiedle Malownicze, Osada Gencz, etc).

Pzdr

do MI5IAK:

Wiesz Tobie jest naprawde trudno dogodzic.Jakos miliony ludzi mieszka na wsiach i zyja,teraz jest internet,telefon i mieszkajac na wsi masz kontakt praktycznie wszedzie i ze wszystkimi, teraz dzieciaki tak duzo nie lataja po dworze, tak bylo bardziej za moich czasow.To czy dziecko jest pewne siebie zalezy tylko i wylacznie od jego osobowosci i charakteru, tego nie moze nauczyc miasto czy wies.Moje dziecko bedzie chodzilo w miescie do przedszkola i szkoly, to bedzie zwiazane z moim miejscem pracy czy meza.Oboje mamy samochody wiec z tym nie ma najmniejszego problemu.

o ktorej konczysz prace jesli mozna wiedziec

dla mnie to niemozliwe rozwiazanie

Kilka ważnych powodów dlaczego nie należy zwlekać z zakupem ziemi :

1. ceny działek budowlanych drożeją średnio 20% rocznie ( rejon Wrocław i okolice ).

2. działek jest coraz mniej a nie pojawiają się nowe plany zagospodarowania przestrzennego.

3. właściciel obecnych wstrzymują się ze sprzedażą: 22%VAT + wzrost cen.

4. Koszty materiałów budowlanych podrożały w 2006 roku średnio o 20 - 30%

5. Według symulacji liderów rynku budowlanego wzrost cen w 2007 bezie na poziomie kolejnych 20%. Pierwsze podwyżki już 1 kwietnia.

6. koszty robocizny wzrosły w stosunku do 2006 roku o 20% - 30%. W niektórych rejonach Polski o ponad 40%.

Reasumując: ten sam dom wybudowany w 2005 kosztował 300.000 w 2007 będzie kosztował 400.000.

Kalkulacja jest prosta im później tym drożej. I dlatego w tej chwili lepiej kupić droższą i lepszą działkę niż czekać kolejny rok.

Według analityków tego rynku do 2010 - 2012 trend będzie stale rosnący.

PS. Dla podparcia konkretny przykład: na mój dom kupiłem około 3000 bloczków Porotherm 30P+W po 3,63 06.2006. W chwili obecnej omawiane bloczki kosztują około 5,1pln. Jak to różnica? 40% ?

I tak jest ze wszystkim.

:evil:

Jeśli chodzi o ten VAT to ostatnio WSA we Wrocławiu nieco ostudził zapędy Urzędów Skarbowych.

W wyroku z (chyba) 6 września 2006 (komentarz ukazał sie w Gazecie Prawnej, chyba z tego wtorku - mogę to sprawdzić) orzekł że nie płaci VAT (i nie prowadzi działalności gospodarczej) ten kto wyprzedaje swój majątek (chodziło o sprawę kobiety która sprzedała w sumie kilkanaście działek).

Tak więc ktoś kto od dłuzszego czasu (np. rolnik) jest właścicielem jakiegoś pola (działek) może je wyprzedawać bez konieczności zapłaty 22% VAT.

Płaci 2 % podatku od czynności cywilnoprawnych. :wink:

Urząd Miasta sprzedaje (przetarg) ładną działeczkę na Złotnikach. Działka na przeciw parku, fajna wielkość - 807 mkw. Położona, Złotnicka 78.

Jak ktoś jest zainteresowany, to w Urzędzie Miasta więcej informacji zdobędzie. Cena wyw. 190 tys. zł.

Ale uwaga! Działka bez VATu (za to z budynkiem do rozbiórki).

pozdrawiam

B

Jeśli chodzi o ten VAT to ostatnio WSA we Wrocławiu nieco ostudził zapędy Urzędów Skarbowych.

W wyroku z (chyba) 6 września 2006 (komentarz ukazał sie w Gazecie Prawnej, chyba z tego wtorku - mogę to sprawdzić) orzekł że nie płaci VAT (i nie prowadzi działalności gospodarczej) ten kto wyprzedaje swój majątek (chodziło o sprawę kobiety która sprzedała w sumie kilkanaście działek).

Tak więc ktoś kto od dłuzszego czasu (np. rolnik) jest właścicielem jakiegoś pola (działek) może je wyprzedawać bez konieczności zapłaty 22% VAT.

Płaci 2 % podatku od czynności cywilnoprawnych. :wink:

MOze to była jakś wyjątkowa sytuacja. Przepisy w tym względzie są jasne i skarbówka nalicza VAT. Jak ktoś chce może potem się z nimi sądzić. Jeśli wygra dostanie zwrot z odsetkami. :D

Urząd Miasta sprzedaje (przetarg) ładną działeczkę na Złotnikach. Działka na przeciw parku, fajna wielkość - 807 mkw. Położona, Złotnicka 78.

Jak ktoś jest zainteresowany, to w Urzędzie Miasta więcej informacji zdobędzie. Cena wyw. 190 tys. zł.

Ale uwaga! Działka bez VATu (za to z budynkiem do rozbiórki).

pozdrawiam

B

Ciekawy jestem za ile zejdzie ... obecnie "wariaci" strasznie podciągają ceny.

no wlasnie

30 km od miasta dla etatowcow odpada jesli maja badz chca miec rodzine

dojazd to moze sie poprawi za 10 lat

30km != 30km. 30km z czego np. 20 autostrada nie jest rowne 30km droga lokalna. Swoja droga (;)) branie A4 jako drogi dojazdowej do domu moze troche bolec, gdy zrobia ja autostrada platna :E

Raczej chyba nie bedzie platna, dlaczego odcinek autostrada Wroclaw-Opole jest bezplatny. A autostrada jest bardzo szybko sie przemieszczac niz jakimis polnymi wyboistymi drogami, gdzie na dodatek psuje sie od tego zawieszenie w samochodzie.Ja jestem zreszta przyzwyczajona jezdzic tylko autostrada, i tylko takie drogi od lat wybieram mam na mysli autostrady w Niemczech.

Raczej chyba nie bedzie platna, dlaczego odcinek autostrada Wroclaw-Opole jest bezplatny. A autostrada jest bardzo szybko sie przemieszczac niz jakimis polnymi wyboistymi drogami, gdzie na dodatek psuje sie od tego zawieszenie w samochodzie.Ja jestem zreszta przyzwyczajona jezdzic tylko autostrada, i tylko takie drogi od lat wybieram mam na mysli autostrady w Niemczech.

Będzie płatna na 100%. Przy węźle Katowickim są znaki drogowe informujące o wjeździe na płatną autostradę tylko... na razie zasłonięte.

W oficjalnych planach o ile dobrze pamiętam to opłaty wejdą w momencie dokończenia inwestycji do granicy w Olszynie.

Do MI5IAK:

Trzymam kciuki za Ciebie, zeby Tobie sie udalo kupic dzialke.

Ja juz obejrzysz te dzialki to podziel sie wrazeniami.

Trafiłem na przetarg w gminie czernica i wpłaciłem wadium. Jakoś do końca tygodnia trzeba było. Policytuję i zobaczę. Teren strasznie wilgotny i osiedle domek koło domku... ale za to blisko wrocławia i jakieś 200m od działek ma być niska zabudowa wielorodzinna, więc będą tez jakieś usługi. Trzymajcie kciuki... mam jakąś tam granicę kasy do jakiej będę licytował, może się uda... mam 2 szanse!