Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto buduje z suporeksu?

Recommended Posts

Jaki to jest wogole material? To podobno jest gazobeton czyli beton komorkowy, jak do tej pory czytalam tu tylko o Solbecie i Ytongu, nikt nie pisal o Suporeksie (chyba, ze przeoczylam). Czy to jest dobty material, prosze o rade, bo sama zbytnio sie na tym nie znam.

Mam do wyboru albo Porotherm albo Suporeks. Nie wiem co wybrac, tym bardziej, ze z tego co tu czytalam wczesniej, wynikalo, ze beton komorkowy jest tanszy od ceramiki, a ceny z hurtowni z moich stron (zachodniopomorskie) wcale sie od siebie nie roznia.

O betonie komórkowym pisano i to dużo. Myślę, że to kwestia gustu. Beton jest miękki, właściwości cieplne ma bardzo dobre. Porównanie przenikalności (ścian dwu- i trójwarstwowych z różnych materiałów) było w "Muratorach" na przełomie 2001/2002, Nie ma dowodów na to, że jest niezdrowy. A wiercenie, czy kładzienie instalacji bez porównania łatwiejsze. Ceramika jest za to ładniejsza, ale jak już kiedyś było napisane - po otynkowaniu naprawdę to nie ma znaczenia.

Przy wyborze materiału na ściany kierowałem się jedna zasadą - najtańszy i najprostszy materiał w robocie / nie trzeba fachowca zeby ustawić bloczek na 1,5 cm spoinie / + ocieplenie z zewnatrz.

Ma to takie zalety - ściana gr 25 = fundament 25 o czym warto pamiętac projektując ściany.

Ja też budowałem z siporeksu. Kierowałem się tym że koszty budowy są niewielkie w porównaniu i innymi materiałami. Dla domu jednorodzinnego bardzo dobry materiał. Ma wystarczjące parametry cieplne i ważną zaletę dobrze się docina. No i jest to materiał sprawdzony od lat. Myślę że nie ma obaw co do budowy

Moj domek został zaprojektowany z siporeksu + styropian.Jestem na początku tej drogi, moja działka jest na stoku,fundament trzystopniowy (1m na 8m długości domu).Nie wiem czy to dobry pomysł,może doradzicie mi...Nie mam zbyt wiele forsy,mieszkam koło Trzebnicy,woj dolnośląskie.Jaka jest różnica w cenie stanu surowego otwartego w tej technologii,a w innej?czy to rzeczywiście najtańszy i najłatwiejszy w obróbce materiał?Pomocy!!!mój adres [email protected] Wdzięczna będę,bo boję się popełnić jakiś zasadniczy błąd...A reklamom nie wierzę.