bendzamin 07.09.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Mam problem z sasiadem po krótce przedstawie o co chodzi. Posiadam działke w kawadracie 30x30 zamierzam wykonac ogrodzenie z trzech stron a od strony frontalnej po zakonczeniu budowy. Problem polega na tym iz na tylnej stronie tj. na przeciw frontalnej mam dwóch sasiadów po 15 metrów mojego przyszłego ogrodzenia jeden z nich nie ma jeszcze ogrodzenia natomiast drugi juz wykonał ok 5 lat temu prowizoryczna siatke wbite słupki bez podmurówki obok słupka wydzielającego moją linie działki (oczywiscie na swojej czesci) problem polega na tym iz on nie chce zdemontowac tego ogrodzenia ja chciałem zrobic nowe z podmurówką, na linii działek zebym miał ciąglosc na całej długosci 30 metrów , co mam teraz zrobic?? czy moge postawic na swojej czesci tuz przy jego ogrodzeniu siatke czy musze odsunac sie od jego tzw. ogrodzenia i stracic na tym metry działki? pomózcie jesli ktos mial lub wie co zrobic w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 08.09.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Witam. Nie powinineś się przejmować sąsiadem. Ja bym postawił tuz przy jego prowizorycznej siatce swoją podmurówkę i siatkę. Zrób tak na całej długości ale na swojej działce tuż przy granicy a nie w granicy działek. Wtedy nie będzie mógł Ci nic zarzucić. W końcu będziesz to robił na swojej ziemi i nic mu do tego.Nie widze sensu żeby sie odsuwac na metr od niego? Dlaczego miałbyś to robić???? Szkoda tego metra. To Twoja ziemia w końcu. Pozdrawiami życze wytrwałości z sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 08.09.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Z tego co rozumiem to sąsiad ma prowizoryczne ogrodzenie ale na swojej części działki.Ty również możesz wykonać swoje ogrodzenie na swojej działce bezpośrednio przy jego siatce.Z tego co mi wiadomo to nie musisz odsuwać się od jego ogrodzenia i tracić "metry działki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 08.09.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Postaw swój płot tuż przy swojej granicy - wolno Ci. tylko nie możesz od sąsiada żądać pieniędzy. Jeżeli płot stanie równo w granicy - to obaj musicie łożyć na jego utrzymanie. W Twoim przypadku zrobiłbym podmurówkę tuż przy, np. 5 cm od granicy. Stracisz 30mx0,05m=1,5 m.kw. Czy jest się nad czym zastanawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts