Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Woda nie ma ujścia - po prostu sobie wysycha. Spływa do grajdołka sama - z drogi i od sasiadów - po prostu z okolicy. Troszkę jestem przerażona kosztem doprowadzenia tego do stanu używalności (drenaż, podniesienie gruntu do poziomu drogi i wycinka kilku wielkich i tych małych drzewek), ale już się zakochałam w miejscowości - to Strzeszów. Widoki boskie!

Mi5iek, myslisz że wystarczy zasypać?

Dziękuję za słowa otuchy

:lol: :roll:

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym się nad wycinaniem drzew poważnie zastanowiła. Wycina się szybko, a rośnie powoli... Przynajmniej na tym zdjęciu wygląda urokliwie :)

Też tak myslałam, ale to wierzby i za chwilę będą wielkie i nieładne. Po lewej są juz takie stare i trzeba uważać, żeby nie zostac trafionym spadającą gałęzią. :o

Co do powodzi - dzisiaj jest tu jutro jest tam , zalezy gdzie padalo skad wylalo. Dzis wschod jutro polnoc ,dzis Mazowsze jutro Bieszczady. Jezeli nie nastepuje powodz co rok lub co kilka lat i teren nie jest podmokly to jest do zamieszkania. Prosze mi znalesc miejsce na Dolnym Slasku ktore nie bylo by zagrozone powodzia. Najlepiej wybudowac sie w Tatrach (uwaga na lawiny). Gdy teren jest w miare suchy i najlepiej gdy jest na pagorku to jest dobrze. Moj kuzyn kupil taka dzialke w "OZOROWICACH " przy glownej drodze -anfaltowej (1600m2) prad, woda itd, to jest to na co poloje....

No chodzi o podwyższenie trochę terenu. Najlepiej to zaprosić geologa, aby sprawdził wysokośc wód gruntowych. Jeśli są nisko to znaczy, że faktycznie jest gdzieś warstwa nieprzepuszczalna i woda nie ma ujścia. Wystarczy wówczas ją odprowadzić. Jeśli zaś są wysoko wody gruntowe, to można podwyższać teren, odpowiednio izolować fundamenty lub palować fundamenty. Czasami warto wydać 500zł zna Geologa i zaoszczędzić na fundamentach albo na konsekwencjach. Jeśli w Dubaju usypują sztuczne wyspy, to problemy z wodą można na 100% pokonać. Powodzenia

No chodzi o podwyższenie trochę terenu. Najlepiej to zaprosić geologa, aby sprawdził wysokośc wód gruntowych. Jeśli są nisko to znaczy, że faktycznie jest gdzieś warstwa nieprzepuszczalna i woda nie ma ujścia. Wystarczy wówczas ją odprowadzić. Jeśli zaś są wysoko wody gruntowe, to można podwyższać teren, odpowiednio izolować fundamenty lub palować fundamenty. Czasami warto wydać 500zł zna Geologa i zaoszczędzić na fundamentach albo na konsekwencjach. Jeśli w Dubaju usypują sztuczne wyspy, to problemy z wodą można na 100% pokonać. Powodzenia

Mam pytanie, czy ktos z was (lub ktos znajomy)przeksztalcal rolna ziemie kategori 3 - ciej na budowlana lub siedliskowa. Czy to jest mozliwe i jakie sa koszta. Kto musi zaakceptowac Gmina , Powiat czy Ministerstwo.A moze lepiej kupic i czekac az przepisy sie zmienia i nie bedzie tak duzo biurokracji i takich kosztow.Na razie chcialbym sie dowiedziec cos wiecej na temat przeksztalcenia ,a moze da sie to jakos skrucic lub ominac???? .

Sprzedali właśnie w Dobrzykowicach.

Nie jestem specjalistką, ale chyba do czasu powstania tam osiedla, powinni je chyba zakopać, ale na pewno warto się po prostu dowiedzieć w gminie. Widziałam tam nawet jedną posesję, która była tym rowem otoczona jak fosą.

:) zakopać ? a wiesz co stałoby się z tą wodą która płynie teraz tymi rowami? Stałaby 10cm pod powierzchnią gruntu albo na całkiem wierzchu...

Z tego wynika że tam jest wysoko poziom wód gruntowych i dopuki te rowy działają odprowadzając wodę doputy woda utrzymuje sięw miarę nisko - czyli na poziomie takim jak widać w tych rowach

Sprzedali właśnie w Dobrzykowicach.

Nie jestem specjalistką, ale chyba do czasu powstania tam osiedla, powinni je chyba zakopać, ale na pewno warto się po prostu dowiedzieć w gminie. Widziałam tam nawet jedną posesję, która była tym rowem otoczona jak fosą.

:) zakopać ? a wiesz co stałoby się z tą wodą która płynie teraz tymi rowami? Stałaby 10cm pod powierzchnią gruntu albo na całkiem wierzchu...

Z tego wynika że tam jest wysoko poziom wód gruntowych i dopuki te rowy działają odprowadzając wodę doputy woda utrzymuje sięw miarę nisko - czyli na poziomie takim jak widać w tych rowach

Przyznaję, że jestem laikiem w tych sprawach, ale nie wyobrażam sobie, aby można ludziom pod domami zostawić tak przestarzałą infrastrukturę, a skoro ma tam powstać siec wodno-kanalizacyjna, to chyba zlikwidują te rowy melioracyjne. Wydaje mi się, ze w 21. wieku są już nowoczesniejsze rozwiązania.

WESOŁYCH ŚWIĄT

Witam !

Moze kogos zainteresuje ta oferta z gratka.pl

Wrocław, Czernica, Dobrzykowice budowlana, 4250 m2

Cena: 590 000 zł

Dojazd: utwardzony

Media: prąd; woda; kanalizacja

Opis: Do sprzedaży w całości trzy działki budowlane w Dobrzykowicach. Atrakcyjne położenie. W pobliżu woda, prąd i kanalizacja. W sąsiedztwie nowa zabudowa jednorodzinna. W MPZP przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne. Łaczna powierzchnia około 4250mkw. Pojedynczo dzialki maja powierzchnie po okolo 1400mkw kazda. Ładne prostokąty. Cena za całosc około 590.000 PLN. Cena 1mkw 140, 00 PLN. Do negocjacji. Działki idealne na okazałe rezydencje. Polecamy. Oferte prowadzi Mariusz Krzesaj, tel.507-107-109

Kontakt: KRZESAJ NIERUCHOMOŚCI

53-650 WrocŁaw

ulica: Czarnieckiego 1

tel.: 071/780-88-30

e-mail: [email protected]

www: http://krzesaj.gratka.pl

Ostatnio takze jeżdzę po okolicac Wrocławia..

co do Ozorowic to znalazlem działke około 1500 m2 za 146 tys...

w Pęgowie są czasami dzialki ale idą jak swieże bułeczki jednego dnia są a drugiego juz nieaktualne...

mam pytanie czy działka za 100 zł za metr za działkę w Kamieniu, albo w Bielawie albo właśnie w Pęgowie (działka 1500 m2) to dużo czy jeszcze w granicach rozsądku

Działki są budowlane ale oczywiście bez kanalizacji

Pozdrawiam

jak dla mnie cena 100 zl/mkw w Pegowie czy Ozorowicach to duzo. Te rejony akurat znam najlepiej, bo tam skupilismy sie na szukaniu dzialki. I rzeczywiscie-w ogloszeniach tylko za taka sa cene, ale jak sie pojedzie, popyta miejscowych od razu wskazuja dzialki czasami o polowe tansze.

Ogladalismy jedna w Pegowie-uzbrojona, w sasiedztwie dwoch budowanych domow za 80zl, ale to i tak wydaje mi sie gorna cena, jaka mozna dac w tamtych okolicach.

Znalazłam działkę w Chrząstawie Małej, która bardzo mi się podoba. Jest uzbrojona w prąd i wodę, docelowo kanalizacja. Blisko las. No i cena - 100 zł. + VAT. I dylemat. Trochę już szukam, boję się czekac dłużej, a działka ustawna, blisko innych domków, ale trochę z boku. Hm, hm. Myślę, że kupując przepłacam, ale właściciel nie zejdzie z ceny. No i tyle. Zostaję z dylematem. Pozdrawiam szukających i liczę na Waszą opinię.