Bodiniusz 10.03.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Co do wielkości działki, to plany określają minimalną działkę do wydzielenia, a nie minimalną pod budowę. Jeśli masz działkę choćby 5a, to możesz się budować o ile spełnisz wymogi prawa budowlanego oraz mpzp (lub warunków). mpzm zazwyczaj określa maksymalną wielkość zabudowy (lub minimalną wielkość "zazielenienia" działki). Na przykład na Marszowicach (ok. Małomickiej / Średzkiej) to będzie 10%. Więc na działce 10a (najmniejsza działka do wydzielenia w tych okolicach) można "zamurować" conajwyżej 100mkw. Ponieważ wysokość też jest niewielka, to w sumie tylko mały domek jest do zbudowania. Pytanie również o wymiary (nie tylko o powierzchnię). Musisz bowiem zachować przynajmniej 4 m od granicy działki (dla ścian z oknami) lub 3 m od granicy z działki (dla ścian bez okien). Od drogi mpzp określa linię zabudowy (nieprzekraczalną lub obowiązującą), dopasowaną do innych domów w okolicy - chodzi o to, żeby fronty domów na jednej drodze były na jednej linii. Również jeśli na działce są jakieś niespodzianki (np. gaz wysokiego ciśnienia pod ziemią), to od nich muszą być zachowane pewne odległości. Zmierz zatem szerokość i głębokość działki. Zapuść dział projektów w muratorze i tam można w wyszukiwarce ograniczyć szerokością działki. Zobacz, co możesz zbudować - 18m to raczej mało, ale już jakiś wąski domek z garażem wejdzie. Jeśli chcesz mieć domek z podwójnym garażem, to 24-25 jest minimum. Są jeszcze dwie rzeczy:1.- można się zbliźniaczyć z sąsiadem (jeśli jego dom jest na granicy działki, to można się dobudować na jednakowej długości i dowolnej wysokości).- jeśli sąsiad ma dom bliżej granicy działki niż te 4(3) metry, to Ty również możesz postawić równie blisko2.urzędnik (nie wiem na jakim szczeblu) dla "wąskiej" działki może odstąpić od wymogu 4 (3) metrów. Ale to jest uznaniowo... Udanego szukania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdamile 11.03.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 A my dzisiaj po małej wycieczce. Słoneczko wyszło zza chmur to i pojechaliśmy zobaczyć co sie koło naszej "działeczki" dzieje. No i budują się ....A co będzie latem...Pojechaliśmy do Nadolic WLK i Małych, do Chrząstawy MAłej i Wlk (tak a'propos droga tam wąska i bardzo niebezpieczna, w ogóle nie ma pobocza, dzieciaki rowerami jeżdziły po ulicy, mamy z dzieciaczkami i wózkami też).A tak w ogóle to przekopaliśmy się przez cały wątek i wynika z tego, że chyba nie najgorzej trafiliśmy w tych Dobrzykowicach. Działka po lewej stronie jak się jedzie na Krzyków. Sprawdzaliśmy na stronie wrosip-u (dowiedzieliśmy się o jej istnieniu własnie tutaj na forum), nasza jeszcze nie jest naniesiona, ale odnależliśmy już te obok, które u nas w wyrysie widnieją jako dziłaki graniczące i możemy sobię ją dokładnie umiejscowić na mapie (bardzo fajna sprawa).Z naszej działeczki widać osiedle Archikomu, już tam kilkanaście domków stoi. Z drugiej strony też juz wiele rozpoczętych budów. Z tego co wiemy, to jeszcze troche ziemi w Dobrzykowicach zostało, ludzie trzymają, trzeba po prostu pytac się "półmiejscowych" czyli tych , ktorzy dopiero co rozpoczęli się budowac, na pewno będą wiedzieli czy koło nich są jeszcze wolne działki do kupienia.A taki dzień jak dzisiaj (ciepło, słoneczko) był po prostu idealny, wiele rodzin z dziećmi ( a nawet i z babciami) przyjeżdzało na budowę.A dla wszystkich poszukujących ku pocieszeniu - w maju zeszłego roku z dwoma ogłoszeniami z Autogiełdy (Dobrzykowice i Nadolice Wlk) , pojechaliśmy na taką właśnie wycieczkę i nie dojechalismy do Nadolic, bo spodobało się nam właśnie w Dobrzykowicach, po 3. dniach mieliśmy juz podpisana umowę przedwstępną. Była to pierwsza i jedyna działka, którą obejrzeliśmy, być może jesteśmy szaleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dinos 12.03.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam, ja po dłuższych poszukiwaniach kupiłem ostatnio działkę w miejscowości Stępin (jadąc na Warszawę, za Długołęką, 2km od Borowej). Dojazd do Browaru Piastowskiego we Wrocku zajmuje 15-20 min (po remoncie Mostu Warszawskiego i Kromera będzie szybciej). Dojeżdżają tam autobusy z Wrocka i jest pkp w Borowej... Mi osobiści się podoba, blisko lasy, woda i świetny dojazd. Czy ktoś z forumowiczów tam mieszka/ma działkę/buduje się? Jakie są Wasze doświadczenia z tą miejscowością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 12.03.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ja szukałem w Miejscowości Stępin i nic. Masz jakieś jeszcze namiary? Ktoś tam sprzedaje? Stępin i Borowa to dobry stusunek dojazdu do ceny. A jeśli chodzi o jeszcze wcześniejszy wpis to do wszystkich potomnych mogę poświadczyć, że dobrze zrobiliście. Szybko kupiliście działkę, zanim zorientowaliście się, że i tak nie ma za dużego wyboru a ceny nie poszły za bardzo w górę. Dobra decyzja. Nie ma co się zastanawiać dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 12.03.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam!Może kogoś zainteresuje. Przeglądałam nieruchomości "Gratka .pl" . Jest tam do sprzedania działka o pow. 479m.kw. za 135,-tyś. z pozwoleniem na budowę /oczywiście z projektem/, Wrocław Psie Pole ul.Kowalska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XEMIX 13.03.2007 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 HEJJADE JUTRO OGLADAC DZIALKE W BIELAWIE . SLYSZAL KTOS MOZE O TEJ MIEJSCOWOSCI ? A CO Z DZIALKAMI W DOBRZYKOWICACH......... WIE KTOS MOZE CZY SA JESZCZE JAKIES DZIALKI NA SPRZEDAZ BADZ SAM CHCE SPRZEDAC? MOWIONO MI ROWNIEZ, ZE WARTO KUPIC DZIALKE W ZURAWINIE ............BARDZO PROSZE O KOMENTARZE.......DZIEKI:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 13.03.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Bielawa (gm. Długołęka): 4min za Kiełczowem... W sumie szybko się jedzie. Troszkę lasku jest. Nie ma niestety szkoły, a nie wiem jak z gimbusami. Komunikacja też opłakana. Może od biedy jakiś PKS jedzie. Narazie niewiele domków. Dobrzykowice: Kupują i sprzedają. Niestety większość to Ci którzy kupują doliczają marże i sprzedają Żórawina: Faktycznie blisko od Wrocławia. 12km jadąc Borowską do dworca głównego. Jest pociąg, nowa szkoła. Wady są takie, że blisko autostrada, którą niestety słychać zwłaszcza w deszczu. Działki to pole podzielone na małe działeczki. No i brak lasów i wyższych drzew na nowych osiedlach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 13.03.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Mi5iak, Bodiniusz - wielkie dzięki za odpowiedzi W weekend oglądalismy tę działkę w Bielawie, o którą chyba chodzi (900m2 - druga linia zabudowy, położona w szczerym polu,więc hałasy z drogi się niosą. Niby są wydzielone działki budowlane obok, ale dom na razie stoi jeden - niezamieszkały), ale to jest jednak bardzo daleko - 23 km do centrum Autobus jeździ miejski - sześset coś. Sama miejscowość przyjemna. Najlepiej byłoby wybudować się w takim Parku Szczytnickim - odległość od centrum akurat, ładne drzewa, cisza i spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annamar 13.03.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 co to znaczy dzialka rolna z prawem zabudowy ???? takie dzialki sa tansze a skoro moge sie na niej budowac to co szkodzi ja kupic ???? a co to jest rezydencjonalna dzialka budowalana ???? czy chodzi o siedlisko ?? moj znajomy kupil mieszkanie w tym roku i sprzedaje w tym roku ... podobno w takim wypadku bedzie musial zaplacic podatek nie od roznicy (zysku) tylko od calej wartosci nieruchomosci .... czy to tak faktycznie jest ? jesli ktos moze mi odpowiedziec to bardzo prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 13.03.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Co poeta ma na myśli, to on sam tylko wie, ale można się domyśać, że: co to znaczy dzialka rolna z prawem zabudowy ???? takie dzialki sa tansze a skoro moge sie na niej budowac to co szkodzi ja kupic ???? Jest to działka rolna, która ma albo - wydane warunki zabudowy - albo leży na obszarze objętym Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego. MPZP możesz sprawdzić w gminie (czy jest i jakie są warunki). Warunki zabudowy posiada sprzedający i też określają dokładnie to samo. O ile działka ma klasę rolną gorszą niż III, to możesz od razu się budować (składasz projkekty zgodne z planem.warunkami). Zakup takiej działki jest dwuetapowy. Zawierasz najpierw warunkową umowę kupna (notarialnie). Np. zamiast umowy wstępnej. Ta umowa idzie do Agencji Nieruchomości Rolnej, która ma prawo pierwokupu. Po 2-4 tygodniach zawierasz umowę właściwą. Jeśli działka jest w klasie III lub lepszej (informacja będzie na wyrysie geodezyjnym) to trzeba ją wyłączyć z produkcji rolnej. To kosztuje (ileś tam lat jakiś wskaźnik związany z ceną żyta). a co to jest rezydencjonalna dzialka budowalana ???? czy chodzi o siedlisko ?? Nie funkcjonuje w prawie coś takiego. To nazwa marketingowa. Siedlisko też już zmieniło swoje znaczenie. Żeby wybudować się gdziekolwiek musisz mieć ziemii więcej niż średnia w gminie. To ogłoszenie z Allegro pamiętam. Zadzwoń do gościa i zapytaj jakie dokumenty ma na działkę. moj znajomy kupil mieszkanie w tym roku i sprzedaje w tym roku ... podobno w takim wypadku bedzie musial zaplacic podatek nie od roznicy (zysku) tylko od calej wartosci nieruchomosci .... czy to tak faktycznie jest ? jesli ktos moze mi odpowiedziec to bardzo prosze Jak ze wszystkim co sprzedajesz po mniej niż pół roku od nabyca... przykre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annamar 13.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 dzieki za odpowiedzi ... widze ze masz bardzo duze rozeznanie w tych rzeczach nie dokonca rozumiem roznice miedzy rolna z warunkami zabudowy a budowlana poza tym ze w tym pierwszym przypadku jest prawo pierwokupupraktycznie pozatym nie ma roznicy i mozna sie smialo budowac z tego co rozumiem, ale dziwia mnie duzo nizsze ceny takich dzialek w takim razie a jak to jest z dzialkami ktore sie kupuje niby budowlane ale na dokumentach widnieje literka R ... z tego co mi mowiono to pozniej jak ja bede brala wypis z ksiag to bedzie zamienione na B ...ale szczerze nic z tego nie rozumiem ...czy to jest juz przeksztalcone bedzie pozniej ????mozesz to mi wytlumaczyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 13.03.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Jeszcze jest różnica taka, że od R płacisz malutki podatek.A na B też nie możesz się budować jeśli nie ma MPZP ani warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 13.03.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 czy orientujecie sie (pewnie tak ) jakie sa ceny działek w Szewcach i Ozorowicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 14.03.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 [ N moj znajomy kupil mieszkanie w tym roku i sprzedaje w tym roku ... podobno w takim wypadku bedzie musial zaplacic podatek nie od roznicy (zysku) tylko od calej wartosci nieruchomosci .... czy to tak faktycznie jest ? jesli ktos moze mi odpowiedziec to bardzo prosze Jak ze wszystkim co sprzedajesz po mniej niż pół roku od nabyca... przykre. O ile dobrze pamiętam od 1 stycznia 2007 zmieniły się przepisy i płaci się podatek 19% zysku czyli różnicy sprzedaż - zakup. Podatek obowiązuje przez 5 lat od momentu zakupu i nie ma od niego zwolnień. Było to już dokładnie omawiane na forum. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 14.03.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 czy orientujecie sie (pewnie tak ) jakie sa ceny działek w Szewcach i Ozorowicach? ciężko jest określić. rozbieżności są duże. Jakiś rok temu były w Szewcach po 40zł, Teraz spokojnie 120zł i czasami zejdzie. Więc 3x więcej. Swoją drogą nie wiem skąd te prognozy wzrostu cen o połówę hehe. W Ozorowicach myślę, że jest sens dać od 60-80zł. Więcej to jest zabójstwo. Wiocha zabita dechami, brak szkoły i sensownej komunikacji z Wrocławiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 14.03.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Działka rezydencjalna nie może mieć mniej niż 3000m.kw. Taki zapis jest proponowany w projektach do planów przestrzennego zagospodarowania dla miasta Wrocławia.Natomiast siedlisko to inaczej zabudowa zagrodowa, wielkość powierzchni gopsodarstwa rolnego średnia lub większa w danej gminie.Działki, które do 2003r były objęte MPZP a były i są rolne nadal mają zgodę Wojewody na przeznaczenie na cele nie rolnicze, lecz brak nadal zatwierdzonych MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdamile 14.03.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 HEJ ... A CO Z DZIALKAMI W DOBRZYKOWICACH......... WIE KTOS MOZE CZY SA JESZCZE JAKIES DZIALKI NA SPRZEDAZ BADZ SAM CHCE SPRZEDAC? ... Dobrzykowice: Kupują i sprzedają. Niestety większość to Ci którzy kupują doliczają marże i sprzedają My kupiliśmy naszą działkę bezpośrdenio, dlatego zakup tak długo trwał (7 m-cy- podział dużej działki na mniejsze i inna papierkologia w gminie) zostało jeszcze chyba 5 działek. Wiemy, ze właściciel na pewno teraz nie bedzie ich sprzedawał. Ale ziemia tam jest i na pewno w przyszłości będzie do kupienia, więc może warto mieć ręke na pulsie, jeśli ktoś jest zainteresowany tamtymi terenami. Jeżeli ktos chciałby sprawdzić np. na wrosip, gdzie one leżą to kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 14.03.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Działka rezydencjalna nie może mieć mniej niż 3000m.kw. Taki zapis jest proponowany w projektach do planów przestrzennego zagospodarowania dla miasta Wrocławia. No tak, ale ogłoszenie było dla działki koło Żurawiny. Natomiast siedlisko to inaczej zabudowa zagrodowa, wielkość powierzchni gopsodarstwa rolnego średnia lub większa w danej gminie. Czyli jak pisałem. Np. w gminie Mrozów średnia wielkość gospodarstwa to ok. 6ha. Ale wówczas chyba możesz się zbudować gdziekolwie. Działki, które do 2003r były objęte MPZP a były i są rolne nadal mają zgodę Wojewody na przeznaczenie na cele nie rolnicze, lecz brak nadal zatwierdzonych MPZP. Możesz wyjaśnić? A co z działkami, dla których MPZP powstały po 2003 (np. w 2006)? Z tego, co się orientuję, również dzięki późniejszym planom działki takie można zabudowywać. Ale tu chyba nie ma co dywagować. Powiedzcie o jaką działkę chodzi. Spytajcie sprzedającego jakie ma dokumenty (warunki, uzgodnienia itp.) i sprawdźcie w gminie czy jest i jaki MPZP. Przy okazji można dopytać o szczegóły co oznaczają poszczególne klasy gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkness 14.03.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witam ja po niezbyt długich poszukiwaniach kupiłam ostatnio działkę w Rogowie Sobóckim. To była druga działka, którą obejrzałam i od razu bingo!!! To jest to Dojazd do Bielan zajmuje 15 min, do centrum miasta w sumie jakies 40-45. Testowałam w róznych godzinach, najszybciej jedzie sie rano przed 7 Mi osobiście się podoba, blisko lasy, Ślęza i świetny dojazd. Mozna po drodze zakupy na Bielanach zrobic, do Sobótki tez "rzut beretem", ok. 3 km. W samym Rogowie z ciekawostek jest świetna piekarnia z cukiernia, ciacha sa boskie Czy ktoś z forumowiczów tam mieszka/ma działkę/buduje się? Obecnie jestem na etapie "papierologii" i mam nadzieje wyrobic sie z tym do lata, by zaczac budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolexim 14.03.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Natomiast siedlisko to inaczej zabudowa zagrodowa, wielkość powierzchni gopsodarstwa rolnego średnia lub większa w danej gminie. Czyli jak pisałem. Np. w gminie Mrozów średnia wielkość gospodarstwa to ok. 6ha. Ale wówczas chyba możesz się zbudować gdziekolwie. z wymogiem sredniej wielkosci gospodarstwa to bzdura skladasz deklaracje o woli zostania rolnikiem bez podania terminu na tej podstawie starostwo wyda pozwolenie a cena dzialki jednak inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts