Gość 05.12.2002 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Mam takie pytanie - jaki jest współczynnik U dla ściany trójwarstwowej zbudowanej z suporeksu (inna nazwa to chyba gazobeton; taki niebieskoszary pustak; do dzisiaj się z niego buduje na wsi) 24 cm, wełna 5 cm i od wewnątrz cegła dziurawka? Niedługo chcę to otynkować i nie wiem czy dawać jeszcze jakieś ocieplenie. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 06.12.2002 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Troche malo danych, wiec obliczylem dla srednich wspolczynnikow przewodzenia ciepla (suporeks=0.21, welna=0.039, cegla=0.5), pryjmujac grubosci warstw 24+5+12. Koncowy wspolczynnik przenikania ciepla dla sciany U=0.375 W/m2*K. O ile pamietam norma na sciany wielowarstwowe U<0.3, natomiast na jedno-warstwowe U<0.5 Nie wiem dlaczego ustawodawca w ten sposob rozdzielil normy, nie podajac jednej dla wszystkich murow. decyzja nalezy do ciebie. Po dodaniu nastepnych 5 cm welny wspolczynnik u powinien zejsc do 0.25 W/m2*K, czyli w granicach normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 06.12.2002 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 słuchaj trochę za dobre te wspłściana w rzeczywistości ma pewną wilgotność i wspł przyjmuje się w stwnie średno wilgotnym a więc dziurawka lambda 0,72wełna lambda 0,06siporex odmiana 600 lambda 0,35daje to ścianę o wspł u= 0,51ale jeśli ja dobrze zrozumiałem, cegłę dziurawkę masz od środka więć woda leje sie po wełnie w zimne dni aż miło, jest to bardzo zły układ ściany. dalsze ocieplanie czym kolwiek tylko pogorszy tę sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2002 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Czyli co z tym zrobić (oprócz burzenia)?Ocieplić wełną lub styropianem? Czy tylko dać tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 07.12.2002 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2002 Ponieważ jest zły uklad ścian ,powinno być odwrotnie zawsze ściana nośna od wewnątrz a ocieplenie na zewnątrz.Wydaje mi się że to nie wszystko .Znając realia budowy domów myśle że do kotwienia ścian warstwowych użyto zwykłych prętów [obym się mylił] powinne być nierdzewne lub przynajmniej ocynkowane.Woda skraplająca się w warstwie ścian będzie spływać po prętach kotwiących ściany .Po pewnym czasie dojdzie do korozji a w dalszej perspektywie do rozwarstwienia ścian.Ponadto przy takich ścianach trudno będzie uniknąć mostków termicznych,przy nadprożach oraz wieńcach.Miejsca te mogą przemarzać lub pojawi się wilgoć albo pleśń.Proponuje ociepić od zewnątrz 5cm.wełny mineralnej [w żadnym od wewnątrz]i pokryć to tynkiem cieńkowarstwowym.Podobny przykład jest opisany w muratorze nr2/99 str.133.Życzę powodzenia Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts