Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt RUSAŁKA pracownia DOM NA PIATKĘ

Recommended Posts

Witamy i pozdrawiamy wszystkich sympatyków tego projektu.

Pragniemy zaznaczyć, że dołączyliśmy jakiś czas temu do Waszego grona(posiadaczy projektu) i w niedługiej przyszłości planujemy ruszyć z budową. Może to głupie pytanie, ale muszę je zadać: Czy szacunkowy kosztorys dołączony do projektu jest w przybliżeniu zgodny z rzeczywistymi kosztami poniesionymi przez Was? Ile (oczywiście szacunkowo) trzeba liczyć na wybudowanie tego domu? (podpiwniczamy go, ściany z gazobetonu i dach kryty będzie blachą, stropy raczej żelbetowe)

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z moich wstepnych obliczen wyszlo, ze stan surowy otwarty wyniesie mnie ponizej. 100 tys. (bez robocizny):

- pustaki i bloczki na piwnice 20 tys.

- strop terriva ok. 10 tys. sztuka

- dach 25 tys.

no i cala reszta :)

Czy ktos z rusalkowiczow ma piwnice. Ile Was kosztowala adaptacja i jak rozwiazaliscie wejscie do piwnicy.

dziękujemy za odpowiedź;

wejście zaprojektowane mamy z tyłu domu przy tarasie(ponieważ mamy działkę na delikatnym zboczu, co pozwala na większe doświetlenie piwnic)

adaptacja kosztowała nas 1600zł; przeróbka u nas jest jeszcze co do łazienki a raczej wc na dole jest na miejscu kotłowni(jest na tym samym stropie co i reszta pomieszczeń,a nie jak w projekcie poniżej o dwa schodki; a w miejscu wc mały schowek), to wymusiło obniżenie garderoby na górze

• 3 weeks później...

Jest mi bardzo miło dołączyć do grona budowniczych "Rusałki" :D

Szkoda, że odkryłam to forum dopiero teraz, bo podoba mi się kilka z waszych rozwiązań adaptacyjnych :D

My zdecydowaliśmy się na ten projekt ponieważ jest to domek stosunkowo niewielki, ale bardzo funkcjonalny i co najważniejsze wąski zwłaszcza, że niestety musieliśmy zrezygnować z garażu :cry:

Nasza działka ma niecałe 15m szerokości za to jest dluga na 70m :D

Oczywiście dokonaliśmy drobnych zmian :D

1) Zrezygnowalismy z bocznego okna w kuchni

2) Zrezygnowaliśmy ze ściany pomiędzy kuchnią a salonem

3) Doprojektowalismy wykusz w salonie w miejscu okna i tam wlasnie badzie jadalnia :D

4) Wydłużyliśmy salon o 1,2 m

5) Powiększyliśmy łazienkę na parterze kosztem gabinetu (wpuścimy tam trochę kabinę prysznicową) i kosztem holu. Wejście do łazienki będzie z holu.

6) Zamieniliśmy okno w małej sypialni na poddaszu na drzwi balkonowe, ponieważ bedzie tam balkonik nad doprojektowanym wykuszem :D

Póki co więcej zmian nie pamiętam:D

Na dziś tyle! Do następnego :D

Pozdrowionka

• 4 weeks później...

Witam wszystkich rusałkowiczów. Również jestem szczęśliwym posiadaczem projektu. Mam nadzieję, że w przyszłości będę się mogła pochwalić postępem prac na budowie, bo jak narazie jesteśmy na etapie załatwiania spraw papierkowych i różnych formalności. Ale mamy zamiar na wiosnę ruszyć z budową pełną parą.

Bądę podglądać na bieżąco postępy na Waszych budowach, bo wymieniacie się doświdczeniami i spostrzeżeniami, które ułtwią mi napewno budowę mojej rusałki.

Pozdrawiam wszystkich

• 3 weeks później...

Witam!

Kosolki domek coraz ladnieszy i kolor bardzo ładny. U nas narazie posepow w budowie nie widac. Miesiac temu zlozylismy wniosek o pozwolenie na budowe i jestesmy ciekawi ile to potrwa. Niby maja na to 65 dni, ale gdzies wyczytalismy, ze jak gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to mozna sobie czekac i czekac.

A wy Rusałkowicze ile czekaliscie na pozwolenie?

Witam

Mam pytanie do tych, którzy mają już za sobą etap związany z budową dachu. Chodzi mi o ilość faktycznie zużytego drewna na budowę więźby dachowej Rusałki, ile tak naprawdę poszło metrów sześciennych?

Od najbliższej wiosny planuję rozpoczęcie prac budowlanych, do następnej zimy chciałbym, aby dom był przynajmniej w stanie surowym. Ma to być ,,typowa Rusałka'' jak w standardowym projekcie. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się swoimi wiadomościami na ten temat, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam - Grzegorz

Rozgladam sie za projektem domu i wpadl mi w oko Granat, Agatka i Rusałka. Oczywiscie dokonalabym pewnych zmian w kazdym z nich :) Chcialabym prosic abyscie podzielili sie wiedza o kosztach. Moze ktos z was ma kosztorys??? Ile mniej- wiecej wyniosla was budowa tego domu w stanie surowym zamknietym przedewszystkim. Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich Rusałkowiczów! W przyszłym tygodniu odbieram pozwolenie na budowę domu wg projektu "Rusałka" Czy ktoś ma może zdjęcia z realizacji budowy, chodzi mi szczególnie o widok frontu oraz tyłu domu. Będę wdzięczny za przesłanie zdjęć na adres: [email protected]

• 3 weeks później...

Witam wszystkich po długiej przerwie spowodowanej pracami wykończeniowymi.

Przemek zapraszam do obejrzenia mojej Rusałki. Jesteśmy szczęsliwi bo mieszkamy od kilku tygodni a od tygodnia mamy wodę. To jest dopiero luksus :D .

Przemek koniecznie musicie przyjechać obejrzeć.

Kiedy Wy zamierzacie przeprowadzkę?

Witam wszystkich. Miło popatrzeć jak nasze grono rusałkowiczów powiększa się z dnia na dzień. Mój etap to stan surowy otwarty. Cały czas proszę wszystkich o fotki z wnętrza rusałki ale jakoś nikt nie chce się pochwalić wnętrzem swego pieknego domku. A musze się przyznać, że ciekawość mnie zżera jak można zagospodarować wnętrze. Dlatego proszę juz kolejny raz o fotki z wnętrza domku na pewno nie jestem jedyną osobą zaciekawioną na tym forum. Licze na waszą wyrozumiałość i z wielką niecierpliwośćią czekam na zdjęcia. Pozdrawiam gorąco. :D

Długo mnie tu nie było. To znaczy forum odwiedzamy z żoną często, ale nie było czym się pochwalić. Nie miałem pojęcia, że urzędowe sprawy trwają tak długo. W sumie na początku września 2008 r. dostaliśmy pozwolenie na budowę. Na szczęście nic nie wyszło z postawienia stanu surowego jeszcze na jesieni - kredyty walutowe by nas zrujnowały... Teraz jesteśmy zdeterminowani na ruszenie z początkiem wiosny. Może do wakacji będzie stan surowy otwarty.

Projekkt naszej Rusałki nie jest za bardzo zmieniony - niższy parter, wyższa ścianka kolankowa i garaż na całą długość ściany. Poza tym chcemy mieć mały stryszek nad pokojami na poddaszu i nad salonem.

Mam pytanie do zaawansowanych i tych jeszcze zielonych Rusałkowiczów: Czy ktokolwiek zastosował lub myśli o zastosowaniu wentylacji mechanicznej - niekoniecznie od razu z rekuperatorem? Prawie udało mi się przekonać do tego żonę i wiem, że można wiele zrobić samemu dużo taniej niż oferują to specjalistyczne firmy.

Pozdrawiam i życzę tylko najlepszych przygód z budową i zamieszkiwaniem Rusałki.

Tomek (Nautilus)

• 1 month później...
witam my rowniez zakochalismy sie w rusalce jezeli ktos z budujacych moze mi napisac na emaila ile pustakow wchodzi na sciany osne i dzialowe bede wdzieczna i mam jeszcze jedno pytanko zauwazylam kilka zlych komentrazy na temat wielkosci lazienki za gorze czy w rzeczywistosci jest az tak zle?? pozdrtawiam moj e mail to [email protected]