Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja gazowa wewnętrzna a pozwolenia na budowę

rafal9

Recommended Posts

Czy pozwolenie na budowę instalacji gazowej wewnętrznej jest zawsze potrzebne?

Projekt budynku, na podstawie którego otrzymałem pozwolenie posiadał instalację gazową wewnętrzną. Co prawda jest to projekt typow, ale jest instalacja wewnątrz budynku i przybita pieczątka urzędnicza.

Na planie zagospodarowania jest narysowana linia przyłącza do skrzynki gazowej w ogrodzeniu.

W opisie opracowania jest zdanie o zasilaniu gazem wg. warunków wydanych przez gazownię.

I teraz pytanie: czy muszę występować o pozwolenie na instalcję od skrzynki w ogrodzeniu do domu i wew. domu? Czy musżę zgłaszać to na ZUD?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli jest to na jednym rysunku z instalacją wewnętrzną to obawiam się, że to nie to.

PS: czy w pozwoleniu na budowę masz wyszczególnione pozwolenie na budowę przyłącza??

No właśnie - muszę sprawdzić, ale raczej nic takiego nie ma :( .

A podobno nowe prawo budowlane ułatwiło budowanie przyłączy - czy może teraz nie trzeba pozwolenia?

Ktoś coś wie na ten temat?

Witam, U mnie w projekcie miałem schemat wew. inst. gaz. ale i tak musiałem zlecić opracowanie osobnego projektu ,założyć dziennik budowy , wystąpić do starostwa o pozwolenie na budowę inst. wewn i na koniec poinformować PINB o rozpoczęciu prac. Bez tego żaden uprawniony instalator nie rozpocznie prac.

Możesz spróbować (jeśli masz w projekcie schemat instalacji) we wniosku o pozwolenie na budowę domu dodać " ...i budowę wewn. inst. gazowej" może dopiszą do pozwolenia wówczas problem z głowy. Mówimy stale o instalacji wewnętrznej, natomiast osobno występujesz z wnioskiem do gazowni o opracowanie i wykonanie przyłącza. Pozdrawiam

miałem ten sam problem

ale zajął sie tym mój spec od instalacji gazowej

poniekąd musisz wystapić do powiatu o drugioe pozwolenia na gaz poza tym które masz na budowę chatki pomimo to że w projekcie mialeś przyłącze gazowe

no chyba ze składając dokumenty złożyłeś dwa dwioski i dwa projekty jeden domku a drugi instalacji gazowej w tej chacie

miałem ten sam problem

ale zajął sie tym mój spec od instalacji gazowej

poniekąd musisz wystapić do powiatu o drugioe pozwolenia na gaz poza tym które masz na budowę chatki pomimo to że w projekcie mialeś przyłącze gazowe

no chyba ze składając dokumenty złożyłeś dwa dwioski i dwa projekty jeden domku a drugi instalacji gazowej w tej chacie

ile czasu może zająć taka procedura?

Do odbioru instalacji gazowej jest potrzebna mapa powykonawcza. Projektu domowej instalacji nie musisz robić. Zgłaszasz wykonaną instalację do gazowni i umawiasz się na zagazowanie budynku. Musi być przynamniej jeden odbiornik gazu zamontowany w domu.

Ale jak mapa to i na niej muszą być naniesione linie gazociągu - czyli jest to projekt.

Czy robiłeś instalację bez pozwolenia?