Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Nie wiem czy ktos z Was ogladal dzisiaj wydanie faktow Wroclawskich na TVP3. Ja przypadkowo tak i bylem w niezlym szoku, bo okazalo sie ze Czarnecki i jego LC Corp kupili teren dawnego poligonu w Malinie i beda budowac osiedle domków jednorodzinnych wraz z cala infrastruktura :o - szkoly :D , sklepy, etc.

Podejrzewam, ze teraz ceny dzialek zaczna w okolicy niezle szalec...

Pzdr,

TS

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja też o tym słyszałam juz jakiś tydzień temu, podobno ma powstać kilkunastotysięczne osiedla domków jednorodzinnych! To jest taki duży teren??? Ja tez mam działkę w Malinie i bardzo mnei to cieszy, chociażby ze względu na szkoły, sklepy, etc ... Nie trzeba bedzie wozić dzieci do Kryniczna do szkoły ... Może i drogi zrobią lepsze, bo jak narazie ta droga z Kryniczna do Malina jest tragiczna ...

Nie wiem czy ktos z Was ogladal dzisiaj wydanie faktow Wroclawskich na TVP3. Ja przypadkowo tak i bylem w niezlym szoku, bo okazalo sie ze Czarnecki i jego LC Corp kupili teren dawnego poligonu w Malinie i beda budowac osiedle domków jednorodzinnych wraz z cala infrastruktura :o - szkoly :D , sklepy, etc.

A gdzie dokładnei jest ten teren?

Nowe osiedle

Leszek Czarnecki i należąca do niego spółka LC Corp. wybuduje pod Wrocławiem osiedle mieszkaniowe – setki domów dla kilku tysięcy mieszkańców.

Przyszła osada powstanie na terenie dawnego poligonu. To niemal 170 hektarów gruntów.

Takich inwestycji w okolicach Wrocławia jest coraz więcej. LC Corp kupiła grunt po dawnym poligonie w miejscowości Malin, kilka kilometrów na północ od rogatek Wrocławia. Teraz teren porasta wysoka trawa. Za kilka lat powstanie tu małe miasteczko.

Podwrocławskie gminy stają się sypialniami stolicy Dolnego Śląska. Ceny działek rosną, a mieszkańców przybywa, wręcz lawinowo – mówi wójt Wiszni Małej.

Jeszcze 2 lata temu w Wiszni można było kupić 10-arową działkę za 20 tys. zł. W tej chwili ceny dochodzą do 200 tys. zł.

Exodus z Wrocławia na wieś już czują gminne budżety – mówi szef wrocławskiej Izby Obrachunkowej.

Ludzi z Wrocławia wyganiają horrendalne ceny mieszkań, które rosły znacznie szybciej niż działki.

Reporter: Albert Bystroński

Teren to ponoc tak jak napisalem 170 hektarów dawnego poligonu w Malinie - jadac z Kryniczna po prawej stronie (za polem golfowym, az do lasu na koncu Malina chyba).

Ja tez bardzo sie ciesze bo na pewno powstanie szkola/przedszkole/etc. :D

Pzdr,

TS

a ja się cieszę i nie cieszę :-) ten poligon to moje bezpośrednie sąsiedztwo i mam plan zagospodarowania tego terenu. Co prawda plan może się zmienić ale to co mam jest OK. Na 35 ha mają być usługi sportowe i trochę terenu przeznaczone jest pod zalesienia. A smutne jest to, że skończy się widok na dzikie pola i na przechadzające się bociany :-)

pozdrawiam

a ja się cieszę i nie cieszę :-) ten poligon to moje bezpośrednie sąsiedztwo i mam plan zagospodarowania tego terenu. Co prawda plan może się zmienić ale to co mam jest OK. Na 35 ha mają być usługi sportowe i trochę terenu przeznaczone jest pod zalesienia. A smutne jest to, że skończy się widok na dzikie pola i na przechadzające się bociany :-)

pozdrawiam

Coś za coś :wink: - tak będziesz miała widok na pewnie sliczne osiedle domkow :) . U mnie widok pozostanie bez zmian :wink: .

Pzdr

No nie wiem czy widok na sliczne domki jest taki atrakcyjny, nie po to czlowiek ucieka z miasta, zeby potem mial pod nosem nowe miasteczko i pelno domkow nawciskanych jeden na drugi,bo tak bedzie wygladalo to osiedle,ktore buduje Czarnecki.

Zeby byc na calkowitym odludziu, bedziesz musiala niedlugo uciec 100km od Wroclawia :wink: . Zawsze zaczyna sie od paru domow, pozniej kolejne, nastepnie teren staje sie modny i idzie juz z gorki. Wystarczy zobaczyć Biestrzykow - kto znal kilka lat temu ta wioske. A dzisiaj?

Dla mnie ta inwestycja oznacza szkole i zaplecze dla dzieci i z tego sie ciesze :D , bo dzialke i tak mam w innej czesci Malina/Ligoty.

Mam nadzieje ze Czarnecki nie zrobi domkow na dzialkach po 500m2, bo wtedy bedzie tak jak napisalas. Slyszalem jednak dzisiaj ze ma to byc osiedle o podwyzszonym standardzie i duuuzych dzialkach. Ale nie znajac projektu ciezko cos powiedziec...

No nie wiem czy widok na sliczne domki jest taki atrakcyjny, nie po to czlowiek ucieka z miasta, zeby potem mial pod nosem nowe miasteczko i pelno domkow nawciskanych jeden na drugi,bo tak bedzie wygladalo to osiedle,ktore buduje Czarnecki.

Zeby byc na calkowitym odludziu, bedziesz musiala niedlugo uciec 100km od Wroclawia :wink: . Zawsze zaczyna sie od paru domow, pozniej kolejne, nastepnie teren staje sie modny i idzie juz z gorki. Wystarczy zobaczyć Biestrzykow - kto znal kilka lat temu ta wioske. A dzisiaj?

Dla mnie ta inwestycja oznacza szkole i zaplecze dla dzieci i z tego sie ciesze :D , bo dzialke i tak mam w innej czesci Malina/Ligoty.

Mam nadzieje ze Czarnecki nie zrobi domkow na dzialkach po 500m2, bo wtedy bedzie tak jak napisalas. Slyszalem jednak dzisiaj ze ma to byc osiedle o podwyzszonym standardzie i duuuzych dzialkach. Ale nie znajac projektu ciezko cos powiedziec...

najmniejsza działka to 2000 m2 a największa prawie 10000 m2 - rezydencje w lesie :-)

pozdrawiam

Wyraznie tutaj pisze, ze chodzi o budowe malego miasteczka na 170 hektarowej dzialce.Malin (LC Corp - 170 hektarów - pewnie kilka tysiecy różnych mieszkań i domków jednorodzinnych).

LC Corp należące do Leszka Czarneckiego zakupiło właśnie 170 hektarową działkę pod Wrocławiem, w Malinie (gmina Wisznia Mała). Zbuduje na tej działce małe miasteczko dla kilku tysięcy mieszkańców).

Info: FAKTY TVP3 Wrocław

--------------------------------------------------------------------------------

alsen strasse 67 - Wczoraj 18:13

--------------------------------------------------------------------------------

Wiadomość z ostatniej chwili.

W Faktach podali, że LC Corp wybuduje na północ od Wrocławia (Malin), osiedle na parę tys. mieszkań.

Darek - Wczoraj 18:27

Wkrótce będziemy mieli naprawdę prawdziwą aglomerację wrocławską. W najbliższych kilku-kilkunastu latach wokół Wrocławia powstanie wiele wielkich osiedli mieszkaniowych - praktycznie małych miasteczek. Rozbudowie ulegną też niektóre podwrocławskie wioski i miasteczka.

Przykładowo:

Siechnice (kilka projektów, w sumie około 2000-2500 mieszkań w ciągu 5 najbliższych lat)

Radwanice (kilka projektów, w sumie około 1000 mieszkań w ciągu 4-6 lat)

dwie inwestycje w gminie Kąty Wrocławskiej (jedna to praktycznie nowe miasteczko, w którym wg różnych szacunków powstanie od 4000 do 5000 mieszkań, druga to jedna z wiosek pod Kątami, ilość mieszkań to około 1500).

Malin (LC Corp - 170 hektarów - pewnie kilka tysiecy różnych mieszkań i domków jednorodzinnych)

gmina Kamieniec Wrocławski - kilka projektów, w sumie szacuje sie, że w najbliższych 5 latach powstanie tam około 3500 nowych mieszkań (domki jednorodzinne)

Mirków/Długołęka/Kiełczów - w sumie planuje się w tej chwili i w najblizszych 4-5 latach około 14 nowych inwestycji, które powinny dać blisko 5000 mieszkań i domków jednorodzinnych

grunty kupione przez Impel w okolicach autostrady A4 - projekt szacowany na około 1000 mieszkań (głównie domki jednorodzinne)

gmina Żórawina - głównie Komorowice (Osada Gencz) i kilka innych, planowanych inwestycji w okolicach - w sumie szacuje sie, ż epowstanie tam w najblizszych kilku laatch od 5000 do 7000 mieszkań (głównie domki jednorodzinne)

Smolec (kilka projektów, w sumie ponad 2500 mieszkań w budowie i w planach)

gmina Miękinia - trzy projekty, które do 2010/11 roku powinny dać do 2000 mieszkań (domki jednorodzinne)

gmina Kobierzyce - tu szacuje sie, że w ciągu najbliższych kilku lat powstanie nawet do 10 000 nowych mieszkań. Być moze dojdzie też do realizacji wielkiego osiedla na 2000 mieszkań, które miałoby być zlokalizowane pomiędzy Bielanami Wrocławskimi a Kobierzycami.

gmina Kamieniec Wrocławski

Gmina Kamieniec... no proszę proszę - pierwsze słysze. Podaj linka do tej strony - ciekawy jestem kto takie informacje sprawdzone rozsiewa.

Nie napisali o gałowie i wilkszynie w których podobno też powstaną osiedla. Dla mnie to nic innego jak taki Archikom w Dobrzykowicach. Wygląda to kiepsko, ceny koszmarne. Jak ktoś chce ładować w dom na przedmieściach 800tys na to super. Nie sądzę, aby tylku super sytuowanych było aby to wszystko zasiedlić. Poszli za modą i tyle. Pewnie będzie to stało przez długi czas. Nie napiszę, że ceny spadną, bo Emipre State Building stał pusty wiele lat a ceny nie spadały. Ale jakoś nie wierzę w ten hurra optymizm. Dom w cenie mieszkania, 20tys domów pod Wrocławiem - każdy za 600-800tys, nowe drogi itp. Nakręcają media rynek i tyle. Powstaną tylko drogi szkieletu i to i tak nie wiadomo, czy uda im się przeforsować. Droga dojazdowa z Kryniczna do Malina pewnie jeszcze przez parę ładnych lat będzie na szerokość jednego samochodu a uliczki między osiedlami będą po skanalizowaniu utwardzane, więc mieszkańcy będa paplali się w błocie i stali w korkach na wjazd do Wrocławia.

Mam znajomego w jednej z gmin i powiada, że praktyka jest taka:

Nie będzie nowej drogi dopóki nie będzie wszystkich mediów. Jak będą media, to muszą powstać PZP. Najpierw musi być studium. Studium 2 lata, plan 2 lata, kanalizacja jeszcze ze 2 lata, potem trzeba wpisać drogę w wieloletni plan inwestycyjny i znów musi swoje odczekać, potem pierwszeństwo mają drogi zbiorcze ...

Jeśli ktoś mi nie wierzy niech pojedzie na ulice Grochowiaka lub Gąsiorowskiego we Wrocławiu. Piękne osiedle domków wiele lat temu powstało i ludzie już z 15 lat jeżdżą po dziorach i błocie. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że w 5 lat zrobimy ze ścierniska San Francisco, no ale może jestem urodzonym sceptykiem. Chciałbym się mylić

http://forum.investmap.pl/printview.php?t=60&start=1175&sid=80a957d0becada17424f0c797086e00f

Najgorsze lokalizacje na takie osiedla to Radwanice i Kamieniec Wroclawski, pamietam jeszcze z 1997 jak ludzie wtedy rozpaczali po powodzi, jakie tam spustoszenia powstaly i teraz budowac tam na masowa skale osiedla???????????

No moze mi sie pomieszalo z tym Kamiencem Wroclawskim ze byl zalany, ale patrzac na mape to ma bardzo duze szanse w przyszlosci byc zalanym, jest polozony bardzo blisko zaledwie 0,5 km od Odry, ja osobiscie nigdy w zyciu byl tam nie chciala mieszkac nawet za darmo.Nawet firmy nieruchomosci maja taka klasyfikacje, jesli chodzi o strony Wroclawia, gdzie warto szukac dzialek i wlasnie strona wschodnia jest w ich oczach jedna z najgorszych lokalizacji ze wzgledu na podmokle tereny.

I jeszcze jeden aspekt za nie na dzialki znajdujace sie na wschodnich obrzezach Wroclawia jest to, ze najczesciej mamy wiatry wiejace z zachodu i mieszkancy wschodnich obrzezy odczuwaja zanieczyszczenie calego Wroclawia na swoich terenach i jest tych zanieczyszczen niestety sporo.

Ponieważ mam działkę na wschód od Wrocławia interesował mnie temat zanieczyszczeń tych rejonów.

Rzeczywiście wschodnie tereny są bardziej narażone na zanieczyszczenia powietrza ze względu na średni układ wiatrów (zach-wsch).

Oglądałem opracowania dotyczące tego tematu i wygląda to mniej więcej tak: Nie ma już wielkiego przemysłu i generalnie zanieczyszczenie zmniejszyło się. Największe źródło zanieczyszczeń to indywidualne ogrzewanie czyli osiedla domków przypadające na okres grzewczy. Czynnik motoryzacyjny to głównie wielkie aglomeracje czyli centrum miasta.

Myślę, że jeżeli mieszkasz an osiedlu domków ogrzewanych indywidualnie lub po prostu na wsi to większy wpływ na Twoje zdrowie ma fakt czy mieszkasz we wschodniej części tego osiedla czy zachodniej.

Ja się nie martwię i tak lepiej będzie jeżeli wyniosę się z miasta.