mariolaw 08.07.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 WitamProszę o ocenę poniższego projektu. http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=8&more=widoki&nazwa_projektu=STORCZYK&autor=Paweł%20Piątka Bardzo nam się podoba z tego względu np. ze górę można wykończyć później. Wcześniej myśleliśmy o parterowym typu bungalowy, ale dowiedzieliśmy się że w takim to kosz dachu jest duży no i poddasze nie jest wykorzystane.W tym STORCZYK planujemy zlikwidować ten daszek na dachu z tyłu.Co sądzicie o tym projekcie i o jego kosztach budowy czy będzie taniej niż bungalow?PozdrawiamMariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 08.07.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Witam Proszę o ocenę poniższego projektu. http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=8&more=widoki&nazwa_projektu=STORCZYK&autor=Paweł%20Piątka W tym STORCZYK planujemy zlikwidować ten daszek na dachu z tyłu. Co sądzicie o tym projekcie i o jego kosztach budowy czy będzie taniej niż bungalow? Mariola O jaki daszek chodzi? Czy będzie taniej ? To zależy jaki bungalow masz na myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolaw 08.07.2005 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Chodzi o likwidację tego daszku na dachu z tyłu.A bungalow np tego typu co na dole http://www.gmistudio.com.pl/index2.html?fasolka.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 10.07.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 wyglšda fajnie, ale nie podoba mi się kilka rzeczy: Dach na kilka dodatkowych połaci - najtańszy nie będzie, ale można temu zaradzić małe łazienki - jedna powinna być większa, ja bym powiększyłš tę na górze kosztem pokoju. doć mały salon, ale gdyby zrezygnować ze ciany dzielšcej kuchnię i salon i zrobić tam jadalnię (bo jadalni też nie ma ), to zyska na przestrzeni. Balkon też podwyższa koszty budowy - no i jeszcze ryzyko mostków termicznych, wywaliłabym, również tę dobudówkę na dachu. Aha, doć dużo cian nonych (dziwny układ, przyznam) Ale domek fajny, naprawdę! (po zmianach, oczywicie ) Podam ci jeszcze strone z fajnymi projektami, wiele z nich jest do realizacji dwuetapowej: http://www.wm.com.pl/katalog/domy/etapy.html Poza tym Lipińscy majš kilka domów do rozbudowy, włanie z dwiema sypialniami na dole. Moim faworytem jest ten (wersja z garażem i koniecznie cianka kolankowa na poddaszu, zeby nie był taki płaski, poza tym parę innych "ulepszen"): http://www.lipinscy.pl/12633.xml?page=1 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 10.07.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Znalazłam jeszcze taki (wrzos - dom na horyzoncie):http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=43&id_autora=3&spacer=2&proj=WRZOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
migota 10.07.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Wybrałaś bardzo fajny projekcik. Jedyne co mi się w nim nie podoba to mały salon i brak jadalni. A jak Ci się podoba taki domek ? http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-18.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.07.2005 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Mariola, mam nadzieję, że projekt pasuje do Warunków lub Planu na waszej działce. Jeżeli ich jeszcze nei macie to bym się nie napałał i nie skupiał na jednym projekcie (potem można stracić część ducha - autopsja ). Co do kosztów to na pierwszy rzut oka się ucieszyłem, że macie jeden komin (tak wygląda z rysunów), a tu pierwsza zgrzyta. Ciekawe co na to architekcio? Na rysunkach jeden komin, a narzutach 2. 1 komin 10 k PLN, dwa komina 2o kPLN, wot i pierwszoje qq. Jeżeli architekt tak robi kosztorysy jak koordunuje rysunki domu z rzutami, to możecie się zdziwić. Może nawet in plus . A teraz machniom projekcik a' la kroyena. Bo w ogólności ładny dosyć jest (zwłaszcza skoro podoba się migocie ). Zabierzemy się do rzutów (birąc pod uwagę, że chcecie przyoszczędzić oraz to że na początek planujecie tylko parter). po pierwsze primo) telewizor ląduje przy kominku, likwidujemy sciankę działową między 3, a 5 na parterze i mamy ogromną przestrzeń, którą można wykorzystać (np. w miejsce lodówy półwysem kuchenny, a w miejsce telewizora stół i macie całkiem ładną jadalnie) po drugie primo) z planu wynika, że c.o. jest przewidziane na gaz, co oznacza gotawanie na gazie, proponuję zadać pytanie dla projektanta, jak on sobie wyobraża odprowadzenie spalin z gotowania (i są na to chyba jakieś wymagania), bo najbliższy ciąg kominowy macie przy kotłowni 4, a to oznacza kucie prze ściany i to nośne. po trzecie primo) Jeżeli się uda to przestawiłbyn ściankę między 4 i 1 i w ten sposób miałbym ubraniówkę w przedpokoju (1), a nie goniłbym ze bambetlami i buciorami, aż do korytarza 6. Jeżeli brakowałoby wymaganego metrażu w 4 to są dwa rozwiązania, piec z zamknięto komorą spalania (niby drogo, ale można wtedy obniżyć kosztkomina - spaliby przewodem przez ścianę na zewnątrz), abo przestawić ściankę między 4 i 2, w kiernku 2 (te drzwi od 4 i tak bądo z rzadka otwierane), po czwarte primo) jeżeli chcecie garaz to należy siędecydować od razu, koszta tych małych okienek w 7, 8 i 9 to zawsdze koszta (nadproża, okienka) i żal będzie zamurowywać jak nie będzie gdzie tego wykorzystać (no chyba, że w garażu) po piąte primo) Ciekaw jestem co za pacynka zrobiła tylko szczątkową szafę pod schodami (tak przynajmniej w rzucie parteru), a tam tyle miejsca do wykorzystania (zresztą każde jedne drzwi będą tańsze niż szafa wnękowa) po szóste primo) ciekawe co to za uskok na ganku (każdy uskok kosztowny jest), będzie to kosztować, a tylko metry obcina, bo wg rzutu jakoś chyba obudowane kolumny pełnią rolę wiatrołapu, z resztą na piętrze ściana już wylicowana jest. Więcej ciekawostek na parterze nie widzę. po siódme primo) Fajowe są te kolumny na poddaszu, jak pokarzesz swojej lepszej połowie to się pewnie ze mną zgodzi, że mogą być z takiej fajnej rury . Wtedy będzie doping, żeby górę jak najszybciej wykończyć i mieć przynajmniej jedną rurę w sypialni (może być ciekawie ) a tak na serio to idąc za teorią kosztową, pozostawcie otwartą przestrzeń, ścianki z nidy zawsze można ustawić. po osme primo) Trochę ciemno będzie na tych schodach do góry. Jeszcze jedno b. ważne. Trochę mnie niepokoi ten nie wrysowany komin od kominka, trzeba by sprawdzić, czy nie jest ona za blisko kosza na dachu, żebyście zamiast kominka nie mieli przypadkiem Niagary w salonie. Też ciekawe doświadczenie, ale nikomu nie życzę, a były już obklikiwane takie fajne projekty. PS. Dach z tyloma połąciami wcale nie należy do najtańszych. Spróbójcie poszukać czegoś z nie więcej niż 4-5 połaciami. Tu zliczyłem 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
migota 11.07.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 matko kroyena jaki Ty dokładny chłop jesteś chwali się to, chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.07.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Z tą dokładnością to u mnie różnie. Ale co 8 połaci to 8, a ten komin co to od c.o. to też cosik blisko do kosza ma. Tak mnie przynajmniej na oki padło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.07.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Co nie oznacza wcale, że ten wiatrołap przed wejściem nie może być a' la kroyena. Znaczy ten teges, w różach pnących, aż na balkonik, wiać nie będzie, a ładnie być może, no na pewno ładniej niż zwykłe słupy. Sam nie wiem co ludziska w nich widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolaw 07.09.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 WitamProszę o opinię projektu poniżej http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=8&more=widoki&nazwa_projektu=STORCZYK&autor=Paweł%20Piątka Czy ktoś współpracował już z tym biurem?Czy nie ma z nimi żadnych problemów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camila 08.09.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Witam, Ja również początkowo zastanawiałam się nad zakupem Storczyka ale jednak skłaniam się ku Lubczykowi, z tej samej pracowni. Jeszcze nie zakupiłam projektu, ale jestem na etapie zbierania danych od autora. Jak do tej pory bez problemu uzyskałam wszystkie interesujące mnie materiały i informacje. Biuro nie robi jak dotąd żadnych problemów, rysunki poglądowe, które uzyskałam są również ok, więc wszystko jest na dobrej drodze Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek_9 21.04.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Czy ktoś zna ten projekt ? Jesteśmy nim zainteresowani i będziemy wdzięczni za każdą informację na temat tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 06.07.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Podbijam temat bo też mi się ten projekt spodobał. http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=8&nazwa_projektu=STORCZYK Znalazłem na forum trochę wypowiedzi na jego temat: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=50572&highlight=storczyk Czy ktoś zakupił ten projekt lub go zbudował? Szczególnie zastanawiają mnie te słupy w pom. 3 i 4 na poddaszu. Jak takie coś wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek_9 30.11.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witam ponownie Ożywię jeszcze ten temat - może jednak ktoś zdecydował się na ten projekt , albo wie gdzie może być taki wybudowany w okolicach mazowsza ?? Będziemy wdzięczni za każdą informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coral50 02.01.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Właśnie kupiłam ten projekt. Myślę, że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia25 13.05.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Mam nadzieje, że w końcu znajdę kogoś kto buduje a może mieszka już w tym domku:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts