Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe płyty na pełne deskowanie stropu - dawać czy nie?

KAS01

Recommended Posts

Witam.

Jutro skończą mi deskować strop (monolit). Wykonawca namawia mnie, abym połozył na deski jeszcze jakieś płyty o grubości pól cm (nie pamietam jakie -on miałby je zamówić). Dało by to bardzo równy sufit. W przeciwnym wypadku część betonu dostanie się w szpary miedzy deski i będe miał sople, które później trzeba będzie szlifować. Pójdzie też raczej więcej tynku na sufit. Koszt 1m2 takiej płyty to prawie 7zł. Przy moim stropie musiałbym wyłożyć dodatkowe 500zł. Czy takie rozwiązanie jest tego warte? A może są inne (np folia?). Decyzje muszę podjąć jutro. Z góry dziękuje za ewntualne odpowiedzi.

pozdrawiam

Konrad

Wykonawca namawia mnie, abym połozył na deski jeszcze jakieś płyty o grubości pól cm (nie pamietam jakie -on miałby je zamówić). Dało by to bardzo równy sufit. W przeciwnym wypadku część betonu dostanie się w szpary miedzy deski i będe miał sople, które później trzeba będzie szlifować.

Czyżby OSB ? U mnie dawaliśmy tylko deski - fakt, że nie 25, a 35,

nowe, wszystko solidnie zbite, "poprzeczki", nowe, solidne stemple

+ szerokie dechy jako podpora na gruncie (ubitym). Żadnych sopli,

strop prosty.

Może mają stare, nierówne dechy, albo masz jakieś "obrzynki" ?

Pzdr

JKK

Raczej nie OSB. Być może chodzi o płyte pilśniową. Ta płyta ma mieć maks 0,5cm grubości (coś mi się obiło o uszy 2,4mm). Deski były nowe, specjalnie wybierane, ale minimalnych szpar nie da się miedzy nimi uniknąć.

Są solidnie podstemplowane. Stemple systemowe i okrąglaki stoją na deskach. Pod deskowaniem są spore belki z rozebranej stodoły. Na razie tylko po środku płyt stropowych. Jutro podstemplują kolejnymi belkami. Deski będą raczej na jednym poziomie, ale szpary nie znikną. Czy to jest wogóle problem? Może sobie tym niepotrzebnie głowe zawracam?

Czy takie rozwiązanie jest tego warte? A może są inne (np folia?). Decyzje muszę podjąć jutro. Z góry dziękuje za ewntualne odpowiedzi.

pozdrawiam

Konrad

Konrad

przy płycie mozesz uzyskać gładkość, której nie bedziesz musiał tynkowac a wystarczy tylko przeszpachlować ... ale przewody elektryczne juz musiałbyś miec teraz ułożone na stropie

moja rada jest jednak inna - nie dawaj ani płyt ani folii

nie bój sie wycieków betonu - to sa minimalne ilości a skucie tego noie jest niczym trudnym

polej woda szalunek przed betonowaniem - sam sie uszczelni

pzdr

hej,

odpowiedz sobie ..a moze zadaj facetowi, ktory cie namawia na te plyty pytanie "po co to ??"

Jesli zamierzasz tynkowac sufit - drobne nierownosci wplyna korzystnie na trzymanie sie tynku

Jesli zamierzasz zastosowac sufit powdieszany - sople sa bez znaczenia

Zreszta jak masz dobrze zrobione szalunki to "sople" beda cieniutkimi (2-4 mm) i krotkimi (2 cm) sopelkami ktore bez problemu usunie male dziecko golymi rekami.

Jak masz porzadne szalunki to ...kupuj flache i zamawiaj beton!

Yoric

http://ksuchowerski.photosite.com/~photos/tn/62_348.ts1126035792343.jpg

Znalazłem u siebie takie zdjecie, gdzie widać szpary miedzy deskami (niestety nie zrobiłem im specjalnego zdjecia). Myśle, ze są one nieraz szersze niż 4mm.

A sufit będe miał tynkowany.

PS. Kiedy mam kupić flache? Przed laniem, czy po? :D