Olmiś 07.12.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 U mnie sprawa ciągnie się juz ponad rok ! Problemem jest odległosć, koszty, sąsiedzi... W końcu udalo się zebrać 12 z 15 osób i od maja 05 mamy umowę przyłączeniową. Gazownia przygotowuje projekt, buduje gazociąg (340 mb) + przyłącza do działki. Ja muszę resztę. Do gazowni dzwoniłem - i mówią tak jak pisałem, ich interesuja tylko 2 dokumenty... A chyba jest dokładnie tak jak piszesz, każdy interpretuje prawo jak mu pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 07.12.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Dzisiaj wróciłam z gazowni -w końcu podpisałam umowę i musiałam mieć:-pozwolenie na budowę,-zgłoszenie robót (trzeba czekać 7 dni)-odbiór robót,-mapkę geodezyjną powykonawczą,-odbiór kominiarza,-protokół szczelności,-zgłoszenie z Nadzoru budowlanego... i jeszcze pare dokumentów musiałm oddać do Nadzoru Budowlanego: uprawnienia wyknawcy, kiedownika budowy i to z uprawnieniami na gaz nie zwykłego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 19.09.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 A ja mam jeszcze łąkę , a w granicy wystaje mi żółty kawałek rurki . Obecnie architekt robi mi projekt indywidualny, zrobi wode ,energie itp ale gazu juz nie... Czy musze miec rowniez dodatkowy projekt inst. gazowej wew/zew aby otrzymac pozwolenie na budowe domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 19.09.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam. Sprawa jest prosta.Gazownicy jako nieliczni zaczeli stosować prawo budowlane. W wyniku tego panuje tam pełny porządek.Obiekt budowlany jest to budynek wraz z urządzeniami i instalacjami niezbędnymi do prawidłowego jego urzytkowania. PB przedmiotowo wyłącza niektóre obiekty i roboty budowlane z konieczności uzyskania pozwolenia na budowę. Z wyłączenia tego nie korzystają instalacje w tym gazowe. Skoro tak to trzeba je budować na podstawie PNB. Aby nie starać się o oddzielne pozwolenie na instalacje gazową trzeba się starać o pozwolenie na budowę domu wraz zinstalacją gazową. Aby dostać takie pozwolenie trzeba zrobić obok projektu archi- konstrukcyjnego projekt instalacji gazowej. I nie zrobi tego architekt tylko ktoś kto ma uprawnienia w specjalności instalacyjnej sanitarnej. Na koniec trzeba jeszcze wybudować tę instalacje pod kierownictwem osoby posiadającej też UB sanitarne. Do tego jeszcze komplet papierków o których było wcześniej i można zagazowywać odbiorcę. I to jest normalność. Jeśli ktoś składa wniosek o pozwolenie na budowę samego gołego domu to powinien w takim domu mieszkać bez gazu, wody, prądu. Jeżeli chce mieć w swoim domu gaz musi to być zaprojektowane i wykonane zgodnie ze sztuką i przepisami. Tak powinno być też iz innymi branżami . Prędzrj czy później też i ZE zaczną stosować PB i tak samo poważnie trzeba będzie podejść do instalacji elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 11.02.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Mam projekt budowlany instalacji gazowej... W protokole ustaleń komisji ZUD jest adnotacja iż należy projekt wykonawczy uzgodnic z zakładem gazowniczym.. Zawiozłem mój projekcik do Rozdzielni , ale dostałem pisemko zwrotne iż projekt nie wymaga uzgodnienia... Wiec jak to w końcu ma wyglądac? Orientuje sie ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 13.02.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Projekt gazu nie wymaga uzgodnień ZUD tylko pozwolenie na budowę. Jak na razie to tylko projekt wodno-kanalizacyjny wymaga uzgodnień ZUD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 13.02.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 W komisji byli obecni wszyscy przedstawiciele mediów... Moj projekt zawiera oprócz instalacji wod-kan , rownież gaz, wiec siłą rzeczy przedstawiciel gazówki wpisał tam swoje 3 grosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.02.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Mam projekt budowlany instalacji gazowej... W protokole ustaleń komisji ZUD jest adnotacja iż należy projekt wykonawczy uzgodnic z zakładem gazowniczym.. Zawiozłem mój projekcik do Rozdzielni , ale dostałem pisemko zwrotne iż projekt nie wymaga uzgodnienia... Wiec jak to w końcu ma wyglądac? Orientuje sie ktoś W gazowni należy uzgodnić tylko wielkość i położenie gazomierza a nie cały projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 13.02.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 ZUD wymaga wszystkiego co w ziemi.Na inst. gazową musi być pozwolenie a na przyłącze gazu zgloszenie.Od skrzynki na ogrodzeniu do domu to już jest ionstalacja ale że jest w ziemi to ZUD wymagany tyle że nie musisz czekać aż się wszyscy wypowiedzą branżyści bo jest to tylko na Twojej działce więc od ręki prawie może Ci to przewodnicząca ZUD zrobić.A instalacja gazu nie wymaga uzg. w gazowni.Oni uzgadniają projekt przyłącza jeśli oni tego nie projektują. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts