krzyszt17 06.12.2002 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Mam pytanie do budujących domy z poddaszem użytkowym. Wiem, że konieczny jest wieniec (najlepiej opuszczony) w miejscu gdzie będzie strop (u mnie Teriva). Potem muruje się na ścianę na kilka pustaków (u mnie ok 70cm). Proszę o odpowiedź, czy nad tą ścianą Wy robiliście kolejny wieniec? Buduję z BK 24cm, ściana dwuwarstwowa.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 06.12.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Ja budowałem z betonu komórkowego i nie miałem w projekcie drógego wieńca. To wszystko zależy od projektu jeśli jest zaprojektowany( w co wątpie) to trzeba go zrobić. Wydaje mi się jednak że chodzi tu o to że można wylać belki betonowe zamiast płotew z drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 06.12.2002 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Dzięki za odpowiedź, w projekcie nie ma, ale buduję z innego materiału niż w projekcie, inny był też strop. A o wieńcu, (że potrzebny) powiedział mi architekt, który adaptował mój projekt.Pozdrwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 06.12.2002 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 jak nie zrobisz wieńca to jak umocujesz kotwy do murłat, nie tylko wieniec jest potrzebny ale i słupy zelbetowe ścianek kolankowych - lepiej nie szukać potem dachu u sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 06.12.2002 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 U mnie wg projektu kotwy do murłat wychodzą z wieńca przy stropie. Co to są słupy żelbetowe ścianek kolankowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 06.12.2002 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Skoro architekt zaleca - to lepiej wykonać. Na pewno nic nie zaszkodzisz, a za niewielką cenę kupujesz spokojny sen o to, czy ścianka kolankowa jest dobrze uzbrojona. U nas w projekcie również nie było wieńca ( i również strop monolityczny zamienialiśmy na gęstożebrowy ), lecz kierownik budowy zalecił dodatkowe uzbrojenie wieńcem. Niestety , wykonawca się nie przyłożył, na szcęście nic się na razie złego nie dzieje, ale pewien niepokój w nas pozostał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 06.12.2002 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 U mnie w projekcie nie ma drugiego wieńca na ściankach kolankowych, toteż go nie robiłem. Są oczywiście słupki żelbetowe w ściankach kolankowych i do nich są mocowane kotwy do murłat. Ale ścianka kolankowa jest u mnie niewysoka, bo tylko ok. 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.12.2002 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Witaj ściana z BK jest za słaba i dach może ją "rozepchnąć"dlatego robi się słupki żelbetowe które są zalane razem ze stropem lub wieńcem,w tychże słupkach mocujesz rowniez kotwy do murłaty.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 09.12.2002 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Powiedzcie mi jeszcze, jakiej szerokości robiliście obydwa wieńce, czy przy ścianie nośnej szer. 24cm jeden i drugi wieniec był takiej szerokości, czy też, "fachowcy" zwęzili go poprzez obmurowanie wieńca BK 6cm.I jeszcze jedno pytanie, jak wyglądał ten wieniec i zbrojenie, w ścianach szczytowych nad oknami?Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts