Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Misiak - wcale nie jesteś nudny. Doskonale ciebie rozumiem. Sama kiedy szukaliśmy działki, pierwsze kroki kierowałam na przystanek autobusowy. Nie miałam ochoty odciąć siebie i mojej nastoletniej córki od świata i znajomych. Wiem, że jest szkoła na Brochowie, ale szczeg. dowiem się i napiszę. Natomiast jestem pewna, że dużego ruchu tam w okolicy nie ma.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj zrobilam sobie wycieczkę do Zacharzyc. Niestety , jak dla mnie to juz "koniec świata", tereny , owszem, zielone, ale daleko od ostatniego miejskiego przystanku i jakos tak "dziko' (sory , jesli urazilam). Ja także rozpatruję wszystko pod kątem komunikacji ze światem ( poza samochodem oczywiście), a tam raczej kiepsciutko. Tak więc Bogumilo - dzięki za wszelkie info, ale raczej sasiadkami nie zostaniemy.

Natomiast mam pytanie nt. Mrozowa ( trasa na Miękinię). Jest tam linia kolejowa, dojazd do Wrocka Gł. często ( trwa ok.40 min.- ale przez miasto też nieraz długo się jedzie)), szkola , sklepy , jakis zaklad wypoczynkowy,... no i te przystępniejsze ceny. Czy ktos tam był? Jesli tak , to proszę o refleksje. Dzięki.

Acha , bylam też w Iwinach ( k. Brochowa), są dzialki ( po ok. 8 arów ), cena 120 zl. za metr + udział w drodze+ prawdopodobnie podatek vat 22%( gmina przekształciła włascicielowi dzialki za darmo i teraz chca za każdą sprzedaną przez niego działkę podatek - chyba slusznie skoro wcześniej kupił ziemię uprawną za grosze, a teraz sprzedaje po kosmicznych cenach - jednak ten ewentualny podatek właściciel wrzuca "w koszty" przyszlym właścicielom )+ jeszcze cos , ale już nie pamietam jak to się nazywa ( koszt ,ok. kilka tys.).

W sumie drogo, działki małe ( okno w okno z sąsiadami ), niedaleko będzie biegła trasa szybkiego ruchu ( chyba jakas część obwodnicy) - więc dla mnie - odpada.

Ale piszę to , bo może komuś się te informacje przydadzą.

Bogumiło.

Ja jechałam jak 114-tka. aż do takiego zakrętu w lewo (tam było takie malutkie jakby rondo - a w prawo droga do Iwin). Pojechałam w lewo brukowaną drogą do rozgalęzienia i znowu w prawo do jakiegos znowu (!!!) niby mini-ronda( a raczej trzech rozwidlających się dróg) . Ale tam juz 114 nie jezdziła. Acha, przejeżdżałam koło budujacego się ( po prawej) dużego domu-dworka , w jakby parku. Czyżbym totalnie pobłądziła?

Jaga - oczywiście, że zle pojechałaś. Na tym rondku przy pętli 114 ani w lewo, ani w prawo, tylko prosto . Droga jest bita (koło takiej niebieskiej firmy). Dojeżdżasz do cmentarzyka i już jesteś. Ja idę do siebie na budowę z pętli - ok. 6-7 min. Xena ma rację - te działki to właściwie Bieńkowice. W Zacharzycach jeszcze nie byłam - tylko przejazdem samochodem. Może przejedż się jeszcze raz - jeżeli nie straciłaś zapału.

Do Asi:

Wilkszyn jest jedynym miejscem po zachodniej stronie jakie biorę pod uwagę, więc taki straszny nie jest. Ale komarów jest więcej przy lasach i rzekach na 100%. Na Ołtaszynie prawie ich nie ma ale tam 300zł za m2 :). Ale widzę, że da się przeżyć te komary, skoro nie narzekasz.

35min na Grabiszyńską to jednak trochę jest. Ja z Psiego Pola jadę 25 na Grabiszyńską i dla mnie tu już strasznie długo. 15km i paliwo idzie strasznie szybko. Z dowożeniem dziecka to jest różnie. Trzyba regularnie pracować (te same godziny) i dziecko musi podobnie mieć lekcje. Co jak ma inaczej, albo zostanie zwolnione? Czeka w świetlicy? Chyba tego bym nie chciał. Aczkolwiek 35min jest jeszcze do zaakceptowania - gorzej jakbym pracował na Biskupinie :)

Szkode, że te działki na wieździe są pod liniami, bo jest nam najładniej.

Do Bogumiły:

Wiem, że nie ma tam ruchu dużego. Jak się dowiesz czegoś o szkole to chętnie usłyszę :) Podziel się.

do Ivonesca:

Bardzo mi się podoba w Ligocie, Malinie, Krynicznie. Jakie tam są ceny? Nawet ostatnio poważniej o Rogożu pomyślałem. Szkoda, że w Ligocie nie ma szkoły, ale chyba bocznymi drogami do Wiszni dzieci chodzą i nie mają za daleko? Jak to jest?

do jaga00:

Zrób sobie wycieczkę do Mrozowa, a dopiero zobaczysz koniec świata. Tereny zielone, ale do Leśnicy jest z 15min jazdy autem. Poza pociągiem komunikacja praktycznie nie istnieje, pociąg też nie jeździ co godzinę, tylko kilka razy dziennie. Ale może w nocy jeździ, więc z rynku da radę po Piwku wrócić. Ale to już lepiej chyba szewce. Też jest pociąg, jeździ podobnie często, podobne ceny, a znacznie bliżej. No i jest szkoła. Jaga a co byś chciała i w jaka cena byłaby dla ciebie akceptowalna?

Tak jak już pisałam - woda ma być w tym roku. Obwodnica będzie po drugiej stronie pola, przy którym nasze działki. Jak staniesz plecami do Wrocławia i popatrzysz w stronę Smardzowa, to zobaczysz dwa rzędy słupów energ. - obwodnica ma być na poziomier drugiego z tych rzędów - jak dla nas, wystarczajaco daleko. W kilometrach nie potrafię określić.

Do Bogusi.

Juz wiem gdzie to jest , faktycznie pobłądziłam, w przyszłym tygodniu mam nadzieję się tam wybrać.

Do Misiaka ( Mi5iak) .

Szukam wszedzie, ale wciąz cos nie tak. A to komary, a to cena, a to dojazd, a to zadupie totalne ( sory ), a to mała działka, a to słupy wysokiego napiecia, a to ktos juz wszystko wykupił - i tak w kółko. Wprawdzie nie spieszy mi się, bo pieniądzę "mam mieć" za jakis czas ( mam nadzieje, że bliższy , niz dalszy) , ale chcę być zorientowana, aby w godzinie "0" tylko powiedzieć -TAK , TO TU !

A cena , no cóz , niezbyt wygórowana - myślę , że tak 80 , no może 100 tys.

Obwodnica jest tam bardzo potrzebna, jak i całemu miastu - każdy to wie. Xena - a gdzie się budujesz? My mamy nadzieję skończyć budowę jeszcze w tym roku, ale tak "całkowicie" to się pewnie przeprowadzimy też za rok. Jaga - jeszcze raz zachęcam do odwiedzenia tych działek - cenowo powinnaś się zmieścić, działki mają po ok. 1000m. Tylko pamiętaj - im później, tym drożej. Ja mam większą działkę - ponad 1500m, ale w tej chwili pewnie byś się nie zmieściła w zaplanowanej kwocie przy tej wielkości.

Bogusiu!

Właśnie wróciłam z Twoich" stron", rozmawiałam z włascicielką ( ta , która mieszka przy cmentarzu) , ale ona działek już nie ma. Oferowała mi dom w zabudowie szeregowej lub bliżniaczej ( stan deweloperski). Tak więc poszłam w inne miejsce i człowiek owszem, może będzie sprzedawał za ok. rok, ale cena , o której mówił była sporo zawyżona - ok. 250 zł za metr. A przeciez w Iwinach biorą ( ze wszystkim razem) ok. 150 zł za metr.

Mam kaca moralnego. Kupować dużą, ładną działke ze swobodą ruchów ale dalej od miasta, czy klitkę, gdzie sąsiad po kichnięciu mówi " na zdrowie" , ale za to bliżej miasta. Uffff!!!!

Jaga - czy rozmawiałaś z kimś z bliźniaka za cmentarzem? Tam się rozmawia z facetem, a nie z jego źoną - działki są na sto procent. Oni chcą sprzedać te szeregówki, które pewnie widziałaś i ona ma prawdopodobnie przykaz, żeby je oferować.

Wiem, źe niedawno (moźe w marcu) sprzedał działkę po 95zł za metr. Obok mojej działki jest na sprzedaź, ale duźa, taka jak moja - ponad 1500 m. Gość kupił, jak były tanie i teraz chce zarobić. Wiem, źe chce 100 zł za metr. Dał ofertę przez biuro Niedżwiedź jakieś tam, więc przez pośrednika będzie drożej.

Bogumiło!

Dzięki za wszelkie info. na w ww. temat, ale ja przecież nie mogę znowu iść do tej kobitki i powiedzieć jej, że chcę rozmawiać z jej mężem, bo ona jest ... niekompetentna. Chyba mam "posprzątane" u niej, bo raz już mi odmówiła. Pewnie faktycznie dlatego, że chce się pozbyć tych szeregówek. A bardzo wypytywała skąd ją znalazłam, to odpowiedziałam, że znalazłam jakies namiary w necie. I faktycznie dzisiaj tez znalazłam informacje o działce w Bieńkowicach , ale malutkiej ( jakies 600-700 m). tego pośrednika , o którym piszesz, to pewnie nie namierzę. tak więc

będę nadal mysleć intensywnie i równie intensywnie szukać. Chyba nie osiwieję od nadmiaru ... emocji?

Pozdrawiam i dziękuję.

Jaga - szkoda, że tak wyszło. Twoja rozmowa z nimi potwierdziła moje przypuszczenia, że nie palą się ze sprzedażą tych działek. Czekają na media. Szkoda - my byśmy woleli mieć więcej sąsiadów. Powodzenia w poszukiwaniu. A ja ,swoją drogą, jak będę coś wiedziała, to napiszę. Ciekawa jestem, czy Misiak będzie próbował rozmawiać o tych diałkach!