brachol 06.09.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Witamjak w temacie przed zasypaniem piaskiem posmarowac i ocieplic czy ocieplic i dac na zewnatrz folie? a moze jeszcze inaczej?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.09.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 U mnie jest ocieplone styropianem, posmarowane dysperbitem, na to folia kubełkowa - załóż jeśli jest sens. Posmarować na pewno warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 06.09.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 U mnie jest ocieplone styropianem, posmarowane dysperbitem, na to folia kubełkowa - załóż jeśli jest sens. Posmarować na pewno warto jak widzę na budowach jak niszczą się izolacje pionowe podczas robienia stanu surowego - to poczekam z tym. Moje fundamenty są posmarowane dysperbitem, na zimę obsypie ziemią a w przyszłym sezonie odkopie, oczyszcze przykleje jedną wartwe 5 cm styropiany na klej potem dam folie budowlana i drugą wartwe styropianu 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 07.09.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Po co wogole izolowac fundament pionowo?? Szkoda czasu i pieniedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 07.09.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Po co wogole izolowac fundament pionowo?? Szkoda czasu i pieniedzy. Bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 07.09.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Dlaczego bez komentarza? No, prosze wytlumacz mi po co ci taka izolacja? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 07.09.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Dlaczego bez komentarza? No, prosze wytlumacz mi po co ci taka izolacja? Pozdrawiam ja miałem wolną kasę to sobie zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.09.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Po co wogole izolowac fundament pionowo?? Szkoda czasu i pieniedzy. Zapobiegniesz zamarzaniu wody w porach betonu ściny fundamentowej a w konsekwencji szybszą korozję betonu - chyba ,że masz wodoszczelny albo chociaż wysokiej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.09.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Po co wogole izolowac fundament pionowo?? Szkoda czasu i pieniedzy. A po co kupować beton z gruchy na fundamenty? Szkoda pieniędzy, lepiej powrzucać kamieni i zalać zaprawą cementową z betoniarki. A w ogóle dawniej budowano ściany z kamieni. Po co więc wydawać pieniądze na jakieś pióra i wpusty, i inne duperele. A najlepiej to wykopać ziemiankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 07.09.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 ja zaizolowałem dysperbitem 3 warstwy , na to poszło osieplenie ze styropianu , siatka , klej , i na kleju do poziomu gruntu jeszcze raz 2 razy warstwa dysperbitu , na to wszystko poszła folia kubełkowa i dopiero zasypane wszystko. Plusy: - zasypane, nie trzeba jeszcze raz odkopywać i czyścić aż do ławy - już jest zrobione więc nie trzeba wracać po jakimś czasie znowu do fundamentu - kasa wydana ( wcale nie duża ) i już nie trzeba będzie znowu wydawać kiedyś Minusy: - ryzyko uszkodzenia w czasie budowy ( kilka razy biegałem z klejem i zaklejałem uszkodzone fragmenty , a to taczką ktoś wjedzie, a to coś spadnie z góry itp. - planowany poziom terenu , może sie okazać że izolacja za nisko albo za wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 07.09.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Lepiej podaj jakie masz stosunki gruntowe i poziom wody.Jedni mają piach , inni glinę - robienie "jak wszyscy" może się skończyc zalaniem piwnicy. Wszystko zależy gdzie ten dom i na czym stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.09.2005 04:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Lepiej podaj jakie masz stosunki gruntowe i poziom wody. Jedni mają piach , inni glinę - robienie "jak wszyscy" może się skończyc zalaniem piwnicy. Wszystko zależy gdzie ten dom i na czym stoi. dom w Poznaniu bez piwnicy, grunt to piasek i piasek gliniasty wody niewiele a teraz w ogole trudno lopate wbic acha i 1 dren przechadzaqcy przez dom chyba go trzeba bedzie puscic bokiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 08.09.2005 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Fundament izoluje się styropianem po to, by nie tracić majątku na ogrzewanie. Jeśli tego ktoś nie rozumie no to jego strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 08.09.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Ludzie wy chyba mylicie izolowanie fundamentów z ociepleniem fundamentów. Samo ocieplenie nie izoluje, a sama izolacja nie ociepla. Jak wody gruntowe są nisko to izolowanie ma jakiś sens, ale jak poziom wód gruntowych jest wysoko, to albo robi się drogie i porządne izolacje przeciwwodne, albo się nic nie robi, bo i tak to nic nie da. Najważniejsza jest izolacje pozioma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.09.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Ludzie wy chyba mylicie izolowanie fundamentów z ociepleniem fundamentów. Samo ocieplenie nie izoluje, a sama izolacja nie ociepla. Jak wody gruntowe są nisko to izolowanie ma jakiś sens, ale jak poziom wód gruntowych jest wysoko, to albo robi się drogie i porządne izolacje przeciwwodne, albo się nic nie robi, bo i tak to nic nie da. Najważniejsza jest izolacje pozioma. Pozdrawiam Ocieplenie to też izolacja - termiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 08.09.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Jakiego styropianu używacie do ocieplania fundamentów? Takiego samego jak do ocieplania całego budynku? Gdzieś coś słyszałam, że taki się nie nadaje, ale w takim razie nie wiem jaki się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 08.09.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 ja dałem FS-20 gr. 5 cm , zwykły , jak sie go zaizolije , da siatkę klej , obłoży folią kubełkową to niby czemu się ma nie nadawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.09.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Jakiego styropianu używacie do ocieplania fundamentów? Takiego samego jak do ocieplania całego budynku? Gdzieś coś słyszałam, że taki się nie nadaje, ale w takim razie nie wiem jaki się nadaje. Źle słyszałaś. Jak najbardziej się nadaje, ale musi być FS-20. Są oczywiście specjalne styropiany do fundamentów, twardsze (niebieskie lub zielone) ale taki styropian kosztuje kilka razy więcej niż FS-20. Poza tym zwykły styropian trzeba czymś zabezpieczyć przed niszczeniem (np. folią kubełkową, albo papą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 08.09.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Nie pamiętam dlaczego, musze przekopać jeszcze raz te stosy materiałów które mam w domu. Teraz to wiem tyle, że gdzieś dzwoniło, a nie wiem w którym kościele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 08.09.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Jakiego styropianu używacie do ocieplania fundamentów? Takiego samego jak do ocieplania całego budynku? Gdzieś coś słyszałam, że taki się nie nadaje, ale w takim razie nie wiem jaki się nadaje. Źle słyszałaś. Jak najbardziej się nadaje, ale musi być FS-20. Są oczywiście specjalne styropiany do fundamentów, twardsze (niebieskie lub zielone) ale taki styropian kosztuje kilka razy więcej niż FS-20. Poza tym zwykły styropian trzeba czymś zabezpieczyć przed niszczeniem (np. folią kubełkową, albo papą). Folią to rozumiem, ale papą, przecież papa ma ponoć rozpuszczać styropian, chyba że jak sie go czymś wcześniej posmaruje to juz może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts