Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak oceniacie Waszą decyzję?

Jak wyglądało Wasze życie w trakcie pierwszej zimy?

Na ile wykonczyliście wnętrza? Czy np, położyliście podłogi, glazurę, czy odczekaliście kilka miesięcy?

Chodzi zwłaszca o osoby, które zaczęły budowę wiosną a wprowadziły się w okresie jesienno-zimowym. Czy rzeczywiście opłaty za ogrzewanie są drastycznie wysokie a w domu chłod i wilgoć?

Poradźcie

https://forum.murator.pl/topic/39992-do-tych-kt%C3%B3rzy-wybudowali-w-jeden-sezon-i-zamieszkali/

Chodzi zwłaszca o osoby, które zaczęły budowę wiosną a wprowadziły się w okresie jesienno-zimowym. Czy rzeczywiście opłaty za ogrzewanie są drastycznie wysokie a w domu chłod i wilgoć?

Poradźcie

Ja zacząłem budowę w październiku( beton komórkowy na klej) i wprowadziłem się w lutym. Przez pierwsze 3-4 tygodnie, mimo wietrzenia, było jak w łaźni. Mam ogrzewanie kominkowe - więc tylko dogrzewałem el. konwektorami. A i tak rachunek za pierwszy miesiąc opiewał na 1000 zł. Teraz płace zima ok. 3500 ( dwie termy el. 75 i 150 l, kuchnia el. ogrzewanie el. w łażience o pow. 5 m, dom 100 m kw).

Miałem wtedy wrażenie, że dom jest nieocieplony. Wilgotność sięgała 70 proc. Na szczęscie uratował nas wyjątkowo ciepły i suchy kwiecień......