Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensacyjny, jak zrobic komin typu rura w rurze

Recommended Posts

Witam

Chce zamontowac sobie piec kondensacyjny. Mam zrobiony komin z kwasówką 13cm i chce wstawic rowniez kwasowke 8cm w srodek. Pytanie jest jedno, jak mam to zrobic zeby ta rura w srodku byla rzeczywiscie w srodku a nie przemieszczala sie w jakas strona. Czy musza byc jakies pierswcienie dystansujace czy cos tego typu?

z gory dzieki za info

pozdrawiam

Najlepiej zastosować fabryczny zestaw powietrzno-spalinowy wyprowadzony na zewnątrz przez ścianę. Powinien być możliwie krótki ( 1- 1,5m ). Spaliny z kotła kondensacyjnego mają temperaturę ok. 40 st.C. W czasie silnych mrozów para wodna zawarta w spalinach może zamarzać przy wylocie komina wyprowadzonego ponad dach i spowodować jego zaczopowanie.

Najlepiej zastosować fabryczny zestaw powietrzno-spalinowy wyprowadzony na zewnątrz przez ścianę. Powinien być możliwie krótki ( 1- 1,5m ). Spaliny z kotła kondensacyjnego mają temperaturę ok. 40 st.C. W czasie silnych mrozów para wodna zawarta w spalinach może zamarzać przy wylocie komina wyprowadzonego ponad dach i spowodować jego zaczopowanie.

spalin z kotła mają około 15C więcej niz temp zasilania

aby nie zamarzło nie należy stosować parasola

z wyprowadzeniem przez ściana może tanio ale niezbyt efektywnie i możliwość np. zawilgocenia dachu

Witam

Chce zamontowac sobie piec kondensacyjny. Mam zrobiony komin z kwasówką 13cm i chce wstawic rowniez kwasowke 8cm w srodek. Pytanie jest jedno, jak mam to zrobic zeby ta rura w srodku byla rzeczywiscie w srodku a nie przemieszczala sie w jakas strona. Czy musza byc jakies pierswcienie dystansujace czy cos tego typu?

z gory dzieki za info

pozdrawiam

musisz odkuc rurę od dołu wyciągnąć odskraplacz i wytrzystkę

włożyć rurę 80

włożyc kolano najlepiej dwuścienne 80 w 80 a 125 w 130

połączyc wszystko z kotłem :D :D :D :wink: :wink:

Rurę w kominie już mam i dlatego chce wlozyc druga i nie rozwazam juz innych mozliwosci typu znowu rura w rurze przez sciane. Gdzie mozna kupic takie elementy dystansujace? Czy tez moze to trzeba dorobic?

pozdr

możesz to kupić w każdym sklepie instalacyjnm który np. handluje "Vaillantem"

rura do kondensata z uszczelką i elementy dystansowe (7 szt w komplecie cena około 100zł)

rura nie pamiętam ceny ( mam awarie komputera i klikam z Cafe)