Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co ze skarpą w granicy?

Recommended Posts

Mam skarpę (dość wysoka 1.7m) w granicy, w taki sposób, że skarpa znajduje się po mojej stronie (granica jest dołu skarpy a moja działka

jest położona wyżej).

Czy ktoś wie jak najlepiej zagospodarować coś takiego. Ponieważ dostęp do

skarpy z mojej strony jest utrudniony (ponieważ musiałbym wejść na

działkę sąsiada), myślałem o czymś co nie wymagało by intensywnej

pielęgnacji. Zastanawiam się też, czy można tę skarpę tak zagospodarować

aby w jakiś sposób mogła służyć.

Jak macie jakieś doświadczenia napiszcie. :D

Jeśli skarpa, jak piszesz, jest w granicy to raczej będziesz miał z niej mały pożytek. Jedynie woda nie będzie Ci od sąsiada zagrażać.

Piwniczkę/ziemiankę możesz zrobić, ale to nie rozwiąże "problemu". Piwniczka nie zajęłaby całej skarpy, zakładam bowiem że skarpa jest długa. Problemem może być także wejście do piwniczki, choć i to da się rozwiązać, ale będzie to wymagało więcej pracy i pomysłowości.

Górki na sanki też nie zrobisz bo będziesz walił sankami w ewentualną siatkę.

Wg mnie powinieneś w pierwszej kolejności rozwiązać sprawę osuwania się skarpy. Wysoka skarpa powoduje duże ryzyko osuwania. Można skarpę zabezpieczyć specjalnymi betonowymi "płytami", takimi jak zabezpiecza się brzegi mniejszych cieków wodnych. Nie jest to może super estetyczne rozwiązanie, ale przynajmniej bardzo praktyczne.

Pozdrawiam