Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka o szerokości 15m

zdyl

Recommended Posts

Czy na działce o szerokości 15m można się budować, może jest jakiś paragraf w prawie budowlanym, że NIE ? Nie wiem czy są w ogóle jakieś sensowne projekty aby na takiej działce się budować ?

Może ktoś mi poradzi w tym względzie, bo mam okazję taką działkę kupić, ale nie wiem, czy ma to sens.

Czy na działce o szerokości 15m można się budować, może jest jakiś paragraf w prawie budowlanym, że NIE ? Nie wiem czy są w ogóle jakieś sensowne projekty aby na takiej działce się budować ?

Może ktoś mi poradzi w tym względzie, bo mam okazję taką działkę kupić, ale nie wiem, czy ma to sens.

oczywiście, że można - dom o szerokości 9 m [ bez okien na bocznych ścianach] lub 7 [z oknami]

jednak... ZDECYDOWANIE ODRADZAM

chyba nie chcesz słyszeć myśli sąsiadów? na tak wąskiej działce nie bedziesz miał gdzie uciec od hałasów dochodzących z sąsiednich ogrodów, a nawet domów

Można się pobudować. Trzeba wybrać odpowiedni projekt i zastosować się do odległości. Wprawdzie normalnie od ściany z oknem do ogrodzenia powinno być 4 m, a od ślepej ściany 3 m, to istnieje możliwość, że przy tak wąskiej działce dostałbyś pozwolenie na 1,5 m zamiast 3 m. Należy załatwiać to indywidualnie.

Ale nawet z normalnymi odległościami możesz się pobudować. W Muratorze jest projekt na działkę nawet o szer. 13 m!

Zerknij sobie na przykład na projekt Muratora "C04 - smukły". Dom ma szerokość 7,7 m. Przy zrezygnowaniu z okien na jednej ze ścian, możesz spokojnie się zmieścić.

odnośnie hałasu ...

Sądzisz, że ucieknie od tych hałasów na działce nawet o 10m szerszej ? Śmiem wątpić.

ale może uda się nie słyszeć tv włączonego w salonie sąsaidów - u mnie [16,5] nie ma na to szans :cry: :cry: :cry: [ oni go chyba nie gaszą]

gdyby nie szczególne powody nigdy bym na tak wąskiej działce nie budowała

oczywiście ważne jest tez jak szerokie działki mają sąsiedzi i gdzie są na nich usytuowane domy

Gość M@riusz_Radom
Najważniejsze to jest to jakich się MA sąsiadów :) Możesz mieć sąsiada odłegłego i o 100m ale jeśli jest awanturnik to i tak i tak go usłyszysz. Ze spokojnymi ludźmi możesz mieszkać niemalże przez ścianę i nie będą Ci przeszkadzać :)

Wąska działka to minus, ale trzeba jeszcze zobaczyc jak jest położona względem stron świata. Może się okaże że od frontu bedzie południe, a tam i wjazd do garażu i wejście a reszta domu w cieniu. W mojej okolicy większość działęk ma szerokość 20m i wszyscy ich właściciele sa bardzo niezadowoleni, a domy wyglądają jakby stały bokiem do drogi.