rafal9 07.09.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Czy pozwolenie na budowę instalacji gazowej wewnętrznej jest zawsze potrzebne? Projekt budynku, na podstawie którego otrzymałem pozwolenie posiadał instalację gazową wewnętrzną. Co prawda jest to projekt typow, ale jest instalacja wewnątrz budynku i przybita pieczątka urzędnicza. Na planie zagospodarowania jest narysowana linia przyłącza do skrzynki gazowej w ogrodzeniu. W opisie opracowania jest zdanie o zasilaniu gazem wg. warunków wydanych przez gazownię. I teraz pytanie: czy muszę występować o pozwolenie na instalcję od skrzynki w ogrodzeniu do domu i wew. domu? Czy musżę zgłaszać to na ZUD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.09.2005 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 kto mi pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.09.2005 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 jeszcze raz ponawiam pytanie - HELP!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.09.2005 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 08.09.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 A czy masz razem z projektem zagospodarowania działki projekt przyłącza gazowego??? Jeśli nie to będziesz musiał wystąpić o pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.09.2005 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Znaczy się na mapce jest linia, która w legendzie oznaczona jest "przyłącze gazowe" czy jakoś tak podobnie.Ta linia biegnie od budynku do granicy działki gdzie ma być skrzynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 08.09.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Linia linią ale czy przyłączu gazowemu poświęcona jest cała strona z podaniem średnic, poziomów, odległości itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.09.2005 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Linia linią ale czy przyłączu gazowemu poświęcona jest cała strona z podaniem średnic, poziomów, odległości itp ? Coś w tym stylu jest jako część projektu gotowego. Wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 08.09.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Jeśli jest to na jednym rysunku z instalacją wewnętrzną to obawiam się, że to nie to. PS: czy w pozwoleniu na budowę masz wyszczególnione pozwolenie na budowę przyłącza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.09.2005 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Jeśli jest to na jednym rysunku z instalacją wewnętrzną to obawiam się, że to nie to. PS: czy w pozwoleniu na budowę masz wyszczególnione pozwolenie na budowę przyłącza?? No właśnie - muszę sprawdzić, ale raczej nic takiego nie ma . A podobno nowe prawo budowlane ułatwiło budowanie przyłączy - czy może teraz nie trzeba pozwolenia? Ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 08.09.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Kurcze, Rafał weź Ty zadzwoń do swojego kierownika budowy i pomęcz go trochę, przecież min za to mu płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.09.2005 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Kurcze, Rafał weź Ty zadzwoń do swojego kierownika budowy i pomęcz go trochę, przecież min za to mu płacisz Dobry pomysł Męczę go ciągle, ale forum, to taka fajna zabawka, że i kierownika można sprawdzić czy jego zdanie nie odbiega za bardzo od średniej krajowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 08.09.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 A co mówi na ten temat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 08.09.2005 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 A co mówi na ten temat??? Na ten temat jeszcze z nim nie rozmawiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 09.09.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam, U mnie w projekcie miałem schemat wew. inst. gaz. ale i tak musiałem zlecić opracowanie osobnego projektu ,założyć dziennik budowy , wystąpić do starostwa o pozwolenie na budowę inst. wewn i na koniec poinformować PINB o rozpoczęciu prac. Bez tego żaden uprawniony instalator nie rozpocznie prac. Możesz spróbować (jeśli masz w projekcie schemat instalacji) we wniosku o pozwolenie na budowę domu dodać " ...i budowę wewn. inst. gazowej" może dopiszą do pozwolenia wówczas problem z głowy. Mówimy stale o instalacji wewnętrznej, natomiast osobno występujesz z wnioskiem do gazowni o opracowanie i wykonanie przyłącza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 09.09.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 miałem ten sam problemale zajął sie tym mój spec od instalacji gazowejponiekąd musisz wystapić do powiatu o drugioe pozwolenia na gaz poza tym które masz na budowę chatki pomimo to że w projekcie mialeś przyłącze gazoweno chyba ze składając dokumenty złożyłeś dwa dwioski i dwa projekty jeden domku a drugi instalacji gazowej w tej chacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 13.09.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 miałem ten sam problem ale zajął sie tym mój spec od instalacji gazowej poniekąd musisz wystapić do powiatu o drugioe pozwolenia na gaz poza tym które masz na budowę chatki pomimo to że w projekcie mialeś przyłącze gazowe no chyba ze składając dokumenty złożyłeś dwa dwioski i dwa projekty jeden domku a drugi instalacji gazowej w tej chacie ile czasu może zająć taka procedura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 13.09.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Przyłącze się tylko zgłasza, po miesiącu gmina daje papier że się odleżało i można robić.Z instalacją wewnętrzną jak z PNB - 65 dni niestety.Tez coś słyszałem że miały być zmiany, ale w gminie jakoś nic nie zmienili procedury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 13.09.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Do odbioru instalacji gazowej jest potrzebna mapa powykonawcza. Projektu domowej instalacji nie musisz robić. Zgłaszasz wykonaną instalację do gazowni i umawiasz się na zagazowanie budynku. Musi być przynamniej jeden odbiornik gazu zamontowany w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 13.09.2005 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Do odbioru instalacji gazowej jest potrzebna mapa powykonawcza. Projektu domowej instalacji nie musisz robić. Zgłaszasz wykonaną instalację do gazowni i umawiasz się na zagazowanie budynku. Musi być przynamniej jeden odbiornik gazu zamontowany w domu. Ale jak mapa to i na niej muszą być naniesione linie gazociągu - czyli jest to projekt. Czy robiłeś instalację bez pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts