Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne zmiany w projekcie

anpi

Recommended Posts

Sprawa jest dość skomplikowana. U mnie we wsi budują kanalizację. To znaczy - na razie gmina zrobiła projekt i dostała pozwolenie na budowę. Prace zaczną się nieprędko, bo nie ma pieniędzy. Ale nie o to chodzi...

Otóż, firma która robiła projekt, wzywała właścicieli wszystkich działek, żeby podpisali oświadczenia, że zgadzają się na przebieg kanalizacji przez swoje działki.

No i poszedłem, to były rok temu. Pani architekt pokazała mi przebieg rurociągu przez moją działkę i przy mnie wrysowała w projekt przyłącze do mojego domu. Podpisałem, że się zgadzam na taki przebieg, dostałem ksero mapki BEZ ŻADNEJ PIECZĄTKI ANI PODPISU.

Dzisiaj poszedłem do gminy, patrzę na projekt kanalizacji, a on jest zupełnie inny, niż ten na który się zgodziłem. Teraz kanalizacja idzie nie tylko do mojego domu, ale też WZDŁUŻ działki do sąsiada. Taką zmianę najprawdopodobniej nanieśli na jego wniosek, żeby nie musiał burzyć ogrodzenia przy kopaniu rowów.

Tylko, że teraz to u mnie muszą przekopać prawie 100 metrów mojej działki, żeby zrobić przyłącze sąsiadowi.

I teraz najważniejsze - JAK TO ODKRĘCIĆ?

Podsumowując:

- gmina ma już prawomocne pozwolenie na budowę kanalizacji

- w tym pozwoleniu przebieg kanalizacji przez moją działkę, nie zgadza się z tym co podpisywałem

Co można zrobić?

Jeszcze rysunek poglądowy:

http://dom.mojekielce.com/kanalizacja.jpg

W kazdej chwili mozesz zmienc zdanie jesli to odbiega od tego co podpisales. idz do gminy i powiedz ze nie wyrazasza zgody na ciagniecie przez swoja dzialke kanalizacji do sasiada. bez twojej zgody nie mozga nic zrobic.

Ale już podpisałem zgodę, a gmina ma prawomocne pozwolenie na budowę.

przede wszystkim anpi jako strona powinien zostać poinformowany przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę. Jesli ktoś z nim uzgadniał przebieg trasy i jest jego zgoda (podpis) na innej mapce, to fałszerstwa trzeba szukać tam

Zostałem standardowo poinformowano wszczęciu postępowania, w sprawie pozwolenia na budowę, póżniej też standardowo dostałem informację, że gmina dostała pozwolenie. W międzyczasie nikt mnie nie poinformował, że został zmieniony przebieg kanalizacji przez moją działkę.

Czyli gdzie teraz uderzać - do starostwa, czy biura projektowego? Pisać jakieś podanie?