Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proxy widać, że dawno nie czytałeś normy "stalowej"

niedalej jak 10 min temu aby sprawdzić klasy srub ;)

To co podałeś to nic innego jak wytrzymałość pręta fi 10 o Rm=520 MPa

yhy, z tym, ze to byłby nie byle jaki pret, AIII, ale to sobie tak mozna gadać przy klasie sruby 5.5, przy 8.8 nie znajdziesz stali zbrojeniowej o tej wytrzymałości

a ja myślałem, że dyskutowaliśmy wcześniej o wytrzymałości obliczeniowej śruby w połączeniu, a tu już nie będzie tak różowo.

A widzisz, tu był Twój błąd, ( przynajmniej ja ) mówiłem o wytrzymałosci samego łacznika ( śruby ) a nie o całym połaczeniu, szczególnie spróbuj przeniesci 40 kN na drewnianą murłate :lol: :lol: :lol:

zresztą, co mówi norma:

Łączniki stalowe powinny być zdolne do przeniesienia siły rozciągającej nie mniejszej niż 40 kN, i powinny być trwale połączone ze ścianą murową tak, aby mogły przenieść taką siłę.

sprawa łacznika, jego nosnosci jako takiego wyjasniłem wyzej. śruba M10 8.8 bez problemowo spełnia ten warunek.

Drugi warunek zakotwienie w murze aby została przeniesiona siła 40 kN z tym tez nie ma problemu. ( sorry, ale nie bede tego liczył, wiekszośc producetów kotew podaje głebokośc zakotwienie w zaleznosci od klasy betonu, poszukaj sobie )

więc dlaczego mówisz

wytrzymałość obliczeniowa śruby w połączeniu, a tu już nie będzie tak różowo.

w czym widzisz problem ?

przeniesienie siły na drewno ? przeciez norma nie stawia temu rzadnych wymagan :)

https://forum.murator.pl/topic/39928-co-z-kotwami/page/3/#findComment-810934

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Chyba mówimy o innych wartościach:

wg mnie nośność obliczeniowa śruby M10 (As=58 mm2) klasy 5,8 (520MPa) wynosi 19,6 kN

ale może sie myle

heh, ja sie pomyliłem :)

zapomniałem, że nagwintowanie zmiejsza srednice śruby co powduje zmniejszenie jej nośnosci. tak to jest jak sie nie chce siegnąc do normy tylko sie liczy naprędce na kalkulatorze :)

co do nosnosci śrub zgadzam sie z Toba :)

https://forum.murator.pl/topic/39928-co-z-kotwami/page/3/#findComment-810966