Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament smarowac czy folia kubelkowa?

Recommended Posts

Witam.

Zwykły styropian nasiąka wodą, styrodur nie. Dlatego pod ziemię daje się raczej ten ostatni. Ja płaciłem coś około 500zł/m3.

Na to folia kubełkowa i kamień. Od strony ziemi fizelina (zapobiegnie przedostawaniu się ziemi i piasku do drenów - też obłożonych fizeliną).

Pozdrawiam, Heniek

Zgadzam sie, ze ocieplenie fundamentu z zewnatrz na glebokosc ok.30-50 cm ponizej poziomu gruntu ma sens (zabezpiecza fundament przed przemarzaniem, powoduje ze straty ciepla w domu sa mniejsz itd). Co do tego nie mam watpliwosci. Twierdze jednak ze tzw izolacja pionowa fundamentow (smarowanie tymi wszystkimi czarnymi mazidlami) nie jest potrzebna. Przed czym to niby ma ochronic nasz dom i jakie z tego bedziemy miec korzysci? Moim zdaniem rzadnych. Izolacja pozioma jest niezbedna, ale pionowa...

Pozdrawiam

Na to folia kubełkowa i kamień. Od strony ziemi fizelina

A na pewno dobrą stroną ułożyłeś tą folię? Bo jeżeli tak, to fizelina nic Ci nie pomoże, ma być sucho przy murze, a nie przy folii. Jeżeli ułożyłeś źle, to fizelina także Ci nie pomoże, ziemia powciskała ją między 'KUBEŁKI' i po ptokach, przestrzeni do osuszania nie ma.

A tak w ogóle to mówiąc "ziemia" masz na mysli ziemię czy piasek? Bo powinien przy kubełkowej być co najwyżej piasek.

hi

Dr.opsik nie bardzo się zrozumieliśmy. Wykop ma ok 30 cm szerokości. Fizelina (w zasadzie geowłóknina, czy jak to się to nazywa) nie jest po stronie fundamentu, tylko przeciwnej i ma chronić przed przedostawaniem się: w dolnych warstwach piasku, w górnej humusu do warstwy kamienia, a w ostatecznosci do drenów.

Kamień wypełnia całą przestrzeń.

Pozdrawiam, Heniek

Zgadzam sie, ze ocieplenie fundamentu z zewnatrz na glebokosc ok.30-50 cm ponizej poziomu gruntu ma sens (zabezpiecza fundament przed przemarzaniem, powoduje ze straty ciepla w domu sa mniejsz itd). Co do tego nie mam watpliwosci. Twierdze jednak ze tzw izolacja pionowa fundamentow (smarowanie tymi wszystkimi czarnymi mazidlami) nie jest potrzebna. Przed czym to niby ma ochronic nasz dom i jakie z tego bedziemy miec korzysci? Moim zdaniem rzadnych. Izolacja pozioma jest niezbedna, ale pionowa...

Pozdrawiam

Wbrew pozorom istnieje cis takiego jak korozja betonu choć co prawda nie jest zbyt gwałtowna sczególnie w "normalnych" nie agresywnych warunkach to po pierwsze -po drugie przy gruncie tam gdzie wsytepują ujemne temperatury zawilgocony beton z czasem po kilku zimach będzie się łuszczył. Podstawowa lekka izolacja pionowa to koszt znikomy.

Zgadzam sie, ze ocieplenie fundamentu z zewnatrz na glebokosc ok.30-50 cm ponizej poziomu gruntu ma sens (

Pozdrawiam

A ja uważam że nie ma sensu, gdyż styopian bedzie leżąał na gruncie więc będzie pracował razem z cyklem zamarzania gruntu - powinien sięgać poniżej poziomu przemarzania gruntu.

Jeśli dasz klinkier na cokól to po zimie odpadnie.

odpowiadam bez czytania poprzednich postów.

U nas jest polalowane 3 razy z zewnątrz Jarlepem i raz od środka do tego od środka fundament ocieplony styropianem natomiast na zewnątrz pomimo malowania jest folia kubełkowa.

Znajomy budowlaniec mi tak polecił zrobić a wiadomo że fundament to podstawa.