Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z trójwarstwowa - jakie U?

Gość

Recommended Posts

Mam takie pytanie - jaki jest współczynnik U dla ściany trójwarstwowej zbudowanej z suporeksu (inna nazwa to chyba gazobeton; taki niebieskoszary pustak; do dzisiaj się z niego buduje na wsi) 24 cm, wełna 5 cm i od wewnątrz cegła dziurawka? Niedługo chcę to otynkować i nie wiem czy dawać jeszcze jakieś ocieplenie. Dzięki za pomoc.

Troche malo danych, wiec obliczylem dla srednich wspolczynnikow przewodzenia ciepla (suporeks=0.21, welna=0.039, cegla=0.5), pryjmujac grubosci warstw 24+5+12. Koncowy wspolczynnik przenikania ciepla dla sciany U=0.375 W/m2*K. O ile pamietam norma na sciany wielowarstwowe U<0.3, natomiast na jedno-warstwowe U<0.5 Nie wiem dlaczego ustawodawca w ten sposob rozdzielil normy, nie podajac jednej dla wszystkich murow. decyzja nalezy do ciebie. Po dodaniu nastepnych 5 cm welny wspolczynnik u powinien zejsc do 0.25 W/m2*K, czyli w granicach normy.

słuchaj trochę za dobre te wspł

ściana w rzeczywistości ma pewną wilgotność i wspł przyjmuje się w stwnie średno wilgotnym

a więc

dziurawka lambda 0,72

wełna lambda 0,06

siporex odmiana 600 lambda 0,35

daje to ścianę o wspł u= 0,51

ale jeśli ja dobrze zrozumiałem, cegłę dziurawkę masz od środka więć woda leje sie po wełnie w zimne dni aż miło, jest to bardzo zły układ ściany. dalsze ocieplanie czym kolwiek tylko pogorszy tę sytuację.

Ponieważ jest zły uklad ścian ,powinno być odwrotnie zawsze ściana nośna od wewnątrz a ocieplenie na zewnątrz.Wydaje mi się że to nie wszystko .Znając realia budowy domów myśle że do kotwienia ścian warstwowych użyto zwykłych prętów [obym się mylił] powinne być nierdzewne lub przynajmniej ocynkowane.Woda skraplająca się w warstwie ścian będzie spływać po prętach kotwiących ściany .Po pewnym czasie dojdzie do korozji a w dalszej perspektywie do rozwarstwienia ścian.Ponadto przy takich ścianach trudno będzie uniknąć mostków termicznych,przy nadprożach oraz wieńcach.Miejsca te mogą przemarzać lub pojawi się wilgoć albo pleśń.Proponuje ociepić od zewnątrz 5cm.wełny mineralnej [w żadnym od wewnątrz]i pokryć to tynkiem cieńkowarstwowym.Podobny przykład jest opisany w muratorze nr2/99 str.133.Życzę powodzenia Wiech.