Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tym cholernym frankiem??

mzawadzk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chiałabym wam bardzo konkretnie doradzić, ale tak jak tu już ktoś wcześniej napisał, jest to coś w rodzaju wróżenia z fusów :wink: .

wpływ wyborów na zachowaniena pozycji złotego i na to, co się działo na giełdzie był przejściowy, a inwestorzy zagraniczni pokazali swoja siłę i zainteresowanie naszym rynkiem.

Aktualnie stopy procentowe nie spadną, przyjamniej w najbliższym okresie - tak wypowiedziała się RPP.

co do waluty kredytu - jako finansista opowiadam się jednak za frankiem, nie za złotym.

Choć kredyty złotowe są coraz tańsze i banki je oferujące prześcigają się w promocjach, nadal są droższe, biorąc pod uwagę wszystkie koszty kredytu ( w złotowych są niektóre opłaty "ukryte").

W przypadku wejscia w strefę Euro, na co jeszcze poczekamy trochę, banki stawiające na walutę, z pewnością zejdą z marży, bo mają z czego.

widac to np. po akcjach promocyjnych niektórych banków, które obniżają oprocentowanie, kosztem swoich zysków.

życzę szybkich spłat i faktycznie - nie myśleć o tym, bo szkoda nerw :D

Inwestor operujacy dużymi kwotami na giełdzie też mógłby się zalać na amen, sprzedając dużą pulę akcji danej firmy przed ich silną zwyżką.

och, gdybym był prorokiem.... :wink: :D

To że kredyt powinno sie brac w walucie w jakiej sie zarabia to mówią ci którzy nie maja dobrej oferty np. we frankach, podsumowując koszty i odsetki obydwóch kredytów czyli w PLN i CHF sam sobie odpowiesz co jest lepsze. Oczywiście cały czas pamietamy o ryzyku kursowym.

Też byłem zwolennikiem w PLN dopóki nie musiałe wziąść kredytu :lol:

Luc skywalker

lavande napisał:

och, gdybym był prorokiem....

Mimi

To jest kwintesencja w temacie : finanse i ty .

hehehehhehe, ja mam "malutkie" doświadczenie , nie wróżę z fusów i jak na razie chyba nieźle na tym wychodzę :wink: :lol: :lol: :lol:

Luc skywalker

lavande napisał:

Mimi

hehehehhehe, ja mam wiedzę i wieloletnie doświadczenie , nie wróżę z fusów i jak na razie chyba nieźle :wink: na tym wychodzę :lol: :lol: :lol:

Bardzo przepraszam ale czy moglabys to udowodnic ?

Luc skywalker

lavande napisał:

Mimi

hehehehhehe, ja mam "malutkie" doświadczenie , nie wróżę z fusów i jak na razie chyba nieźle na tym wychodzę :wink: :lol: :lol: :lol:

Mimi

To jak z tym doswiadczeniem ?

Juz nie wieloletnie ?

Znowu klamstwo? mimi? jak tak mozna?

To ty mi zarzucasz , ze sie tu wogole wypowiadam , a sama klamiesz?

A co jesli ktos uwierzy w to wieloletnie doswiadczenie?

Ja przynajmniej mowie co mysle .

fe fe fe fe

taa , z frankiem wszystko jest ok , tylko niewiadomo po ile bedzie

Poczytaj ilu tu ludzi pisze , ze ma po kieszeni na kursie

Ja myslalm , ze ty wode lejesz tylko we wnetrzach , a tu jeszcze i finanse

Nieladnie

i po co te przepychanki. dziś o właściwym wyborze waluty kredytu może tylko wiedziec dobra wróżka. Ja wziąłem nie tak dawno w złotym po tym jak frank spadł do poziomu 2,5zł. Tak więc teraz widzę, że był to chyba dobry wybór. Teraz słysząc w wypowiedziach liderów dominujacej partii politycznej o stopniowym osłabianiu złotego, by podtrzymywać export i o kontynuowaniu dalszych obniżek stóp% utwierdzam się w tym. Obecnie nie przeraża mnie wyższa o prawie 100 zł rata kredytu w PLN (spłacanego za 0,5 roku). Myślę, że ci co dziś zaczynają mysleć o kredycie mają jeszcze bardziej ułatwiony wybór, czego wszystkim życzę.

mimi:

co do waluty kredytu - jako finansista opowiadam się jednak za frankiem, nie za złotym.

Choć kredyty złotowe są coraz tańsze i banki je oferujące prześcigają się w promocjach, nadal są droższe, biorąc pod uwagę wszystkie koszty kredytu ( w złotowych są niektóre opłaty "ukryte").

W przypadku wejscia w strefę Euro, na co jeszcze poczekamy trochę, banki stawiające na walutę, z pewnością zejdą z marży, bo mają z czego.

widac to np. po akcjach promocyjnych niektórych banków, które obniżają oprocentowanie, kosztem swoich zysków

podpisuję się pod tym jeszcze raz :)

o dziennku Parkiet wspomiał już tutaj ktoś na wcześniejszej stronce.

jest to jednak pismo czasem trudne do kupienia - w większości na prenumeratę, tylko przez sieć RUCH, w empiku jeden - dwa egzemplarze.

W necie są na szczęście te same informacje :)

Za darmo :)

Warto zaglądać do bieżących informacji PAP.

Ja mam informacje bezpośrednio od analityków finansowych, ale to wynika z mojej współpracy z bankiem i nie mogę ich niestety nawet cytować.

Poza tym, po takich wydarzeniach jak wczoraj, wszelkie analizy można sobie .... :wink:

Reasumując - kredyt we franku jest nadal tańszy, a jeśli relacje kursów się pogorszą, banki zejdą z prowizji, bo nie zrezygnują z tego produktu - za bardzo jest dla niech zyskownym.

dyplomowany finansista mimilapin :lol:

a o łazience też piszę, jak najbardziej, dla relaksu :D

Kilka uwag o ukrytych kosztach:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46288

O czym wy piszecie? ja mam we frankach kredyt od 1,5 roku . Juz po miesiacu od wziecia kredytu rata spadla mi o 50 zl ( w przeliczeniu) i tak jest do tej pory. Nie wzrastala, utrzymywala sie na tym samym poziomie. Place wciaz mniej od pierwotnej kwoty jakies 50 zl.

A kazdy bankowiec zgodnie twierdzil ze na przelomie ostatnich 10 lat frank byl jedna z najbardziej stabilnych walut i jest dobra waluta na branie kredytu.