Ewelina i Paweł 22.09.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witamy i pozdrawiamy wszystkich sympatyków tego projektu.Pragniemy zaznaczyć, że dołączyliśmy jakiś czas temu do Waszego grona(posiadaczy projektu) i w niedługiej przyszłości planujemy ruszyć z budową. Może to głupie pytanie, ale muszę je zadać: Czy szacunkowy kosztorys dołączony do projektu jest w przybliżeniu zgodny z rzeczywistymi kosztami poniesionymi przez Was? Ile (oczywiście szacunkowo) trzeba liczyć na wybudowanie tego domu? (podpiwniczamy go, ściany z gazobetonu i dach kryty będzie blachą, stropy raczej żelbetowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sedah 28.09.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Z moich wstepnych obliczen wyszlo, ze stan surowy otwarty wyniesie mnie ponizej. 100 tys. (bez robocizny): - pustaki i bloczki na piwnice 20 tys. - strop terriva ok. 10 tys. sztuka - dach 25 tys. no i cala reszta Czy ktos z rusalkowiczow ma piwnice. Ile Was kosztowala adaptacja i jak rozwiazaliscie wejscie do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelina i Paweł 28.09.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 dziękujemy za odpowiedź;wejście zaprojektowane mamy z tyłu domu przy tarasie(ponieważ mamy działkę na delikatnym zboczu, co pozwala na większe doświetlenie piwnic)adaptacja kosztowała nas 1600zł; przeróbka u nas jest jeszcze co do łazienki a raczej wc na dole jest na miejscu kotłowni(jest na tym samym stropie co i reszta pomieszczeń,a nie jak w projekcie poniżej o dwa schodki; a w miejscu wc mały schowek), to wymusiło obniżenie garderoby na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siakaw 16.10.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Jest mi bardzo miło dołączyć do grona budowniczych "Rusałki" Szkoda, że odkryłam to forum dopiero teraz, bo podoba mi się kilka z waszych rozwiązań adaptacyjnych My zdecydowaliśmy się na ten projekt ponieważ jest to domek stosunkowo niewielki, ale bardzo funkcjonalny i co najważniejsze wąski zwłaszcza, że niestety musieliśmy zrezygnować z garażu Nasza działka ma niecałe 15m szerokości za to jest dluga na 70m Oczywiście dokonaliśmy drobnych zmian 1) Zrezygnowalismy z bocznego okna w kuchni 2) Zrezygnowaliśmy ze ściany pomiędzy kuchnią a salonem 3) Doprojektowalismy wykusz w salonie w miejscu okna i tam wlasnie badzie jadalnia 4) Wydłużyliśmy salon o 1,2 m 5) Powiększyliśmy łazienkę na parterze kosztem gabinetu (wpuścimy tam trochę kabinę prysznicową) i kosztem holu. Wejście do łazienki będzie z holu. 6) Zamieniliśmy okno w małej sypialni na poddaszu na drzwi balkonowe, ponieważ bedzie tam balkonik nad doprojektowanym wykuszem Póki co więcej zmian nie pamiętam:D Na dziś tyle! Do następnego Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdatttt 12.11.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witam wszystkich rusałkowiczów. Również jestem szczęśliwym posiadaczem projektu. Mam nadzieję, że w przyszłości będę się mogła pochwalić postępem prac na budowie, bo jak narazie jesteśmy na etapie załatwiania spraw papierkowych i różnych formalności. Ale mamy zamiar na wiosnę ruszyć z budową pełną parą. Bądę podglądać na bieżąco postępy na Waszych budowach, bo wymieniacie się doświdczeniami i spostrzeżeniami, które ułtwią mi napewno budowę mojej rusałki. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santia 27.11.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Witam!Kosolki domek coraz ladnieszy i kolor bardzo ładny. U nas narazie posepow w budowie nie widac. Miesiac temu zlozylismy wniosek o pozwolenie na budowe i jestesmy ciekawi ile to potrwa. Niby maja na to 65 dni, ale gdzies wyczytalismy, ze jak gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to mozna sobie czekac i czekac. A wy Rusałkowicze ile czekaliscie na pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolki 27.11.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 witam po długiej przerwieza pozwoleniem na budowę czekaliśmy 3-4 tygodnie. Wszystkie sprawy za nas załatwiał kierownik budowy. Tylko, że tam już powstawało osiedle, były wytyczone dzialki i był plan zagospodarowania przestrzennego.Pozdrawiamkosol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg197413 02.12.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 WitamMam pytanie do tych, którzy mają już za sobą etap związany z budową dachu. Chodzi mi o ilość faktycznie zużytego drewna na budowę więźby dachowej Rusałki, ile tak naprawdę poszło metrów sześciennych?Od najbliższej wiosny planuję rozpoczęcie prac budowlanych, do następnej zimy chciałbym, aby dom był przynajmniej w stanie surowym. Ma to być ,,typowa Rusałka'' jak w standardowym projekcie. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się swoimi wiadomościami na ten temat, będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam - Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aila 02.12.2008 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Rozgladam sie za projektem domu i wpadl mi w oko Granat, Agatka i Rusałka. Oczywiscie dokonalabym pewnych zmian w kazdym z nich Chcialabym prosic abyscie podzielili sie wiedza o kosztach. Moze ktos z was ma kosztorys??? Ile mniej- wiecej wyniosla was budowa tego domu w stanie surowym zamknietym przedewszystkim. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mgrzes2 20.12.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witam Wszystkich którzy budują Rusałkę. Ja też będę zaczynał budowę. Bardzo mi sie podoba ten projekt. Czy ktoś buduje Rusałkę na Mazurach? Chętnie zobaczyłbym jak wygląda w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santia 29.12.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam po świętach. Mąż dziś dzwonił do starostwa i mamy pozwolenie na budowę Jutro odbieramy no i na wiosne mamy zamiar ruszyc z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolki 01.01.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 gratulacje i do dzieła. Wszystkiego najlepszego w nowym 2009 roku aby budowy ruszyły pełną parą a już zaczęte, szybko się zakończyły, żeby kredyty same się spłacały, żeby ekipy budowlane były uczciwe itd itp. Pawle już mieszkacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andryki 03.01.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Pozdrawiamy osoby budujące dom wg projektu Rusałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santia 05.01.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 witam! dlaczego tak tu cicho? No my po 7.01 mozemy zarejestrowac dziennik budowy Czekamy na pismo z zarzadu drog zeby miec projekt wjazdu na dzialke i czekamy na wiosne Na poczatek ogrodzenie a co dalej? Nie wiemy, fundamenty chcemy zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpan 10.01.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witam wszystkich Rusałkowiczów! W przyszłym tygodniu odbieram pozwolenie na budowę domu wg projektu "Rusałka" Czy ktoś ma może zdjęcia z realizacji budowy, chodzi mi szczególnie o widok frontu oraz tyłu domu. Będę wdzięczny za przesłanie zdjęć na adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpaul 26.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam wszystkich po długiej przerwie spowodowanej pracami wykończeniowymi. Przemek zapraszam do obejrzenia mojej Rusałki. Jesteśmy szczęsliwi bo mieszkamy od kilku tygodni a od tygodnia mamy wodę. To jest dopiero luksus . Przemek koniecznie musicie przyjechać obejrzeć. Kiedy Wy zamierzacie przeprowadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosolki 01.02.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Pawle domek super piękny, zapraszamy teraz do nas tak jak to ustaliliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokrotka21 02.02.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam wszystkich. Miło popatrzeć jak nasze grono rusałkowiczów powiększa się z dnia na dzień. Mój etap to stan surowy otwarty. Cały czas proszę wszystkich o fotki z wnętrza rusałki ale jakoś nikt nie chce się pochwalić wnętrzem swego pieknego domku. A musze się przyznać, że ciekawość mnie zżera jak można zagospodarować wnętrze. Dlatego proszę juz kolejny raz o fotki z wnętrza domku na pewno nie jestem jedyną osobą zaciekawioną na tym forum. Licze na waszą wyrozumiałość i z wielką niecierpliwośćią czekam na zdjęcia. Pozdrawiam gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nautilus 02.02.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Długo mnie tu nie było. To znaczy forum odwiedzamy z żoną często, ale nie było czym się pochwalić. Nie miałem pojęcia, że urzędowe sprawy trwają tak długo. W sumie na początku września 2008 r. dostaliśmy pozwolenie na budowę. Na szczęście nic nie wyszło z postawienia stanu surowego jeszcze na jesieni - kredyty walutowe by nas zrujnowały... Teraz jesteśmy zdeterminowani na ruszenie z początkiem wiosny. Może do wakacji będzie stan surowy otwarty.Projekkt naszej Rusałki nie jest za bardzo zmieniony - niższy parter, wyższa ścianka kolankowa i garaż na całą długość ściany. Poza tym chcemy mieć mały stryszek nad pokojami na poddaszu i nad salonem.Mam pytanie do zaawansowanych i tych jeszcze zielonych Rusałkowiczów: Czy ktokolwiek zastosował lub myśli o zastosowaniu wentylacji mechanicznej - niekoniecznie od razu z rekuperatorem? Prawie udało mi się przekonać do tego żonę i wiem, że można wiele zrobić samemu dużo taniej niż oferują to specjalistyczne firmy.Pozdrawiam i życzę tylko najlepszych przygód z budową i zamieszkiwaniem Rusałki.Tomek (Nautilus) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dumka86 14.03.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 witam my rowniez zakochalismy sie w rusalce jezeli ktos z budujacych moze mi napisac na emaila ile pustakow wchodzi na sciany osne i dzialowe bede wdzieczna i mam jeszcze jedno pytanko zauwazylam kilka zlych komentrazy na temat wielkosci lazienki za gorze czy w rzeczywistosci jest az tak zle?? pozdrtawiam moj e mail to [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts