Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt RUSAŁKA pracownia DOM NA PIATKĘ

Recommended Posts

Witam Pawle!

Ja na 100% decydyję się na ten projekt. Moje zmiany w projekcie będą polegały na powiększeniu WC na dole tak,żeby wszedł prysznic, poszerzenie garażu (dach nad garażem chyba dwuspadowy ale jeszcze nie wiem), okno tarasowe duże i przez nie będę wychodzić, te z boku będzie mniejsze.

Na razie to tyle a budować będę dopiero za 1,5 roku bo zbieram fundusze i czekam na ustabilizowanie cen materiałów.

Pozdrawiam a za wszelkie radybędę wdzięczna!!!

Monika

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Rusałkowiczów, wspólnie z żoną jesteśmy na etapie wyboru projektu. Bardzo podoba nam się Rusałka i ten projekt najprawdopodbnie zwycięży. Chcielibyśmy prosić doświadczonych Rusałkowiczów o fachową radę. Na co należy zwrócić szczególną uwagę w trakcie budowy oraz co ewentualnie mieszkając już teraz w domu zmienilibyście jeszcze w fazie projektu. Z góry dzięki i pozdrawiamy.

PS. Jeśli jest ktoś kto wybudował taki dom w województwie śląskim i zogdził by się na krótkie odwiedziny to chętnie byśmy go obejrzeli. Pozdro.

[/img]

Witam wszystkich "RUSAŁKOWICZÓW" i tych, którzy się jeszcze wahają. Mieszkam w domku RUSAŁKA od października 2006. Jest to naprawdę bardzo ładny i jednocześnie funkcjonalny domek. Przemku (Kosolki) gratuluję, że ruszasz "na całość" - jak będziesz jechał latem nad morze to zapraszam. Przepraszam osoby, które pisały do mnie z prośbą o wrażenia lub porady. Obecnie "walczę" z ogrodem - ugorem - i wracam do domu jak jest już ciemno i nie można pracować, a wtedy już nie myślę aby siadać do komputera. Powiem tylko czego żałuję że nie zrobiłem - ku rozwadze budujących. Garaż wydłużyłem do tyłu, do tylnrj ściany budynku ( w zyskanej przestrzeni zrobiliśmy pralnię), obecnie przednią ścianę garażu też chciałbym przesunąć do przedniej ściany domu. Dach nad garażem zrobiłem dwuspadowy. Na dole - w ubikacji - przesunąłem ściankę w kierunku przedpokoju i umieściłem kabinę prysznicową, nie likwidowałem żadnych okien, wyjście na taras zostało tak jak w projekcie - przy dużym oknie stoi stół i dwie ławki. Taras powiększyłem o ok. 1 m ( w głąb ogrodu). Kuchnię całkowicie oddzieliłem od salonu - dwie kożyści - kuchnia jest bardziej ustawna, salon także. W łazience na górze oraz w małym pokoju po stranie łazienki zamontowałem okna dachowe. CDN.......

Pozdrawiam wszystkich!!!!

Z różdkażami to jest tak że znajdą wodę ale nie mogą określić na jakiej głębokości się ona znajduje. Mam zamiar też poszukać wody na mojej działce, spróbuję to zrobić samemu. Problem stanowi jednak głębokość złoża wody. Z tego co opowiadają okoliczni rolnicy woda może znajdować się nawet na głębokości 50m. Mam też taki pomysł aby zakupić 3-4 kręgi betonowe i wkopać je w ziemię. U mnie jest glina więc myślę że woda mogłaby nachodzić. Ale to pozostawiam na sam koniec po wybudowaniu domu. :o

Witam RUSAŁKOWICZÓW i sympatyków !!!

Otrzymałem kilka e-maili z prośbą o zdjęcia wnętrz budynku - syn zabrał aparat i dopiero jak zakończy sesję i przyjedzie na wakacje to zrobię zdjęcia i wyślę. Na pytanie o ogrzewanie - kominek mam lecz nie jest to główne źródło ciepła - nie chciałem mieć kotłowni w salonie. Mam piec CO, który jednoicześnie ogrzewa wodę ( zbiornik 300 l ze stali nierdzewnej z drugą wężownicą na solar (w przyszłym roku ???). Nawet teraz - w czerwcu - kilka kawałków drewna i mam 300 l wody w temperaturze ok 65 - 70 st. Kominek Tarnawa w chłodniejsze dni wiosny ogrzewał cały dół ( w salonie było gorąco) i część ciepłego powietrza dochodziła na piętro. To na razie wszystko - pozdrawiam !!!

Witam wszystkich!!!

Mam pytanie Staszku do Ciebie. Okno dachowe w łazience na górze i małym pokoju to super pomysł i zastanawiam się czy nie jest za późno w moim przypadku na takie zmiany skoro dokumentacje mam już w całości? CZy moge jeszcze wprowadzić te zmiany? przypominam, że jestem na etapie stanu "zero". A ty w którym momencie zdecydowałeś o tej zmianie?

Jeśli chodzi o materiały i porządną firmę, to zgadzam się z Tobą Kosolki masakra chyba wybraliśmy najgorszy czas na budowe. Ale cóż jakoś damy rade. Ja tez czekam na ekipę, która miała przyjść koniec maja i do tej pory jeszcze się nie pokazali. Pozdrawiam gorąco. :)

Wczoraj rano razem z murarzem położyliśmy strop nad tarasem, dzisiaj będzie zrobiny wieniec i szalunek. W sobotę prawdopodobnie będziemy zalewać strop. W końcu doczekałem się majstra na razie będzie przyjeżdżał po pracy około 18, ale to zawsze coś-małymi krokami ale do przodu.

Pozdrawiam rusałkowiczów

Przemek

Dziękuje Staszku za szybką odp.

Nawet nie wiesz jaką sprawiłeś mi radośc tą wiadomością, bo pomysł z tymi oknami wydaje mi sie idealny. Mam nadzieję, że mi się uda.

Pisałeś o zdjęciach wnętrz rusałki. Nie moge się ich doczekać. Napisz kiedy mozemy sie ich spodziewac na forum? O ile bedziesz chciał je ogólnie udostępnić.

Kosolki zazdroszcze ci, że w końcu coś sie u ciebie ruszyło bo u mnie nadal cisza.

Witam wszystkich Rusałkowiczów!

Moje pytanie dotyczy nie tyle samego projektu, co doswiadczeń i wrażeń z firmą DOMNA5. JA zamierzam budować DOROTKĘ, taki troszke większy i mam pewne obawy co do kosztów, ale co tam. Napiszcie proszę jak układa Wam się współpraca z p. Pawłem Piątka i czy z Waszymi projektami nie było żadnych problemów.

Pozdrawiam

Witam

u mnie nie było żadnych problemów z panem Pawłem. Powiem więcej mieliśmy zamówiony już projekt Storczyk jednak przed wysłaniem tego projektu do nas rozmyśleliśmy się, pan Paweł powiedział że nie ma sprawy sprzeda komuś innemu ten projekt (a wszystko było już przygotowane do wysyłki). Po 3 dniach zamówiliśmy u niego Rusałkę. Z mojej strony polecam tego pana.

Co do zmian w projekcie to też nie miał zastrzeżeń.