Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dziurki w oknach drewnianych?

wink

Recommended Posts

Mam takie pytanko, otóz chcę kupić okna do domu i interesuja mnie tylko drewniane. Martwi mnie ,że maja one jakies dziwne mała dziurki , jakby po kornikach. Ito jest tylko w drewnie :mahoniu ,widzialam to u kilku producentów.Każdy mi inaczej odpowiada,może ktos z Was spotkal się z tym problemem , prosze o odpowiedzi i dziękuje , pozdrawiam wink ;)

[quote=wink ;)]chodzi mi o faktyczne dziurki w drewnie takie jakby po molach:)

:o ja nie moge, co to za genetyczne mole co nawet drewno żrą ;)

Jezeli sa dziurki to mogą to być jakieś szkodniki drewna.

Trzeba by im sie przyjrzec, jak sa rozmieszczone ( regularnie, nie ) czy moze coś słychąć, albo coś z nich wysypuje.

[quote name='wink ;)]Mam takie pytanko' date=' otóz chcę kupić okna do domu i interesuja mnie tylko drewniane. Martwi mnie ,że maja one jakies dziwne mała dziurki , jakby po kornikach. Ito jest tylko w drewnie :mahoniu ,widzialam to u kilku producentów.Każdy mi inaczej odpowiada,może ktos z Was spotkal się z tym problemem , prosze o odpowiedzi i dziękuje , pozdrawiam wink ;)[/quote']

Po pierwsze to nie jest mahoń tylko meranti te dziurki sa faktycznie o srednicy mniej niz 1 mm zdarza sie czasem na 1mb 2-3szt faktycznie to po owadach wystepujacych w tropikach w naszych warunkach nie maja szans na przezycie prawdopodobnie okna ktore pan ogladal byly zle przygotowane do malowania lub uzyty material byl kiepskiej jakosci jezeli było ich wiecej spotyka sie to raczej sporadycznie.

"słyszałam tez ,że te dziurki to wynikaja ze struktury drzewa i podczas suszenia tak powstają "

Jeśli tak opowiadali, to mieli Cię za blondynkę i robili w jajo. Jak by mi coś takiego powiedzieli, chyba bym skręciła się ze śmiechu na miejscu.

Ostatnio miałam też wizytę przedstawicieli farb i usłyszałam, że akrylowe i lateksowe to przecież to samo. Chyba też wyglądam na blondynkę, ale wygląd to nie wszystko. Swoją drogą to oni wyszli na idiotów, kiedy im wytłumaczyłam na czym polega skromna różnica.