kulka i.w. 15.05.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 wlasnie mi5iak:) teraz wszyscy czekaja na informacje na jaka lokalizacje padło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 15.05.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Już kilka razy kupowałem i nic nie wyszło. Narazie mam przedwstępną. Ale nie chcę zapeszać. Mogę tylko powiedzieć, że niedaleko Kulki (ale nie Gajków) i trochę taniej za m2 niż chciała Twoja znajoma ... ale więcej nie mówię, bo czekam na kredyt ... ps. 100m od lasu, 4-6 min od granic Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 15.05.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Oooo No to sie domylam:))))))) To trzymam kciuki, zebymy byli sasiadami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawol2 15.05.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Na stronach gmin. A właściwie w ich BIP'ach. Ale wejść i tak można do nich ze strony. Jest tam zakładka przetargi. Wczoraj rozmawiałem z rzeczoznawcą i wyceny działek są o połowę niższe niż ich aktualna wartość z dwóch powodów: - zaniżanie cen na aktach - dwumiesięczne opóźnienie w danych u rzeczoznawców Skutkuje to tym, że żaden bank nie sfinansuje takiej działki w 100% jej wartości. Trzeba mieć to na uwadze łudząc się, że sprzedając mieszkanie i budując dom można to zrobić nie mając minimum 50tys w kieszeni. (To informacja dla nowych na tym formum) mógłbyś wyjaśnić dlaczego bank tego nie sfinansuje w 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 15.05.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 bank sfinansuje 100%, ale kwoty wycenionej przez rzeczoznawcę.Więc jeżeli chcesz kredyt na 100% działki, gdzie płacisz 100 zł/m2 a rzeczoznawca wyceni na 50zł/m2 to dostaniesz 100% na dzialke po 50zl/m2 czyli połowę tego co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawol2 15.05.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 bank sfinansuje 100%, ale kwoty wycenionej przez rzeczoznawcę. Więc jeżeli chcesz kredyt na 100% działki, gdzie płacisz 100 zł/m2 a rzeczoznawca wyceni na 50zł/m2 to dostaniesz 100% na dzialke po 50zl/m2 czyli połowę tego co chcesz. no tak - racja,w aktach zaniża się ceny transakcyjne a rzeczoznawca bierze średnie do operatu.w międzyczasie ceny rosną i tak w kółko... podciągam moje pytanie o przetarg "w powiecie oławskim" na ziemię w Chwałowicach - ktoś coś wie za ile poszło Interesują mnie chwałowice k /jelcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik_76 16.05.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Moje subiektywne odczucie jest takie, że chyba trochę demonizujecie sprawę rzeczoznawcy. Ja kupowałam działkę jeszcze w zeszłym roku za cenę na ten czas dość przeciętną. Działka nie jest idealna, niejeden by jej w cale nie kupił. Oglądało ją dwóch rzeczoznawców z dwóch banków, a właściwie było tak: - w jednym banku powiedzieli mi od razu, że wycenę robi tak naprawdę pani od kredytów hipot. na podstawie lokalizacji i porównania cen z ofertami dostępnymi w necie i tak było; kredyt przyznali na 100% i nikt się nie pofatygował nawet na działkę; - w drugim banku był faktycznie rzeczoznawca, sympatyczny pan, dał mi do zrozumienie, że on by tej działki nie kupił za tą cenę i żebym się zastanowiła jeszcze, ale opinię wydał pozytywną - przyznali 100% Tyle moich doświadczeń. Może miałam szczęście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 16.05.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 No wiec sama piszesz, ze wydal pozytywna opinie:) Ja tez kupowalam dzialke z kredytem na 100%, byl rzeczoznawca, wycenil działke nawet wyżej niz za nia placilam i nie było najmniejszego problemu. Ale gdyby wycenł ja na 30 tys, a ja za nia placilam 60tys - to kredyt dostalabym na 30 tys a drugie 30 muialabym miec w kieszeni. Nic nowego, tak to po prostu funkcjonuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik_76 16.05.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Ale gdyby wycenł ja na 30 tys, a ja za nia placilam 60tys - to kredyt dostalabym na 30 tys a drugie 30 muialabym miec w kieszeni. No co Ty? Naprawdę? Intencją mojego posta było pokazanie, że wg moich doświadczeń rzeczoznawca nie ma na celu za wszelką cenę wycenienia działki wg 'własnego zdania' i koniecznie poniżej wyśrubowanych cen rynkowych.. Nie mówiąc o tym, że można dostać niezły kredyt na 100% działki bez wizyty takowego. Chodzi o to, że rzeczoznawca nie taki straszny jak np. kolega mi5iak go opisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 16.05.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Chodzi o to, że rzeczoznawca nie taki straszny jak np. kolega mi5iak go opisuje A no to jasna sprawa:) Kolega robiac 'casting' na rzeczoznawce pytal od razu przez telefon na ile tam i tam sa w stanie wycenic:) Czasem pytaja inwestora czy ten chce zeby lekko zawyzyc albo lekko zanizyc:) Rzeczoznawca tez człowiiek, ale dobrze zeby Ci co planuja na 100% kredyt wiedzieli co i jak sie moze zdarzyc, zeby w pore temu zapobiec i pewnie o to chodzilo mi5akowi:) W kazdym badz razie mi o to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 16.05.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 W mBanku, Millenium, Multibanku i BPH nie kupisz działki w Pęgowie lub Chrząstawie za 100% tej kasy którą chcą sprzedawcy. Sprawdzałem. Sprzedawcy chcieli 100-120zł za m2, a wyceny są do 80zł za m2 maksymalnie. Najlepiej to przez kupnem mieć już wybrany kredyt i zadzwonić do rzeczoznawcy, czy w ogóle taka wycena jest możliwa. Mi już 2 razy zabrakło do wyceny i nawet nie podpisałem umowy. Na szczęście refinansuje swój kredyt na mieszkanie z dźwignią, więc będę miał kasę dodatkową za którą kupię działkę. Kulka - twoje przypuszczenia się sprawdzają. Gajków jest ładniejszy jeśli chodzi o te brzózki rosnące w kępkach tu i tam. U mnie nie ma ich, ale za to jest ten las na którym mi tak zależało. Z Gajkowa jednak jest parę km. No chyba, że przejdzie się na drugą stronę odry. Tak czy siak w Gajkowie jest 200zł za m2, więc nie dam niestety rady :/. Jak było 60zł za m2, to wszyscy sprzedawcy z Gajkowa mówili, że trzymają i nie sprzedają, bo działki cały czas drożeją, więc nie znalazłem ani jednej oferty wówczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimki 16.05.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Chrząstawa Mała w przyszłości (gdy powstanie planowana droga przy torach omijająca Nadolice) będzie 3-4min od węzła obwodnicy wschodniej Wrocławia. To może 2min dłużej niż krańce Dobrzykowic. Aktualnie jest to 6min więcej. hej, czy mógłbyś podać więcej szczegółow odnośnie tej drogi? Czy gdzieś można zobaczyć jak ona ma iść? Jestem bliski kupienia działki w Chrząstawie i chętnie dowiedziałbym się czegoś pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 16.05.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Tutaj masz szczegóły:http://www.wbu.wroc.pl/INF/INFOR_OPR/PZPW/PZPWD_MAPA/5_6.pdf Chodzi o tą przerywaną drogę. Miej więcej na wysokości przejazdu kolejowego w Nadoliach Wielkich pójdzie wzdłóż torów mijając kręte Nadolice Wielkie, Nadolice Małe i Dobrzykowice. Cały czas prosta poza obszarem zabudowanym. Czyli te 6,5 km jedziesz prostą prędkością 100km/h, spalasz 5-6l/100km nie powodując zagrożenia dla mieszkańców. Następnie masz do wyboru. Albo jedziesz na obwodnicę wschodnią w stronę Siechnic i na Bielany, Krzyki, Krakowską, Hallera itp, albo na Długołękę i w autostradę na północ w okolice Wrozametu, albo planowaną Trasą Swojczycką, która minie Wojnów i Swojczyce od północnej strony, potem wzdłóż Widawy minie Kowale i wpadnie w obwodnicę Śródmiejską za Koroną, gdzie na most milenijny i już jesteś na Legnickiej jadąc 25km bez zbędnych świateł i zabudowań spalając 6-7l/100km, lub tradycyjnie przez Sępolno na Grunwald i do centrum w 20km paląc do mostu zwierzynieckiego 6-7l/100lm a potem 8l-9l/100km. Będzie stanowczo luźniej, jak się rozjadą wszyscy w te 4 trasy. Spalanie szacuję na podstawie Skody Octavki 1.6. Poza tym wylot na Warszawę skazany jest na nowe centrum handlowe takie jak np. Targówek w Warszawie. Pytanie tylko czy powstanie w Długołece/Kiełczowie, czy raczej Pawłowice/Ramiszów przy autostradzie. Tak czy siak 15km od Chrząstawy spalając 5/6l to i tak lepiej niż 15km z Psiego Pola jadę na Bielany spalajć 9-10l. Poza tym szybko wyjedzie się z Chrząstawy Małej ulicą Gajową. Aktualnie to leśna ścieżka, ale gmina dogaduje się z lasami aby zamienić się terenem. Lasy oddadzą gminie tą ścieżkę, a gmina przydzieli teren pod las. Super wariant. Wszystkie Media w Chrząstawie Małej będa za około 1.5 roku do 2 lat. To i tak dużo wcześniej niż w wielu innych miejscowościach pod Wrocławiem. Aktualnie Chrząstawy mają około 1.5tys mieszkańców. Szacuje się, że wybudowanie domów na niedawno wydzielonych i sprzedanych działkach nawet podwoi tą liczbę. Dodatkowo strategią gminy jest przyrostowe przekształcanie terenów pod budownictwo jednorodzinne. Gleby są od IV-VI klasy więc nie ma z tym problemu. Za 10 lat Chrząstawa będzie małym 5tysięcznym miesteczkiem satelitarnym Wrocławia otoczonym od Północy, Wschodu i Południa lasami. Przydałby się jeszcze jakiś sklep typu PLUS przy tej nowej trasie na wysokości Nadolic Małych. W promieniu 3km obsłużyłby około 20tys mieszkańców wiosek Dobrzykowice, Krzyków, Nadolice Małe, Nadolice Wielkie, Chrząstawa Mała, Chrząstawa Wielka, Kaminiec, Łany, Gajków, Jeszkowice, Czernica, Wojnowice, a nawet Miłoszyce i Ratowice. Ludzie wracając po pracy robiliby zakupy. Czysty interes. Lokalizacja idealna. W samym środku olbrzymiego osiedla domów jednorodzinnych jakie powstanie w tej gminie w przeciągu 10 lat. Zainteresowany tymi terenami byłem już od 2 lat. W tym czasie liczba nowych domów praktycznie się podwoiła. No i jeszcze dodam, że sosny oraz brzozy tam szybko rosną i za 10 lat działeczki będą obsadzone 3 metrowymi drzewami. PS. Zapomniałem dodać o możliwości wjazdu w obwodnicę śródmiejską na wysokości stadionu olimpijskiego i przedostaniu się mostem koło zoo a obręb Krakowskiej i Kościuszki. Natomiast należy pamiętać, że to jeszcze z 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimki 16.05.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 wielkie dzięki za szczegółowy opis!!! Ta aktualna trasa z Chrząstawy też nie jest taka zła. Co prawda nie jechałem jeszcze w największym szczycie, ale nie wygląda to tragicznie, a z tego co widać będzie jeszcze lepiej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterka1719501090 16.05.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ... Cały czas prosta poza obszarem zabudowanym. Czyli te 6,5 km jedziesz prostą prędkością 100km/h, spalasz 5-6l/100km nie powodując zagrożenia dla mieszkańców. ... jadąc 25km bez zbędnych świateł i zabudowań spalając 6-7l/100km ... Tak czy siak 15km od Chrząstawy spalając 5/6l to i tak lepiej niż 15km z Psiego Pola jadę na Bielany spalajć 9-10l. ... Wszystkie Media w Chrząstawie Małej będa za około 1.5 roku do 2 lat. To i tak dużo wcześniej niż w wielu innych miejscowościach pod Wrocławiem. ... No i jeszcze dodam, że sosny oraz brzozy tam szybko rosną i za 10 lat działeczki będą obsadzone 3 metrowymi drzewami. MSPANC Klasyczny przykład zasady konsekwencji: http://www.fuw.edu.pl/~jt/sekty/cialdini-pl.html pozdrawiam, Peterka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 16.05.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Aby kogoś przekonywać i używać technik persfazji trzeba mieć w tym cel i interes. Człowiek chce się na coś zdecydować i pyta czy to dobry wybór, więc dostaje listę plusów. Nie widzę w tym mojego celu i interesu. Do tamtego rejonu mam sentyment osobisty więc piszę o tym co sam się dowiedziałem i jak się spodziewam, że mi osobiście to ułatwi życie. Nie widzę też zbyt wielu minusów, więc ich nie wymieniam, Jeśli chodzi o konsekwencje to rozumię, że pojawiające się różne liczby w wyciętych fragmentach mojej wypowiedzi są przykładem jej braku. Ale wystarczy uważnie przeczytać post, aby zauważyć, że mowa jest o różnych rzeczach, więc pojawiają się różne liczby. Edit: Samochody spalają różnie w zależności od tego jaką jadą trasą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterka1719501090 17.05.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Jeśli chodzi o konsekwencje to rozumię, że pojawiające się różne liczby w wyciętych fragmentach mojej wypowiedzi są przykładem jej braku. Ja zrozumiałem dokładnie odwrotnie, tzn. że postępujesz jak najbardziej konsekwentnie. Zdecydowałeś się na działeczkę i teraz widzisz jej wiele zalet, które można nawet udowodnić podając konkretne liczby Wszyscy w pewnym stopniu tak postępujemy, zasada konsekwencji ułatwia nam życie Ale żeby nie wyszło, że się czepiam - trzymam kciuki za transakcję i czekam na relację ze stanu Zero U mnie wbicie pierwszej łopaty przeciąga się niemiłosiernie ale kiedyś... pozdrawiam, Peterka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 18.05.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Aha... czyli to była lista zalet popierająca wybór a nie lista różnych liczb która ni jak nie pasowała mi do tej tezy. Spox. Prawda jest taka, że tam mi się najbardziej podobało zawsze. Na początku co prawda wydawało mi się za daleko, ale z czasem się przyzwyczaiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackson78 20.05.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 sprzedam działke w Ozorowicach (14 km od wrocłwskiego rynku) o powierzchni 0,40 ha blisko woda, prad. cena 75 zł/m2 zainteresowanych zapraszam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackson78 20.05.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 sprzedam działke w ozorowicach 0,40 ha za 75zł/m2 zainteresowanych prosze o kontakt na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts