TS147 27.03.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Pytanie do wszystkich Za jak dużą działką się rozglądacie?? Nam zawsze optymalną wielkością wydawały się te 10 arowe, ale dzisiaj byliśmy u znajomych w ich nowowybudowanym domku i parterówka na 10 arach nie wygląda fajnie. Strasznie mały ogródek i jeszcze oczko wodne w planach... Wszystkie domki w pobliżu też mniej więcej na takiej powierzchni budowane więc daje to wrażenie ścisku... Z kolei inni znajomi którzy również są poszukiwaczami działek, rozglądają się za mniej więcej 30 arowymi...ale dalej od Wrocławia. Ja szukałem 12-15 arowej i tyle uważałem za optimum. Kupiłem 27ar, ale głównie dlatego, że była w moim wymarzonym miejscu (bo niestety finansowo liczyłem zakup tańszej) a właściciel nie chciał podzielić. Teraz widze, ze te 12 ar w moim przypadku (parterówka z poddaszem użytkowym) byłoby trochę za mało. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.03.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ciekawe jak bedziesz dbał o tę działkę. To pochłania mnóstwo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 28.03.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Na pewno jest w tym dużo racji i sam też nie sądzę, zebym był w stanie kiedyś mieć równie dopracowany ogród co ktoś co ma 7-10arów. Jest jednak i druga strona - zawsze chciałem, żeby czuć było choć trochę "przestrzeni" na ogrodzie i wydaje mi się, ze tutaj jest na to szansa. Poza tym większy ogród to także większe możliwości na przyszłość odnośnie jego kształtowania (niestety także koszty). Na dzień dizisiejszy mam plan, aby w części działki najbliżej lasu zasiać łąko/trawę, posadzić drzewka i zrobić coś ala parczek. Przynajmniej miałbym mniej trawy do ścinania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbkb 28.03.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Przede wszytskim : Cześć wszytskim bo jestem tu "nowa" Mi sie wydaje ze o ile tylko finanse pozwalaja to im wiecej tym lepiej.no oczywiscie nie w nieskonczonośc Sama zaczynam myslec o kupnie dzialki. Mam za soba pierwsze rekonesanse po okolicach Wro i wpadl mi w oko Wilczyn Leśny.. Moze ktos z Was wie cos wiecej o tej miejscowosci? Jakie jst Wasze zdanie - czy to dobre miejsce? Pozdrawiam, Kaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexturka 29.03.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 I ja tez uwazam, ze dzialka o wiekszych parametrach jest super, mozna na tym cos sensownego stworzyc, ladny dom , osobno garaz, widok z tarasu na wypielegnowany ogrod to sama bajka dla ktorej warto popracowac, zeby oko nacieszyc.To jest potem odskocznia od zwariowanego zycia w wielkim miescie.Zycze wszystkim udanych zakupow gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonaM 29.03.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 witqm,czy ktoś z Was może buduje się w Kostomłotach lub planuje sie tam postawić??zbieram wszelkie informacje na temat tego miejsca. Moge tam kupic działkę tylko potrzebuje jak najwięcej informacji. Ciągle sie tez zastanawiam czy to nie jest za daleko od Wrocławia ??!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JulianKowal 29.03.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Kostomloy - ladne miejscowosc, bylem tam 2-wa lata temu, czy za daleko to zalerzy od ciebie i gdzie pracujesz(cie). Dla mnie zadaleko, nie chce dojerzdzac wiecej niz 15-20 km , paliwo idzie do gory, amortyzacja auta itd.+ czas, wole go spedzic z dziecmi kopiac w pilke. Dlatego szukam blirzej Wroclawia lecz nie za blisko ,obok a nie w centrum z dobrym dojazdem. Mialem na oku dzialke w OZOROWICACH ale gospodarz sprzedal cale pole(lacznie z moimi dwoma durzymi dzialkami), komus kto podbil cene i teraz wszystko od nowa. Dlatego uwazam ze trzeba sie dobrze i szybko zastanowic, to jest bardzo warzna decyzja. Dalej sie trzymam OZOROWIC.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo01 29.03.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Wiosna idzie ceny zaczynają szaleć.U mnie w Gminie wygląda to następująco (ogłoszenia Gratka) Groblice-> 100zł za metr działka 34500m2 Święta Katarzyna 2600m2 175zł , 1000 m2 za 210 zł Żerniki 2600 za 300zł Iwiny 313zł za 11a Bliżej nieokreślona lokalizacja 4km od Ołtaszyna (Biestrzyków,Żerniki) 476zł za 711 m2 W porównaniu do zeszłego roku ceny poszły o 100% A jak sytuacja wygląda w innych rejonach? Też tak ostro idzie wgórę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proro 29.03.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam wszystkich serdecznie, znalazłam fajną działkę w Pierwoszowie i cały czas się zastanawiam czy ją kupić, czy ktoś z was może mi powiedzieć coś o Pierwoszowie - czytałam o fermie gęsi i nie wiem czy to dalej tam jest. pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzeszek 30.03.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 TS147 gratuluję ślicznych bliźniąt i nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że milczenie Kolegi mi5iaka może coś oznaczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 30.03.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Wiosna idzie ceny zaczynają szaleć.U mnie w Gminie wygląda to następująco (ogłoszenia Gratka) Groblice-> 100zł za metr działka 34500m2 Święta Katarzyna 2600m2 175zł , 1000 m2 za 210 zł Żerniki 2600 za 300zł Iwiny 313zł za 11a Bliżej nieokreślona lokalizacja 4km od Ołtaszyna (Biestrzyków,Żerniki) 476zł za 711 m2 W porównaniu do zeszłego roku ceny poszły o 100% A jak sytuacja wygląda w innych rejonach? Też tak ostro idzie wgórę ? Witam. Chyba będziemy sąsiadami. Wiesz może w którym miejscu sa te dziłąki w Sw. Katarzynie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 30.03.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Moje milczenie oznacza raczej zniechęcenie Nawet chcę kupić pierwszą lepszą, ale jedna przy torach a na innej są słupy wysokiego napięcia a właściciel mówi, że nie przeszkadzają, bo są bardzo wysoko Ale podzwoniłem sobie do takich bardzo drogich ogłoszeń sprzed miesiąca i okazuje się, że ta działki ludzie jeszcze mają... mówią, że im się nie spieszy Poza tym widać wyraźnie, że działki dalej od Wrocławia wzrosły szybciej niż te bliżej. Dla przykłady * Dobrzykowice rok temu 80zł, niedawno na przetargu do 120zł * Chrząstawa rok temu 40zł, teraz 100zł. Wychodzi na to, że większości kupujących granicą bólu jest 100tys. Czasami przekroczą do 120tys ale działki droższe już tak szybko nie schodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nolinka 30.03.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Poza tym widać wyraźnie, że działki dalej od Wrocławia wzrosły szybciej niż te bliżej. Dla przykłady * Dobrzykowice rok temu 80zł, niedawno na przetargu do 120zł * Chrząstawa rok temu 40zł, teraz 100zł. Wychodzi na to, że większości kupujących granicą bólu jest 100tys. Czasami przekroczą do 120tys ale działki droższe już tak szybko nie schodzą. Tez byłam na dwóch przetargach działek w Dobrzykowicach (pod koniec lutego) i u mnie ceny były trochę wyższe - kilka po 130/m2 oraz jedna 140/m2. Wiekszosc poszla za ceny od 120 do 130 tys, a jedna nawet za 135 tys. Po przetargu rozmawialam z jedna pania z gminy i byla wyraznie zszokowana cenami. Powiedziala, ze nastepnych przetargów mozna sie spodziewać dopiero we wrzesniu po tym jak gmina zrobi obiecana siec wodociagowa. Zapowiedziala równiez, ze ceny beda juz duzo wyzsze. Po tym co zobaczyłam na przetargach - jak ludzie sie licytowali, to mocno watpie w ta granice 100 tysiecy. Pozdrawiam wszystkich poszukujących swojego miejsca na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 30.03.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 W ostatnim dniu szły po 100zł. Tylko nieliczne po 130zł. 2 działki poszły za wywoławczą. W większości przypadków mocno podbijali cenę spekulanci kupując po kilka działek. Już te działki widziałem z powrotem na rynku o min 20% droższe ceny. Niestety nie wierzę w całą rzeszę ludzi chętnych dać 200tys za działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nolinka 30.03.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 W ostatnim dniu szły po 100zł. Tylko nieliczne po 130zł. 2 działki poszły za wywoławczą. W większości przypadków mocno podbijali cenę spekulanci kupując po kilka działek. Już te działki widziałem z powrotem na rynku o min 20% droższe ceny. Niestety nie wierzę w całą rzeszę ludzi chętnych dać 200tys za działkę. No widzisz u mnie te najdrozsze, to wlasnie malzenstwa kupowały. A ci "spekulanci", to szybko odpuszczali. A mozesz podac namiary na te drozsze dzialeczki z Dobrzykowic (jakies adresy stron itp)? Jesli chodzi o chetnych na dzialki za 200 tys, to na razie tez nie wierze, ale za jakis czas... Ciekawe co sie bedzie dziac. Ja juz tylko obserwuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dwutlenek 30.03.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 W ostatnim dniu szły po 100zł. Tylko nieliczne po 130zł. 2 działki poszły za wywoławczą. W większości przypadków mocno podbijali cenę spekulanci kupując po kilka działek. Już te działki widziałem z powrotem na rynku o min 20% droższe ceny. Niestety nie wierzę w całą rzeszę ludzi chętnych dać 200tys za działkę. Spekulant to soba, która chce tanio kupic i drogo sprzedać. Ceny działek najbardziej podbijali ludzie, ktorzy chca się budowac i bardzo im na działkach zależy. Przynajmniej tak to wygladalo z mojej perspektywy. W Dobrzykowicach uczestniczyłem w dwóch przetargach. Najdrozsze działki sprzedane w tych przetargach zostały kupione i były licytowane przez ludzi, którzy chcieli się tam budować, a nie sprzedać z zyskiem. Wiem to, bo rozmawiałem z licytujacymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 31.03.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 A potem nie mają kasy na dokończenie budowy, albo żyłują się całe życie na kredyt rzędu 2000 zł miesiecznie. Zero wakacji, wyjazdów weekendowych w góry na narty, chodzenie w starych rzeczach, nie wybiorą się do restauracji nigdy - potem zawsze brakuje kasy. Znam parę takich małżeństw i im nie zazdroszczę. Działka w Żernikach piękna i droga, śliczny dom powyżej 150m2, dwa garaże, 2 samochody i kredyt 2tys miesięcznie. Każde wakacje w domu a jak chcę ich wyrwać na weekend to nigdy nie mają kasy. Jak im pożyczę to nie oddają przez 3-4 miesiące, bo co miesiąc idą do zera. Aż strach pomyśleć co by się stało gdyby stracili pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdamile 31.03.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Naprawdę jestem bardzo zdumiona, że działki w Dobrzykowicach z przetargu od gminy "poszły" tak drogo 130 zł/m2. Z tego co wiem od miejscowych działki przy ul. Widawskiej i okolicach to dawne tereny zalewowe. No cóż, nie moja sprawa, każdy kupuje tam, gdzie mu sie podoba. Ale moim skromnym zdaniem, właśnie taka desperacja kupujących winduje ceny. Ludzie w wioskach myśla skoro takie tereny idą po 130 zł/m2, to ich położone w lepszych miejscach muszą być droższe. I nie ma co się dziwić, że 1000 m2 potem kosztuje 150tys. Nam osobiście Dobrzykowice bardzo odpowiadają, ale troche wyżej, jadąc na Krzyków i tam też znależliśmy swoją wymarzoną działkę, ale nie za astronomiczną cenę. Po prostu wiedzieliśmy, że jeżeli gospodarz podniósłby cenę, to musielibyśmy się wycofać, postawiliśmy sobie limit i trzymaliśmy się go. Wiele osób na forum ma rację, pisząc ze to nie sprzedający windują ceny, a właśnie kupujący, kupując po takich "zwariowanych cenach".Ktoś mądry kiedyś powiedział, że wartość danej rzeczy, to tyle ile ktoś nam za to zapłaci, a z tego widać, że można dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nolinka 31.03.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 A potem nie mają kasy na dokończenie budowy, albo żyłują się całe życie na kredyt rzędu 2000 zł miesiecznie. Zero wakacji, wyjazdów weekendowych w góry na narty, chodzenie w starych rzeczach, nie wybiorą się do restauracji nigdy - potem zawsze brakuje kasy. Znam parę takich małżeństw i im nie zazdroszczę. Działka w Żernikach piękna i droga, śliczny dom powyżej 150m2, dwa garaże, 2 samochody i kredyt 2tys miesięcznie. Każde wakacje w domu a jak chcę ich wyrwać na weekend to nigdy nie mają kasy. Jak im pożyczę to nie oddają przez 3-4 miesiące, bo co miesiąc idą do zera. Aż strach pomyśleć co by się stało gdyby stracili pracę. Tez nie rozumiem ludzi, ktorzy pakuja sie w takie historie. Moi znajomi duzo rozsadniej wydaja lub pozyczaja pieniadze i nie ma takich skrajnych sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzeszek 31.03.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Nawet chcę kupić pierwszą lepszą, ale jedna przy torach czy to może Mrozów? Bo wpadłam ostatnio na takie ogłoszenie - 8000mkw za 20 zł/mkw. ALE właśnie przy torach i głowa do góry - kiedyś działka Cię odszuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts