Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Nie wiem w jakim masz banku kredyt. Ale ja właśnie pytałem w swoim i od jutra(!) również na działki dają więcej - i to 35 lat (ale nie dalej niż do 70 r.ż.)

Pozdrawiam

Bogdan

No to super, bo to oznacza, że warunki dla klientów są coraz lepsze :) . Ja działkę kupowałem w połowie zeszłego roku (kredyt 15 letni, ale marża tylko 0,5% więc coś za coś), a więc tak naprawdę chwilę przed boomem na działki - podejrzewam, że banki widząc co się dzieje chcą ściągnąć jak najwięcej klientów :wink: . Poza tym coraz wyższa cena działek (na poziomie cen mieszkań sprzed 2-3 lat) powoduje, że ludzi najzwyczajniej w świecie nie byłoby często stać na 15-letnie kredyty.

pzdr,

TS

My dostaliśmy pod koniec 2006 r. (grudzień) 25. letni kredyt na działkę

A tak dla zainteresowanych terenami w Dobrzykowicach Gmina własnie ogłosiła przetarg na

Wykonanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej, uszyskanie decyzji o pozwoleniu na budowe dla inwestycji pn. Kanalizacja sanitarna dla wsi Dobrzykowice - część północna (osiedle mieszkaniowe przy ulicy Widawskiej)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kulka i.w.:

W gminie Czernica w 97 roku zalane były Łany, praktycznie pływały całe, oraz kawałek Gajkowa. Dobrzykowice rzeczywiście nie były zalane ale poziom wód gruntowych się bardzo podniósł i piwnice pływały. Z resztą na tym obszarze woda jest tak wysoko że budowanie piwnic to nieporozumienie

mis5iak:

Szkoły na terenie gminy sa też w Chrząstawie Wielkiej. W Kamieńcu jest gimnazjum a z tego co wiem gmina chce zbudować zybko szkołę w Dobrzykowicach bo traktuje Dobrzykowice i Krzyków jako przyszłą wielką sypialnię Wrocławia. Podstawówka jest tez we Wrocławiu po drodze przy ulicy Strachocińskiej

magdusia113:

Może jesteśmy sąsiadami? W której części Nadolic Wlk mieszkasz?

kulka i.w.:

W gminie Czernica w 97 roku zalane były Łany, praktycznie pływały całe, oraz kawałek Gajkowa. Dobrzykowice rzeczywiście nie były zalane ale poziom wód gruntowych się bardzo podniósł i piwnice pływały. Z resztą na tym obszarze woda jest tak wysoko że budowanie piwnic to nieporozumienie

Tak - Łamy były zalane. Ale o kawałku Gajkowa perwszy raz słysze i czytam:)

Piwnic faktycznie nikt na tych terenach nie buduje.

Witam wszystkich :lol:

oferta wydaje się ciekawa, nie wiem tylko czy aktualna.

http://www.domiporta.pl/details,193,336733194022020071732094.asp

Pozdrawiam

MM

Hm...20 km od Korony??

To na pewno Długołęka??...

No właśnie - ale jak się dowiesz, to daj znać. Bo to jakoś wyznacza cenę. W Długołęce ziemia chyba jest po jakieś 150 zł??

Pozdrawiam

MM

Hm...20 km od Korony??

Nie jestem pewna, ale ten ceglany budynek na zdjęciu mi jakoś wygląda na Oleśnicę... I te 20 km by pasowało...

To mnie zawsze wkurzało w tych fachowcach, co to chcą 10 tys. zł za podanie adresu (plus mają 10 tys. od sprzedającego)!!!!!

Raz straciłem sporo czasu, żeby pojechać do pośrednika, podpisać umowę. A działka, która miała być na Muchobrze była.... w Jerzmanowie (co okazało się działką, którą kiedyś oglądałem bezpośrednio).

Nagminne jest pisanie Wrocław, a tu działka w Wilkszynie, Gałowie, czy nawet w Mrozowie.

W opisach, czy innych informacjach również bzdury: np. działka uzbrojona, a okazuje się, że nie ma skrzynki z prądem, a wodę trzeba pociągnąć z sąsiedniej działki i jeszcze przez drogę....

No cóż, dowiedziałem się przed momentem, że właściciel zweryfikował swoje rozeznanie w rynku się w cenach działek i podniósł cenę tej w Zacharzycach o 30 tys. PLN i zrobiło się prawie 200 tys - sorry Winetou ale pasuję i myślę o Chrząstawie Małej - tam jest dalej od Wrocka ale po prostu ładniej i jak właściciel nie zapragnie nagle zostać Karingtonem to zawożę tam żonę w Sobotę i podejmujemy ostateczną decyzję, uff. No to teraz prosze o opinie o Chrząstawie Małej - nowych domów tam dużo, działek jeszcze więcej więc i opinii wiele też chyba będzie ;-)

Pozdrawiam

MM

Hm...20 km od Korony??

Nie jestem pewna, ale ten ceglany budynek na zdjęciu mi jakoś wygląda na Oleśnicę... I te 20 km by pasowało...

Stawiam na Dobroszyce - budynek w tle na zdjęciach jest charakterystyczny :)

Wg mnie dość daleko od Wrocka i dojazd dość kiepski.

Pozdrawiam

MM

Hm...20 km od Korony??

Stawiam na Dobroszyce - budynek w tle na zdjęciach jest charakterystyczny :)

Wg mnie dość daleko od Wrocka i dojazd dość kiepski.

Mój mąż popiera :)

W tle podobno Ośrodek Szkolno Wychowawczy...

Dobroszyce - Długołęka to różnica 14 km :-?

I to już powiat oleśnicki...

Nie chcę siać pesymizmu ani paniki, ale zajrzyjcie tu: http://wiadomosci.o2.pl/?s=260&t=337774

(Artykuł o wzroście cen materiałów budowlanych)

Czy ktoś właśnie budujący może to potwierdzić, czy to tylko taka gazetowa sensacja?

No może nie jest tak dragicznie ale to niestty jest prawda.

Ceny materiałów podrożały średnio o 40% - 50 % w stosunku do wiosny 2006.

Najbliższe podwyżki 1 kwietnia 2006.

Dla lepszego zobrazowania sytuacji:

- na mój dom potrezbowałem ok. 3000 bloczków Porotherm 30cm P+W

- w czerwcu 2006 zapłaciłęm 3,8pln za szt.

- cena na obrecną chwilę ok. 5,8 pln. a w drodze jest zapowiedziana podwyżka.

I tak jest ze wszystkim : stal, beton, cement, więźba itd.

Witam,

chciałbym się Was doradzić.

Mianowicie mam do kupienia działkę budowlaną w Chrząstawie Małej w okolicy przylegającej do lasu - w linii prostej 0,5 - 1 od lasu.

W pobliżu buduje się dużo nowych domów.

Dojazd do tej działki jest drogą polną, utwardzoną - 500 m.

Do okoła same działki budowlane.

Pow. 1035 m2 - cena 120 zł./m2

Co sądzicie o tamtych terenach?

Słyszałem, że mogą być tam problemy ze "stojącą wodą".

Nie wiem czy w Chrząstawie jest szkoła, przychodnia, poczta sklep?

I nie wiem czy cena nie jest troszkę wyśrubowana.

ps. a może Wojnowice? Nie byłem tam, ale słyszałem, że może tam będą tańsze działki.

Pozdrawiam i miłego weekendu :)

Działka w Zacharzycach jest mocno średnia - to właściwie nie Zacharzyce, a poza tym jej kształt - w najszerszym miejscu chyba 18m, wjazd od południa, zero dojazdu itp. Kicha :-?

Jutro jedziemy oglądać działki - zapowiada się pracowity dzień ;)

Ale przy okazji mam pytanie do doświadczonych:

- jaka jest najmniejsza wielkość działki budowlanej, na której można coś wybudować, np. w Kiełczowie?

- ile kosztuje poprowadzenie mediów do działki? Prąd, woda, kanalizacja? Za to się płaci samemu, prawda? Bo za taki telefon już nie? Bo wszędzie media są "w okolicy" i zastanawiam się, jaki to koszta.

- Ile w ogóle wynoszą koszty kupienia działki? Notariusz, akt, podatek - co jeszcze?

Squpek - odpowiadam dopiero teraz, bo byłam w Zacharzycach, a tam nie mam internetu :cry: Kupiliśmy tam działkę właśnie ze względu na odległość od miasta i dojazd miejskim autobusem spod Galerii Dominikańskiej. Ja się przemieszczam komunikacją miejską, więcv jest to dla mnie ważne. Kupowaliśmy działkę 3 lata temu i wtedy wybór był bardzo duży. Nasze działki były na dodatek tanie - tańsze np. niż w pobliskich Iwinach czy Smardzowie. Myślę, że wiele osób kupujących dziuałki w miejscach nieco bardziej odległych od miasta nie myśli o wszystkich członkach rodziny, np. o dzieciach. Nie można przecież stale ich gdzieś dowozić samochodem. Rozumiem tych, którzy zwyczajnie nie mają kasy na działkę bliżej miasta. A swoją drogą , tej działki ze słupem też bym nie kupiła :wink:

Bogumiła - dzięki za Twoją opinię. Tak myślałem, że zadecydowała lokalizacja. Jak pisałem kilka postów temu sprawa jest już nieaktualna więc to nie będzie TO miejsce na świecie. Swoją drogą trzy lata temu to działki były- jak by to ująć... za pół darmo ?

pozdro

Witam,

Coz... nie jestem jeszcze posiadaczka dzialki, aczkolwiek od trzech miesiecy czytam, sprawdzam, wertuje ustawy, wyjasniam pojecia i zwiedzam wespol z moim TŻ okolice Wroclawia. Chodzi mi o polnocne okolice i gmine Oborniki Slaskie. Od Lubnowa na polnoc. Z tego co przeczytalam wynika, iz wiekszosc z Was chce sie budowac blisko Wroclawia. Ja wole troszke dalej. Jestemy zmotoryzowana para, ja dojezdzalam juz do pracy 70 km wiec mam to za soba.

Poszukujemy dzialki w odleglosci max. 30km od polnocy Wroclawia czyli np. Rozanki. Czy ktos z jakichs wzgledow cos wie o tych okolicach, zwlaszcza cos zlego? ;-) Nie biore pod uwage Urazu ani okolic Odry. Pcha mnie razej wzdluz 342. I... zeby nie w okolicach powstajacych osiedli jednorodzinnych domkow :-) Jary, Wilczyn, a potem za Obornikami... eh, slicznie tam jest i mpzp maja :-)

Pozdrawiam

Najpierw o Chrząstawie Małej. 5min od dobrzykowic jadąc normalnie autem. Choć za nadolicami droga jest wąska. Szkoła jest w Chrząstawie Wielkiej. Idąc piechotą nawet się nie wychodzi z wioski. Ale jeździ też gimbus. Działeczki po prawej stronie jadąc z Wrocławia są pięknie ułożone pod lasem. Wszystkie sprzedawał pan Wardęga z Wojnowic. Była ich masa i szły po 50zł w wakacje za m2. Ale będzie tego naciupane. Więc to całe piękne pole z Widokiem na las zamieni się kiedyś w domek koło domku. Z terenem podmokłym to w gminie Czernica wszędzie jest problem. Latem nie można trawy podlewać jak są susze, bo jest problem z wodą. Ale i tak jest lepiej z poziomem wód niż w Dobrzykowicach czy Gajkowie, a tem ludzie się normalnie budują, więc daje radę.

- jaka jest najmniejsza wielkość działki budowlanej, na której można coś wybudować, np. w Kiełczowie?

W Długołęce trzeba pytać. Ale wiem, że nawet 700m2 są działeczki. Choć w Wilczycach to 9a, więc może ta 7a była wcześniej wydzielona.

- ile kosztuje poprowadzenie mediów do działki? Prąd, woda, kanalizacja? Za to się płaci samemu,

prawda? Bo za taki telefon już nie? Bo wszędzie media są "w okolicy" i zastanawiam się, jaki to koszta.

Woda to chyba 100zł za 1m przekopania się. Jak są media w Ulicy to kilka tys trzeba wydać na uzbrojenie. Ale nie czuję się w tym temacie mocno.

- Ile w ogóle wynoszą koszty kupienia działki? Notariusz, akt, podatek - co jeszcze?

Kilka tys zł. Zależy od wielkości działki. Z tego co pamiętam to na stronach WGN jest kalkulatyor.

A jeśli chodzi o okolice za trzebnicą, obornikami to hektarami wykupują teren głównie Holendrzy. Ale też i Niemcy. Spekulacje i tyle. Ale łatwiej jest tam coś kupić niż pod Wrockiem.