Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Dzwoniłam do gminy Czernica, niestety nie mają już działek budowlanych na sprzedaż i nie wiadomo, kiedy coś nowego się pojawi.

Mam jeszcze jedno lamerskie pytanie: :oops: Czy są gdzieś w internecie mapy takie, żeby można było na podstawie symbolu działki zlokalizować ją na mapie? Na stronach katastru są tylko nazwy ulic, prawda? A może źle szukam? :-?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzwoniłam do gminy Czernica, niestety nie mają już działek budowlanych na sprzedaż i nie wiadomo, kiedy coś nowego się pojawi.

Mam jeszcze jedno lamerskie pytanie: :oops: Czy są gdzieś w internecie mapy takie, żeby można było na podstawie symbolu działki zlokalizować ją na mapie? Na stronach katastru są tylko nazwy ulic, prawda? A może źle szukam? :-?

Polecam :

http://www.wrosip.pl/

pzdr

No to cześć, jestem świeżak ;-)

Się z żoną namyśliliśmy i chcemy kupić działkę, by się na niej budować. Na pewno nie w perspektywie roku - raczej 5 lub więcej lat.

Oglądaliśmy działki w Oleśniczce, Piszkawie, Bykowie, Nadolicach Małych, Chrząstawie Małej, Galowicach, Zacharzycach, Kynicznie i najbardziej przypadły mi te które widziałem dziś - Chrząstawa Mała (blisko las, dużo nowych domów, nie ma tego menelskiego postPGR klimatu - tylko, że daleko jak dla mnie od Wrocka i jeszcze te poranne korki w stronę miasta... Pracuję w Volvo i co dzień rano widzę ten sznur samochodów w kierunku centrum - wiem będzie kiedyś via Romana)

no i ta druga w Zacharzycach - administracyjnie, bo 100 m od granicy Brochowa, tyle,że droższa i okolica mniej ciekawa ale domy się budują i najgorsze ... po skosie przez działkę elektryka napowietrzna biegnie. Fachowcem jestem żadnym i jeszcze świeży jako poszukiwacz ale coś mi instynkt podpowiada, że to wpływa na możliwość rozmieszczenia domu na działce.

Coś możecie doradzić, skomentować?

Jeszcze jedno: Czy kupując na kredyt działkę bank żąda rozpoczęcia budowy domu na niej w jakimś określonym czasie? Albo to ma zastosowanie tylko przy kredycie na budowę domu? Zaraz będę dzwonił do jakiegoś pośrednika od kredytów wypytać o szczegóły ale wolę Was też zapytać by się później przykro nie zdziwić, bo " to Panie można dziś ludziom wierzyć?"

houk

Jeszcze jedno: Czy kupując na kredyt działkę bank żąda rozpoczęcia budowy domu na niej w jakimś określonym czasie? Albo to ma zastosowanie tylko przy kredycie na budowę domu?

Przy zakupie działki nie ma takiego wymogu. Jedyne co, że kredyt mogą Ci dać nie na 30 lat, a na 15. Poźniej wraz z rozpoczęciem budowy domu możesz oczywiście wydłużyć kredyt do 30 lat (jakaś forma refinansowania). Tak jest przynajmniej w moim banku :) .

Pzdr,

TS

w mBanku kredyt na działkę to kredyt na działkę. Nie jest związany z budową. Możliwy jest na 30 lat. Tyle, że nigdzie nie dostaniesz kredytu niż wycena nieruchomości przez rzeczoznawcę. Więc jak chcesz kupić w Chrząstawie za 120zł za m2, to na pewno rzeczoznawca wyceni to taniej. 3 miesiące temu wyceniali na 60zł jak znajomy robił wycenę. Więc trzeba kasę dołożyć.

Faktycznie z Chrząstawy dojazd jest nieciekawy. Ale problem zaczyna się dopiero za Volvo :). w 2013 ma być gotowa wschodnia obwodnica wrocławia (najnowża informacja od Pani Jadzi z Czernicy). Wówczas ma być ciut lepiej, ale pewnie też i dalej do centrum, więc więcej paliwa.

[

Przy zakupie działki nie ma takiego wymogu. Jedyne co, że kredyt mogą Ci dać nie na 30 lat, a na 15. Poźniej wraz z rozpoczęciem budowy domu możesz oczywiście wydłużyć kredyt do 30 lat (jakaś forma refinansowania). Tak jest przynajmniej w moim banku :) .

Nie wiem w jakim masz banku kredyt. Ale ja właśnie pytałem w swoim i od jutra(!) również na działki dają więcej - i to 35 lat (ale nie dalej niż do 70 r.ż.)

Pozdrawiam

Bogdan

Powrócę do temaru podatku od działki. Powiedzmy, że robię tak:

1. Kupuję działkę (dokładniej trzy działeczki obok siebie)

2. Scalam

3. Dzielę na dwie

4. Sprzedaję jedną z nich

Od czego płacę podatek 19%?

Po 5 latach ten podatek przestaje dotyczyć?

Czy ma znaczenie przeznaczenie środków na inną nieruchomość?

Pozdrawiam

Bogdan

Powrócę do temaru podatku od działki. Powiedzmy, że robię tak:

1. Kupuję działkę (dokładniej trzy działeczki obok siebie)

2. Scalam

3. Dzielę na dwie

4. Sprzedaję jedną z nich

Od czego płacę podatek 19%?

Po 5 latach ten podatek przestaje dotyczyć?

Czy ma znaczenie przeznaczenie środków na inną nieruchomość?

Pozdrawiam

Bogdan

latwo udowodnic ze w celach zarobkowych wiec i VAT ci dowala

Witam,

jesteśmy tu nowi na forum, ale już (szczęśliwie :D ) właśnie z działką w Dobrzykowicach.

Fajnie by było znaleźć tu na forum przyszłych sąsiadów. Nie zdążyliśmy przeczytać jeszcze całego wątku, ale się wczytujemy w miare możliwości (dorywamy się do netu, gdy tylko nasz maluszek śpi lub jest na spacerze z babcią, albo którymś z nas).

A tak na sam początek o nas: to jesteśmy młodym (stażem) małżeństwem, bo tacy młodzi to sami już nie jesteśmy :cry: (w trzydziestkę już wkroczyliśmy), no i na razie dopiero co kupiliśmy tę działkę.

Kupiliśmy działkę na kredyt, może sie komuś przydadzą nasze doświadczenia.

Dziękujęmy za gratulacje i życzymy równiez sukcesów na polu zakupu :D

działkę kupiliśmy już w maju 2006 - to znaczy podpisaliśmy umowę przedwstępną i wpłaciliśmy zadatek - potem czekaliśmy prawie pół roku na podział geodezyjny i wszelkie formalności ale ostatecznie pod koniec listopada było ok i nabyliśmy na własność - trafiliśmy na honorowego sprzedawcę - po tym okresie kwota jaką wpisaliśmy w umowie przedwstepnej była śmiesznie niska ale on nie wycofał się z transakcji

co do kredytu - wzieliśmy go w pko bp. Tylko nie pod zastaw hipoteczny ziemi a pod mieszkanie kawalerskie mojego męża. Bank wymagał od nas:

1. Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla wsi Dobrzykowice, w którym uchwalono, że nasza działka przeznaczona jest po zabudowę mieszkaniową jednorodzinną itd.,

2. Aktualnego Wypisu i Wyrysu z rejestru gruntów.

No i wiadomo zaświadczen o zarobkach i standardowe procedury (czyli wycena mieszkania, które szło pod zastaw).

Tak w ogóle był to kredyt konsolidacyjny, bo połączyliśmy wcześniejszą pożyczkę hipoteczną z bardzo wysokim oprocentowaniem z tym kredytem na działkę (oczywiście już na dużo niższe oprocentowanie).

Reasumując:

Mamy działkę - w papierach jeszcze klasa gruntów ornych -nie płacimy na razie podatku od nieruchomości tylko SŁOWNIE 1 ZŁOTY za 1/6 udziału w drodze, ktora ma tam powstać ,

w planie zagosopodarowania juz jest przeznaczona pod zabudowe jednorodzinną.

Bankowi to wystarczyło.

Mamy tylko jeden zgryz. Jest to duża działka 0,3 ha.

Dlatego nazywa się rezydentalna i z tego co się na razie dowiadywaliśmy nie można jej bedzie podzielić, ani nawet postawić bliżniaka.

Ale poczekamy ....

Może ktoś wie coś na ten temat,

Czy istnieje możloiwość podziału takich działek?

Squpek- ja się buduję na jednej z działek w Zacharzycach!Tam gdzie oglądałeś. Jeżeli byliście całą ekipą w którąś z ostatnich niedziel , to was widziałam. Ja już praqktycznie mieszkam. Jeżeli chodzi o te działki, to trzeba dokładnie wypytać o media. Te, które są (woda i prąd) nie dochodzą do diałki, którą oglądałeś.) Trzeba wypytać w energetyce i w gminie o perspektywy. Jeżeli chodzi o dojazd do Volvo, to chyba szybko rusza budowa mostu przez Odrę, a wtedy będzie fajnie, ale tutaj ekspertem jest Misiak - może się wypowie.Powodzenia!

A gdy tego nie ma to Decyzja o Warunkach Zabudowy. Też kupowaliśmy dziake na kredyt.

A mój bank (który ponoć od dziś daje na 35 lat) chwali się, że jest bardziej elastyczny (i np. daje na działki rekreacyjne lub że wystarczy studium).

"Mój" w sensie tym, że jestem klientem, a nie właścicielem lub pracownikiem.

Bogumiła - co cię skłoniło by właśnie tam, w tym Zacharzyco-Brochowie kupić działkę? Tylko bliskość miasta ?

Byłem tam wczoraj i spotkałem jednego z właścicieli ma dom niedaleko domku gdzie "mieszka prąd" - mówił, że ktoś wykupił ponoć dzialki sąsiadujące by rozpocząć jakąś dużą inwestycję mieszkaniową.

W ogóle dojazd jest kiepski bo niedawno ciągnęli wodę i rozkopali tymczasową tłuczniową drogę a ma być rozkopana jeszcze raz bo będą ciągnąć gaz.

Dowiedziałem się też, że w sąsiedztwie są gleby wysokiej klasy więc nie można będzie "zabudować" całej okolicy :-)

Możesz coś dodać?

Do BARRT

Czy ktoś z Was wie czy Dobrzykowice były zalane w czasie powodzi w 1997r.?[/quote

no i czytamy powoli cały watek...

Z tego, co nam wiadomo (a mam znajomą, która mieszka w Dobrzykowcach), w 1997 podczas powodzi tysiąclecia :D były zalane, a raczej "podmoczone" piwnice.

Gmina Czernica wydała nawet taki dokument analiza sytuzacji po powodzi z 1997r.

"Problematyka zabezpieczenia przeciwpowodziowego Gminy CZERNICA pow. Wrocław po doświadczeniach katastrofalnej powodzi 1997r. "

dokument jest w formacie .pdf

http://www.czernica.iap.pl/intro/problematyka.pdf

(cos nie umiem chyba wstawiac linków)

Zresztą nie tylkow Dobrzykowicach, ale w samym Wrocławiu budynki na Zielonej Wyspie (Zalesie, Zacisze itd.) też miały "zalane piwnice".

Mieszkamy sami na Biskupinie (stąd ten sentyment), który według prognoz miał być zalany po 2 piętro, a podczas powodzi w 1997 nawet nogi nie zamoczylismy. Ale to raczej zasługa ludzi, którzy dzień i noc warowali na wałach i jeszcze zanim ogłoszono tak naprawdę alarm już układali worki z piaskiem na wałach.

Nie wiem w jakim masz banku kredyt. Ale ja właśnie pytałem w swoim i od jutra(!) również na działki dają więcej - i to 35 lat (ale nie dalej niż do 70 r.ż.)

Pozdrawiam

Bogdan

No to super, bo to oznacza, że warunki dla klientów są coraz lepsze :) . Ja działkę kupowałem w połowie zeszłego roku (kredyt 15 letni, ale marża tylko 0,5% więc coś za coś), a więc tak naprawdę chwilę przed boomem na działki - podejrzewam, że banki widząc co się dzieje chcą ściągnąć jak najwięcej klientów :wink: . Poza tym coraz wyższa cena działek (na poziomie cen mieszkań sprzed 2-3 lat) powoduje, że ludzi najzwyczajniej w świecie nie byłoby często stać na 15-letnie kredyty.

pzdr,

TS