Wiola 08.09.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Witajcie Na liściach czereśni (młode - 2 lata) pojawiły się plamy, liście schną. Od spodu liścia jest biały nalot, jakby pleśń. Co to może być i jak z tym walczyć?Może ktoś będzie mi mógł pomóc PozdrawiamWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 08.09.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Może coś znajdziesz tutaj: http://ogrodowy.republika.pl/pliki/chorsad.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 08.09.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 To o czym piszesz to najprawdopodobniej drobna plamistość liści drzew pestkowych sprawcą jest grzyb Brumeriella jaapi. Występuje u nas na wiśniach i czereśniach. W zasadzie ochronę przed tym grzybem trzeba zacząc po kwitnieniu, a potem latem powtarza się najczęściej 3 razy co 14 dni. Pryska się preparatem Baycor, Carpene, Rubigan, Topsin M i Syllit. Z tym że Syllit niekiedy potrafi poparzyć liści. Teraz gdy liście spadną zgrab je dokładnie i zniszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 09.09.2005 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Dziękuję Wam bardzo. Andrzej49: przeglądałam tę stronę wcześniej, ale nie skojarzyłam tej choroby z objawami. Ale teraz widzę, że to faktycznie to. Wciornastek: dzięki wielkie.Teraz zgrabię tak jak radzisz i zniszczę, a na wiosnę spryskam. PozdrawiamWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts