Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt RUSAŁKA pracownia DOM NA PIATKĘ

Recommended Posts

Na początku chcieliśmy mieć Storczyk, jednak z powodu układu schodów zrezygnowaliśmy z niego, teraz zastanawiamy się na Rusałką. Mam pytanie, czy dobrze tam zauważyłem, że idąc do WC i CO trzeba zejść 3 schody w dół? Czy oznacza to, żę oba te pomieszczenia będą na niższym poziomie względem poziomu korytarza? Czy ktoś już może jest w trakcie budowy? Chętnie bym obejrzał sobie postęp prac i w ogóle.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! :wink:

Wlasnie kupilismy projekt domu Rusałka i jest on obecnie w trakcie adaptacji na naszą działkę. W projekcie dokonaliśmy nastepujących zmian:

- zmienilismy dach nad garażem na dwuspadowy,

- zlikwidowalismy lukarne z balkonem nad wejsciem i tam umiescilismy okna dachowe,

- wewnatrz domu powiekszylismy wiatrolap o 50cm kosztem gabinetu, w celu umieszczenia tam szafy,

- zlikwidowalismy scianki dzialowe pomiedzy kuchnia, a salonem,

- zmniejszylismy drzwi balkonowe, wyjsciowe do poziomu okien na bocznej elewacji, a trzyskrzydlowe okno zostalo przedluzone do podlogi i tam bedzie wyjscie na taras,

- powiekszymy rowniez taras,

- na poddaszu powiekszylismy lazienke czesciowym kosztem malego pokoju, wygospodarowana zostala tam czesciowo garderoba, reszta zostala polaczona z pokojem,

- garderoba na polpietrze bedzie swoista graciarnia,

Jezeli bedziecie zainteresowani, mozemy wyslac zmieniony plan parteru i poddasza.

Dzis wlasnie pierwszy z wykonawcow wycenil nam koszt budowy stanu surowego, otwartego na 120,000 + 7% Vat (w tym robocizna 40 tyś.). Wydaje sie nam mocno duzo :o

Co wy na to??

bardzo chętnie zobaczyłbym wasze zmiany w projekcie.. Jeślibyście mogli zrobić skan i przesłać go do mnie to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Przemek

PS

12000 to cena stanu surowego podana w projekcie na stronie internetowej. Popatrzcie jeszcze gdzie indziej, może znajdziecie innego wykonawcę, tańszego.

Czy rzeczywiście do ubikacji na parterze trzeba zejść 3 stopnie w dół?

mój adres to [email protected]

zmartwiłem się trochę wiadomością o obniżeniu poziomu, gdyż kojarzy mi się to z więkaszymi kosztami budowy. Niewiem czy mam rację, co o tym sądzisz?

Najprawdopodobniej jutro dostaniemy projekt(zależy od poczty). Nad garażem chcemy zrobić taras, powiększyć salon wyrównując ścianę od strony ogrodu. Planujemy też garderobę zamienić na piętrze z łazienką

Co do obnizenia poziomu, skad planujesz wyjscie na planowany taras? Jezeli z polpietra to logiczne jest wyrownanie poziomow garazu z poziomem domu.

Jezeli planujesz wyrownanie sciany od strony ogrodu musisz przewidzec zmiany w konstrukcji dachu.

Projekt zostal juz wyslany (po drobnych problemach :lol: )

Witam serdecznie zwolenników Rusałki. W październiku szukałem osób, które realizują lub zamierzają realizować ten projekt - bez odzewu. Postanowiłem, że bez "wsparcia duchowego" zacznę jego realizację. Długo nie obserwowałem forum i dziś stwierdzam, że nie jestem pierwszy. serdecznie witam Kosolki oraz Franki. Moje wcześniejsze plany zmierzały w kierunku Iskierki lub Marysi z ING. Jednak Rusałka przeważyła. Zamówiłem projekt i w poniedziałek mam go otrzymać. Myślę, że Kosolki i Franki przyjmą mnie do "klubu". Franki - mam pytanie dotyczące zmian. szczególnie chodzi mi o dach nad garażem ( co w tym wypadku z oknami nad dachem). Gdybyś mógł mi przysłać skany swoich zmian to byłbym wdzięczny. Mam nadzieję, że zobaczę Twoją realizację, gdyż dzieli nas tylko 100 km. Mój adres: [email protected]

Czekam na Wasze wrażenia i doświadczenia z realizacji. Pozdrawiam - Justach.

my dostaliśmy projekt wczoraj. Marzymy ( te marzenia stają się realne po rozmowie z zrchitektem) zamiast Wc na parterze będzie garderoba, garaż max. przesunięty do przodu z linią budynku, za garażem pomieszczenie gospodarcze. WC + prysznic na miejscu pomieszczenia gospodarczego. Żeby zachować jeden komin w WC będzie piec. Na piętrze zamian miejsc- garderoby z łazienką (jeden pion). Zastanawiamy sie nad całkowitą likwidacją częśći zadaszonej salonu od strony ogrodu (równa ściana na całej szerokości). Odnośnie garażu to jak będziemy mieć zmiany w projekcie to damy znać.

Witam "rusałkowiczów".

Franki dziękuję za skan. Widzę zmiany lecz chyba w mojej sytuacji nie pójdę w tym kierunku. Zmieniałeś dach nad garażem - jaki kąt, czy nie zasłania okien na ścianie? czy nie myślałeś o zmianie długości garażu.

Kosolki jak miałaby wyglądać zmiana salonu. Chyba zmniejszyłby swoją długość o jakieś 180 cm ?. Mam jeszcze do Was pytanie - pranie i suszenie - gdzie i jak.

acha - jak piec w łazience (byłe pomieszczenie gospodarcze to chyba gazowy?)

W poniedzałek mam dostać projekt. Jak spojrzę na rysunek techniczny to może będę miał więcej pomysłów. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witaj Kosolki. Mam do Ciebie pytanie - na czym w końcu zamknęły się Twoje zmiany. U mnie zmian było niewiele: wydłużenie garażu ( tylko do tyłu ), zaprojektowanie trzeciego kanału symowego w kominie (kominek, piec na paliwo stałe oraz piec gazowy-awaryjny), zmiana długości belek stropowych nad gabinetem i wiatrołapem -jedna długa nad tymi pomieszczeniami zamiast dwóch. Teraz czekam na pozwolenie i jak ziemia odmarznie - do pracy. Mam nadzieję, że na bieżąco będziemy się informować o postępach prac i doświadczeniach. Pozdrawiam

• 1 month później...

po 20 kwietnia mamy dostać pozwolenie na budowę. Może w tym roku zrobimy fundamenty. Jak dostanę projekty po zmianach wraz z pozwoleniem na budowę to zrobię skany rysunków.

Mam nadzieję że na bieżąco będziesz informować o pracach na budowie.

Przydałyby się jakieś zdjęcia.

Jak chcesz to mogę Ci przesłać zdjęcia działki wraz z otaczającą ją okolicą

Pozdrawiam